• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    www.intersucho.cz
    Sucho není jen otázka srážek, ale především vyšší teploty. Jasným indikátorem oteplování je počet tropických dnů (= dny, kdy maximální teplota překročí 30 °C). Zde jsou jejich počty po dekádách. Závěr: V porovnání s úvodní dekádou 1961-1970, jich máme v současnosti třikrát více…

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Public want radical response to climate change with same urgency as coronavirus, poll finds | The Independent
    https://www.independent.co.uk/...navirus-climate-crisis-uk-government-poll-environment-a9467371.html

    “The public are way ahead of the government on their willingness to tackle climate change and where they lead, politicians will have to follow. This polling is a mandate to the British government to go further, do more, and think bigger on climate than ever before.

    “The public's response to Covid-19 has shown how we can rise to any challenge and do so with compassion, concern, and consideration for one another. The exact same spirit, the exact same creativity, and the exact same determination will be needed to stop climate breakdown and to build back better."
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ehm .]]

    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: Tak je to logicky, ta prumyslova infrastruktura je furt stejna, jenom jede na mensi obratky. Musime ji zmenit.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: jinymi slovy, i kdybychom se vsichni v dobe po koronaviru uskromnili se stejnema restrikcema, nelitali, jedli salaty z trhu a temer nevychazeli ven, klima nezachranime.

    fajn, ze jsme dostali moznost poznat, ze timhle smerem cesta nevede
    TUHO
    TUHO --- ---
    Mam pro vas dve zpravy, dobrou a spatnou. Ta dobra je, ze letos asi zazijeme nejvetsi pokles emisi CO2 za dobu trvani prumyslovy civilizace. No a ta spatna - ze ani takovej pokles nestaci na to, abysme byli konzistentni s cili Parizsky dohody.

    This updated tentative estimate is equivalent to around 5.5% of the global total in 2019. As a result, the coronavirus crisis could trigger the largest ever annual fall in CO2 emissions in 2020, more than during any previous economic crisis or period of war.
    Even this would not come close to bringing the 1.5C global temperature limit within reach. Global emissions would need to fall by some 7.6% every year this decade – nearly 2,800MtCO2 in 2020 – in order to limit warming to less than 1.5C above pre-industrial temperatures.
    To put it another way, atmospheric carbon levels are expected to increase again this year, even if CO2 emissions cuts are greater still. Rising CO2 concentrations – and related global warming – will only stabilise once annual emissions reach net-zero.


    Analysis: Coronavirus set to cause largest ever annual fall in CO2 emissions | Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/...is-coronavirus-set-to-cause-largest-ever-annual-fall-in-co2-emissions
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Na jare to vzdycky trosku klesne, ne? Musis to porovnavat s lonskem. Imho corona nam koupila max pulroku navic
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no, už to trochu klesá. tak snad dalších pár měsíců bez letadel tím ještě pohne :-)
    https://www.co2.earth/daily-co2
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    tak snad se podari zpresnit klimaticky modely tak, aby uz se.nedaly rozporovat

    https://www.futurity.org/...=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=covid-19-pandemic-environment-2347422-2
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: Ja se osobne dost obavam dopadu na zasoby vody. Ve chvili, kdy ty smrkove kultury vymizi, tak nebude les zadrzovat tolik vody. Mnoho z tech sidel v lesnich oblastech jsou zavisle na melkych vrtech. Tohle bude za 5-10 let velky prusvih IMHO.

    A se zasobami dreva je to pravda - ale na jak dlouho to jde? Na jak dlouho lze ty zasoby vytvorit? Rekl bych tak 5-10 let max. A co potom? Ja nechapu, proc treba stat ted nevykoupi to drevo a nenahaze do nejake prehrady. Vytvoril by tak jakousi strategickou zasobu a podrzel producenty s cenou aspon trochu.

    Ja osobne pocitam s tim, ze budu asi topit holt nejakou stepkou z prorezavek a vetvi. A zaizoluju dum a poridim fotovoltaiku na pritapeni jaro/podzim. No, nebude to legrace :/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    cesky zakrut biosfericke valky, clanek z podzima


    Co bude, až nebude les. Česko se musí připravit na léta bez smrku - Euro.cz
    https://www.euro.cz/byznys/co-bude-az-nebude-les-1466336

    Až skončí první bitva téhle války – kácení prožraných stromů -, začne ještě možná složitější etapa. Zpracování veškerého dřeva, příprava na hubená léta bez smrku a obnova planin, které však začnou dávat hospodářský smysl až za několik desetiletí.

    Dá se tedy předpokládat, že po současném pádu půjde cena dřeva velmi rychle nahoru, a kdo si neudělá dostatečné zásoby, za pár roků nebude mít v zimě čím topit. Až se totiž veškeré kalamitní dřevo zpracuje, žádné jiné stromy do kotlů nebudou. A zádrhel čeká i výrobce energií – se dřevem se totiž v rámci EU počítá jako s vítaným obnovitelným zdrojem, jehož podíl v pecích elektráren by měl v příštích letech stoupat.

    ...

    Tentokrát člověk prohrál. Možná v příštím století, až vyrostou nové lesy, to další generace zvládnou jinak a lépe než v roce 2019. Dlouhodobá globální změna klimatu a vysychání krajiny a podzemních zdrojů však zatím příliš šancí nedávají. Musí přijít někdo, kdo se nebude bát zmáčknout tlačítko „restart“.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Where Now?: Climate Science and Activism - Alastair McIntosh and Rupert Read in Dialogue
    http://www.youtube.com/watch?v=HBwTeM2zu0s



    On Saturday April 18, Rupert Read and Alastair engaged in dialogue about the relationship between Climate Science and Activism. More than 70 people joined in to listen. The video is an example of expansive dialogue wherein complexity thrives and sustains without collapsing into summative and divisive "camps" within the whole of climate campaigning. The result is a model of listening and cooperative exploration that sets a path through transformation. Witness the power of deep consideration engaged by two passionate leaders of cultural shift.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Devastating Simulations Say Sea Ice Will Be Completely Gone in Arctic Summers by 2050
    https://www.sciencealert.com/...ld-vanish-in-the-summer-even-before-2050-new-simulations-predict/amp

    A new analysis of numerous climate models predicts the Arctic Ocean will become ice-free in the summer in only decades, and even before the mid-point of this century – a startling forecast that persists even in the best case scenarios, in which we manage to significantly cut down atmospheric CO2 emissions.
    "If we reduce global emissions rapidly and substantially, and thus keep global warming below 2 °C relative to pre-industrial levels, Arctic sea ice will nevertheless likely disappear occasionally in summer even before 2050," says polar geophysicist Dirk Notz from the University of Hamburg in Germany.


    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2019GL086749

    We examine simulations of Arctic sea ice from the latest generation of global climate models. We find that the observed evolution of Arctic sea‐ice area lies within the spread of model simulations. In particular, the latest generation of models performs better than models from previous generations at simulating the sea‐ice loss for a given amount of CO2 emissions and for a given amount of global warming. In most simulations, the Arctic Ocean becomes practically sea‐ice free (sea‐ice area under 1 million km2) in September for the first time before the year 2050.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    US Drought Could Last A Century As We Now Enter A Megadrought, Study Finds
    https://www.forbes.com/...us-drought-could-last-a-century-as-we-now-enter-a-megadrought-study-finds/

    Mad Max už je tu?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Již v prosinci tyto organizace uvítaly novou strategii Evropské komise From Farm to Fork, překládanou jako „z pole či chléva až na talíř“ nebo „z farmy až na vidličku“. Ta by mohla představovat zásadní příležitost pro odpovědi na společenské obavy týkající se úbytku biodiverzity, ochrany zdraví, dopad změn klimatu, příjmu pracovníků v sektoru výroby potravin a dalších klíčových problémů, se kterými se zemědělský a potravinářský sektor dnes potýká.

    Současný systém překračuje planetární meze, varují organizace. Představují 7 priorit pro udržitelnější potravinový model | Zajímej.se
    https://zajimej.se/...e-varuji-organizace-predstavuji-7-priorit-pro-udrzitelnejsi-potravinovy-model/
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Ještě k českým lesům. Obnovu po probíhajícím kůrovcovém kolapsu značně komplikuje přemnožená zvěř. Z myslivosti se totiž stala zábava pro politky a byznysmeny, a těm přemnožená zvěř vyhovuje. Na kance dnes nemusí číhat 30 hodin, úlovek mají jistý za 3 hodiny...
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/420235100161002-lesy-k-sezrani/
    CORDESCU
    CORDESCU --- ---
    SHEFIK: muzu dat vic palecku? na tidal se tesim, imho ma obrovskej potencial
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    a zase ten fytoplankton. nejlepsi reseni na klima sou proste velryby a s nima souvisejici ekosystem...

    https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200423082238.htm
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    letos se rozjizdi spousta prvnich velkejch wave/tidal energy projektu. sice rentabilita zatim nemuze konkurovat solaru a vetru, ale tak uz to holt s novejma technologiema vzdycky bejva, uspory prijdou az z rozsahu. info z portugalska:

    https://www.renewableenergymagazine.com/ocean_energy/eco-wave-power-to-construct-up-to-20200423/

    Inna Braverman, the CEO of Eco Wave Power said, “When it comes to wave energy, the government of Portugal estimated that there is a potential to install 3-4GW of wave power capacity in Portugal alone. 
    ...
    Ocean renewable energies have the potential to supply 25% of Portugal’s annual power consumption, while the sector could generate €254 million in investment, €280 million in gross value added, €119 million in trade and 1,500 new jobs, the strategy states.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Epidemie koronaviru ve Spojených státech pustoší už tak nefunkční systém zdravotní péče a ohrožuje ekonomiku. Jen za poslední měsíc se na úřad práce přihlásilo více než dvaadvacet miliónů Američanů. Nezasáhne-li stát, nezaměstnanost může prolomit hranici 32 procent.

    Hrozí nám naprostá sociální katastrofa, srovnatelná snad jen s Velkou depresí z přelomu dvacátých a třicátých let. A bude hůř. Čelíme totiž také rozvratu klimatu. Zapotřebí je samozřejmě okamžitá podpora, sama o sobě ale nepostačí. Chceme-li se s celou krizí vypořádat, potřebujeme politiku, která vytvoří pracovní místa, sníží uhlíkové emise a vyvine odolný systém založený na spravedlivé moderní ekonomice. Jak toho docílit? To jsme spolu s dalšími odborníky sepsali v dokumentu s názvem „Zelený stimul“ adresovaném americkému Kongresu.

    https://denikreferendum.cz/...aticke-krize-nouzovy-stav-jeste-prohloubi-vime-jak-sevyporadat-sobojim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam