• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    KEB: Myslím si, že za plastový, skleněný a hliníkový odpad že spotřebního zboží by měl převzít odpovědnost jejich prodejce. Prodáváš pivíčko v plechu a količku v plastu? Zajisti jejich zpětný odběr a recyklaci/likvidaci, pokud to můžeš kamkoliv dovézt, můžeš po sobě i uklidit. Prostě mindshift v tom, kdo za ten bordel nese odpovědnost. V rozvojových zemích není na odpadové hospodaření infrastruktura ani zdroje. Odpovědnost by měl nést ten, kdo ten bordel chrlí do světa. Bordel korporací a la Coca-Cola vytváří velký podíl plastu v oceánech. Proč by měl soukromý byznys likvidovat životní prostředí všem...
    Napadá někoho, jak to prosadit? :))
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    a jeste posledni. novej typ redoxni baterie

    New flow battery could help unlock renewable energy
    https://news.usc.edu/166306/flow-battery-renewable-energy-electricity-storage-usc-study/

    We have demonstrated an inexpensive, long-life, safe and eco-friendly flow battery attractive for storing the energy from solar and wind energy systems at a mass scale,

    The key innovation achieved by the USC scientists involves using different fluids: an iron sulfate solution and a type of acid. Iron sulfate is a waste product of the mining industry; it is plentiful and inexpensive. Anthraquinone disulfonic acid (AQDS) is an organic material already used in some redox flow batteries for its stability, solubility and energy storage potential.

    At those prices, material costs for the type of battery developed by the USC scientists would cost $66 per kilowatt hour. If manufactured at scale, electricity would cost less than half of the energy derived from the redox batteries that use vanadium, which is more expensive and toxic.

    To date, there has been no economically viable, eco-friendly solution to energy storage that can last for 25 years,” Narayan said. “Lithium-ion batteries do not have the long-life, and vanadium-based batteries use expensive, relatively toxic materials, which limits large-scale use. Our system is the answer to this challenge. We foresee these batteries used in residential, commercial and industrial buildings to capture renewable energy.”
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    renewable-methan decentralizovane elektrolyzery :)

    z vody, co2 a slunce na miste delaj metan. jen skoda, ze de do soucasnyho plynovyho potrubi zas ke spotrebe

    Australian renewable methane project could provide 'validation for modular hydrogen electrolysis' | Energy Storage News
    https://www.energy-storage.news/...-working-on-australian-virtual-gas-well-renewable-methane-project
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    trichu vic ekofriendly baterka jde do produkce. bez kobaltu a na 800km

    China's Svolt Announces Cobalt-Free Battery Production Launch | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2020/05/21/svolt-announces-cobalt-free-battery-production-launch/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Co není rubem globalizace: nad jedním komentářem Jana Kellera - Václav Bělohradský
    https://denikreferendum.cz/...nek/31180-co-neni-rubem-globalizace-nad-jednim-komentarem-jana-kellera

    Rubem globalizace je to, co jsme začali nazývat antropocén, věk, v němž „je lidská aktivita hlavní příčinou většiny současných environmentálních katastrof“.

    Druhá kniha Lucretiova spisu O přírodě začíná alegorií „diváka troskotající lodě na rozbouřeném moři“: „Když se křižují vichry / a vzdouvají obrovité vlny / je sladko pozorovat ze Země loď troskotající v dáli…/… pro útěchu z toho, že nejsi vydán podobnému osudu.“ Má to být alegorie klidu, který člověku přináší stoická filosofie — ovládnutí vášní a smíření se s vlastní smrtelností.

    Pojem antropocén vnáší do dlouhých literárních dějin této alegorie zvrat: pevná Země se sama rozbouřila, je pustošena vlnami sucha, požárů, povodní a jedovatých emisí. Troskotající loď by si dnešní pozorovatel mohl představit jako archu plnou pozemšťanů prchajících z devastované planety.

    Zeměkouli nám „rozbouřila pod nohama“ invaze hyperobjektů, jak nazval britský filosof a umělec Timothy Morton objekty, které jsou všude, nemají časoprostorovou specifičnost a nelze je podřídit nějakému svrchovanému subjektu — třeba globální oteplování, plasty, fosilní ekonomika. Invaze hyperobjektů radikálně dekonstruuje způsob, kterým byla v tržním systému výroby a směny zboží definována odpovědnost za škody, které si soukromí vlastníci navzájem způsobují výkonem svých vlastnických práv. V globální technopolis jsou „vedlejší“ škody všudypřítomné, mají totální dominanci, například škody způsobené automobilovým průmyslem, leteckou dopravou nebo fosilní ekonomikou obecně.

    Za škody způsobené naší planetě „neustále bobtnající“ vrstvou člověkem vytvořených hyperobjektů, která ji celou pokrývá, žádný soudce nemůže legitimně prohlásit nějakou skupinu lidí jako „odpovědné viníky“ a odsoudit je legálně k náhradě. Není k dispozici žádná metrika a žádný kalkul, který by umožnil ty škody legitimně vyčíslit a ohraničit.

    Terorismus, uprchlíci a pandemie patří ještě do „světa před globalizací“, v níž se svrchované národní státy praly o své hranice. Skutečným rubem globalizace je globální anarchie: absence dohod a institucí, které by zajistily ve věku globální lidské moci místo na „obyvatelné“ Zemi pro budoucí generace.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KEB: realpoliticky hledisko je jediny - mrdat ekosystem
    KEB
    KEB --- ---
    TADEAS: agro lobby ne jen babiše je příliš silné na nějaké zásadní zvraty. Tohle vidím jako postup salámovou metodou. Navíc musíš zohlednit i politické hledisko. Tohle ti masy (i voliči babiše) akceptují celkem snadno. Na to strašení propouštěním a podobný srajdy moc fungovat nebudou. A pak až se hladina uklidní se ukrojí další kus.


    TADEAS: máš samozřejmě pravdu, jenže nejprve je potřeba naučit pitomce v indii a jinde, že ten plast jen tak zahodit je blbý. A nyní se z toho stane surovina. Kdyby se ještě začal bordel vykupovat jako třeba železo, tak je za chvíli uklizeno (obrazně).

    Tadeáši já tě chápu a chápu i jak to myslíš (snad), ale všechno hrrr naráz prostě nejde, bohužel pro nás všechny.
    CORDESCU
    CORDESCU --- ---
    TADEAS: SHEFIK: sance uzitecne zlikvidovat velkej kus skladek? ano prosim!

    TADEAS: principialne neprincipialne tu mame historicky obrovsky mnozstvi bordelu na skladkach, kteryho se potrebujeme zbavit. pudni management je vec budoucnosti, ale mame tu historickou zatez a tu nesmime zanedbavat
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Přehrady? Některé možná ano, ale rozhodně ne takto
    https://denikreferendum.cz/clanek/31221-prehrady-nektere-mozna-ano-ale-rozhodne-ne-takto

    Autor, který byl v letech 2007—2011 koordinátorem úspěšné iniciativy Stop přehradě, odhaluje pozadí návrhu ministerstva zemědělství na nové přehrady. Formuluje také související dilemata, která budeme muset vyřešit.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: jo, souhlasim, tohle neni samospasny ani sustainable v celosvetovym meritku, ale trha to docasne par trnu z paty:

    1) bude mizet odpad, kterej zabira a znecistuje pudu
    2) skladky budou produkovat mene metanu
    3) premeni se v h2 a pomuze nastartovat vodikovou ekonomiku, cimz i ulehci generovani co2 a podkope stavajici uhli/ropnej prumysl - trh tak bude hledat novej rovnovaznej bod
    4) odpadu se da vyssi hodnota nez "odpad", mene bude koncit v morich apod.

    dlouhodobe si to dokazu predstavit jako reseni pro toxickej odpad, treba pro nemocnice apod.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHINIGAMI: promin, mam osobni problem s tim jak diskutujes a casto se na to rozjede 100+ o nicem. do not want
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    koukam ze zdejsi cenzor uz zas maka na plny obratky a maze, takze znova

    SHEFIK: hezka diskriminace, jsem zvedavej, kolik soudu a aritrazi z toho bude...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: urcite to ma svy vyuziti, ale me prijde, ze principialne bychom se meli snazit oddelit energeticky toky civilizace od naroku na biosystem a tohle je presne pripad, kdy produkce biosystemu zivi civilizaci/logistiku energii. z pohledu cirkularity jak ji chapu je tohle nespravne, tj. produkci biosystemu bychom neli materialove cirkulovat v biosystemu a ne to degradovat na energii pro civilizaci, kterou potrebujeme ziskavat z kanalu jeste nez se stala biosystemem. v tom smyslu by me zajimalo jak tuhle energeticko-materialovou praktiku zapojit do uvah o eroi.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    pecka

    SGH2 building largest green hydrogen production facility in California; gasification of waste into H2 - Green Car Congress
    https://www.greencarcongress.com/2020/05/20200521-sgh2.html

    The plant will feature SGH2’s technology, which will gasify recycled mixed paper waste to produce green hydrogen that reduces carbon emissions by two to three times more than green hydrogen produced using electrolysis and renewable energy, and is five to seven times cheaper.

    Developed by NASA scientist Dr. Salvador Camacho and SGH2 CEO Dr. Robert T. Do, a biophysicist and physician, SGH2’s proprietary technology gasifies any kind of waste—from plastic to paper and from tires to textiles—to make hydrogen

    Bloomberg New Energy Finance reports that clean hydrogen could cut up to 34% of global greenhouse gas emissions from fossil fuels and industry.

    Methane released from landfills is a heat-trapping gas 25 times more potent than carbon dioxide.

    Unlike other green hydrogen production methods that depend on variable solar or wind energy, the SPEG process relies on a constant, year-round stream of recycled waste feedstocks, and therefore can produce hydrogen at scale more reliably.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Jiří Jeřábek: Pojišťovny přestávají pojišťovat uhelné firmy. Allianz může brzy vyloučit i ČEZ - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...pojistovny-prestavaji-pojistovat-uhelne-firmy.allianz-muze-brzy-vyloucit-i-cez
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KEB: tezko rict, mozna ze to spis zakryva povahu a hloubku problemu, kterej se nevyresi omezenim destruktivity, ale zmenou zpusobu rozhodovani. kdyz se tomu nepodivame do tvare, coz nedelame, nemame sanci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nepříznivé rekordy. Polovina stanic naměřila nejméně sněhu v historii - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...nive-rekordy-polovina-stanic-namerila-nejmene-snehu-v-historii-106683
    PAD
    PAD --- ---
    DZODZO: Mam podobnou zkusenost - letos mame za sebou prvni zimu, kdy topime jen drevem (v peci s vymenikem a aku nadrzi), ohrivame jim vodu, dum, peceme, varime na nem, susime pradlo, atp. Rychle jsem se naucili proste planovat trochu vice, kdy co varime nebo peceme, ze to udelame najednou na jednom ohni a nejak nas to neomezuje. Samozrejme mame backup v podobe elekriny, ale napr. el. troubu pouzivame velmi malo. Jine to bude v lete, kdy uz nedava smysl topit - proto se tesim na fotovoltaiku (taky budu muset delat mene dreva na zimu:)).

    Ja chapu, ze nekdo ma rad ten luxus mit kdykoliv 'po ruce' X kW vykonu jen na otoceni knoflikem. Ale z meho pohledu je to luxus, ktery mi nijak nechybi. [Jina kapitola jsou nemocnice atp., o tom zadna.]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam