• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD: samozrejme ze je to buzzword, ale tak fungujeme, na principy se ti kazdej vysere. ne, ekosystem neni homeostaticky, to je organizmus. ekosystem [vc. nas a nasi civilizace] funguje v nejakych limitech. ty limity chceme neprekrocit = stabilizovat klima. ve stabilnim klimatu muzou existovat (pro nas) funkcni ekosystemy. tyto ekosystemy svym pusobenim nicime, destrujeme si svou zakladnu zdroju, ze kterych cerpame jistou kvalitu zivota. zakladni otazka je - jaka by ta kvalita zivota mela byt? co je k tomu potreba? od toho se odviji praktiky, ktere k tomu pouzijeme.

    ad "Neni kazda krajina regenerativni" - neni krajina bez cloveka, clovek pusobi (= provadi management ekosystemovych procesu) vsude. jak pusobi? jak chce pusobit? proc? odpoved: chce svym pusobenim podpodorvat cykly ekosystemy (vodni, mineralni, populacni, energeticky), protoze je to ten ekosystem, ktery nas zivi. pokud delame opak, bude se dit opak. tak se to deje.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAD: nevim a korektni by bylo si to proste nastudovat, protoze nekde toto info uz je. Coz jsem lina udelat, protoze vim, ze Tadeas je hodne edukovanej v tomto, tak v souladu se svou povahou hledam zkratku
    PAD
    PAD --- ---
    YMLADRIS: Jaky je rozdil mezi regenerativnim a trvale udrzitelnym hospodarenim?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: osobne si myslim, ze se na zaklade toho nic nestane, ale bylo by fajn mit cistsi svedomi ve smyslu, je prehledny co je potrebny udelat, informace jsou dostupny, mravenci maji teoreticky sanci se tim nechat presmerovat, kdyz se to nestane, mraveniste jede dal business as usual, aspon se to zkusilo... coz chapu ze je dost slaba motivace to psat a popularizovat. ale jinak fakt se da jen omilat "regen regen", coz je pro vetsinu lidi moc tajuplny a to je celkem bez efektu





    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS:
    PAD: viz zde inteligentni a uprimny PAD
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: ohledne stabilizace klimatu tuto praci (popularizovat volicum, co je presne potreba udelat) udelali lidi z ciziny, protoze ty zakony energetiky plati vsude stejne. uhli je horsi nez plyn a tak dale.
    cili ted kazdej, kdo ma uprimnou snahu vedet co teda s tim klimatem, tak najde jasny info: krivky ustupu od fosilu, souvislost se vzrustem teploty, IPCC a dva stupne atd. Muze pak v demokracii podporit leadery, kteri toto maji zajem tlacit.
    Pokud by ta popularizacni prace odvedena nebyla, porad se budeme tocit kolem uvah typu jestli elektroauta zabiji ptaky a jestli je horsi cekat na geoinzenyring nebo ne.

    Regenerativni krajinu na druhou stranu nechape nikdo. Takze se tocime na plastovych taskach a nekonecne debate zda je horsi hovezi nebo ne. Mozna protoze ty jsi v tom tolik roku uz tak ponorenej tak ti to prijde cely obvious, ale neni.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Dobre formulovany myslenky a vize maj silu borit politicky systemy a obratit svet vzhuru nohama. Nepodcenoval bych to
    PAD
    PAD --- ---
    YMLADRIS: Me to prijde trochu jako buzzword. Neni kazda krajina regenerativni ve smyslu, ze kazdy ekosystem je z definice autopoieticky / samoorganizujici se / smerujici k nejake (byt dynamicke) homeostazi?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: tak ten text nekdo napise. bude to soubor napadu, doporuceni, analyz, praktik. no a co? proc by to nekoho melo zajimat? chce nekdo regenrovat ekosystem? proc? chce nekdo stabilizovat klima? proc? ty instituce neuznavaj tu situaci, takze se ji ani nemuzou ridit, takze nejaky plany a vize jsou irelevantni, ne?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

    potřeboval bych text vysvětlující regenerativní krajinu pro ČR, tj lesy, louky, vodu, pole, města.

    6 hlasy od 6 respondentů

      TADEAS
      TADEAS --- ---
      YMLADRIS: nikdo se na to nepta
      YMLADRIS
      YMLADRIS --- ---
      TADEAS: imo neexistuje text, kterej by na prikladu Ceska vysvetlil, co to je, ta regenerativni krajina, tj co by se melo udelat 1. s lesy 2. loukami pastvami 3. poli 4. vodou 5. a co se ma delat ve mestech.

      tudiz to nikdo nechape
      TADEAS
      TADEAS --- ---
      GOJATLA: mluvis o zadrzovani uhliku. porad tu omilam ten regeneratovni management travne-bylozravejch ekosystemu jako doouhodobej sink uhliku, dlouhodobejsi nez lesy (ktery ten uhlik jen cyklej)... a ktery kdyz nemas vubec tak toho moc nedrzej
      GOJATLA
      GOJATLA --- ---
      TADEAS: OK, to je dobrý důvod, nemá cenu sázet les, když za 30 let stejně shoří. Ale o tom ten článek není.
      TADEAS
      TADEAS --- ---
      GOJATLA: jaky pastviny? zalezi na managementu. neni pastvina bez bylozravce, neni bylozravec bez managementu clovekem, momentalne.

      videls ty studie o tom, kolik stromu prezije za dalsich 40 let? moc jich nebude. neni moje prani, aby vsude byli bylozravci a pastviny, ale smeruje to k tomu, je to dost rezilientni system, lesy pujdou pryc, na jednoletou produkci obilnin to bude vic a vic nestabilni...
      TADEAS
      TADEAS --- ---
      TUHO: predatori je zerou a drzej je pohromade.

      v dnesni krajine bez predatoru, se silnicema, plotama, etc. nejsi schopnej bez dalsiho managementu delat tu pastvu regenerativne. teoreticky v nejakejch hodne velkejch divokejch rezervacich kde by ty predatori byli to mozny obnovit je.

      obvyklej problem pastvy je, ze je malo intenzivni, a zaroven blbe casovana - malo zvirat, velky "plochy" ke kterjm maj v jednu chvili pristup. chces simulovat to stado - rozmrdat jedbo misto, ale jen napr. jeden den a pak jde na dobu potrebnou k regeneraci pryc
      GOJATLA
      GOJATLA --- ---
      TUHO: Mně přijde, že entomologové ještě úplně nepochopili rozsah problému. Úbytek biodiverzity způsobený změnou využívání krajiny v Evropě je zanedbatelný ve srovnání s probíhajícím masovým vymíráním. Jestli u nás teplota naroste o 10C, tak bude úplně jedno kolik jsme zachovali pastvin. Vyhynutí okáčů můžeme maximálně o něco oddálit. A nějak se mi nechce věřit, že by pastviny zadržely více uhlíku než les nebo náletové dřeviny.
      TUHO
      TUHO --- ---
      Mass loss from 2007 to 2017 due to melt-water and crumbling ice aligned almost perfectly with the Intergovernmental Panel for Climate Change's (IPCC) most extreme forecasts, which see the two ice sheets adding up to 40 centimetres (nearly 16 inches) to global oceans by 2100, they reported in Nature Climate Change.

      Ice Sheet Melting Is Perfectly in Line With Our Worst-Case Scenario, Scientists Warn
      https://www.sciencealert.com/...ng-is-perfectly-in-line-with-our-worst-case-scenario-scientists-warn
      TUHO
      TUHO --- ---
      TUHO: Jo uz vidim, asi odkazuje na toto :)
      "V souvislosti s ochranou klimatu vědci proto varují před zjednodušenými recepty, které požadují výrazné zalesňování, případně redukce stád domácího skotu. Ta v mnoha oblastech nahrazují chybějící divoké velké kopytníky. Cestou je podle odborníků spíše méně intenzivní pastva."

      ... btw ty predatori jsou dulezity proc? zarucujou to, ze se stada drzej pohromade?
      TUHO
      TUHO --- ---
      TADEAS: Ted si nejsem jistej, ze nevim kde na to narazej. Klidne to trochu rozvin.
      Jinak teda v nasem prostredi se clovek imho hlavne dozvi, ze je premnozena zver, ktera zere lesnikum sazenicky .))
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam