• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    KEB
    KEB --- ---
    TADEAS: : : ty auta jsou drahý, spousta lidí nemá na nový auto, ale měla by si koupit Ev? A za další pokud nemáš barák, kde bys to za levno nabijel si ekonomicky jinde. A za třetí cena el nebude levná navždy až se ekonomika začne hrabat že sraček zase to poroste a bod dva bude ještě významnější.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    EGEB: Wind power grew by 19% in 2019 compared to 2018 - Electrek
    https://electrek.co/2020/03/26/egeb-2019-wind-power-growth-social-distancing-energy-efficiency/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    „Neuvěřitelná arogance.“ Polsko rozhodlo o rozšíření lomu Turów - Radek Kubala
    https://denikreferendum.cz/...0964-%22neuveritelna-arogance%22-polsko-rozhodlo-orozsireni-lomu-turow

    "Polsko pokradmu prodloužilo o šest let povolení těžby v lomu Turów, který má závažné dopady na spodní vodu v příhraničních českých obcích. Ekologové, kraj i místní volají na pomoc EU a chtějí se soudit."
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: jen idiot nemění názory, pane kolego
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ČEZ podal žádost o povolení postavit v Dukovanech dva nové jaderné reaktory. Mohly by mít výkon až 2400 MW | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...avit-v-dukovanech-dva-nove-jaderne-reaktory-mohly-by-mit-vykon-az-2400-mw

    Standa Biler
    Já bych panu Havlíčkovi, který tlačí tenhle absurdní megalomanský projekt v hodnotě bambiliónu korun, parafrázoval jeho vlastní slova:

    "Natvrdo říkám, že musíme přestat myslet na ambici stavět jaderné bloky, a zdroje, které na něj chce Česká republika poskytnout. Vraťme se všichni zpátky na zem a opusťme představy, které stejně nebyly naplnitelné, mám na mysli spuštění nových bloků v roce 2036. Obrovské částky, jež na to měly být vyčleněny z daní českých občanů, vezměme a alokujme je na posílení ekonomiky, která je napadena koronavirem. My to budeme dělat naprosto brutálně a nebudeme partě veksláků okolo pana Nejedlého ustupovat."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: chapu to tak, ze predpokladem nakupu EV je, ze na nej mas penize nebo ze k tomu existuje odpovidajici zpusob financovani, zatim je dostupnost v tomhle ohledu podle me nizka. proste do toho musis vrazit hodne na zacatku a pro spoustu lidi toto neni mozny, a tak budou vrazet hodne treba do dieselu, ale postupne. pokud si spolecnost v prubehu krize spotrebuje nejaky vnitrni rezervy, bude tim min lidi, kteri si koupej EV, ktery se sice dlouhodobe vyplati, ale musis na nej prave mit z tech svejch rezerv.

    asi jeden aspekt cely ty transformace - ty infrastruktury fungujou dobre, a pokud se snizuje poptavka, snizuje se cena, coz ale nepomaha s tim, ze je potreba vybudovat ty infrastruktury jinak.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: nizsia cena elektriny predsa ale nahrava aj EV ne? moc sa mi nezda ze sa ten predaj spomali vzhladom na to ako hlboko uz su v tom niektore automobilky namocene a ako napreduje vyvoj baterii
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    ilustrace pro TADEAS: cheaper fossil fuels and a massive reduction in economic activity are leading to slower investments in clean energy projects ranging from electric cars to solar and wind generator farms. How long this situation will last is unknown.

    The conventional wisdom, as expressed by the IEA, is that the pandemic will be over shortly and that emissions will return to their inexorable growth. The IEA says that multi-billion-dollar investments in clean energy are likely to evaporate into thin air, with the current year set to record the first fall in solar energy growth in four decades.

    Sales of electric vehicles are expected to come to a standstill for the first time in more than a decade. Even more worrying, the agency sees a dramatic reversal in the incremental shift away from coal-fired power plants that have lowered harmful emissions in recent years.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Spotřeba elektřiny klesla kvůli koronaviru až o desetinu, její cena strmě padá. Sráží ji i počasí | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...sla-kvuli-koronaviru-az-o-desetinu-jeji-cena-strme-pada-srazi-ji-i-pocasi

    Jedna megawatthodina s dodávkou po celý příští rok stála na pražské energetické burze toto úterý jen 38,05 eura, včera se pohybovala mezi 39 a 40 eury. V létě 2018 se přitom ceny blížily 60 eurům za megawatthodinu.

    Do těchto výšek ji tehdy vyhnaly hlavně drahé emisní povolenky. Ty si musí kupovat velcí spotřebitelé za každou tunu oxidu uhličitého vypuštěného do ovzduší. Evropská unie tak chce motivovat firmy k přechodu na ekologičtější výrobu. Dlouhé roky však systém nefungoval, povolenek bylo moc, stály jen něco mezi čtyřmi a osmi eury za tunu oxidu uhličitého a to nikoho k modernizaci nemotivovalo. Pak ale přišla dlouho odkládaná reforma a jejich hodnota vyskočila za rok pětinásobně až na hranici 30 eur.

    Nyní však letí jejich ceny opět dolů, což tlačí i na elektřinu. "Jsou zavřené některé velké továrny, které si je normálně musí kupovat. A nyní je nebudou potřebovat," říká opět Gavor.

    Spolu s levnými povolenkami na elektřinu tlačí také poklesy cen u dalších paliv. Klesají ceny uhlí a hlavně ropy a na ni navázaného plynu. Barel ropy Brent se nyní prodává za něco přes 27 dolarů, což od počátku roku představuje pokles o 60 procent.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    https://www.discovermagazine.com/environment/a-bit-of-less-bad-than-usual-news-about-the-arctic

    It shows that the region's floating lid of ice likely reached its annual maximum extent on March 5th, measuring 'just' eleventh lowest in the satellite record, which stretches back to 1979.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Renewable energy developments threaten biodiverse areas
    https://m.phys.org/news/2020-03-renewable-energy-threaten-biodiverse-areas.html

    "The key is ensuring that renewable energy facilities are built in places where they do not damage biodiversity.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Carbon has been accumulating in the world's permafrost for millions of years. As the Arctic warms and the permafrost melts, it's seeping out again. Experts warn that thawing permafrost is releasing hundreds of millions of tons of carbon each year, on par with the entire footprint of Japan.
    But there may be a way to slow this process down: by bringing in the cavalry.

    To slow permafrost thawing, bring in the horses | Anthropocene
    https://anthropocenemagazine.org/2020/03/to-slow-permafrost-thawing-bring-in-the-cavalry/
    KEB
    KEB --- ---
    Toto vy nemělo zapadnout v souvislosti s námi.
    Rakousko se bojí zemětřesení. Vypněte jadernou elektrárnu, radí Slovincům - Euro.cz
    https://www.euro.cz/...losti/rakousko-se-boji-zemetreseni-vypnete-jadernou-elektrarnu-radi-slovincum
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Lithuania welcomes world’s first online consumer platform for purchasing remote solar panels


    https://www.renewableenergymagazine.com/...thuania-welcomes-worlda-s-first-online-consumer-20200325/
    YORKI
    YORKI --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KEB: zatím spolehlivě odpadají komouši, spíš teda přechází k ANO :D a jestli chce někdo lovit voliče, tak musí zcela mimo populistickou politiku středu, jak to dělá babišův PR tým
    jestli znášě politika, co nechce volební hlasy, tak mi na něj dej číslo, twl
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    China’s COVID-19 Lockdown Crushed Every Form Of Energy Generation Except Solar
    https://www.forbes.com/...IwAR0WfvovqDVsDMlVTTy39UsxzTPLUbJTN46PLk7hLZNSX5nK0aZUdJ6cVHs#5027a8262370
    KEB
    KEB --- ---
    PALEONTOLOG: ok dejme tomu že je to ryzí spekulace. Každopádně pokud se nějak prudce nezmění popularita TOP09, tak bude kalousek rád, když se dostane do sněmovny. Takže at si plácá co chce...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KEB: to je ryzí spekulace, nicméně, pokud je pravda, že top09 lobuje za pár severoamerickžých firem, tak bych byl rozhodně radši, kdyby blok nestavěli rusáci. ještě radši, kdyby se nestavěl vůbec a hledala se jiná řešení.
    on je rozdíl nahonit body a bejt vysloveně populistou. do druhý vidíš teď v premiérským křesle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam