• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    DRSH
    DRSH --- ---
    Peníze na podporu větrné energie máme, ale je tu zádrhel: nikdo je nechce, tvrdí náměstek pro energetiku Neděla | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...dporu-vetrne-energie-mame-ale-je-tu-zadrhel-nikdo-je-nechce-tvrdi-8239548
    DRSH
    DRSH --- ---
    V Česku se letos rekordně sázejí stromy. Zalesňují se plochy zasažené větrnou i kůrovcovou kalamitou | Hradec Králové
    https://hradec.rozhlas.cz/...s-rekordne-sazeji-stromy-zalesnuji-se-plochy-zasazene-vetrnou-i-8239944
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TUHO: Merchants of Doubt by si měl pustit každý. Do jeho shlédnutí jsem dlouho jsem nedokázal pochopit, jak jsme se mohli dostat do tak zoufalé situace a proč většina lidí stále nechápe co se děje. Ten film to trochu vysvětluje.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: Ač k tomu hazel ilustrační obrazek kterej nechápu ale vypadá hezky

    TUHO
    TUHO --- ---
    Asi petistejpadesaty prvni potvrzeni Mannovy hockey stick v Nature

    An extensive new multi-proxy database of paleo-temperature time series (Temperature 12k) enables a more robust analysis of global mean surface temperature (GMST) and associated uncertainties than was previously available. We applied five different statistical methods to reconstruct the GMST of the past 12,000 years (Holocene). Each method used different approaches to averaging the globally distributed time series and to characterizing various sources of uncertainty, including proxy temperature, chronology and methodological choices. The results were aggregated to generate a multi-method ensemble of plausible GMST and latitudinal-zone temperature reconstructions with a realistic range of uncertainties. The warmest 200-year-long interval took place around 6500 years ago when GMST was 0.7 °C (0.3, 1.8) warmer than the 19th Century (median, 5th, 95th percentiles). Following the Holocene global thermal maximum, GMST cooled at an average rate −0.08 °C per 1000 years (−0.24, −0.05). The multi-method ensembles and the code used to generate them highlight the utility of the Temperature 12k database, and they are now available for future use by studies aimed at understanding Holocene evolution of the Earth system.

    https://www.nature.com/articles/s41597-020-0530-7
    TUHO
    TUHO --- ---
    NAGASAWA: Ok, mrknu taky.
    Ale tohle vysoce politizovany prostredi ve kterym se toci rozhodovani o skutecne gigantickym mnozstvi penez je protkany zvlastnima pribehama. Velmi slusny renome meli i ty nejproflaklejsi predstavitele fakt vylozene dezinformacni sceny jako byl treba Fred Seitz nebo Fred Singer. Kdyz me to tema zacalo zajimat, tak jsem mel notoricky problemy rozlisovat dezinformacni sity od regulernich informaci. Jednou jsem se zacetl do zpravy NIPCC, ktera vykradla grafiku zpravy IPCC a naplnila to uplnym balastem a jakozto clovek tematu neznalej vubec nevedel, co si o tom myslet :))
    Podle me je uplnej zaklad udelat si trosku prehled o tom, jakym zpusobem se daji prezentovat data tenhle dokument (vychazi z knizky od Naomi Oreskes a Erica Conwaye, ktery jsou na dany tema jedni z nejlepsich odborniku):

    Merchants of Doubt_2014_hc.titulky.CZ.avi | Ulož.to
    https://uloz.to/file/kNUp5ymUb/merchants-of-doubt-2014-hc-titulky-cz-avi
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ako pro-nuclear samo o sebe nevadi ale

    Position on renewable energy
    In 2017, Shellenberger told The Australian: "Like most people, I started out pretty anti-nuclear. I changed my mind as I realised you can't power a modern economy on solar and wind... All they do is make the electricity system chaotic and provide greenwash for fossil fuels."

    ironicky zrovna v Australii nie jadro ale renewables a baterky zachranuju stabilitu siete :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    DZODZO: pravda, moje chyba.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    viz: Michael Shellenberger is a Time Magazine "Hero of the Environment," Green Book Award winner, and the founder and president of Environmental Progress.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    TUHO: ja se dival na jeho twitter a ma celkem silnou zakladnu a evidentne i renome, tak vylozene nepusobi jako nejaka lobby dosazena PR loutka.
    TUHO
    TUHO --- ---
    NAGASAWA: Jinak tady recenze jeho knizky od Billa McKibbena, kterej ma celkem slusnej prehled by mohla dat hint, zda-li to stoji za to cist (i kdyz ono taky dost zalezi na tom, co se chces dozvedet, nekdy ma smysl cist i ten nejvetsi dezinformacni odpad :)

    A review of Lomborg and Shellenberger & Nordhaus | Grist
    https://grist.org/article/bill-mckibben-can-anyone-stop-it/
    TUHO
    TUHO --- ---
    NAGASAWA: Ten vynatek trochu vypada jako Lomborguv cherry-picking a datova ekvilibristika. O typkovi jsem slysel v souvislosti s "Eco-modernist manifesto" a spolupraci s Tedem Nordhausem. Ale jenom dost okrajove a nijak jsem se o ne moc nezajimal.

    DZODZO: Klidne se na toto tema rozepis vic, taky by me zajimalo.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mozno si hladal sCHellenberger miesto sHellenberger
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    DZODZO: aaaha zajimavy. diky. zkousel jsem tu jeho jmeno filtrovat a bez vysledku.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    enviromental progress je znama firma, to uz tu niekolkokrat prebehlo ze je za tym pro-jadrova lobby

    https://nuclear.foe.org.au/michael-shellenbergers-pro-nuclear-lobby-group-environmental-progress/
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Hele Schellenberger je heretik, anebo by stala jeho knizka, ktera se stavi proti hysterii a ekoalarmismu za precteni?

    On Behalf Of Environmentalists, I Apologize For The Climate Scare — Environmental Progress
    http://environmentalprogress.org/...on-behalf-of-environmentalists-i-apologize-for-the-climate-scare

    On behalf of environmentalists everywhere, I would like to formally apologize for the climate scare we created over the last 30 years. Climate change is happening. It’s just not the end of the world. It’s not even our most serious environmental problem.

    I may seem like a strange person to be saying all of this. I have been a climate activist for 20 years and an environmentalist for 30.

    But as an energy expert asked by Congress to provide objective expert testimony, and invited by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) to serve as Expert Reviewer of its next Assessment Report, I feel an obligation to apologize for how badly we environmentalists have misled the public.
    KEB
    KEB --- ---
    Vodík by mohl nahradit naftu v oblasti záložních zdrojů elektřiny | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/vodik-mohl-nahradit-naftu-v-oblasti-zaloznich-zdroju-elektriny

    Vážně by mě zajímalo jestli se to ujme nebo ne
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: super text. a dobry je i to, ze vychazi na lunatickym info.cz. zajimalo by me jestli se schmarz tozhoupe k reakci :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Vrba: Trable reálného konzervatismu | info.cz
    https://www.info.cz/nazory/vrba-trable-realneho-konzervatismu-45506.html

    Konzervativní politická tradice je mi sice v mnohém cizí, nicméně jsem přesvědčen, že i před ní stojí výzva, na niž musí chtě nechtě najít vlastní odpověď, a to stejné platí i o ostatních politických tradicích. To, co se nevinně označuje jako změna klimatu, nemá ideologický původ a důkazem budiž i to, jak stávající ideologie klopýtají, snaží-li se toto téma uchopit. Může se z liberálně konzervativní perspektivy zdát, že změna klimatu až podezřele hraje do karet všem těm, kteří nedůvěřují ekonomice volného trhu a přáli by si nějakou zásadní změnu stávajícího stavu věcí. Spíše to ale vypadá, že levicové a progresivní kruhy především tápou a skutečný rozsah krize, v níž jsme se všichni ocitli, v nich alespoň prozatím neprobudil adekvátní odpověď.

    Klimatická krize nakonec nutně a zásadně promění stávající politické tradice – ať už liberální, konzervativní nebo socialistickou. Teprve proměna vlastní pozice může být signálem, že daná tradice si skutečně začíná uvědomovat, co klimatická krize vlastně znamená. Pro konzervativní myšlení i politickou praxi to může znamenat, že znovu začne uvažovat nad tím, co vlastně západní civilizace skutečně představuje, co je jejím jádrem a kdo je jejím skutečným, existenčním ohrožením
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ad infrastruktury budov, grid/offgrid, energeticko-materialove praktiky

    NyrdenCore?
    https://www.nyrdencore.com/p/blog-page.html

    NyrdenCore Brochure 1.2.pdf - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1owNmHlngAVOsnz3yejLQ_NkdBMQGyXNB/view

    Energetické jádro NyrdenCore zajišťuje nejen optimální hospodaření se všemi přírodními zdroji a energiemi, ale v případě volby i úplnou energetickou soběstačnost a nezávislost na veřejné technické infrastruktuře, tedy off-grid systém. Díky němu lze plnohodnotně, komfortně, šetrně i úsporně žít jak ve městech a obcích s infrastrukturou, tak i několik set kilometrů nebo i jen pár metrů od posledního vodovodu, elektro přípojky nebo kanalizace.

    NyrdenCore komplexně řeší vytápění, větrání a chlazení, úpravu pitné vody, přípravu teplé vody, ekologickou likvidaci odpadních vod a biologického odpadu i výrobu elektřiny. Je vysoce energeticky účinné, šetrné ke zdrojům pitné vody, poskytuje nadstandardní kvalitu vnitřního mikroklimatu, minimalizuje dopad na životní prostředí a pečlivě propočítanou vzájemnou součinností všech svých komponent nekompromisně snižuje provozní náklady.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam