• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD: samozrejme ze je to buzzword, ale tak fungujeme, na principy se ti kazdej vysere. ne, ekosystem neni homeostaticky, to je organizmus. ekosystem [vc. nas a nasi civilizace] funguje v nejakych limitech. ty limity chceme neprekrocit = stabilizovat klima. ve stabilnim klimatu muzou existovat (pro nas) funkcni ekosystemy. tyto ekosystemy svym pusobenim nicime, destrujeme si svou zakladnu zdroju, ze kterych cerpame jistou kvalitu zivota. zakladni otazka je - jaka by ta kvalita zivota mela byt? co je k tomu potreba? od toho se odviji praktiky, ktere k tomu pouzijeme.

    ad "Neni kazda krajina regenerativni" - neni krajina bez cloveka, clovek pusobi (= provadi management ekosystemovych procesu) vsude. jak pusobi? jak chce pusobit? proc? odpoved: chce svym pusobenim podpodorvat cykly ekosystemy (vodni, mineralni, populacni, energeticky), protoze je to ten ekosystem, ktery nas zivi. pokud delame opak, bude se dit opak. tak se to deje.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS:
    PAD: viz zde inteligentni a uprimny PAD
    PAD
    PAD --- ---
    YMLADRIS: Me to prijde trochu jako buzzword. Neni kazda krajina regenerativni ve smyslu, ze kazdy ekosystem je z definice autopoieticky / samoorganizujici se / smerujici k nejake (byt dynamicke) homeostazi?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: tak ten text nekdo napise. bude to soubor napadu, doporuceni, analyz, praktik. no a co? proc by to nekoho melo zajimat? chce nekdo regenrovat ekosystem? proc? chce nekdo stabilizovat klima? proc? ty instituce neuznavaj tu situaci, takze se ji ani nemuzou ridit, takze nejaky plany a vize jsou irelevantni, ne?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

    potřeboval bych text vysvětlující regenerativní krajinu pro ČR, tj lesy, louky, vodu, pole, města.

    6 hlasy od 6 respondentů

      TADEAS
      TADEAS --- ---
      YMLADRIS: nikdo se na to nepta
      YMLADRIS
      YMLADRIS --- ---
      TADEAS: imo neexistuje text, kterej by na prikladu Ceska vysvetlil, co to je, ta regenerativni krajina, tj co by se melo udelat 1. s lesy 2. loukami pastvami 3. poli 4. vodou 5. a co se ma delat ve mestech.

      tudiz to nikdo nechape
      TADEAS
      TADEAS --- ---
      GOJATLA: mluvis o zadrzovani uhliku. porad tu omilam ten regeneratovni management travne-bylozravejch ekosystemu jako doouhodobej sink uhliku, dlouhodobejsi nez lesy (ktery ten uhlik jen cyklej)... a ktery kdyz nemas vubec tak toho moc nedrzej
      GOJATLA
      GOJATLA --- ---
      TADEAS: OK, to je dobrý důvod, nemá cenu sázet les, když za 30 let stejně shoří. Ale o tom ten článek není.
      TADEAS
      TADEAS --- ---
      GOJATLA: jaky pastviny? zalezi na managementu. neni pastvina bez bylozravce, neni bylozravec bez managementu clovekem, momentalne.

      videls ty studie o tom, kolik stromu prezije za dalsich 40 let? moc jich nebude. neni moje prani, aby vsude byli bylozravci a pastviny, ale smeruje to k tomu, je to dost rezilientni system, lesy pujdou pryc, na jednoletou produkci obilnin to bude vic a vic nestabilni...
      TADEAS
      TADEAS --- ---
      TUHO: predatori je zerou a drzej je pohromade.

      v dnesni krajine bez predatoru, se silnicema, plotama, etc. nejsi schopnej bez dalsiho managementu delat tu pastvu regenerativne. teoreticky v nejakejch hodne velkejch divokejch rezervacich kde by ty predatori byli to mozny obnovit je.

      obvyklej problem pastvy je, ze je malo intenzivni, a zaroven blbe casovana - malo zvirat, velky "plochy" ke kterjm maj v jednu chvili pristup. chces simulovat to stado - rozmrdat jedbo misto, ale jen napr. jeden den a pak jde na dobu potrebnou k regeneraci pryc
      GOJATLA
      GOJATLA --- ---
      TUHO: Mně přijde, že entomologové ještě úplně nepochopili rozsah problému. Úbytek biodiverzity způsobený změnou využívání krajiny v Evropě je zanedbatelný ve srovnání s probíhajícím masovým vymíráním. Jestli u nás teplota naroste o 10C, tak bude úplně jedno kolik jsme zachovali pastvin. Vyhynutí okáčů můžeme maximálně o něco oddálit. A nějak se mi nechce věřit, že by pastviny zadržely více uhlíku než les nebo náletové dřeviny.
      TUHO
      TUHO --- ---
      Mass loss from 2007 to 2017 due to melt-water and crumbling ice aligned almost perfectly with the Intergovernmental Panel for Climate Change's (IPCC) most extreme forecasts, which see the two ice sheets adding up to 40 centimetres (nearly 16 inches) to global oceans by 2100, they reported in Nature Climate Change.

      Ice Sheet Melting Is Perfectly in Line With Our Worst-Case Scenario, Scientists Warn
      https://www.sciencealert.com/...ng-is-perfectly-in-line-with-our-worst-case-scenario-scientists-warn
      TUHO
      TUHO --- ---
      TUHO: Jo uz vidim, asi odkazuje na toto :)
      "V souvislosti s ochranou klimatu vědci proto varují před zjednodušenými recepty, které požadují výrazné zalesňování, případně redukce stád domácího skotu. Ta v mnoha oblastech nahrazují chybějící divoké velké kopytníky. Cestou je podle odborníků spíše méně intenzivní pastva."

      ... btw ty predatori jsou dulezity proc? zarucujou to, ze se stada drzej pohromade?
      TUHO
      TUHO --- ---
      TADEAS: Ted si nejsem jistej, ze nevim kde na to narazej. Klidne to trochu rozvin.
      Jinak teda v nasem prostredi se clovek imho hlavne dozvi, ze je premnozena zver, ktera zere lesnikum sazenicky .))
      TADEAS
      TADEAS --- ---
      TUHO: jinak oni proste narqzej na to, ze nakonec nevedej jak past, ty projekty nemuzou bejt uspesny pokud tam ty zvirata vypustej v relativne malejch poctech a bez predatoru
      TADEAS
      TADEAS --- ---
      TUHO: i lesy evropského mírného pásu byly v přírodním stavu pod silným pastevním tlakem,“

      ...

      Vědci zároveň upozorňují, že velkých kopytníků, i po zahrnutí domácích zvířat, není v krajině příliš, ale naopak i v porovnání s dobami ledovými, velmi málo

      ...

      S decimací velkých býložravců se pojí ještě jedna souvislost – nástup vlády ohně. Absence pastvy vede k akumulaci odumřelé rostlinné biomasy, ideálního paliva pro požáry. Jejich nástup lze poznat z přítomnosti ohořelých uhlíků v půdních profilech,“
      TUHO
      TUHO --- ---
      TUHO: Právě vyhubení velkých kopytníků podle vědců v současnosti stojí za úbytkem a ohrožením celé řady druhů vázaných na otevřenou krajinu nebo světlé lesy. V současnosti člověk tato prostředí v rámci ochrany přírody udržuje jen velmi pracně a nákladně. Přesto se mu nedaří obnovovat v krajině pestrou mozaiku, kterou dříve vytvářeli velcí kopytníci. „Pro udržení planetární biodiverzity zbývá jediné řešení: doplnit chybějící složky ekosystémů, zejména velké býložravce,“ zdůrazňuje Alena Sucháčková Bartoňová.
      V souvislosti s ochranou klimatu vědci proto varují před zjednodušenými recepty, které požadují výrazné zalesňování, případně redukce stád domácího skotu. Ta v mnoha oblastech nahrazují chybějící divoké velké kopytníky. Cestou je podle odborníků spíše méně intenzivní pastva.
      TUHO
      TUHO --- ---
      TUHO:
      Přežití stepní fauny a flóry v Evropě umožnil příchod pravěkých zemědělců a pastevců. Ti s pomocí stád domácího skotu a koní, kteří byli po staletí velmi podobní svým divokým předkům, zachovali v řadě oblastí krajinu otevřenou. Tam, kde se páslo méně, začaly krajinu sužovat požáry. „S decimací velkých býložravců se pojí ještě jedna souvislost – nástup vlády ohně. Absence pastvy vede k akumulaci odumřelé rostlinné biomasy, ideálního paliva pro požáry. Jejich nástup lze poznat z přítomnosti ohořelých uhlíků v půdních profilech,“ podotýká Alena Sucháčková Bartoňová.
      TUHO
      TUHO --- ---
      netyka se sicw uplne klimatickyxh zmen, ale je to okrajove k debatam o reforestaci

      Původní podoba krajiny v Evropě, včetně České republiky, byla mnohem otevřenější, než dnes. Její zarůstání a nástup lesů umožnil až člověk, který vybil stáda velkých býložravců, která do té doby bránila dřevinám v ovládnutí kontinentu. Čeští vědci na to upozorňují v rozsáhlém, dvojdílném článku, který publikoval časopis Vesmír.
      „S přítomností velkých savců souvisela diverzita rostlinstva a drobnějších živočichů. Krajina tehdejší mamutí stepi se v dnešním mírném pásu podobala krajině dnešního Altaje. Byla mozaikou stepí, sušších i vlhčích trávníků, rašelinišť a řídkých lesíků. Obývala ji směs druhů chladnomilných a kontinentálních až teplomilných, což lze dokázat nejen na fosilní megafauně, ale i na drobných savcích nebo broucích, jejichž těla se občas dochovala,“ vysvětluje Alena Sucháčková Bartoňová z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a Entomologického ústavu Akademie věd České republiky.

      https://www.ceska-krajina.cz/...zornuji-vedci-nastup-lesu-umoznil-clovek-a-vybiti-velkych-bylozravcu
      TADEAS
      TADEAS --- ---
      Past evidence supports complete loss of Arctic sea ice by 2035
      https://phys.org/news/2020-08-evidence-loss-arctic-sea-ice

      A new study, published this week in the journal Nature Climate Change, supports predictions that the Arctic could be free of sea ice by 2035.

      ...

      Using the model to look at Arctic sea ice during the last interglacial, the team concludes that the impact of intense springtime sunshine created many melt ponds, which played a crucial role in sea-ice melt. A simulation of the future using the same model indicates that the Arctic may become sea ice-free by 2035.

      Joint lead author Dr. Maria Vittoria Guarino, Earth System Modeller at British Antarctic Survey (BAS), says, "High temperatures in the Arctic have puzzled scientists for decades. Unraveling this mystery was technically and scientifically challenging. For the first time, we can begin to see how the Arctic became sea ice-free during the last interglacial. The advances made in climate modeling means that we can create a more accurate simulation of the Earth's past climate, which, in turn gives us greater confidence in model predictions for the future."
      TADEAS
      TADEAS --- ---
      The value of seasonal energy storage technologies for the integration of wind and solar power
      https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2020/ee/d0ee00771d#!divAbstract

      This study considers the Western U.S. power system with 24% to 61% of variable renewable power sources on an annual energy basis (up to 83.5% of renewable energy including hydro, geothermal, and biomass power sources). Our results indicate that for the Western U.S. power system, pumped hydro and compressed air energy storage with 1 day of discharge duration are expected to be cost-competitive in the near future. In contrast, hydrogen storage with up to 1 week of discharge duration could be cost-effective in the near future if power and energy capacity capital costs are equal to or less than ∼US$1507 kW−1 and ∼US$1.8 kWh−1 by 2025, respectively. However, based on projected power and energy capacity capital costs for 2050, hydrogen storage with up to 2 weeks of discharge duration is expected to be cost-effective in future power systems. Moreover, storage systems with greater discharge duration could be cost-competitive in the near future if greater renewable penetration levels increase arbitrage or capacity value, significant energy capital cost reductions are achieved, or revenues from additional services and new markets—e.g., reliability and resiliency—are monetized.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam