• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CCS nema ekonomicky opodstatneni... alespon dokud nebude uvalena dan na uhlik

    https://ieefa.org/ieefa-australia-carbon-capture-and-storage-is-a-poor-investment/
    KEB
    KEB --- ---
    Aktivisté z Greenpeace vyvěsili transparent na jeřáb u Notre-Dame - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...jstvi/zpravy/aktiviste-z-greenpeace-vyvesili-transparent-na-jerab-u-notre-dame

    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    Kamarad sespal text venujici se vystavbe noveho bloku JE Dukovany:


    Lze se důvodně domnívat, že náklady na plánovanou výstavbu EDU II nebudou uváděných 160 mld. Kč, ale výrazně více. Dle existujících zkušeností s výstavbou jaderných bloků lze očekávat navýšení nákladů v průběhu výstavby v rozsahu cca 2,2 až 2,4násobku původního rozpočtu, v tomto případě tedy nejméně 350 až 385 mld. Kč (suma, která odpovídá až ¼ výdajů státního rozpočtu v roce 2019).
    Pouze přípravná fáze projektu vyjde na desítky mld. Kč, a to i v případě, že se k výstavbě nového bloku nakonec nepřistoupí.
    I pokud dojde k zahájení výstavby, neexistuje záruka, že bude projekt také úspěšně dokončen.
    Časový plán počítající se spuštěním nového zdroje v roce 2036 se jeví jako nereálný. Pokud bude tento projekt vůbec kdy dokončen, nelze očekávat, že se tak stane dříve, než v první polovině 40. let tohoto století.
    Dle analýzy ČEPSu je možné odstavit stávající uhelné elektrárny, aniž by muselo dojít k výstavbě nového jaderného bloku.


    https://oenergetice.cz/nazory/k-otazce-vystavby-noveho-jaderneho-bloku-dukovanechZ

    Z diskuze pod jeho FB postem bych jeste vypichnul link na seznam nedokoncenych jadernych elektraren v USA.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CO2 in Earth's atmosphere nearing levels of 15m years ago | Greenhouse gas emissions | The Guardian
    https://www.theguardian.com/.../2020/jul/09/co2-in-earths-atmosphere-nearing-levels-of-15m-years-ago

    The amount of carbon dioxide in the Earth’s atmosphere is approaching a level not seen in 15m years and perhaps never previously experienced by a hominoid, according to the authors of a study.

    https://www.nature.com/articles/s41598-020-67154-8
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Spreading Rock Dust On Fields Could Remove Vast Amounts of CO2 From Air - Slashdot
    https://news.slashdot.org/...spreading-rock-dust-on-fields-could-remove-vast-amounts-of-co2-from-air
    diskutéři vyjadřují značné pochybnosti o energetické bilanci celého procesu (rozvoz toho bazaltového prachu by byl energeticky náročný)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Xr vzniklo, protože toho pro záchranu naší společnosti děláme málo. Pokud pojedeme stále po stejné koleji nedopadne to zrovna dobře. To, že mnoho konzervativních politických stran chce všechno nechat co nejdéle takhle, protože buď nejsou schopni problém uchopit, nebo jsou financovány ropným průmyslem není problém xr, ale konzervativců.
    Volný trh prece není to, že někde na tržišti si můžu koupit co chci, ale jsou to ničím neregulovane nadnárodní korporace, které hledí jen na zisk a environmentální náklady nesou ostatní.
    To, že konzervativci nechtějí pochopit, že máme problém vede k tomu, že se toho chytají jiní. To není problém xr, problém je to konzervativců. Koukni na ODS, ta strana je plná popíračů změn klimatu, když už připustí, že se to děje, tak zas za to nemůže lidstvo.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PETER_PAN: Dík za zajímavou úvahu. Tohle auditko bych ještě nezavíral, já zatím nevím ani jak by se společnost měla změnit, natož jak toho dosáhnout :-)

    Proč bychom měli rušit peníze, to někdo navrhuje? Je potřeba změnit náš hodnotový systém, kdy je na prvním místě zisk, a potom někde dál ochrana přírody, lidská práva a další záliby idealistů. A musíme zabránit nejbohatším, aby si sami nastavovali pravidla, podle kterých se hraje. Jejich cílem je obvykle jenom zisk, proto jsou nejbohatší. Viz Babiš u nás, ale funguje to tak všude.

    Mně XR ideologická nepřijde, základní požadavky může podepsat každý. Nebo je konec emisí skleníkových plynů levicový požadavek? Spíš bych řekl, že pravice má stále problém se smířit s koncem iluze nekonečného růstu a proto kouká na XR skrz prsty. Ani jsem si nevšiml, že by XR bojovala proti jádru. To mě dost vadilo na Greenpeace před 20 lety, ale dneska jsme někde jinde a myslím že i v GP už pochopili, že to byla chyba.

    Zion Lights je pro mě jen další ukázka toho, jak průmysl umí na svou stranu přetáhnout bývalé aktivisty a vědce a využít je v propagandě (money talks). Nic to nemění na tom, že spalovat dál fosilní paliva je hloupá sebevražda.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    4gw renewable/hydrogen. letosek bude asi ve znameni vodiku

    World’s Largest Green Hydrogen Project Unveiled in Saudi Arabia | Greentech Media
    https://www.greentechmedia.com/articles/read/us-firm-unveils-worlds-largest-green-hydrogen-project
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    a zase ty hospodarky.

    Klimatická krize: co jsme schopni řešit s použitím současných technologií | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...-klimaticka-krize-co-jsme-schopni-resit-s-pouzitim-soucasnych-technologii
    DNF
    DNF --- ---
    KEB: hm, to co pises spis znamena, ze mlady se starsi generaci odmitaji mluvit podle starych (jejich) pravidel. Proste svet je jinde, a mlady ho prozivaj jinak, a tak o nem (a v nem) i mluvi. Na jenom foru mi minuly tyden napsal osmnactiletej korejec korejsky, obrazkama, a docela samozrejme ceka ze to proste v translatoru prelozim, a odpovim mu anglicky... neco se mozna ztrati, ale od toho je to diskuse abychme si to postupne vysvetlili.

    No, a pak se k tomu prida arogance stariku co si mysli ze uz vsechno videli, a kdyby se to delalo po jejich (tedy jedine spravne), zadny problemy nebudou. Ale tyhle problemy tu jsou prave proto, ze se to delalo po jejich... zacarovanej kruh, no.
    KEB
    KEB --- ---
    YMLADRIS: spíš tím myslím to co jsem ti říkal už víckrát, že pokud chceš mluvit k masám, a pokud chceš masy dostat na svou stranu, tak ti ty masy musí rozumět

    To je taky jeden z důvodů proč klima hnutí odpuzuje starší generaci, protože s ní odmítá mluvit česky. A ta nadnesená arogance, bez urážky, že přece každý umí anglicky anebo si to každý může prohnat překladačem tomu nepomáhá.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YMLADRIS: Ja v zasade souhlasim se vsim co pises. Ja netvrdim ze dneska vime vsechno nabeton, ze soucasny stav je OK.
    Soucasne penize jsou antitezi toho co penize maji znamenat a jak maji fungovat, ale je to lepsi nez nemit zadne penize.

    Ja zadne pravicove hnuti nechci zakladat. Z dnesni optiky nejsem ani pravicak ani levicak ani tradicionalista ani liberal ani anarchista. Jsem stredo-doleva s tim ze ctim zasluhovost a solidaritu jez prosazuju ale nezamenuju za vyzivovani parazitu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KEB: myslis tim "diky ze ses delala s anketou abychom se dozvedeli jak to kdo vidi" ...?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: za me potiz je, ze ty humanitni vedy (ekonomie..) vlastne jeste fakt vubec nic nevi. to neni jako spocitat ze v cesku bude jako v tbilisi.

    pises napriklad ze smena funguje v koreji jako v ucebnicich ekonomie. to je jak? videl jsi "Dluh: prvnich 5000 let" kde borec presvedcive ukazuje, ze ta predstava ze penize vznikly kvuli smene, je mimo? jeho zavery jsou ze penize potrebujes v momente kdy chces platit zoldaky. pred tim se nepouzivaji a clenove komunit si velice peclive hlidaji aby porad neco nabizeli rozdavali vymenovali a tim mezi sebou udrzovali dluhy, jejich vyrovnavani a tim i vztahy. naopak penize rozbiji pospolitost. Druhy jeho zaver je, ze kultura ktera nedokaze periodicky zrusit dluhy, vzdy zanikne (zanikla). To se ti ted nesnazim argumentovat ze takhle to je. Jen ukazuju jake WTF jsou v te ekonomii mozne - nikdo nic nevi nabeton - vsechno je bezprecedentni. Cili myslim ze laicky se o tom muzeme bavit asi jako o treti svetove...

    za druhe. dnes sel kolem me obrazek, jak cim vyspelejsi spolecnost, tim horsi informacni funkce penez (jestli tim myslis prerozdelovani = dane). Co z toho plyne. Nevim.

    za treti. prijde mi dobra ta asociace s valecnym stavem. jak moc funguje free market ve valecnem stavu? uz jsme dlouho valku nemeli. prednejsi je channelovat profity protoze priorita je stabilizovat situaci.

    za ctvrte. XR v principu neni proti nebo pro cokoliv, bere kazdyho, kdo je pro, aby v danem regionu se o postupu rozhodlo pomoci citizen assembly. Ohlas to ma maly. Jen pro presnost.

    za pate. klidne vymysli a zaloz nejake prima pravicove hnuti. ja jsem silne skepticka kvuli tomu, ze podle me levice = akcnost = ekoterorismus = boj = ochota se obetovat atd. Takze hnuti, ktera by mohla skutecne dosahnout nejake zmeny, asi fakt proste nebude prazska kavarna. Pravicak je individualista. Muzes se sejit s dalsimi pravicaky, ale behem dvou dnu se s nimi nazorove rozejde. Cili tezko rict.

    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KEB: Konecna institucionalizovane spolecnosti zalozene na delbe a distribuci prace.
    KEB
    KEB --- ---
    PETER_PAN: jestli jsem se v to neztratil. Tak ta konečná znamená co?

    Že se jako společnost přestaneme vyvíjet a staneme severní Koreou nebo že náš prostě jen sežere někdo větší a silnější?

    Ano to že xr přitahují extrémní levičáky je IMHO důvod proč je mainstreamová společnost odmítá akceptovat a hlavně poslouchat.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DZODZO: Ja obecne take ne, tady se mi libilo ze to docela shrnul.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Prosperita a financovani socialniho statu je zalozeno na praci, prumyslu a efektivnim obchode. Historicky je motivaci bud strach nebo profit.
    Pokud se podivame na tuto anketu : [ YMLADRIS @ Klimaticka zmena // The young people are starting to understand your betrayal. ] je to kromne posledni mozne odpovedi vzdy zalozene na hodnote penez (mozna lepe receno na respektu ke smennemu mediu) kdy jejich drzeni a nakladani s nimi je motivovano profitem. Profitem obecne, jeste obecneji dosahovanim cilu, dosahovanim individualnich cilu (individualni cil muze byt i prosperujici komunita, nebo nejaka altruisticka myslenka daneho jedince). Relativni sance k dosahovani individualnich cilu je soucast humanistickeho vynalezu zvaneho "pravo na sebeurceni".

    Tzn. ze snaha o uplnou destrukci universalniho smenneho schematu je namirena primo proti zakladnim motivacnim faktorum vetsiny jednotlivcu. Da se to pretlacit jako v sovetskem svazu, ale prosperity ani relativni spolecenske rovnovahy se tim podle meho nazoru dosahnout neda. Hlavne, system se vzdycky pretavi a platidlem je neco jineho, tak jak tomu bylo treba v tom SSSR.

    Co s tim teda? Podle me diskuzni tema Klimaticke zmeny zde je mozna skoro az "vycerpane" (berte s rezervou). Uz toho vime dost a muzeme popsat co s tim ciste teoreticky udelat. Problem je ze nezname prijatelny konsenzus jak to ucinit. I v totalitach existuje nejaka spolecenska smlouva a ta nestoji ani tak na tom se mit dobre, ale na progresu k tomu se mit lepe. Dochazi ke zlepsovani se na relativni skale.
    V teto perspektive lze tezko nahlizet realisticky reseni ze se evropane vzdaji (nebo jim bude odejmuta) individualni dopravy a steaku na grillu vymenou za to ze ten zbytek prumyslove a spolecenske nadprodukce (vyjadrene v penezich) se utrati za NZP a socialne-ekologicke projekty v zemich 3.sveta.

    Zaroven se nelze domnivat ze lide v zemich 3.sveta by mohli, meli nebo realizovali masivne evropsky zpusob zivota. Je to nerealne kulturne, ekonomicky a hlavne limitem mista. V EU je (~ rok 2010) 50 aut na 100 obyvatel (mysleno registrovanych vozidel), to neni mozne napriklad v Bangladesi nebo v Cine ani fyzicky realizovat.

    Dalsi diskuze by teda mela byt vedena smerem k resenim, ktere budou vzdy odslisna geopoliticky i lokalne.

    Ja jsem v teto ankete : [ YMLADRIS @ Klimaticka zmena // The young people are starting to understand your betrayal. ] hlasoval pro "Free market must be restricted, necessary degrowth globally orchestrated, profits chanelled". To se pri neutralnim pochopeni teto volby nevylucuje s individualnim profitem, ani financovanim transformacnich procesu a technologii ci socialne-ekologickymi projekty. Dulezite aby projekty byly odideologizovane, rozumne, cilene, nektere dusledky vymahatelne. Profit chanelling je relativni novotvar a nema presnou definici, ale pokavad to neni zakukleny NZP nebo nejaky vylejvani prostredu lidem ktery se nikdy do chodu spolecnosti nechteji zapojit - pak s tim nemam problem.

    Tim se dostavam k jeste necemu. Extinction Rebellion je moc ideologicka, proste zapracovava agendu dnesni extremni levice i kdyz mnoho lidi se v tomto hnuti angazujici nejsou vlastne z tohodle testa. Dalsi ideolgicky problem je odmitani jadra (viz. nedavno odchod Zion Lights z angazma), nedavno jsem cetl i odmitani 5G siti a dalsich next-gen technologickych novinek. Tohle je take brzda si myslim. Odmitani technologii protoze jsou zneuzivany vladami a korporacemi je na urovni vykriku "Hitler nosil boty, takze vsichni od ted naboso".

    Podle me ta celospolecenska diskuze je ted rozdelena tim "co dal", vice nez "klimaticka zmena je vs. neni". A te diskuzi co dal ten extremne levicovy proud nepridava. Nepridava tomu ani de-industrialni proud ktery tu razi treba XCHAOS.

    Proc se nezkusit zabyvat diskuzi hledajici cestu ke spolecnosti zalozene na distribuci (delbe) praci, institucializove sprave, prave na sebeurceni a respektu k praci prinasejici individualni profit. Tj. opaku komunit, rodovych statku, lokalnich prav a ne-subordinacni sprave? Kdyz zrusime funkci penez, nebo ji omezime na lokalni smenu housek za mleko (vymizi universalnost, prenositelnost, akumulovatelnost, strategicnost) roztece se zaroven informacni funkce penez. Tok ci transfer informace je po smenne IMHO druha nejdulezitejsi funkce penez. To vede pak k nahrazeni penez jinym system cehokoliv co muze byt ratingovane, skalovatelne ci zamenitelne a je jedno jestli to jsou BTC, sex, nebo protisluzby lidi s lokalni autoritou predavajici informace na jinou lokalitu jinou protisluzbou pres prostrednika (tak aby byla realizovana prenositelnost smenneho systemu).

    Pri jeste vetsim tlaku na rozdrobeni by prirozenym vychodiskem byla anarchie (myslim tim funkcni anarchie, nebo jeji soucasny medialni obrazek) z ktere uz do strukturovane spolecnosti neni jednoducha cesta. Historicky zname jen dobyvani a porobeni silnejsim a agresivnejsim sousedem, kdy ta expanze je pak po case pretavena do tvorby novych, casto mensich, celku a progresuje to k nejake spolecenske strukturovanosti. (Rimska rise, sjednoceni Ciny, staroveky Egypt, ...).

    Kdyz se zamyslime do dusledku tak uzkostlive uplatnovani principu ktere vyznamne omezuji funkci penez (jeji informacni funkce) proste ohrozuje koncept institucionalizovane spolecnosti. To je take duvod proc hnuti jako Extinction Rebellion pritahuji extremni levici.
    Tedy pri zapracovani konceptu "Free market must be restricted, necessary degrowth globally orchestrated, profits chanelled" je potreba mit vzdy na pameti zranitelnost kterou takova spolecnost bude mit.
    Zprostredkovane vyzkumy treba ze Severni Korei jasne indikuji ze i lide bez zapadniho vzdelani pristupuji ke smenne instiktivne tak jak to popisuji ucebnice ekonomie (seda ekonomika je pro radu severokorejcu jedina sance na preziti). Nejaka forma smenny tedy bude realizovana vzdy, kdyz ale prijdeme-li o informacni ci transferovou funkci universalniho smenneho media, pak je to konecna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam