• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    A 'regime shift' is happening in the Arctic Ocean -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200709141558.htm

    Scientists find the growth of phytoplankton in the Arctic Ocean has increased 57 percent over just two decades, enhancing its ability to soak up carbon dioxide. While once linked to melting sea ice, the increase is now propelled by rising concentrations of tiny algae.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: porad mi lezi na srdci kde se bude brat voda. to uz asi nebude jama 33x33m...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    o dotace a subvence asi v blizky dobe nouze nebude

    EU hydrogen strategy could drive 120 GW of renewables capacity – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/...07/09/eu-hydrogen-strategy-could-drive-120-gw-of-renewables-capacity/


    The European Commission has outlined a long-anticipated plan it says could unlock up to €340 billion for new solar and wind projects over the next decade. The 30-year strategy envisages up to €470 billion being spent on electrolyzer capacity.

    ...

    In its first four years alone, the strategy envisions the deployment of around 6 GW of new electrolyzer capacity to produce a million tons of green hydrogen. That figure would be ramped up to 40 GW of electrolyzer capacity and ten million tons of hydrogen from 2025-30. From 2030 on, the strategy anticipates green hydrogen would be a mature technology to be used in ‘hard-to-decarbonize’ sectors.

    ...

    Staff at such EU bodies would work with member state national and regional authorities to roll out hydrogen projects and enable knowledge transfer and public-private partnerships. Policymakers would apply the regulation required to establish sufficient certainty to attract private-sector investors and to adapt infrastructure and logistics networks to enable hydrogen consumption.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    https://www.nature.com/articles/s41467-020-17001-1

    Delayed emergence of a global temperature response after emission mitigation

    A major step towards achieving the goals of the Paris agreement would be a measurable change in the evolution of global warming in response to mitigation of anthropogenic emissions. The inertia and internal variability of the climate system, however, will delay the emergence of a discernible response even to strong, sustained mitigation. Here, we investigate when we could expect a significant change in the evolution of global mean surface temperature after strong mitigation of individual climate forcers.

    https://vtm.zive.cz/...emise-potrva-desitky-let-nez-se-projevi-pozitivni-dopad-na-klima-nasi-planety

    I když snížíme emise, potrvá desítky let, než se projeví pozitivní dopad na klima naší planety
    Karel Kilián
    10. července 2020
    Více na: https://vtm.zive.cz/...se-projevi-pozitivni-dopad-na-klima-nasi-planety/sc-870-a-204828/default.aspx

    Klimatoložka Natalie Mahowald konstatuje, že nelze počítat se změnami v rámci desítek let, ale v tomto pohledu je relevantním měřítkem 100 až 200 let. První výsledky dle jejího mínění neuvidíme dříve než za dvacet nebo třicet let. Dnešní opatření tak ocení především následující generace.

    Jako poměrně realistický se jeví ambiciózní scénář, ve kterém se budou globální emise každý rok snižovat o pět procent. V takovém případě bychom mohli zaznamenat první pozitivní změny za 25 let, tedy někdy kolem roku 2045.


    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: „Představa, že můžete lidi seznámit s komplikovaným odborným tvrzením a přidat varování, aby naprosto změnili své životy, a lidé to bez váhání přijmou, je asi chybná.“

    Nj, tesat do kamene. Nicméně, s tím životním stylem je to dvojsečné tvrzení: samotná spotřeba domácností dělá jen asi 20%, sice ne všechny emise jsou z energetiky, ale prostě je to taková nejasná šedá zóna: doma můžeme v zimě mrznout a sprchovat se studenou vodou, jistě, ale fakticky to nebude mít takový vliv, jaký očekáváme (ani kdyby to dělali všichni). Naproti tomu ani miliardáři se svými soukromými tryskáči, ačkoliv v přepočtu na osobu jsou to klimatičtí hulváti, i kdyby toho všichni přes noc nechali, budou mít celkový dopad mizivý...

    Ta změna životního stylu se často týká věcí, které ani lidi ovlivnit nemůžou a v zásadě konzumují řešení, které je jim předkládáno, protože jiné ani neexistuje. To je teda část problému. Druhá část problému je, že lidi prostě instinktivně musej tušit, že že auta jsou součástí problému: ať už se chytnou v dopravní zácpě na dálnici, nebo řeší, kolik utratili za pohonné hmoty a servis... nemluvě o tom, jak velká část ekonomiky se vůbec zabývá výrobou aut a jejich součástek. Prostá středoškolská fyzika říká, že sprchovat se vodou (neohřátou solárními panely či odpadním teplem :-) je sice lehký hřích, ale vyvézt dvoutunové auto na kopec a pak z toho kopce sjíždět bez rekuperace je přímo smrtelný hřích. Člověka co přemýšlí vyděsí i nízká účinnost spalovacích motorů, všechno teplo z chladičů... což člověk vysloveně cítí, když prochází v létě kolem nějaké dopravní zácpy a fouká to z chladičů...

    Ta změna životního stylu se netýká až tak toho, jak by lidi fungovali doma (jídlo, teplo, voda....) ale spíš všeho okolo - jak se k nimi dostane nákup, jak se přemístí z práce domů nebo na dovolenou... není to TAK drastická změna životního stylu.

    (a nebo jsou tady ještě radikálně-neradkální řešení typu "pojďme zrušit nebo výrazně omezit veřejné osvětlení - úspora by to byla masivní, lidi by i v noci líp spali a byli psychicky vyrovnanější... ale v podstatě se nějak nehodí do celkového vyprávění žádné ze zúčastněných stran... prostě jsou určitá tabu, o kterých se nemluví)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    [Audio] Filozof Bruno Latour mluví ve Studiu Leonardo o klimatické krizi, koronavirové krizi, vědě a politice. A taky o své pozoruhodné anketě, ve které vyzvídá, co lidem během karantén chybělo a nechybělo a jakých kompromisů by byli schopni.

    Odpor lidí vůči vědě je úměrný tomu, jak moc by museli změnit své životy, tvrdí filozof Latour | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...i-vuci-vede-je-umerny-tomu-jak-moc-museli-zmenit-sve-zivoty-tvrdi-8243775

    Où atterrir ?
    https://ouatterrir.medialab.sciences-po.fr/#/questionnaire
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Jiří Hlavenka

    Za první polovinu roku vyrobili v Německu výrazně víc energie z obnovitelných zdrojů než z těch ostatních; čistě fosilní (tj. bez jádra) jsou už jen na 30%. A rok od roku se to posouvá, obnovitelná část koláčku roste, neobnovitelná se zmenšuje. Před šesti lety to byla zhruba čtvrtina, nyní (za první polovinu roku) víc než polovina. A pokračujeme dál.

    "Již nyní je jasné, že Německo nesplní svůj cíl snížení emisí o 40% v roce 2020", napsal jakýsi František Novák v týdeníku EURO v roce 2017. V roce 2019 toto snížení činilo 35,7%, a zejména v posledních dvou letech je sestup velmi rychlý... ale František Novák ví svoje už předem! Je to "obrovské selhání", píše. Němci to ZASE nezvládli, v 2020 to nebude 40%, ale třeba jen 39,63%, packalové jedni.

    Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. Nevadí mně kritika - energetický přerod je extrémně obtížná věc, je to dlouhá cesta nevyhnutelně dlážděná chybami, je drahá. Vadí mně kverulování, poštívání jiných, sezení na bukem a vyčkávání jak se věci vyvrbí. Fňukání. "Němci zpackali!" - zpackali-nezpackali, co jsme mezitím udělali my?

    https://www.blisty.cz/art/100446-ale-my-vime-svoje-nas-nejaci-nemci-neoblbnou.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Breakthrough Machine Learning Approach Quickly Produces 50X Higher-Resolution Climate Data −
    https://evobsession.com/...earning-approach-quickly-produces-50x-higher-resolution-climate-data/amp/

    Department of Energy’s (DOE’s) National Renewable Energy Laboratory (NREL) have developed a novel machine learning approach to quickly enhance the resolution of wind velocity data by 50 times and solar irradiance data by 25 times—an enhancement that has never been achieved before with climate data.

    The researchers took an alternative approach by using adversarial training, in which the model produces physically realistic details by observing entire fields at a time, providing high-resolution climate data at a much faster rate. This approach will enable scientists to complete renewable energy studies in future climate scenarios faster and with more accuracy.

    Accurate, high-resolution climate forecasts are important for predicting variations in wind, clouds, rain, and sea currents that fuel renewable energies. Short-term forecasts drive operational decision-making; medium-term weather forecasts guide scheduling and resource allocations; and long-term climate forecasts inform infrastructure planning and policymaking.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Guest post: Global warming edges closer to Paris Agreement 1.5C limit
    https://www.carbonbrief.org/guest-post-global-warming-edges-closer-to-paris-agreement-1-5c-limit
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CCS nema ekonomicky opodstatneni... alespon dokud nebude uvalena dan na uhlik

    https://ieefa.org/ieefa-australia-carbon-capture-and-storage-is-a-poor-investment/
    KEB
    KEB --- ---
    Aktivisté z Greenpeace vyvěsili transparent na jeřáb u Notre-Dame - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...jstvi/zpravy/aktiviste-z-greenpeace-vyvesili-transparent-na-jerab-u-notre-dame

    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    Kamarad sespal text venujici se vystavbe noveho bloku JE Dukovany:


    Lze se důvodně domnívat, že náklady na plánovanou výstavbu EDU II nebudou uváděných 160 mld. Kč, ale výrazně více. Dle existujících zkušeností s výstavbou jaderných bloků lze očekávat navýšení nákladů v průběhu výstavby v rozsahu cca 2,2 až 2,4násobku původního rozpočtu, v tomto případě tedy nejméně 350 až 385 mld. Kč (suma, která odpovídá až ¼ výdajů státního rozpočtu v roce 2019).
    Pouze přípravná fáze projektu vyjde na desítky mld. Kč, a to i v případě, že se k výstavbě nového bloku nakonec nepřistoupí.
    I pokud dojde k zahájení výstavby, neexistuje záruka, že bude projekt také úspěšně dokončen.
    Časový plán počítající se spuštěním nového zdroje v roce 2036 se jeví jako nereálný. Pokud bude tento projekt vůbec kdy dokončen, nelze očekávat, že se tak stane dříve, než v první polovině 40. let tohoto století.
    Dle analýzy ČEPSu je možné odstavit stávající uhelné elektrárny, aniž by muselo dojít k výstavbě nového jaderného bloku.


    https://oenergetice.cz/nazory/k-otazce-vystavby-noveho-jaderneho-bloku-dukovanechZ

    Z diskuze pod jeho FB postem bych jeste vypichnul link na seznam nedokoncenych jadernych elektraren v USA.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CO2 in Earth's atmosphere nearing levels of 15m years ago | Greenhouse gas emissions | The Guardian
    https://www.theguardian.com/.../2020/jul/09/co2-in-earths-atmosphere-nearing-levels-of-15m-years-ago

    The amount of carbon dioxide in the Earth’s atmosphere is approaching a level not seen in 15m years and perhaps never previously experienced by a hominoid, according to the authors of a study.

    https://www.nature.com/articles/s41598-020-67154-8
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Spreading Rock Dust On Fields Could Remove Vast Amounts of CO2 From Air - Slashdot
    https://news.slashdot.org/...spreading-rock-dust-on-fields-could-remove-vast-amounts-of-co2-from-air
    diskutéři vyjadřují značné pochybnosti o energetické bilanci celého procesu (rozvoz toho bazaltového prachu by byl energeticky náročný)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Xr vzniklo, protože toho pro záchranu naší společnosti děláme málo. Pokud pojedeme stále po stejné koleji nedopadne to zrovna dobře. To, že mnoho konzervativních politických stran chce všechno nechat co nejdéle takhle, protože buď nejsou schopni problém uchopit, nebo jsou financovány ropným průmyslem není problém xr, ale konzervativců.
    Volný trh prece není to, že někde na tržišti si můžu koupit co chci, ale jsou to ničím neregulovane nadnárodní korporace, které hledí jen na zisk a environmentální náklady nesou ostatní.
    To, že konzervativci nechtějí pochopit, že máme problém vede k tomu, že se toho chytají jiní. To není problém xr, problém je to konzervativců. Koukni na ODS, ta strana je plná popíračů změn klimatu, když už připustí, že se to děje, tak zas za to nemůže lidstvo.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PETER_PAN: Dík za zajímavou úvahu. Tohle auditko bych ještě nezavíral, já zatím nevím ani jak by se společnost měla změnit, natož jak toho dosáhnout :-)

    Proč bychom měli rušit peníze, to někdo navrhuje? Je potřeba změnit náš hodnotový systém, kdy je na prvním místě zisk, a potom někde dál ochrana přírody, lidská práva a další záliby idealistů. A musíme zabránit nejbohatším, aby si sami nastavovali pravidla, podle kterých se hraje. Jejich cílem je obvykle jenom zisk, proto jsou nejbohatší. Viz Babiš u nás, ale funguje to tak všude.

    Mně XR ideologická nepřijde, základní požadavky může podepsat každý. Nebo je konec emisí skleníkových plynů levicový požadavek? Spíš bych řekl, že pravice má stále problém se smířit s koncem iluze nekonečného růstu a proto kouká na XR skrz prsty. Ani jsem si nevšiml, že by XR bojovala proti jádru. To mě dost vadilo na Greenpeace před 20 lety, ale dneska jsme někde jinde a myslím že i v GP už pochopili, že to byla chyba.

    Zion Lights je pro mě jen další ukázka toho, jak průmysl umí na svou stranu přetáhnout bývalé aktivisty a vědce a využít je v propagandě (money talks). Nic to nemění na tom, že spalovat dál fosilní paliva je hloupá sebevražda.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    4gw renewable/hydrogen. letosek bude asi ve znameni vodiku

    World’s Largest Green Hydrogen Project Unveiled in Saudi Arabia | Greentech Media
    https://www.greentechmedia.com/articles/read/us-firm-unveils-worlds-largest-green-hydrogen-project
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    a zase ty hospodarky.

    Klimatická krize: co jsme schopni řešit s použitím současných technologií | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...-klimaticka-krize-co-jsme-schopni-resit-s-pouzitim-soucasnych-technologii
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam