• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: Ja se osobne dost obavam dopadu na zasoby vody. Ve chvili, kdy ty smrkove kultury vymizi, tak nebude les zadrzovat tolik vody. Mnoho z tech sidel v lesnich oblastech jsou zavisle na melkych vrtech. Tohle bude za 5-10 let velky prusvih IMHO.

    A se zasobami dreva je to pravda - ale na jak dlouho to jde? Na jak dlouho lze ty zasoby vytvorit? Rekl bych tak 5-10 let max. A co potom? Ja nechapu, proc treba stat ted nevykoupi to drevo a nenahaze do nejake prehrady. Vytvoril by tak jakousi strategickou zasobu a podrzel producenty s cenou aspon trochu.

    Ja osobne pocitam s tim, ze budu asi topit holt nejakou stepkou z prorezavek a vetvi. A zaizoluju dum a poridim fotovoltaiku na pritapeni jaro/podzim. No, nebude to legrace :/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    cesky zakrut biosfericke valky, clanek z podzima


    Co bude, až nebude les. Česko se musí připravit na léta bez smrku - Euro.cz
    https://www.euro.cz/byznys/co-bude-az-nebude-les-1466336

    Až skončí první bitva téhle války – kácení prožraných stromů -, začne ještě možná složitější etapa. Zpracování veškerého dřeva, příprava na hubená léta bez smrku a obnova planin, které však začnou dávat hospodářský smysl až za několik desetiletí.

    Dá se tedy předpokládat, že po současném pádu půjde cena dřeva velmi rychle nahoru, a kdo si neudělá dostatečné zásoby, za pár roků nebude mít v zimě čím topit. Až se totiž veškeré kalamitní dřevo zpracuje, žádné jiné stromy do kotlů nebudou. A zádrhel čeká i výrobce energií – se dřevem se totiž v rámci EU počítá jako s vítaným obnovitelným zdrojem, jehož podíl v pecích elektráren by měl v příštích letech stoupat.

    ...

    Tentokrát člověk prohrál. Možná v příštím století, až vyrostou nové lesy, to další generace zvládnou jinak a lépe než v roce 2019. Dlouhodobá globální změna klimatu a vysychání krajiny a podzemních zdrojů však zatím příliš šancí nedávají. Musí přijít někdo, kdo se nebude bát zmáčknout tlačítko „restart“.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Where Now?: Climate Science and Activism - Alastair McIntosh and Rupert Read in Dialogue
    http://www.youtube.com/watch?v=HBwTeM2zu0s



    On Saturday April 18, Rupert Read and Alastair engaged in dialogue about the relationship between Climate Science and Activism. More than 70 people joined in to listen. The video is an example of expansive dialogue wherein complexity thrives and sustains without collapsing into summative and divisive "camps" within the whole of climate campaigning. The result is a model of listening and cooperative exploration that sets a path through transformation. Witness the power of deep consideration engaged by two passionate leaders of cultural shift.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Devastating Simulations Say Sea Ice Will Be Completely Gone in Arctic Summers by 2050
    https://www.sciencealert.com/...ld-vanish-in-the-summer-even-before-2050-new-simulations-predict/amp

    A new analysis of numerous climate models predicts the Arctic Ocean will become ice-free in the summer in only decades, and even before the mid-point of this century – a startling forecast that persists even in the best case scenarios, in which we manage to significantly cut down atmospheric CO2 emissions.
    "If we reduce global emissions rapidly and substantially, and thus keep global warming below 2 °C relative to pre-industrial levels, Arctic sea ice will nevertheless likely disappear occasionally in summer even before 2050," says polar geophysicist Dirk Notz from the University of Hamburg in Germany.


    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2019GL086749

    We examine simulations of Arctic sea ice from the latest generation of global climate models. We find that the observed evolution of Arctic sea‐ice area lies within the spread of model simulations. In particular, the latest generation of models performs better than models from previous generations at simulating the sea‐ice loss for a given amount of CO2 emissions and for a given amount of global warming. In most simulations, the Arctic Ocean becomes practically sea‐ice free (sea‐ice area under 1 million km2) in September for the first time before the year 2050.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    US Drought Could Last A Century As We Now Enter A Megadrought, Study Finds
    https://www.forbes.com/...us-drought-could-last-a-century-as-we-now-enter-a-megadrought-study-finds/

    Mad Max už je tu?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Již v prosinci tyto organizace uvítaly novou strategii Evropské komise From Farm to Fork, překládanou jako „z pole či chléva až na talíř“ nebo „z farmy až na vidličku“. Ta by mohla představovat zásadní příležitost pro odpovědi na společenské obavy týkající se úbytku biodiverzity, ochrany zdraví, dopad změn klimatu, příjmu pracovníků v sektoru výroby potravin a dalších klíčových problémů, se kterými se zemědělský a potravinářský sektor dnes potýká.

    Současný systém překračuje planetární meze, varují organizace. Představují 7 priorit pro udržitelnější potravinový model | Zajímej.se
    https://zajimej.se/...e-varuji-organizace-predstavuji-7-priorit-pro-udrzitelnejsi-potravinovy-model/
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Ještě k českým lesům. Obnovu po probíhajícím kůrovcovém kolapsu značně komplikuje přemnožená zvěř. Z myslivosti se totiž stala zábava pro politky a byznysmeny, a těm přemnožená zvěř vyhovuje. Na kance dnes nemusí číhat 30 hodin, úlovek mají jistý za 3 hodiny...
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/420235100161002-lesy-k-sezrani/
    CORDESCU
    CORDESCU --- ---
    SHEFIK: muzu dat vic palecku? na tidal se tesim, imho ma obrovskej potencial
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    a zase ten fytoplankton. nejlepsi reseni na klima sou proste velryby a s nima souvisejici ekosystem...

    https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200423082238.htm
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    letos se rozjizdi spousta prvnich velkejch wave/tidal energy projektu. sice rentabilita zatim nemuze konkurovat solaru a vetru, ale tak uz to holt s novejma technologiema vzdycky bejva, uspory prijdou az z rozsahu. info z portugalska:

    https://www.renewableenergymagazine.com/ocean_energy/eco-wave-power-to-construct-up-to-20200423/

    Inna Braverman, the CEO of Eco Wave Power said, “When it comes to wave energy, the government of Portugal estimated that there is a potential to install 3-4GW of wave power capacity in Portugal alone. 
    ...
    Ocean renewable energies have the potential to supply 25% of Portugal’s annual power consumption, while the sector could generate €254 million in investment, €280 million in gross value added, €119 million in trade and 1,500 new jobs, the strategy states.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Epidemie koronaviru ve Spojených státech pustoší už tak nefunkční systém zdravotní péče a ohrožuje ekonomiku. Jen za poslední měsíc se na úřad práce přihlásilo více než dvaadvacet miliónů Američanů. Nezasáhne-li stát, nezaměstnanost může prolomit hranici 32 procent.

    Hrozí nám naprostá sociální katastrofa, srovnatelná snad jen s Velkou depresí z přelomu dvacátých a třicátých let. A bude hůř. Čelíme totiž také rozvratu klimatu. Zapotřebí je samozřejmě okamžitá podpora, sama o sobě ale nepostačí. Chceme-li se s celou krizí vypořádat, potřebujeme politiku, která vytvoří pracovní místa, sníží uhlíkové emise a vyvine odolný systém založený na spravedlivé moderní ekonomice. Jak toho docílit? To jsme spolu s dalšími odborníky sepsali v dokumentu s názvem „Zelený stimul“ adresovaném americkému Kongresu.

    https://denikreferendum.cz/...aticke-krize-nouzovy-stav-jeste-prohloubi-vime-jak-sevyporadat-sobojim
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Michael Moore Presents: Planet of the Humans | Full Documentary | Directed by Jeff Gibbs
    https://youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE


    Michael Moore presents Planet of the Humans, a documentary that dares to say what no one else will this Earth Day — that we are losing the battle to stop climate change on planet earth because we are following leaders who have taken us down the wrong road — selling out the green movement to wealthy interests and corporate America. This film is the wake-up call to the reality we are afraid to face: that in the midst of a human-caused extinction event, the environmental movement’s answer is to push for techno-fixes and band-aids. It's too little, too late.

    Removed from the debate is the only thing that MIGHT save us: getting a grip on our out-of-control human presence and consumption. Why is this not THE issue? Because that would be bad for profits, bad for business. Have we environmentalists fallen for illusions, “green” illusions, that are anything but green, because we’re scared that this is the end—and we’ve pinned all our hopes on biomass, wind turbines, and electric cars?

    No amount of batteries are going to save us, warns director Jeff Gibbs (lifelong environmentalist and co-producer of “Fahrenheit 9/11” and “Bowling for Columbine"). This urgent, must-see movie, a full-frontal assault on our sacred cows, is guaranteed to generate anger, debate, and, hopefully, a willingness to see our survival in a new way—before it’s too late.

    Featuring: Al Gore, Bill McKibben, Richard Branson, Robert F Kennedy Jr., Michael Bloomberg, Van Jones, Vinod Khosla, Koch Brothers, Vandana Shiva, General Motors, 350.org, Arnold Schwarzenegger, Sierra Club, the Union of Concerned Scientists, Nature Conservancy, Elon Musk, Tesla.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vloni touto dobou hořelo v Rusku asi 800 tisíc hektarů sibiřského lesa. Dnes je to už o půl milionu hektarů víc a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo stát něco, co dalšímu šíření ohně zabrání. Ruští experti se obávají opakování kritického roku 2010.

    Požáry v Rusku zuří víc než vloni, hasiči ale bojují na jiné frontě – Deník N
    https://denikn.cz/346415/pozary-v-rusku-zuri-vic-nez-vloni-hasici-ale-bojuji-na-jine-fronte/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Thwaites Glacier is a fragile piece of one of the most rapidly changing places on Earth. That pace of change is what caught people’s attention about two decades ago, Holland says. Thwaites’ elevation falls by several feet every year. Scientists theorize that as the leading edge of a glacier retreats farther inland, the thicker ice above begins flowing down toward the sea faster. This creates a runaway effect of retreat, thinning, further retreat, and, ultimately, collapse.
    “If a glacier collapse occurs in the next decade to century, or centuries, it will be here,” Holland says. “And it will be triggered by warm water and be unstoppable.” Thwaites could also trigger ice loss in connecting areas of West Antarctica, scientists believe. “Everything that we’ve seen, particularly from satellite and remote sensing in the last decade or so points to this area becoming more active,” says Paul Cutler, program director of glaciology, ice core science and geomorphology at the National Science Foundation. “And it’s not acting in isolation. If it starts rapidly retreating, it starts acting on the neighboring glaciers as well.”
    The ice shelf that Basinski, Holland, and the rest of their team shared from mid-December to mid-January is like an ice cube in a glass of water. Because it’s over the ocean, it won’t directly contribute to sea level rise. But about half a mile away is what scientists call the grounding zone, where this “flowing” piece of Thwaites sitting on the water meets the “grounded” part attached to the seafloor.

    https://www.pbs.org/wgbh/nova/article/warm-water-found-beneath-thwaites-glacier-antarctica
    TUHO
    TUHO --- ---

    Jiří Koželouh
    Zakládající člen · 3 hod
    Report o dění v Uhelné komisi a také pracovní skupině číslo 1.
    Jak všichni víte, Uhelná komise se nesešla od začátku epidemie koronaviru v ČR. Jednání 16. 3. bylo napřed posunuto na 6.4. a pak zrušeno. Aktuálně se snažíme tlačit na to, aby Uhelná komise pokračovala v práci skrze on-line jednání.

    Naštěstí se nezastavila práce pracovní skupiny 1 (řeší tempo útlumu a termín konce uhlí), na jejíž výstupech nyní stejně leží další možný posun debaty v komisi. Se (zcela pochopitelným) zpožděním dodal ČEPS doplněné výsledky testování fungování sítě (dostupnost elektřiny) při konci uhlí v letech 2035, 2040, 2045 a 2050. Zásadní je, že k původním variantám (ČR jako ostrovní systém) doplnil (reálnou) variantu s propojením na evropskou síť (modelovali se zahrnutím předpokladů evropských provozovatelů sítí pro roky 2030 a 2040). Což je to co jsme chtěli a prosazovali. Opět se ukázalo, že ČEPS pracuje pro Uhelnou komisi nezávisle a kvalitně. Výsledky jsou o mnoho lepší, než varianta “ostrov”, ukazují, že konec uhlí v roce 2035 je technicky proveditelný i ve variantách bez nových jaderných reaktorů a to díky využití potenciálu OZE, vyšší výroby elektřiny ze zemního plynu a také díky dovozům (pokrývajícím nedostatky v epizodách v zejména zimních měsících) a vývozům (bránícím maření vyrobené elektřiny v době vysoké produkce OZE v ČR).

    Nyní tedy posíláme skrze vedoucí pracovní skupiny doplňující dotazy a připomínky (termín byl včera - 22.4.). A hlavně se připravujeme na protiargumenty zastánců uhlí, kteří na tyto výsledky (a nejspíš zpětně i vstupy) jistě zahájí útok. Očekáváme, že budou technické a v další fázi ekonomické a bude to těžký boj.
    TUHO
    TUHO --- ---
    A jeste dalsi prednaska Steve Keena

    In Our Final Warning: Six Degrees of Climate Emergency Lynas compiles the research of paleontologists into the Earth's climate over the past 250 million years to show that a 6°C increase in temperature over pre-industrial levels could drive most, if not all, life of Earth, to extinction:

    At six degrees we risk triggering a runaway warming process that could render the biosphere completely extinct and forever destroy the capacity of this planet to support life.
    In his 2018 paper in the American Economic Review: Economic Policy, Nordhaus claims that a 6°C increase in temperature would cause global GDP to fall... by 8.5% compared to what it would have been in the complete absence of climate change:

    Including all factors, the damage equation in the model assumes that damages are 2.1 percent of global income at 3°C warming and 8.5 percent of income at 6°C warming. A full discussion of the estimates and statistical analysis are available in Nordhaus and Moffat (2017). The parameter used in the model was an equation with a parameter of 0.227 percent loss in global income per degrees Celsius squared with no linear term. This leads to a damage of 2.0 percent of income at 3°C, and 7.9 percent of global income at a global temperature rise of 6°C.

    Earth Day Week: Monday, April 20: Finance
    http://www.youtube.com/watch?v=qu70c0WKrRQ&t=9453


    https://www.patreon.com/posts/my-presentation-36303366
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Jj, proc taky vymejslet neco jinyho, kdyz mas k dispozici blby, nespravedlivy a drahy reseni :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    dobry, preview budoucnosti, rozhodne bych si nebral pouceni a nepripravoval prechod ekonomiky do novy situace.

    ad "Autoprůmysl je tahounem ekonomiky − podílí se devíti procenty na HDP a tvoří 26 procent průmyslové výroby."

    viz TADEAS: A tenth of those jobs are expected to disappear in the next decade. Cuts will take place at carmakers themselves (BMW, Volkswagen, Daimler) and suppliers in the region (Michelin, Bosch, Continental).
    ...
    In some areas of the country, auto-workers make up 15% of the workforce. The effect of these cuts on spending, consumption and GDP is hard to even quantify.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Cesko a jeho prinos k mezinarodni politice

    Tuzemské automobilky kvůli odstávkám způsobeným pandemií koronaviru ve svých závodech nezvládnou během března a dubna vyrobit plánovaných 170 tisíc aut. To znamená 12 procent předpokládané roční produkce. Aby dopad pandemie byl mírnější, chce česká vláda podle informací HN navrhnout Evropské komisi, aby zrušila přísné emisní sankce.

    Česko požádá Evropskou komisi, aby kvůli koronaviru zrušila pokuty pro automobilky za vysoké emise | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...kou-komisi-kvuli-koronaviru-zrusit-pokuty-pro-automobilky-za-vysoke-emise
    PAD
    PAD --- ---
    KEB: K tomu mam osobni historku (omluvam se, jestli se opakuju): kdyz jsem zadal o povoleni k domovni COVce se vsakem precistene vody na pozemku, tak mi pani na vodopravnim dala do podminek, ze v pripade, ze se bude budovat kanalizace obecni, tak ze se budu muset napojit a svou COVku zrusit. Zalapal jsem po dechu, myslel na neco hezkeho, abych tu situaci vztekem nezhorsil, a pak se zeptal:

    "Takze vsichni vcetne vlady a parlamentu neustale resi sucho a vraceni vody do krajiny a vy me tady budete mozna jednou nutit, abych denne poslal cca 400 litru vody pryc misto toho, abych ji nechal vsaknout na zahrade, kde z ni mohou zit ovocne stromky?"

    Chvilku bylo ticho, pani se podivala na sveho kolegu, slo videt, ze nevi, co na to rict. Byla to pravda. To se blbe odmita, je to citit. Ale uz je na te zidli ocividne nejakou dobu, takze se rychle otrepala a zajela zpatky do starych koleji: "je to zakon, neda se nic delat, atp". Tak jsem se zeptal, jake ustanoveni zakona ji to narizuje. To uz bylo trochu tragikomicke, protoze odpoved byla "nevim". V tu chvili me projektant zacal lehce kopat nohou pod stolem, protoze se obaval, ze to cele zablokuju a on uz tu hruzu chtel mit po 3 letech papirovani (!!!) uzavrenou.

    Nakonec jsem dosahl aspon toho, ze to v pripade vybudovani obecni kanalizace nebudu muset tahat ze zeme pryc. Muzu do toho pripadne svest jednou destovku a mit tak dalsi 4m3 vody.

    Kde tohle skonci? Az se lidi na ty uredniky proste vykaslou, protoze jim k nicemu nejsou (imho).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam