• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: pokud člověk neumí kompostovat, tak asi dost, podobně jako když bioodpad zkonci na skládce. Pokud to umí tak nula, nebo blízko nule.
    Kompostování je odpověď na spoustu problémů co nás trápí - vysoká spotřeba umělých hnojiv, úbytek organické hmoty, neschopnost půdy zadržovat vodu, vázat živiny, na druhou stanu ty emise metanu ze skládek, udává se, že bioodpadu je v popelnici 1/3-1/2, takže ještě nám to hezky plní popelářské vozy a skládky...

    Pokud chce být člověk uvědomělý na osobní úrovni, kompostování by měla být jedna z prvních věci co bude řešit
    KEB
    KEB --- ---
    BioLPG je poprvé v Česku, vyrábí se z cukrové třiny a zbytků jídla | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/biolpg-je-poprve-v-cesku-vyrabi-se-z-cukrove-triny-zbytku-jidla
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEB: nejsou bioplynky anaerobní? Ale klidně se přiznám bez mučení, že do toho zas tak nevidím...
    KEB
    KEB --- ---
    OMNIHASH: jak potom vysvětlíš bioplynové stanice?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SHINIGAMI: imho žádnej, metan produkujou živočichové, ne houby a bakterie.
    KEB
    KEB --- ---
    SHINIGAMI: laicky bych řekl, že čím lepší postup kompostování děláš tím tyhle emise snižuješ, ale jistě to nevím :-D
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    kolik takovej komposter vygeneruje metanu?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEB: já s tím listím dělám točnu na konci příjezdovky, spolu se vším dalším přírodním odpadem, co najdu... za posledních 30 let už se siilnička rozšířila o metr a půl, ještě tak dalších 15 a bude to tam.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja som tiez kedysi listie palil, ale bolo z toho akurat kopu dymu, komposter ho prekvapivo vie dobre spapkat, ale mame iba 1 strom, inak by som asi potreboval viac komposterov
    KEB
    KEB --- ---
    OMNIHASH: tak předpokládám že logika toho je to, že třeba v lese list spadne a přirozenou degradaci se z něj CO2 zase do atmosféry vrátí. Btw ty s tím listím děláš co? Spousta lidí ho spálí.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEB: mno já nevím, o listech už kolega jůtuber slyšel? Ty CO2 netrasfromující vyrostlý stromy mi jich nějakým záhadným způsobem vygenerujou ročně patnáct koleček... jinak sem teď někde zahlíd studii, že jedním z nejlepších přírodních carbonsinků jsou plovoucí rostliny a někde v Hudsonově zálivu našli na dně metrový nánosy z poslední doby meziledový.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: sorry, ja sem na mobilu, myslel sem, ze reagujes na EV. tech clanku predtim sem si nevsim
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: tak snad jde zhruba o ty mraky... ve dne ochlazujou, protože odráží sluneční záření zpět do vesmíru, v noci naopak brání ochlazování povrchu i spodní atmosféry. Dlouho se nevědělo, který vliv převládá, nakonec se dospělo k tomu, že spíše oteplují - ale ne katastroficky.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: ja uz sem sem taky daval pred vic nez mesicem, jen to byla jina studie a tvrdili, ze se usetri cca pulka. ale kdo by se v tom vyznal :) ...dulezity je, ze tech studii je vic a tim se snizuje pravdepodobnost chyby, nebo nachylnost ke zkresleni dat nejakejch zajmovejch skupin
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: super, ale je to tady už potřetí :-) (poprvé já, podruhé TUHO). Ale arstechnica je samozřejmě seriozní zdroj... jen tentokrát není první.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    EVs Three Times better for Environment when Ride-Hailing −
    https://evobsession.com/evs-three-times-better-for-environment-when-ride-hailing/amp/

    Replacing a traditional ride-hailing car with an electric vehicle would deliver three times the environmental benefits and emission reductions, according to a new study. The finding comes as a new cost analysis by T&E shows that e-vehicles are cheaper to run for Uber drivers in many European cities, and Uber in Portugal says it will only take on new drivers if they have an EV.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    https://ieefa.org/...ped-fossil-fuels-in-eu-electricity-generation-for-first-time-through-june-2020/

    Renewable sources of power have taken over for the first time in 2020, generating 40% of European Union electricity, while fossil fuels generated 34%, independent think-tank Ember said in a half-yearly report.

    In Spain, coal generation fell 58% in the first six months of the year, even before half its remaining plants closed in June as they no longer complied with EU emissions rules. The pace of plant closures in Spain, with 69% of the entire fleet to be shuttered between 2020 and 2021, has no precedent, Global Energy Monitor program director Christine Shearer said.

    In Portugal, coal generation fell 95% in the first half of 2020, Ember said. Last week major utility EDP brought forward its Iberian plant closures to 2021, after writing down their value last year.
    The Netherlands, Austria and France all saw reductions of more than 50%. Sweden and Austria closed their last plants in March.

    In Germany coal generation fell 39%, taking it for the first time below Poland, which now generates as much electricity from coal as the EU’s remaining 25 countries put together.

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Major study rules out super-high and low climate sensitivity to CO₂ | Ars Technica
    https://arstechnica.com/...07/huge-climate-sensitivity-study-shrinks-uncertainty-on-critical-number/

    Instead of worrying about adjusting our climate action targets, we can just worry about hitting the targets we’re already quite late to.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Global livestock supply chains have significantly altered nitrogen (N) flows over past years, thereby threatening environmental and human health. Here, we provide a disaggregated assessment of the livestock sector’s impacts on global N flows and emissions, including international trade. The results show that the sector currently emits 65 Tg N yr−1, equivalent to one-third of current human-induced N emissions and sufficient to meet the planetary boundary for N. Of that amount, 66% is allocated to Asia and 68% is associated with feed production. Most emissions originate from locally produced animal-sourced food, although N emissions embedded in international trade are significant for some importing countries. Given the magnitude of its impacts and its central role in both domestic and international N challenges, the livestock sector urgently requires a global initiative to tackle N pollution while supporting food security.

    https://www.nature.com/articles/s43016-020-0113-y

    TUHO
    TUHO --- ---
    86 % Čechů by se rádo zbavilo závislosti země na uhlí, a to především kvůli zastavení ničení krajiny a znečišťovaní ovzduší.
    Vyplývá to z výzkumu publikovaného podnikatelským a inovačním centrem BIC Brno ve spolupráci se Svazem moderní energetiky, který vznikl v rámci projektu spolufinancovaného Technologickou agenturou ČR.

    Průzkum: Většina Čechů by se ráda zbavila závislosti na uhlí
    https://oenergetice.cz/uhli/pruzkum-vetsina-cechu-by-se-rada-zbavila-zavislosti-na-uhli
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam