• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    The neoliberal era is ending. What comes next? - The Correspondent
    https://thecorrespondent.com/466/the-neoliberal-era-is-ending-what-comes-next/61655148676-a00ee89a

    mozna off topic, nevim. pan co napsal Utopie pro realisty

    If there was one dogma that defined neoliberalism, it’s that most people are selfish. And it’s from that cynical view of human nature that all the rest followed – the privatisation, the growing inequality, and the erosion of the public sphere.

    Now a space has opened up for a different, more realistic view of human nature: that humankind has evolved to cooperate. It’s from that conviction that all the rest can follow – a government based on trust, a tax system rooted in solidarity, and the sustainable investments needed to secure our future. And all this just in time to be prepared for the biggest test of this century, our pandemic in slow motion – climate change.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: Jasny, pres vrstevnice to dodelas rychleji (to mi potvrdil primo znamy, co to jezdi). Nikdo je neplati od toho, aby nebyla eroze. Musi to udelat rychle, protoze maji spoustu jine prace. Dalsi ze serie selhani trhu:/
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: Musim verejne priznat, ze kdyz jsem tu pred par mesici obhajoval JE, tak to bylo spis akademicke, nez realisticke. Ty argumenty mi porad prijdou pravdive, ale v mafianske realite CR to dopadne tak, jak to dopadne - ze si to draze zaplatime vsici:/ No co, porad zbyva varianta ostrovniho systemu:)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Cop26 climate talks in Glasgow will be delayed by a year, UN confirms | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/.../cop26-climate-talks-in-glasgow-will-be-delayed-by-a-year-un-confirms
    Cop26 is the most important international meeting on the climate emergency since the Paris agreement was signed in 2015. Under the landmark accord, countries must come forward every five years with revised plans on curbing greenhouse gas emissions in line with the Paris goal of limiting global heating to no more than 2C, and preferably no more than 1.5C.

    Current national targets would take the world to at least 3C above pre-industrial levels, scientists warn, so countries are under pressure to come up with more stringent commitments.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TUHO: Nestojí to za to, působí to celé dost amatérsky. Opravdu nechápu jaký byl záměr autora. Pokus o parodii dezinfo produkce? Nebo jen výkřik pro upoutání pozornosti?
    Zajímavější mi přišly reakce, třeba tahle:
    Planet of the Humans : Let's just have a think...
    https://www.youtube.com/watch?v=ZmNjLHRAP2U
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Hodně stojíme o to, aby zemědělci pronajímající si půdu od obcí a států museli hospodařit udržitelně a zodpovědně. Konečným cílem ale je změna dotační politiky. Nejvyšší kontrolní úřad dlouhodobě vyčítá ministerstvu zemědělství, že není schopné upravit dotace do souladu s politikami na ochranu před suchem.

    Nesmyslem jsou i protichůdné dotační programy, kdy ministerstvo zemědělství podporuje technickou úpravu koryt toků a ministerstvo životního prostředí zase vypisuje programy pro odstraňování technických úprav koryt toků a jejich návrat k přírodě blízkému stavu. Neuvěřitelné.

    Na to klademe velký důraz, protože dotace musí podporovat zadržování vody v krajině a udržitelné zemědělství. S tím souvisí i náš provokativní návrh spojit ministerstvo zemědělství a životního prostředí. My víme, že ve stávající sestavě Toman Brabec a jejich pohledu na ekologickou politiku to nemůže fungovat. Nicméně finálně zemědělství má být v souladu s životním prostředí.
    TUHO
    TUHO --- ---
    NJAL: Nj, ozval se autor, jehoz footage neopravnene pouzili... Furt to muzou vystrihnout a uploadnoat znova ne? Tys to videl? Ja jsem se k tomu jeste nedostal...

    It was taken down following a copyright claim over four seconds of footage contained in the film.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Radek Kubala

    Čtvrtý do seriálu rozhovorů o klimatu s předsedami a předsedkyněmi sněmovních stran. Tentokrát s Vít Rakušan, předsedou Starostové a nezávislí • STAN o roli obcí a měst při zvládání klimatické krize, nutnosti skončit s uhlím či Zelené dohodě. A taky o důležitosti kvalitního života v čistém životním prostředí.


    Vít Rakušan: Kvalita života je důležitější než rychlý ekonomický růst
    https://denikreferendum.cz/...1-vit-rakusan-kvalita-zivota-je-dulezitejsi-nez-rychly-ekonomicky-rust
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Radek Kubala

    Nad nedostatky evropské zelené politiky nejde přimhouřit oči. Dostali jsme od Corporate Europe Observatory jako jedno z evropských médií dopředu jejich dvě studie a já napsal o tom, jak se na evropské úrovni vysávají veřejné rozpočty na neudržitelné projekty spojené s biomasou. Jestli něco ohrožuje zelenou transformaci stejně jako moc fosilního průmyslu, tak jsou to podobná strategická partnerství s velkým zeleným byznysem.

    Dotace EU na využití biomasy ničí přírodu a prohlubují klimatickou krizi
    https://denikreferendum.cz/...dotace-euna-vyuziti-biomasy-nici-prirodu-aprohlubuji-klimatickou-krizi
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KEB: zkus nekdy jet po
    vrstevnici na nejakym kopci, nemusi to bejt zas tak prudky, aby to pri nejaky vejsce stroje prestavalo bejt stabilni. podle me by technika musela bejt tomu vrstevnicovymu orani bejt prizpusobena, kdyz jezdis nahoru dolu, tak to jde lip. a orat je beztak nejvetsi blbost co jsme vynalezli.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: az na ty obvykly chyby v uvazovani - "planetary sensorial apparatus — sonic, tactile, visual, affective, and embodied" -- sensorial je sonicky, taktilni, vizualni, potud ano (z hlediska zarodecnejch listu ektoderm), afektivni (endoderm) ani embodied/telovy (mezoderm) nejsou sensorial, protoze jde rekneme o jiny zarodecny listy, o jinou dimenzi lidsky zkusenosti neodvijejicici se z toho "sensorial" (ektodermalniho). kdyz myslis konstituci ty digitalni vrstvy (planety), ktera se k cloveku primyka jakozto hyperderm, tak potom musis myslet prolnuti tohohle hyperdermu se vsema dimenzema lidsly zkusenosti, tzn. musis myslet hyperkortex (extenze ektodermu, tj. toho "sensorial" o kterym mluvi), ale zaroven taky extenzi mezodermu (exoskeletony, stroje, logistika - extenze tela), a endodermu (extenze citeni ["affective"], doposud malo prozkoumany). aspon tak to chapu ja
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Byly tu velké lobbistické tlaky, abychom na podporu solárů nesahali. Ale nenechám se vydírat, říká ministr Havlíček | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...-na-podporu-solaru-nesahali-ale-nenecham-se-vydirat-rika-ministr-havlicek

    Stát půjčí ČEZ peníze na nové jaderné bloky za 160 miliard, říká Havlíček. Vláda to přitom dosud odmítala | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...-nove-jaderne-bloky-za-160-miliard-dokazeme-si-levne-pujcit-rika-havlicek

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    tohle uz prece musi dlouho fungovat ne? vi nekdo kolik solarnich projektu ma fixni/staticky solarni panely?

    kazdopadne potencial 70% energie na panel navic rocne je krasnej :)

    Point Load Power Launches the PV Booster Gen 2 - Solar Industry
    https://solarindustrymag.com/point-load-power-launches-the-pv-booster-gen-2

    The next generation rooftop tracking system is designed to maximize solar production from monofacial and premium bifacial solar panels, producing up to 70% more energy per panel compared to ordinary rooftop mounting solutions constrained to fixed-tilt positions.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Scientists warn of 'zombie fires' in the Arctic
    https://phys.org/news/2020-05-scientists-zombie-arctic.amp
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    New material releases hydrogen from water at near-perfect efficiency – Ars Technica
    https://arstechnica.com/...w-material-releases-hydrogen-from-water-at-near-perfect-efficiency/?amp=1

    The key thing about this research is that it has identified the principle by which we might create the catalyst that could drive such a (hydrogen) revolution. There is a wide variety of materials that can use light, including at visible wavelengths, to catalyze hydrogen production poorly. There is a much larger collection of photovoltaic materials that might do the same if combined with the right catalysts. The work described here provides a recipe that might convert some of them to useful materials.

    Get rid of the defects. Find a material where electrons and holes take different routes through the material. Use the presence of electrons and holes to link the right catalysts to where they are supplied with charges. If that works with a better starting material, we could be producing hydrogen through an extremely simple system.

    https://www.nature.com/articles/s41586-020-2278-9
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    4gw solaru v alziru, target 22gw renewables do roku 2030

    CleanTechnica | Clean Tech News & Views: Solar Energy News. Wind Energy News. EV News. & More.
    https://cleantechnica.com/...0/05/27/no-joke-algeria-plans-4-gigawatt-5-year-solar-power-initiative/
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PAD: Ona je to spíš spoluvina, špatně je export i import. Ale dá se pak pěkně kouzlit s čísly. Tvrdit, jak snižujeme emise, když ve skutečnosti přesouváme výrobu do Číny. Pěkné grafy jsou tady (z roku 2010):
    https://www.pnas.org/content/107/12/5687




    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam