• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: nechci spekulovat, ale babiš hraje o čas. díky koronaviru sucho trochu zapadá, ale nezmizí. potřebuje vydržet ještě 3 roky a pak honem na prezidentůru
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: mas pravdu, obe strany potrebujou svy propracovany strategie
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD: jo.. jak babise tak orbana&spol drzi ty zemedelsky a podobny dotace, neverim ze by bez nich prezili. takze paradoxne eu si tyhle fenomeny vytvorila a dal je podporuje, coz se bude dit do ty doby, nez ten se ten system vycerpa zevnitr. vzhledem k tomi, ze to spolecenstvi vzniklo jako skupina zalozena na tom industrialnim/fosilnim programu, nejsem si jistej, ze je schopna se nejak v tech opravdu klicovejch zalezitostech transformovat. politicko-ekosystemovej kolaps jako zacatek reseni
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: pak máš trolí farmy, co budou orodovat, že žádný sucho není. já mám až příliš mnoho kolegů z oboru, co problém v krajině nevidí.. a když, tak je to záležitost výkyvu. že jsme teď na minimu slunečního cyklu, to si v klidu vytěsní.
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: Presne! Jestli nekdo nekdy sestreli Babise, tak to bude prave na tematu sucha a hospodareni v krajine, protoze on muze slibit lidem leccos a leccos jim i muze dat, ale sucho je problem, ktery nema jine reseni, nez v dusledku krach podniku hospodaricich tak, jako Agrofert. [Neverim totiz, ze by byli schopni najet na udrzitelnejsi hospodareni.] A s krachem Agrofertu krachne i Babis a ANO.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: zrovna sucho je jedna z klicovejch zalezitosti mobilizovatelna v jehi neprospech. pricemz ten problem je sice lokalne vzdy nejak personalizovanej, ale v podstate je institucionalni, kulturni a duchovni
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: se obávám, že s předsedou vlády, co podniká v agrochemii, se nezmění vůbec nic.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Hlavní strategická priorita České republiky? Neuschnout
    https://denikreferendum.cz/clanek/30016-hlavni-strategicka-priorita-ceske-republiky-neuschnout

    Ve zdravé půdě žijí až dvě tuny žížal na hektar a zadržují až 350 litrů vody na metr krychlový. V mrtvé, průmyslové půdě prakticky nejsou skoro žádné! Proto má mrtvá půda jen kolem čtyřiceti litrů vody na metr krychlový.

    A také proto je nyní v České republice na devětadevadesát procent zemědělské půdy ohroženo suchem a devadesát procent z ní trpí nějakou formou hmotného poškození. A proto tu také máme masivní, patrně bezprecedentní vodní i větrnou erozi, což zásadně omezuje funkci malého oběhu vody.

    Pokračování v průmyslovém zemědělství je tedy plánnárodní zkázy, protože systematicky „vyrábí“ další sucho i monokulturami, odvodněním (melioracemi), malým obsahem organiky v půdě a nevhodnou skladbou pěstovaných rostlin. Proto všechno přicházíme o oba oběhy vody. Stojíme doslova na pokraji národní katastrofy, která může vést k neobyvatelnosti většiny území České republiky.

    Není žádný vyšší veřejný zájem než zadržet vodu v krajině nejen proto, abychom měli i dál co jíst a pít, ale abychom se pokusili vrátit malý oběh vody do krajiny a tím začali krajinu chladit. Pokud se tak stane na všech průmyslovým zemědělstvím zničených plochách všech kontinentů, může to vést i k významnému ochlazení globálnímu a určitě to povede k nejlepší možné adaptaci na ohřívání klimatu.

    ..

    Z České republiky musíme udělat „přehradu“ statisíci drobnými opatřeními na zadržení vody s cílem obnovit celou škálu hydrologického režimu krajiny. A to: návratem k přírodě blízkému stavu toků, mokřadů a niv, maximálním zvýšením podílu lesní i mimolesní zeleně, návratem mezí, průlehů a vodních prvků, zpomalením odtoku vody z „meliorací“, zlepšením skladby lesa a zvýšením zádrže vody i v lesích. Zde leží potenciál navýšení vody v krajině o objemu minimálně deseti Orlíků.

    Další možnost o objemu zadržení minimálně deseti Orlíků vody v ploše České republiky spočívá v obnově plné porozity a úrodnosti zemědělské půdy. To ale znamená stopku průmyslovému zemědělství.

    Náhrada? Zemědělství bez orby, agrolesnictví, hydroponie, aquaponie a další k vodě a krajině šetrné formy biologického, ekologického či permakulturního přístupu, které dokážou zvládnout až pětistupňové oteplení
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Pokud nezačneme jednat, budeme mít v Česku polopoušť, varuje biolog - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...-voda-nedostatek-krajina-sucho-leto-pole-reka.A190424_472039_plzen-zpravy_vb

    Problém je, že když se někde v údolí postaví přehrada, údolí se zničí. V přehradě sice bude voda, ale nebude v povodí, to znamená ve studnách lidí. Opravdu je jediná cesta, a to vrátit se k hospodaření našich předků, kteří si vody vážili a pole neodvodňovali obřími drény


    ...


    rika tam vsechno v podstate spravne az na ty predky, coz by vedlo na to, ze kdy nejakej management minulosti byl regenerativni - nejspis ne, obzvlast pokud se jednalo o management provadeny civilizaci
    TUHO
    TUHO --- ---
    Water is a highly contested resource in this long, oppressive drought, and the coal industry is one of Australia’s biggest water users.
    Research released today, funded by the Australian Conservation Foundation, has identified how much water coal mining and coal-fired power stations actually use in New South Wales and Queensland. The answer? About 383 billion litres of fresh water every year.
    That’s the same amount 5.2 million people, or more than the entire population of Greater Sydney, uses in the same period. And it’s about 120 times the water used by wind and solar to generate the same amount of electricity.

    Aren't we in a drought? The Australian black coal industry uses enough water for over 5 million people
    https://theconversation.com/...lack-coal-industry-uses-enough-water-for-over-5-million-people-137591
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: na hospodarky dobry h sice nepojmenujou problem (degenerativni prumyslovy zemedelstvi), ale blizi se

    Podle Hnutí Duha jsou to ale všechno v kontextu globální klimatické změny jen dílčí kroky. "Do klíčového opatření pro boj se suchem se vládě nechce. Tím je přesměrování zemědělských dotací směrem k těm, kteří jsou schopni zabránit erozi a půdu udržet biologicky aktivní. Jedině taková půda je schopná tlumit riziko povodní i nadměrného sucha," upozornila Anna Kárníková, ředitelka hnutí.

    Výzkumný ústav meliorací a ochrany půd spočítal, že dobře obhospodařovaná půda by mohla zadržet až o 40 procent více vody než nyní, tedy až 8,4 miliardy metrů krychlových vody. "To je objem nesrovnatelný s jakýmikoliv technickými řešeními, jako jsou například přehrady," dodala Kárníková


    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    snad tu vsichni nezijou v praze a nekomu se bude hodit

    O peníze na chytání deště zatím žádá jen pár obcí. Získat přitom mohou celkem miliardu | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...chytani-deste-zatim-zada-jen-par-obci-ziskat-pritom-mohou-celkem-miliardu
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    z ustavu

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUTIL_TIM: v CR uhlikovou dan propguje Svoboda, takze muzes napsat jemu a zeptat se

    Jiří Svoboda: Zaveďme uhlíkovou daň! - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/jiri-svoboda-zavedme-uhlikovou-dan
    KUTIL_TIM
    KUTIL_TIM --- ---
    Caute. Asi sa to tu uz v minulosti riesilo, no neviem nic rozumne vyfiltrovat. Uz dlhsie hladam sposob ako podporit globalnu spolupracu pri rieseni klimatickej zmeny. Viem, ze je mozne podporit vsemozne krasne lokalne projekty - niekolko z nich uz dlhsie podporujem. No ako najpalcivejsi problem mi v tuto chvilu ale pride nedostatok globalnej spoluprace a nedostatok osvety s tym spojenej.

    Ako priklad by som uviedol uhlikovu dan, zavedie niektorej mi nepride ako zrovna nadludsky ukol v porovnani so vsemoznymi inymi casto omielanymi rieseniami. Napriek tomu sme sa zatial nikam nepohli, pritom proces agresivneho zdanienia je predsa nieco co sme v minulosti uz par krat zvladli. Hladam teda sposob ako podporit nieco ako 'carbon tax lobby' alebo aspon projekt ktory cielene siri osvetu o tomto rieseni. Prekvapivo som toho zatial nasiel pomerne malo. Viete tu niekto o organizacii ktora sa sustreduje prave na to?

    Rozumiem, ze aktivizovat sa a ist prikladom pomaha najviac, no dlhodobejsie podporovat zopar percentami svojho platu nieco comu verim dokaze tiez spravit slusny rozdiel. Momentalne som v produktivnom veku, kedy mi prave pride prirodzene ze cast mojich uspor by mala smerovat na riesenie problemov ktore ma mrzia najviac. O to viac ma prekvapuje, ze podporit nieco co ma hlavnu agendu zavedenie globalnej uhlikovej dane nie je uplne trivialne.

    Vopred diky za tipy. Mohla by to byt velka nadnarodna organizacia ktora ma toto ako svoj hlavny bod agendy. No taktiez to moze byt trebars Patreon ucet niekoho s vybornym youtube kanalom alebo blogom na totu temu.
    PAD
    PAD --- ---
    Nebýt staveb našich předků, boj se suchem jsme už prohráli, říká hydrolog - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...bohumir-jansky-zemedelstvi-zmena-reky-vodni-nadrze.A200416_165739_domaci_aug
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Ne, řekla další velká banka k těžbě na Aljašce a zastavila těžařům půjčky - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...alsi-velka-banka-k-tezbe-na-aljasce-a-zastavila-tezarum-pujcky-102939
    TUHO
    TUHO --- ---
    Klimaticka koalice ma novy web

    Klimatická koalice - Klimatická koalice
    https://klimatickakoalice.cz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam