• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Hele Schellenberger je heretik, anebo by stala jeho knizka, ktera se stavi proti hysterii a ekoalarmismu za precteni?

    On Behalf Of Environmentalists, I Apologize For The Climate Scare — Environmental Progress
    http://environmentalprogress.org/...on-behalf-of-environmentalists-i-apologize-for-the-climate-scare

    On behalf of environmentalists everywhere, I would like to formally apologize for the climate scare we created over the last 30 years. Climate change is happening. It’s just not the end of the world. It’s not even our most serious environmental problem.

    I may seem like a strange person to be saying all of this. I have been a climate activist for 20 years and an environmentalist for 30.

    But as an energy expert asked by Congress to provide objective expert testimony, and invited by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) to serve as Expert Reviewer of its next Assessment Report, I feel an obligation to apologize for how badly we environmentalists have misled the public.
    KEB
    KEB --- ---
    Vodík by mohl nahradit naftu v oblasti záložních zdrojů elektřiny | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/vodik-mohl-nahradit-naftu-v-oblasti-zaloznich-zdroju-elektriny

    Vážně by mě zajímalo jestli se to ujme nebo ne
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: super text. a dobry je i to, ze vychazi na lunatickym info.cz. zajimalo by me jestli se schmarz tozhoupe k reakci :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Vrba: Trable reálného konzervatismu | info.cz
    https://www.info.cz/nazory/vrba-trable-realneho-konzervatismu-45506.html

    Konzervativní politická tradice je mi sice v mnohém cizí, nicméně jsem přesvědčen, že i před ní stojí výzva, na niž musí chtě nechtě najít vlastní odpověď, a to stejné platí i o ostatních politických tradicích. To, co se nevinně označuje jako změna klimatu, nemá ideologický původ a důkazem budiž i to, jak stávající ideologie klopýtají, snaží-li se toto téma uchopit. Může se z liberálně konzervativní perspektivy zdát, že změna klimatu až podezřele hraje do karet všem těm, kteří nedůvěřují ekonomice volného trhu a přáli by si nějakou zásadní změnu stávajícího stavu věcí. Spíše to ale vypadá, že levicové a progresivní kruhy především tápou a skutečný rozsah krize, v níž jsme se všichni ocitli, v nich alespoň prozatím neprobudil adekvátní odpověď.

    Klimatická krize nakonec nutně a zásadně promění stávající politické tradice – ať už liberální, konzervativní nebo socialistickou. Teprve proměna vlastní pozice může být signálem, že daná tradice si skutečně začíná uvědomovat, co klimatická krize vlastně znamená. Pro konzervativní myšlení i politickou praxi to může znamenat, že znovu začne uvažovat nad tím, co vlastně západní civilizace skutečně představuje, co je jejím jádrem a kdo je jejím skutečným, existenčním ohrožením
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ad infrastruktury budov, grid/offgrid, energeticko-materialove praktiky

    NyrdenCore?
    https://www.nyrdencore.com/p/blog-page.html

    NyrdenCore Brochure 1.2.pdf - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1owNmHlngAVOsnz3yejLQ_NkdBMQGyXNB/view

    Energetické jádro NyrdenCore zajišťuje nejen optimální hospodaření se všemi přírodními zdroji a energiemi, ale v případě volby i úplnou energetickou soběstačnost a nezávislost na veřejné technické infrastruktuře, tedy off-grid systém. Díky němu lze plnohodnotně, komfortně, šetrně i úsporně žít jak ve městech a obcích s infrastrukturou, tak i několik set kilometrů nebo i jen pár metrů od posledního vodovodu, elektro přípojky nebo kanalizace.

    NyrdenCore komplexně řeší vytápění, větrání a chlazení, úpravu pitné vody, přípravu teplé vody, ekologickou likvidaci odpadních vod a biologického odpadu i výrobu elektřiny. Je vysoce energeticky účinné, šetrné ke zdrojům pitné vody, poskytuje nadstandardní kvalitu vnitřního mikroklimatu, minimalizuje dopad na životní prostředí a pečlivě propočítanou vzájemnou součinností všech svých komponent nekompromisně snižuje provozní náklady.
    PAD
    PAD --- ---
    Smart grids jsou tady. ČEZ Distribuce se začíná aktivně připravovat na příchod moderní energetiky - TZB-info
    https://energetika.tzb-info.cz/...ribuce-se-zacina-aktivne-pripravovat-na-prichod-moderni-energetiky
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SHINIGAMI:
    celý to what if.. je právě o tom, že pokud by prsten dostala galadriel byla by strašlivá, ale zachování života a přírody by byla priorita.. zatímco sauron má opačný záměr..
    tolkien to naznačuje na několika místech.. nejen co se galadriel týká, ale za zmínku stojí i dynamika zlatěnky a toma bombadila..
    tyhle příběhy luxusně vystihují mnohé..

    GOJATLA: nemám proti xr výhrady, jsem nadšená, že to někdo dělá.. sama pro sebe si nejsem jistá a tak hledám dál.. přijde mi bezva, že víc lidí zkouší různý věci..
    viz třeba douglas rushkoff a jeho komunita team human..

    švédsko a finsko jsou země kde dezinfo nemá vliv ani místo.. dokázali to jedině díky vzdělávání společnosti..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mě XR hluboce oslovilo tim pozadavkem Tell the truth. Je to super platforma pro lidi, kteri jsou ochotni se bavit o hloubce toho pruseru a nejak se to snazit zprostredkovavat nepoucene verejnosti. Za ten rok se udelala tuna prace, je web, vzniklo plno clanku, rozhovoru, informaci. "Posunuli jsme diskurz", takze ted kdo v noci nemuze spat z tipping pointu, tak si nepripada jako osamoceny magor s floridni psychozou, ale muze s tim trochu neco konstruktivne delat - zapojit se nejak do prace, kdyz chce.

    Za vrchol my cinnosti povazuju ten clanek o cesku, nic takovyho v cestine neni, protoze cesko proste nejde prelozit z AJ zejo. https://www.extinctionrebellion.cz/fakta/cesko-v-roce-2050/

    Co se tyce metody mobilizace lidi skrz vytrznictvi. Pomohlo mi to mockrat vystoupit z komfortni zony, uz ani nevim kolikrat a kde jsem pobuřovala s TUHOvou skvelou "mapou z Alarmu", jaky vselijaky formy rejection ale i podpory jsme si osahali.. ale posun nevidim. Kolik jsem odprednasela H4E nevim. Nevim kolikrat jsme byli na brnenskem magistratu, ruzne metody -- dramaticke divadlo, srdceryvne projevy, podrobne rozbory, uderna hesla :) ... proste vsechno mozny, ale magistrat nic delat nebude. Čili asi to chce nejaky jiny pristupy, aktualne fakt nevim jaky. Asi je super ze se v Praze podporuje ta Uhelna komise, to lidi co do ni chodi, povazuji za dulezitou podporu...

    Takze osobne ted postavam a cekam az me neco zaujme a inspiruje, dala jsem tomu za ten rok hodne, tak ted resim jiny dluhy. Kazdopadne ale kdokoliv chce "neco delat" tak mate jasnou prilezitost - prace v XR je nekonecne mnoho a je to fakt hezky nadesignovany hnuti.
    KEB
    KEB --- ---
    GOJATLA: obávám se že to že se právě utváří je ta nejkritičtější doba. Když bude první dojem ,který zanechá, špatný tak se to povleče dál.


    DZODZO: tak Sorosova karta se dá vytáhnout vždycky a proti komukoliv. To není apriori proto, že je to žena. Kdyby u nás vyhrál Drahoš bude to přes kopírák stejné.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YEETKA: Já si také nedělám iluze, že XR zachrání svět. Ale pokus je to zajímavý. Nedělal bych zatím závěry z toho, jaké reakce vyvolává mezi veřejností. Teprve se utváří a za rok může být někde jinde. A veřejnost začne reagovat jinak, až ji dojde, že to není planý poplach vyvolaný zlými marxisty. V demokracii vkládám mnohem menší naděje, budeme mít co dělat, abychom si ji v nějaké podobě udrželi a nevydali se cestou Polska a Maďarska. A pokud se nepodaří ji odtrhnout od vlivu průmyslové lobby, tak žádné reálné řešení přinést nemůže.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    obavam sa, ze keby sa niekam dostala zena, tak ju hned zacnu ako v pripade sk prezidentky obvinovat, ze je tam "dosadena" a ze jej to "zaplatil Soros" :))) proste ani v roku 2020 sa este vo vacsine sveta zensky uspech nenosi, pritom na temu zmeny klimy vystupuje dost casto
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    YEETKA: Aby to nebylo spis jak autor zamyslel;)

    "A teď je konečně tady. Ty mi ten Prsten dáš dobrovolně! Na místo Temného pána dosadíš Královnu. A já nebudu temná, ale krásná a strašlivá jako jitro a noc! Sličná jako moře a slunce a sníh na Hoře! Děsivá jako bouře a blesk! Silnější nežli základy země. Všichni mě budou milovat a zoufat!"
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SHINIGAMI:
    k tomuhle mi přijde fajn využít storytelling..
    what if galadriel took the ring?

    What If Galadriel Had Taken the One Ring? Theory
    http://www.youtube.com/watch?v=4dnhIWdW5_8
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SHINIGAMI:
    jaké pořádné pohlaví máš na mysli?
    sama žádné takové neznám..

    mám dojem, že to kam jsme se dostali je výstup dlouhého potlačování ženského aspektu a jeho vlivu v a na společnost..
    nejsem zabejčená feministka, myslím si, že to je výsledek nedorozumění a nepochopení na obou stranách..
    kdyby ženy byly a mohly být ženami, nikdy by nedovolily takovou míru destrukce.. přesně tohle je jedna z možností zdánlivě iracionálních řešení..
    a trend světového vývoje v zemích, kde nějak klima řeší vychází hlavně z žen ve vrcholových politických rolích ,)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    YEETKA: a ti experti by smeli byt i zastupci podradneho pohlavi, nebo take jen zeny?:)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    XCHAOS:
    no, demokracie by v tomhle případě fungovala naopak skvěle.. ale fungující demokracie vyžaduje vzdělanou, zodpovědnou společnost, která si vědomě dává zodpovědnost jedince za celek jako prioritu..
    skvělá literatura k tomuto například
    Opuštěná společnost - Erik Tabery | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/opustena-spolecnost-350190

    za sebe vidím ideální návrat k triumviratu..
    složeného z žen, obklopených experty..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YEETKA: tohle je fakticky demonstrace za "rok nesedneme do auta a v zimě si to doma zadýcháme na 10 stupňů". Je to civilizační past, lidi si zvykli, že energie je komodita a prostě sehnat jí je problém někoho jiného (asi že v archaických a historických lidských společenstvích se na dřívi na topení posílali děti, otroci a tak, nebyla to prestižní profese, počítám...)

    Nové nápady a postupy často vyžadují jít proti "selskému rozumu" a to prostě lid nesnáší. Dokonce se bojím, že jsme v tomhle narazili na limity demokracie (možná proto je to populární téma mezi aktivisty), protože veřejnost radši uvěří jakékoliv kravině, než aby omezila svoje existující pohodlí...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    YMLADRIS:
    já přešlapuju na místě a xr zatím pozoruju..
    pár akcí jsem se zúčastnila a pokaždé jsem došla k tomu, že tohle není cesta kterou by se reálně dalo něco změnit..
    je to takové paradigma naší a starší generace, kdy vycházíme z předpokladu, že stačí vyjít do ulic..
    mám dojem, že drtivou většinu kolemjdoucích to prostě jenom víc uzavřelo..
    a jasný, sama jsem vlastně nepřišla s ničím zásadním..
    nicméně zase a znova se mnou rezonuje myšlenka, že renesance lidství je jediná možnost.. a že největší rebelie je setkávat se v přírodě, sdílet, společně zažívat psychedelické přesahy a vkládat výstupy otevřeně do reality..
    případně je cesta zapojit se do politiky, vkládám hodně nadějí do pirátů..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Dale Strickler
    https://www.facebook.com/groups/Soil4Climate/permalink/2732331483705255/

    OK, folks this photo is going in my next book about soil restoration. I visited the Morrow plots last week, the longest continuously running test plot in North America. It has been going ever since 1876. The reason I post this photo is to illustrate how the tilled and cropped area is roughly two feet lower in elevation than the area to the right that has never been tilled or cropped, just left in grass and mowed. This area is table top flat, this is not due to soil erosion, it is completely from soil subsidence from loss of soil carbon into the atmosphere due to tillage and cropping of annual crops like corn, oats, and soybeans. All that carbon went into the atmosphere. Here you can visualize the soil carbon loss, and also visualize how much carbon could be restored by returning cropland to the system that put that carbon in the soil in the first place: perennial forages and grazing ruminants.

    TUHO
    TUHO --- ---
    btw dlouhodiskutovany neudrzitelny model financovani frackovaciho boomu zacina mit svoje prvni obeti. frackovaic pionyr z USA vyhlasil bankrot kvuli neschopnosti splacet dluhy

    Chesapeake Energy, the shale gas drilling pioneer that helped to turn the United States into a global energy powerhouse, has filed for bankruptcy protection.
    The Oklahoma City-based company said on Sunday that it had been forced to enter chapter 11 protection because its debts of $9bn were unmanageable.
    It has entered a plan with lenders to cut $7bn of its debt and said it will continue to operate as usual during the bankruptcy process.


    Chesapeake Energy, fracking pioneer, files for bankruptcy owing $9bn | Fracking | The Guardian
    https://www.theguardian.com/.../29/chesapeake-energy-fracking-pioneer-files-for-bankruptcy-owing-9bn
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam