• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GOJATLA: lol ze sun a "morning paper", jedine ak myslela toaletny...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TUHO: Tak už teče krev - první obět Extinction Rebellion:
    Gran, 95, blames Extinction Rebellion after falling while trying to find her morning paper
    https://www.thesun.co.uk/...tinction-rebellion-after-falling-while-trying-to-find-her-morning-paper/
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: To ale nejde moc srovnávat. My potřebujeme změnit úplně všechno, ne jednu technologii. Zrušit uhlí, ropu, plyn. Úplně změnit přístup k hospodaření s lesy a půdou. Skončit s ekonomikou postavenou na konzumu. Omezit létání na minimum. Žádný průlom v technologiích tohle nevyřeší. Potřebujeme nějakou větší katastrofu, aby nám došlo, že jde opravdu o život. A pak v podstatě přejít do válečného stavu. A nebo ještě pár let čekat, jestli někdo něco nevymyslí, a ta válka si nás najde sama.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOJATLA: podívej, zrovna na ty LCD technologie žádná "politická vůle" nebyla potřeba... v Asii to začali vyrábět z jednoduchého důvodu, že placatých krabic se jim do jednoho lodního kontejneru vešlo víc... ale vedlejší efekt byla úspora (tedy min. při stejném počtu monitorů... že počet kancelářských míst jistě vzrostl je jiná věc)

    Když je ta technologie opravdu zlomová, tak se rozšíří díky úsporám. S politickou vůlí máš problémy na jiném levelu... celkově úspory jsou v ekonomice nepopulární, protože výhodnější je zdůvodnit investorům potřebu dalších peněz, než šetřit.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: I když přijde zlomová technologie, tak na její zavedení bude chybět politická vůle. Ti, co teď bohatnou, se budou stažit, aby změna byla co nejpomalejší. A už včera bylo pozdě. Spíš doufám, že se mladí vzbouří až pochopí, že jim utahujeme smyčku kolem krku. Zatím jdou na porážku jako ovce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOJATLA: tohle se týká všech ekonomických opatření. Protože ekonomika, ať se to někomu líbí nebo ne, je ve většině případů postavena na větší míře dobrovolnosti, než nějaká opatření prosazená třeba skrz občanskou válku...

    Je to prostě problém. Věřil jsem na osvětu, ale v podstatě to samé, co platí pro koupení politiků, platí i pro koupení médií. Vše může být zpochybněno, koncept pravdy se rozplyul - pravdu má ten, kdo má víc peněz a to je ten, kdo umožní konzum. Ten umožní uhlí, protože umožní dovést za stejné prachy méně zemního plynu a víc ajphonů...

    Pořád jako naději vidím, že u řady moderních technologií je disruptivní změna možná prakticky ze dne na den: příkladem bylo nahrazení CRT displejů LCD, to sice formálně vzato trvalo několik let, ale byl tam prudký zlom, po kterém starý produkt nešlo prakticky koupit a i bazarová hodnota klesla prakticky na nulu a týkalo se to náhodou i spotřeby energie.

    Podobně prudký zlom je podle mě možný... např. jen nahrazení litihových baterií v mobilech a notebocích novější generací, která zvládne prakticky nekonečný počet cyklů (nabízí se lithium-titanát, je trochu těžší, ale tyhle baterky nejsou ani nejtěžší kus té elektroniky, většinou) by umožnil zvýšit životnost spotřební elektroniky a uvolnit kapacity výroby baterií pro jiné apliikace. Nebo by mohlo dojít k nějakému lifestylovému posunu...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: No právě. Není potřeba pálit uhlí načerno, když si stačí koupit pár poslanců a změnit zákony. Jenže tohle se týká všech opatření ke snížení emisí, nejenom zákazu uhlí. Proto nemáme uhlíkovou daň, a jestli někdy budeme mít, tak bude slabá a ještě se lidi proti ní budou bouřit. Vlády dividendu nezavedou, chtějí si samy rozhodovat, jak se daně utratí. Jsme prostě v pr**li, vládnou nám šmejdi a žádný technologický pokrok už nás zachránit nemůže.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOJATLA: je to zákaz, který když vyhlásí průměrně slabá demokratická autorita, tak bude dotčenými zájmovými skupinami rychle odstraněna (což se v jistém smyslu třeba v USA částečně děje právě teď).

    Konkrétně v našich podmínkách by to znamenalo spíš snížení exportu a možná že v zimních měsísích by to přispělo i k nestabilitě sítě, kromě toho, že v zimě bychom asi byli čistými importéry. Celkově sice lze říct, že všechna exportovaná elektřina je z uhlí - ale pořád je jí myslím vím, koliik vyvezeme, takže konkrétně zákaz uhlí by z ČR udělal importéra místo exportéra energie. (sice už jen pronájem naší rozvodné sítě zbytku Evropy je zajímavý sám o sobě, a co jsem tak koukal, tak v blízkosti hranic s Německem v bývalých Sudetech se vesele staví VVN na to nejvyšší napětí - evidentně v trase, kterou je levnější postavit u nás, než přes nedaleké Německo - ale to pořád není o té výrobě)

    Navíc přejíjt z uhlí na zemní plyn není žádná zvláštní výhra ani pro klima, dlouhodobě... a politicky je to v podmínkách ČR problematické dvojnásob. Když už, tak by mělo smysl řešit stabilizaci sítě jinak než zemním plynem....

    V podstatě i v tom Německu, kde mají přebytků energie z uhlí víc než my, ten ústup zpomalili ze "sociálních důvodů" (což je jednak absurdní, jednak to pěkně ukazuje na tu protichůdnost zájmů ve věcech kolem klimatu).

    Každopádně, spíš než zákazem to chce jít cestou zdražení vstupů (poplatků za těžbu) a snížení poptávky po elektřině (úspory a optimalizace všeho druhu, úložiště přebytků z OZE). Ten zákaz v nějaký moment nebude ani potřeba (pokud skončí těžba nebo životnost elektráren). Stačilo by neprolamovat limity, nepovolovat projekty nových elektráren, vyžadovat nákup emisních povolenek, apod.). Peníze z těžby a prodeje povolenek investovat do OZE a tím přenést zátěž z drobných spotřebitelů.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: Former Counter Terrorism National co-ordinator, Nick Aldworth interviewed live.

    Sky News | 6pm | 6 September 2020 | Extinction Rebellion UK
    http://www.youtube.com/watch?v=zEefVsAZA2g
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Meanwhile in the UK, the police is considering to reclassify Extinction Rebellion UK as an "organized crime group"

    Sky News | 1pm | 6 September 2020 | Extinction Rebellion UK
    http://www.youtube.com/watch?v=J07bwm2TR7U


    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Lesy jako původní česká krajina? Omyl, upozorňují vědci - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/lesy-jako-puvodni-ceska-krajina-omyl-upozornuji-vedci

    „S přítomností velkých savců souvisela diverzita rostlinstva a drobnějších živočichů. Krajina tehdejší mamutí stepi se v dnešním mírném pásu podobala krajině dnešního Altaje. Byla mozaikou stepí, sušších i vlhčích trávníků, rašelinišť a řídkých lesíků. Obývala ji směs druhů chladnomilných a kontinentálních až teplomilných, což lze dokázat nejen na fosilní megafauně, ale i na drobných savcích nebo broucích, jejichž těla se občas dochovala,“ vysvětluje Alena Sucháčková Bartoňová z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a Entomologického ústavu Akademie věd České republiky.

    Vliv velkých kopytníků na původní podobu krajiny podle ní nepřímo dokazuje například rozšíření denních motýlů v Evropě a Asii. Denní motýli jsou totiž, s výjimkou tropů, ve většině případů vázaní na otevřená stanoviště a jen málo z nich obývá husté, zapojené lesy. „Právem se lze domnívat, že v době rozmachu mamutí stepi prosperovali. Vyhovovaly jim podmínky utvářené aktivitou velkých býložravců. Například pastva koní potlačuje trávy a uvolňuje prostor bylinám, jako jsou hořce, krtičníkovité, bobovité či rdesnovité. To vše jsou časté živné rostliny housenek. I motýlů spojených s všudypřítomnými travami je dost – všichni okáči a také někteří soumračníci,“ doplňuje Zdeněk Faltýnek Fric z Entomologického ústavu Akademie věd České republiky.

    Příchod moderního člověka a nadměrný lov podle vědců přírodu v Evropě zásadně proměnily. „Na severní polokouli to znamenalo postupné rozdrobení mamutí stepi. Kde to srážkové poměry umožnily, tam ji nahradily souvislé lesy. Středoevropská krajina byla ale i poté nějaký čas otevřená. Mamuti byli pryč, ale přežívali zde například sobi, velcí tuři a koně. Expanze lesa před 9000 až 4000 lety se kryje s dobou, kdy byla i tato velká zvířata téměř zdecimována,“ zmiňuje Alena Sucháčková Bartoňová.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jinak akorat prichazi na Slovensku novy dokument "Zlata zem" o uspesne blokade tezbe ropy na vychodnim Slovensku. Je tam dost zajimave popsany spinavy praktiky fosilniho prumyslu, kontraktoru, spoluprace policie apodobne. Ale je to i ukazka toho, jak se jde uspesne branit.

    Zlatá zem - trailer
    https://vimeo.com/392291035
    TUHO
    TUHO --- ---
    Marketa Kutilova
    Ropné společnosti si v Ekvádoru pronajaly od vlády 70% amazonského pralesa a postavily zde ropovod, kterým se odvádí ropa těžená přímo z nitra pralesů. V dubnu zde byly velké havárie - kvůli sesuvům půdy se ropovod na několika místech rozlomil a ropa znečistila dvě velké řeky, půdu a prales. Indiáni a místní komunity tak přišly o zdroje jídla a vody a nyní žalují vládu a žádají zastavení těžby. Indiáni v Ekvádoru a ochránci amazonského pralesa dlouho bojovali proti stavbě ropovodu, neúspěšně.
    Velká část ropy z Ekvádoru se importuje do USA /vloni 76 milionů barelů, což je skoro tolik co USA importují např z Iráku /Ekvádor je na 7. místě zemí odkud USA importují ropu/. Ochránci pralesa a organizace Amazon watch teď vydali zprávu, kde jmenují i evropské banky, které projekt od počátku financují:
    – ING Belgium (Branch in Geneva)
    – Credit Suisse (Branch in Geneva)
    – Natixis (Branch in Paris)
    – BNP Paribas Suisse (Branches in Geneva and Paris)
    – UBS (Branch in Geneva)
    – Rabobank (Branch in Utrecht, Netherlands)
    Amazon Watch upozorňuje na pokrytectví evropských společností, které sice na jednu stranu podporují životní prostředí, ale jejich finanční instituce často financují ty projekty, které mají dopady na přírodu a místní komunity přímo katastrofální.
    Často se v různých debatách setkávám s názorem, že USA přeci mají vlastní ropy dost a žádnou neimportují - což je holý nesmysl - např za rok 2019 importovaly 3 336 565 000 barelů ropy.
    Jistě, že část se pak zase exportuje - poté, co projdou rafinériemi v USA, ale ropný průmysl je na importu závislý.
    Import hlavně z Kanady, Perského zálivu a zemí OPEC, pak až země Jižní Ameriky.

    TUHO
    TUHO --- ---
    Společnost Mitsubishi vysílá první loď se systémem zachycování a ukládání uhlíku (CCS) na moře.
    Technologie bude dva roky testována, aby bylo ověřeno její možné širší využití v námořní dopravě.

    Celosvětově první loď s carbon capture and storage technologií je připravena k vyplutí
    https://oenergetice.cz/...tove-prvni-lod-carbon-capture-and-storage-technologii-pripravena-k-vypluti
    TUHO
    TUHO --- ---




    Konec keců, konec uhlí. Fotoreportáž z Klimakempu. - VOXPOT
    https://www.voxpot.cz/konec-kecu-konec-uhli-fotoreportaz-z-klimakempu/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Šest portugalských ekologických aktivistů se obrátilo na Evropský soud pro lidská práva (ESPL) ve Štrasburku, aby přiměli vlády 33 evropských zemí včetně té české přijmout tvrdší opatření v boji s globálními změnami klimatu. Informovala o tom agentura AP. Ekologové ve své stížnosti tvrdí, že země pro snížení emisí skleníkových plynů nedělají dost, a tím ohrožují jejich zdraví a porušují právo na život.

    Ekologičtí aktivisté se obrátili na evropský soud kvůli nečinnosti 33 vlád - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...avy/ekologicti-aktiviste-se-obratili-na-evropsky-soud-kvuli-necinnosti-33-vlad
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vědci z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe přispěli autorskou publikací a poskytnutím dat z ekosystémových stanic v Lanžhotě (smíšený les), Štítné nad Vláří (bukový les), Rájci a na Bílém Kříži (smrkové lesy). Tým autorů pod vedením Natalie Kowalské se zaměřil na měření výměny plynů a energie v lužním lese v Lanžhotě. Zjistili, že ztráty v produktivitě během letního sucha 2018 byly eliminovány díky předcházejícímu příznivému jaru. „Studovaný lužní les je také zásobován vodou z procházejících řek. Z analýz vyplývá, že odolnost lesního porostu je spojena především s dostupnou půdní vlhkostí, která se ale v průběhu posledních let snižovala. Proto je schopnost tohoto unikátního ekosystému čelit suchu do budoucna nejistá“, říká Ladislav Šigut – jeden ze spoluautorů studie.

    Vědci analyzovali dopady extrémního sucha v roce 2018 – Ústav výzkumu globálni změny, AV ČR v. v. i.
    http://www.czechglobe.cz/cs/vedci-analyzovali-dopady-extremniho-sucha-v-roce-2018/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Když se dav přiblíží na pár set metrů k funkčnímu rypadlu, policie mění taktiku a snaží se aktivisty vyčerpat – těžkooděnci za nimi neustále vybíhají z aut, chvíli aktivisty honí pěšky a pak opět naskakují do auta. Poslední zhruba půlkilometr tak dav běží a policii se daří dál zajišťovat jednotlivé aktivisty. Po zhruba hodinové honičce s policií dobíhá už jen asi čtyřicetičlenná skupina k rypadlu a sedá si pod něj.

    Klimatičtí aktivisté během obsazování dolů uběhali policii – A2larm
    https://a2larm.cz/2020/09/klimaticti-aktiviste-behem-obsazovani-dolu-ubehali-policii/
    TUHO
    TUHO --- ---
    At 11am, the time they planned to end their blockade, the small group of protesters left blocking Broxbourne Printworks this morning have come down from the trucks and bamboo scaffolds and have been arrested. 48 people in total have been arrested at Broxbourne and many newspapers have been stalled from getting to their destination. Knowsley in Liverpool has been cleared with 21 arrests and the last few people taken away by police. The Glasgow blockade was cleared around midnight with no arrests.

    Priti Patel has accused us of making an “attack on free press, society and democracy”. That’s hyperbolic for sure. But let’s not get distracted. Our free press, society and democracy is under attack – from a failing government that lies to us consistently, is becoming increasingly authoritarian, and is leading us towards 4 degrees of warming

    https://extinctionrebellion.uk/2020/09/05/update-we-do-not-have-a-free-press
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    proc kvuli tomu chteji kopat diru? to neni uplne zero carbon cinnost. zatim nejdal realite je tenhle projekt, ale v realnem provozu to taky zatim neni
    COMMERCIAL DEMONSTRATION UNIT - Energy Vault
    https://energyvault.com/commercial-demonstration-unit/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam