• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    PASTAFARIANKA: v recyklaci plastu jsme na tom HODNE dobre, coz sama vis, i bez takovyhle udelaku. Cely je to o tom, ze vyrobci lahvi by se radi dostali k levnymu recyklatu z automatu, tak se to snazi tlacit. Pokud se jim to povede, vysledek bude bud zmizeni zlutych kontejneru, neb se to stavajicim zpracovatelum nevyplati, nebo vetsi platby za odpad, coz lidi k nejaky vetsi recyklaci fakt nebude motivovat. Dokonce si dovolim tipnout, ze se jich na to rada cilene vykasle, prestoze ted recykluji.

    Btw. podivej se treba na energetickou narocnost recyklace skla. Ono takovy to nahradime plastovy lahve sklenenyma a svet bude krasnej taky neni uplne onco.

    KEB: my na to tady snad kaslem?

    LINKOS: viz vyse.
    PAD
    PAD --- ---
    Sice mala zmena, ale muze mit znatelny dopad na emise a obecne spotrebu energii - vemte si vsechny ty kancly z betonu a skla, v podstate se zabira skoro 2x plocha na cloveka (protoze kazdy nekde jeste musi spat), casto lidi dojizdeji auty, v USA klidne i vice jak hodinu. Kdyby vsechny kancelarske krysy (jako ja) mohly pracovat z domu, tak by to nejake to procento urcite udelalo. Navic by to umoznilo lidem se vice vratit k pude - chapu, ze to asi neni sen kazdeho, ale v mem okoli je par ITaku, kteri timhle smerem jdou nebo o tom uvazuji.

    Home office už natrvalo. Někde doma zůstane nastálo i polovina lidí - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...icon-valley-twitter-google-home-office-kancelar.A200522_152206_ekoakcie_mato
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: tak za odpady se platí, ne? Dneska jejich výkup drží nad vodou jen skupovani PET. Až nám z toho PET vypadne, budeme to muset nějak řešit. Samozřejmě jsou lidi co by chtěli aby produkovali odpad a nic neplatili, akorát to asi není náš cíl, není to udržitelné
    KEB
    KEB --- ---
    SHINIGAMI: správně, vykasleme se na to úplně, trh s tím poradí sám a planeta je modrá ne zelená.
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    SHINIGAMI: Lepší to házet rovnou do řeky. To uplave a je to pryč. Tyhlety stroje každého jen otravují. Já bych všechny ty jednorázové obaly zakázala.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    OMNIHASH: jo, a funguje to tak uzasne, ze to umi vracet jen neco a co neumi to ani nesezere zadarma, nebo tak neco. Ale protoze zavedli tohle, tak tam clovek skoro nenajde obyc recyklacni kontejner, kam by odhodil odmitnute veci..
    PAD
    PAD --- ---
    Voda teče sotva pár minut denně: Tak se žije v českých obcích na suchu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...ce-sotva-par-minut-denne-tak-se-zije-v-ceskych-obcich-na-suchu-106483
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Sustainable agroecosystems: Research to assess the benefits of regenerative grazing principles
    https://www.openaccessgovernment.org/sustainable-agroecosystems/85317/

    Carbon rich soil is healthy and beneficial for the entire ecosystem, based on previous and growing research. Ecosystem health is increased as soil carbon increases, resulting in improved water infiltration and retention; soil stability nutrient status, access and retention; diversity of fungi, microbes, plants, and insects; wildlife diversity, nutrition and habitat; livestock health and output; and farmer net profits, resilience and well-being. Healthy ecosystems with high levels of soil carbon and soil microbial biomass, diversity and function provide valuable ecosystem services (benefits humans gain from nature), which increase the sustainability of farming, enhance natural pest control, boost yields, and reduce costs, thereby increasing profitability.

    However, many traditional agricultural practices damage the very ecosystems on which they rely to function optimally. Intensive farming methods, such as extensive soil ploughing, inorganic fertiliser and pesticide use, damage fragile ecosystems over time, reducing yields, and thus often prompting even more intensive farming. This ultimately leads to land that is damaged beyond repair and no longer suitable for grazing or cropping farming.

    During the 2013 United Nations year of soil, global soil scientists warned that if the current intensive industrial agricultural practices were continued, there will be no functional soil left in around 60 years. In the best-case scenario, this means a change in the food we have available to us; in the worst-case scenario, this would mean insufficient food to go around. As dire as this warning is we can take confidence in the many farmers who are using management practices that have been shown to improve and regenerate soil health, decrease costs and improve profitability while regenerating degraded ecosystem function and delivering enhanced ecosystem services essential to our health and wellbeing.

    ...

    To achieve desired economic goals, regenerative grazing farmers manage specifically to optimise four key ecosystem functions:
    1) maximise energy capture via photosynthesis to drive ecosystem function,

    2) maximise capture of incoming precipitation, retention in the soil and cycling through plants,

    3) maximise nutrient cycling through plants and soil to facilitate biotic function and productivity,

    4) create and maintain high biodiversity below and above ground to increase ecosystem stability and productivity.

    The biggest limiting factor in grazing and cropping agriculture is not the amount of rain that falls but the amount that stays in the soil. Soil microbes control 90% of soil and ecosystem function so management must enhance not degrade soil microbial biodiversity and function. Regenerative farmers must manage to mimic the evolved ecosystem functions of native grasslands and savannas. Soil microbial and associated plant communities in grazing ecosystems did not evolve under abandonment, but coevolved as complex, dynamic ecosystems comprising grasses and soil biota, grazers, and their predators.

    ...

    The principles for increasing microbial function to improve soil health and carbon in grazing ecosystems involves managing to achieve the following:

    1) improve plant cover,

    2) minimise bare ground,

    3) manage for perennial plants rather than annuals,

    4) manage for most productive plants,

    5) leave adequate plant residue,

    6) manage for living roots and green leaves for as many days each year as possible,

    7) avoid tillage, inorganic fertilisers & biocides.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    dokoukal jsem Carbon Cowboys a musim rict, ze prijemne potesilo. doporucuju
    CarbonCowboys - film paddocks
    https://carboncowboys.org/films

    Summary:

    Ustredni motto: nechat pudu odpocinout, resp. "nechat alespon chvili prirodu delat co umi nejlip"
    Temata: mota se to kolem skotu, ale i dalsi zvirata, jeden dil i o poli
    Jak: kazdej farmar jinak dlouhou dobu necha odpocivat (od par hodin az mesice), podle podnebi a kraje. co maj vsichni spolecnyho je, ze se simuluje "prirozena" migrace zvirat
    Impact:
    - daleko min lidskyho managementu (2-3 lidi na 5000 krav), vpodstate jedinej management je zajisteni migrace skotu
    - na stejnou plochu 2x tolik skotu
    - rozmanitejsi a tedy kvalitnejsi vyziva
    - hnuj regeneruje susiny a celkove krajinu, viz dalsi body
    - vyssi travy zabranujou vysouseni pudy, tak pak dokaze lip zadrzet vodu v krajine a vydrzet i rocni sucha
    - do krajiny se vraci zivot, od pudnich mikroorganismu a zivocichu, pres motyli, ptaky, vcely atd.
    - nemusi se hnojit ani strikat, cimz se ani nelikvidujou organismy v pude, setri se naklady
    - paraziti krav zijou v nizky trave, kdyz kravy migrujou a nespasaj ji az na zem, paraziti prirozene zmizi, skot je zdravejsi, tedy celkove vetsi zdravi krav
    - celkove vyssi rust biomasy, tedy vyssi sekvestrace CO2 v pude/pastve
    - dostatek potravy i pri suchu, cimz se i setri naklady

    a spousta dalsich eko insightu

    Co mi chybelo:
    - dopad skotu na produkci metanu
    - cekal jsem ze se dozvim vic i o pasture cropping
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zalohovanie odpadu podporuje produkciu odpadu, lepsie by bolo vymysliet nejake riesenie ako ludi presvedcit, ze to k zivotu nepotrebuju a produkcii odpadu predchadzat, mozno sa to prelomi s nastupom nejakych neuralnych implantatov, kedy si budes moct davkovat vjemy iba stimulaciou tych spravnych neuronovych spojeni - mas chut na cokoladu? poskadli neuron #249faccb0071 instrukciou #7afbe9099 a nestloustnes, ale zazijes tu chut ako by to bola realna vec... sladke napoje? alkohol? we've got you covered
    KEB
    KEB --- ---
    PASTAFARIANKA: tady kolega
    OMNIHASH: má naprostou pravdu. A globálně to nejde, protože to zkurvene lobby nedokážeme prolomit ani u nás natož globálně. Ve Skandinávii jsou vratné plechovky minimálně od 08 a tady pořád tvrdí že to nejde a lidí jim to žerou. Nevím co ti k tomu víc říct, protože s tebou souhlasím.
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    OMNIHASH: tak proč by to nešlo globálně...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PASTAFARIANKA: to, co hledáš, se jmenuje zálohování obalů a najdeš to tři kilometry za Rozvadovem.
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    DZODZO: Robí. A evidentně existuje skupina spotřebitelů, která obal častěji zahodí - třeba spotřebitel vodky, stimulačních drinků, coly a piva... Proč výrobce těchto jedovatostí nepřijme zodpovědnost za to, že ten shit přivede na svět? Proč to má končit u jednotlivce?
    Máš někde na světě místo, kde můžeš zažít, že tam Colu v plastu nebo plechu nekoupíš? Pokud koupíš, ať ten obal Coca-Cola posbírá a zlikviduje.
    Kdyby můj byznys spočíval v tom, že vyrábím a prodávám jedovatou věc, jejíž pozůstatky zůstávají v životním prostředí, neměla bych za to nést odpovědnost?
    Je to stejný jako s fosilem. Potřebuješ doma svítit, tak si nestěžuj, že těžíme uhlí. Sice to všem škodí, ale nám to vydělává a ty to potřebuješ. Pokrytectví.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PASTAFARIANKA: to rozhodnutie nakupu niecoho v plastovom obale robi spotrebitel, takze aj on by mal niest svoj diel zodpovednosti a zaniest plastovu flasu na zberne miesto, ktore pripravi predajca, akurat by to chcelo nejako unifikovat, aby to nebol kazdy pes ina ves, dotriedovanie by kludne zvladol nejaky machine learning
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    KEB: Myslím si, že za plastový, skleněný a hliníkový odpad že spotřebního zboží by měl převzít odpovědnost jejich prodejce. Prodáváš pivíčko v plechu a količku v plastu? Zajisti jejich zpětný odběr a recyklaci/likvidaci, pokud to můžeš kamkoliv dovézt, můžeš po sobě i uklidit. Prostě mindshift v tom, kdo za ten bordel nese odpovědnost. V rozvojových zemích není na odpadové hospodaření infrastruktura ani zdroje. Odpovědnost by měl nést ten, kdo ten bordel chrlí do světa. Bordel korporací a la Coca-Cola vytváří velký podíl plastu v oceánech. Proč by měl soukromý byznys likvidovat životní prostředí všem...
    Napadá někoho, jak to prosadit? :))
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    a jeste posledni. novej typ redoxni baterie

    New flow battery could help unlock renewable energy
    https://news.usc.edu/166306/flow-battery-renewable-energy-electricity-storage-usc-study/

    We have demonstrated an inexpensive, long-life, safe and eco-friendly flow battery attractive for storing the energy from solar and wind energy systems at a mass scale,

    The key innovation achieved by the USC scientists involves using different fluids: an iron sulfate solution and a type of acid. Iron sulfate is a waste product of the mining industry; it is plentiful and inexpensive. Anthraquinone disulfonic acid (AQDS) is an organic material already used in some redox flow batteries for its stability, solubility and energy storage potential.

    At those prices, material costs for the type of battery developed by the USC scientists would cost $66 per kilowatt hour. If manufactured at scale, electricity would cost less than half of the energy derived from the redox batteries that use vanadium, which is more expensive and toxic.

    To date, there has been no economically viable, eco-friendly solution to energy storage that can last for 25 years,” Narayan said. “Lithium-ion batteries do not have the long-life, and vanadium-based batteries use expensive, relatively toxic materials, which limits large-scale use. Our system is the answer to this challenge. We foresee these batteries used in residential, commercial and industrial buildings to capture renewable energy.”
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    renewable-methan decentralizovane elektrolyzery :)

    z vody, co2 a slunce na miste delaj metan. jen skoda, ze de do soucasnyho plynovyho potrubi zas ke spotrebe

    Australian renewable methane project could provide 'validation for modular hydrogen electrolysis' | Energy Storage News
    https://www.energy-storage.news/...-working-on-australian-virtual-gas-well-renewable-methane-project
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    trichu vic ekofriendly baterka jde do produkce. bez kobaltu a na 800km

    China's Svolt Announces Cobalt-Free Battery Production Launch | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2020/05/21/svolt-announces-cobalt-free-battery-production-launch/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam