• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LINKOS: urcite treba mat pestru skladbu kompostu, aby dobre fungoval, v tomto videu je napr. ukazane co sa do kompostu hodi a co ne

    60. díl - Co žížalám (Ne)chutná
    https://www.youtube.com/watch?v=MCQXTLNhpZ8
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: ok, beru tvé připomínky, rozhodně jsou relevantní. Rozhodně má smysl se naučit kompostovat pro to navrácení hmoty do půdy a má smysl to dělat co nejlépe aby se neuvolnoval metan. Mám vypozorovano, že například když kompostuji na dusík hodně bohatý materiál to nejzásadnější je aby byl zakryt uhlikatym materiálem, pak to zázrakem úplně přestane smrdet. Tohle se ale nedá říct o hromadach hnoje v kravinech a u zemědělců obecně, a nedá se to říct o skladkach.

    Skládkování dělá 3% našich emisí a nejzásadnější podíl na tom má právě uvolňování metanu z "bioodpadu".
    Protože naše alternativa oproti kompostování je skládkování.
    "Odpad je čtvrtým největším zdrojem znečištění ovzduší, v roce 2017 představoval 3 % celkových emisí skleníkových plynů. Většina emisí pochází ze spalování paliv (77 %), následuje zemědělství (10 %) a průmyslové procesy (8 %). Více informací o faktorech způsobujících emise lze nalézt na

    Více zde: https://www.casopisczechindustry.cz/products/emise-sklenikovych-plynu-z-odpadu-v-eu-klesaji/ "
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Moscow cries foul over EU’s planned carbon border tax – EURACTIV.com
    https://www.euractiv.com/.../economy-jobs/news/moscow-cries-foul-over-eus-planned-carbon-border-tax/

    (...) "Ministr hospodářského rozvoje Ruské federace Maxim Rešetnikov však upozornil, že plán na zavedení de facto uhlíkové daně na hranicích EU je v rozporu s pravidly Světové obchodní organizace (...) uvedl ministr po setkání zástupců pěti zemí, přezdívaných BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika). „Spatřujeme v tom nebezpečí, a to i ve snaze vytvořit mechanismus přechodu od uhlíku, který by se mohl vyvinout v nová cla,“ řekl ještě"

    Tento „nástroj“ by měl zamezit ekologickému dumpingu a podpořit domácí výrobu a motivovat zahraniční firmy, aby svou výrobu zekologizovaly.

    A starší článek:

    BRUSSELS (Reuters) - The European Commission plans a carbon border tax aimed at shielding European steel producers and other energy-intensive industries against cheaper imports from countries with less strict climate policies. However, such a move risks breaching World Trade Organization (WTO) rules, which require equal treatment of similar products and no discrimination between domestic and foreign producers.

    Explainer: What an EU carbon border tax might look like and who would be hit - Reuters
    https://www.reuters.com/...n-eu-carbon-border-tax-might-look-like-and-who-would-be-hit-idUSKBN1YE1C4
    DNF
    DNF --- ---
    DZODZO: Jak rikam, asi jsem to proste nepobral... Ale znova na to koukat nebudu, sry, radsi si o tom neco prectu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    on tam v tom videu niekolkokrat opakuje, ze proti sadeniu stromov nic nema a ze sadme stromy, akurat, ze sadenie stromov nam nepomoze zvratit prirastok CO2 v atmosfere v tom mnozstve v akom ho teraz produkujeme, takze dolezite je hlavne prestat produkovat CO2, to som si z toho odniesol ja
    DNF
    DNF --- ---
    LINKOS: tak je to jutubr .. "vedecke kladivo" :cringe'90s:

    Jakoze - popularni veda byla i za komancu v televizi, ale tohle zjednoduseni je trochu moc. Vidim jasnej cil - vsem nekolikrat zopakovat, ze sazet stromy se nevyplati. Ne a ne. A na to si najit argumenty ;) LOL.

    Jsou krasne materialy kolik ktery les ma v sobe kgC.m-2.y-1 Managovany les (~pulka svetoveho lesa je 10km od infrastruktury) Novy les = absolutni zadrzeni C. Zpracovani lesa: od paleni pres prales po zakopavani dreva. Vcetne cen v $$$ za tunu C. A few google searches away. In English ofc.

    Jestli tim jutubr chtel rict, ze sazeni stromu jako jedina metoda je malo, tak to z toho nebylo vubec slyset. Navic - jak by si nekdo mohl myslet, ze existuje TAK jednoduche reseni? Hurvinek mozna? Jasneze ne, kazdy procenticko pomuze, a kazda metoda ktera prida to procenticko (v celkovem souctu) se pocita.

    Asi jsem to sdeleni nepobral, tenhle format s tim flipchartem me navic odpuzuje.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    LINKOS: aby to bylo dost blizko te nule, vzhledem k tomu, ze metan je 84x lepsi ohrivac nez CO2. Jinak teda proti kompostu nic nemam, biomasa patri zpatky do hliny, jen aby nas neprekvapil vedlejsimi efekty.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Residents will get powers to banish through-traffic from local streets and councils will be prevented from building substandard cycle lanes under what Downing Street has billed as a revolution for cycling and walking in England.
    The plans will see the creation of a watchdog to ensure new cycle and walking routes are up to standard, intended to act as a transport equivalent of the schools inspectorate, Ofsted.
    Active Travel England, to be led by a yet-to-be-appointed commissioner for walking and cycling, will refuse to fund paint-only bike lanes – without physical barriers or protection from cars – or routes where cyclists and pedestrians have to share space. It could also cut budgets in other areas for highways departments which fail to deliver on active transport.

    Residents to get new decision-making powers in England cycling 'revolution' | UK news | The Guardian
    https://www.theguardian.com/.../27/residents-to-get-new-decision-making-powers-in-cycling-revolution
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OMNIHASH: tak on Rota hlavně chce aby padlo to důležité a video bylo krátké, kdyby rozebíral takové podrobnosti tak to na výsledku tolik nemění- sázet stromy nás nezachrání, pokud ostatní necháme jako teď
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: pokud člověk neumí kompostovat, tak asi dost, podobně jako když bioodpad zkonci na skládce. Pokud to umí tak nula, nebo blízko nule.
    Kompostování je odpověď na spoustu problémů co nás trápí - vysoká spotřeba umělých hnojiv, úbytek organické hmoty, neschopnost půdy zadržovat vodu, vázat živiny, na druhou stanu ty emise metanu ze skládek, udává se, že bioodpadu je v popelnici 1/3-1/2, takže ještě nám to hezky plní popelářské vozy a skládky...

    Pokud chce být člověk uvědomělý na osobní úrovni, kompostování by měla být jedna z prvních věci co bude řešit
    KEB
    KEB --- ---
    BioLPG je poprvé v Česku, vyrábí se z cukrové třiny a zbytků jídla | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/biolpg-je-poprve-v-cesku-vyrabi-se-z-cukrove-triny-zbytku-jidla
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEB: nejsou bioplynky anaerobní? Ale klidně se přiznám bez mučení, že do toho zas tak nevidím...
    KEB
    KEB --- ---
    OMNIHASH: jak potom vysvětlíš bioplynové stanice?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SHINIGAMI: imho žádnej, metan produkujou živočichové, ne houby a bakterie.
    KEB
    KEB --- ---
    SHINIGAMI: laicky bych řekl, že čím lepší postup kompostování děláš tím tyhle emise snižuješ, ale jistě to nevím :-D
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    kolik takovej komposter vygeneruje metanu?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEB: já s tím listím dělám točnu na konci příjezdovky, spolu se vším dalším přírodním odpadem, co najdu... za posledních 30 let už se siilnička rozšířila o metr a půl, ještě tak dalších 15 a bude to tam.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja som tiez kedysi listie palil, ale bolo z toho akurat kopu dymu, komposter ho prekvapivo vie dobre spapkat, ale mame iba 1 strom, inak by som asi potreboval viac komposterov
    KEB
    KEB --- ---
    OMNIHASH: tak předpokládám že logika toho je to, že třeba v lese list spadne a přirozenou degradaci se z něj CO2 zase do atmosféry vrátí. Btw ty s tím listím děláš co? Spousta lidí ho spálí.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEB: mno já nevím, o listech už kolega jůtuber slyšel? Ty CO2 netrasfromující vyrostlý stromy mi jich nějakým záhadným způsobem vygenerujou ročně patnáct koleček... jinak sem teď někde zahlíd studii, že jedním z nejlepších přírodních carbonsinků jsou plovoucí rostliny a někde v Hudsonově zálivu našli na dně metrový nánosy z poslední doby meziledový.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: sorry, ja sem na mobilu, myslel sem, ze reagujes na EV. tech clanku predtim sem si nevsim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam