• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: toto je zaujimave: "K bakteriálnímu znečištění obsahu vajec pak může snadno docházet při porušení skořápky, jejím mytí a nevhodném skladování, a také tím, že některé slepice zanáší pod keři, které jsou ve výběhu, a tato vejce se do distribuce dostávají až po několika dnech, případně týdnech."

    o chove slepic neviem lautr nic, ale pride mi kuriozne, ze niekto chodi po vybehu a zbiera vajcia po zemi ako na velku noc v UK, cakal by som, ze tie sliepky budu naucene, ze maju znasat na jedno miesto :)
    KEB
    KEB --- ---
    Sem to moc nepatří, ale kdyby to někoho zajímalo, tak tady je článek je klecovým chovům slepic z druhé strany barikády

    https://www.naschov.cz/...adavek-jejiho-dosazeni-rozhodujicim-faktorem-v-chovu-hospodarskych-zvirat/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    neco k CCS a direct carbon capture...

    Audi partnering with Climeworks on CO2 direct air capture and storage - Green Car Congress
    https://www.greencarcongress.com/2020/09/20200908-audidac.html

    The facility will operate 24 hours a day, seven days a week, and will filter 4,000 metric tons from the atmosphere each year

    ...

    The direct air capture technology from Climeworks boasts two major advantages: Lifecycle analyses show that 90% of the CO2filtered out of the air is effectively and permanently stored underground. This high reduction capacity makes the facility particularly efficient. The technology can also be scaled up to the megaton-per-year range and thus harbors great potential from the future.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    v clanku o vodikovym motoru kupodivu schovana carbon taxa/emisni povolenka na namorni dopravu

    This hydrogen engine will help shipping meet EU CO2 targets - Electrek
    https://electrek.co/2020/09/17/behydro-hydrogen-powered-dual-fuel-engine/amp/

    Engine builder ABC and container shipping line CMB’s BeHydro engine runs on a much higher proportion of hydrogen than previously achieved: Up to 85%, with the rest standard Marine Gasoil. Larger engines of up to 10 MW can also be produced.

    ...

    The European Parliament this week voted in favor of including international shipping in the EU Emissions Trading Scheme. This would apply a carbon price (currently around €25-30 per tonne of carbon dioxide) on all ship voyages via EU ports, from 2022. Part of that revenue will go into a fund to incentivize the uptake of fuels like green hydrogen.

    ...

    A 1 MW BeHydro hydrogen-powered motor can supply green electricity to 3,000 families in Belgium. It reduces CO2 emissions by 3,500 tons per year. It can also be used to convert 13,600 diesel locomotives in Europe to hydrogen. It can produce as much energy as one wind turbine of 3 MW or 36,000 solar panels.
    TUHO
    TUHO --- ---
    První změnou je značné rozšíření opatření pro zvýšení energetické efektivity a podporu cirkulární ekonomiky, a to zejména v rozvojových zemích. Vhodná opatření mohou snížit spotřebu energie v automobilové dopravě o polovinu, v letectví o 30-45 % a ve vytápění budov o 20-50 %. Díky nižší spotřebě pak bude snazší naplnit poptávku po elektřině bez využití fosilních paliv.
    Druhým krokem je pak výrazné rozšíření výroby elektřiny z bezemisních zdrojů, doplněné o výrobu vodíku. Vodík bude samozřejmě také nutné vyrábět čistou cestou – v současnosti se 99 % vodíku vyrábí za pomoci fosilních paliv. Vodík jako palivo bude také doplněn o biopaliva a syntetická paliva vyrobená udržitelnou cestou.
    Tyto čisté zdroje pak bude nutné využívat napříč všemi sektory. Mělo by tedy dojít k elektrifikaci v oblasti domácností, v průmyslu i v dopravě. Jako náhrada fosilních paliv v sektorech, které vyžadují vysokou koncentraci energie, se pak bude používat vodík či vyrobená syntetická paliva. V sektorech, které nebude možné dekarbonizovat, se pak využije zachytávání a ukládání uhlíku přímo u zdroje.
    Podle zprávy jsou všechna tato opatření "nepochybně technicky i ekonomicky dosažitelná". Potřebné technologie jsou buď dostupné již v současnosti v průmyslové škále, anebo jsou blízko k nasazení na trhu.

    https://www.czechsight.cz/...maticke-neutrality-do-roku-2050-staci-investovat-1-2-procenta-hdp-rocne
    TUHO
    TUHO --- ---
    „Je to opravdu hrozné,“ řekla bioložka Martha Desmondová z Novomexické státní univerzity. „Jde řádově o statisíce, možná dokonce miliony mrtvých ptáků,“ dodala.
    Lidé si velkého množství uhynulých ptáků poprvé všimli 20. srpna v národním parku a blízkém vojenském prostoru na jihu Nového Mexika. Jenže stovky uhynulých opeřenců byly nalezeny také na jiných místech tohoto amerického státu a i v Mexiku, Texasu a Coloradu.

    V Novém Mexiku padají z oblohy statisíce mrtvých ptáků. Může to souviset s kalifornskými požáry — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...daji-z-oblohy-statisice-mrtvych-ptaku-muze-souviset-s-kalifornskymi
    TUHO
    TUHO --- ---
    hodte na nej deku uz

    Evropská unie by měla do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 55 procent oproti roku 1990. Ve svém poselství o stavu Unie to řekla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, která představila priority unijní exekutivy na nejbližší období. Vicepremiér české vlády Karel Havlíček (za ANO) to považuje za nerealizovatelný cíl a projev šéfky Komise označil za „pěknou diplomovou práci, leč student pracoval bez faktů a dat“
    PER2
    PER2 --- ---
    cas zatopit pod kotlem ;)
    Solar Cycle 25 Is Here. NASA, NOAA Scientists Explain What That Means | NASA
    https://www.nasa.gov/...release/solar-cycle-25-is-here-nasa-noaa-scientists-explain-what-that-means/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Two Antarctic glaciers are breaking up and it could have major consequences for sea level rise - CNN
    https://amp.cnn.com/...5/weather/antarctica-pine-island-thwaites-glacier-climate-intl-hnk/index.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    a jeste kde vzit dalsi finance na transition. z duchodu .)

    Managers Of $40 Trillion Make Plans To Decarbonize The World
    https://www.forbes.com/...020/09/07/managers-of-40-trillion-make-plans-to-decarbonize-the-world/amp/

    The Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC) is a European group of global pension funds and investment managers, totaling over 1,200 members in 16 countries, who control more than $40 trillion in assets (€33 trillion). They have drawn up a plan to cut carbon in their portfolios to net-zero and hope other investors will join them.

    ...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    tady jedno fajn summary nejen pro pesimisty, "ze uz se trochu neco deje"

    How To Invest In The Energy Transition Now
    https://www.forbes.com/sites/joelmoser/2020/09/16/how-to-invest-in-the-energy-transition-now/amp/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    tak uz hori i mokrady. v brazilii zapomnely prijit pravidelny povodne a misto nich prislo sucho.

    https://zpravy.aktualne.cz/...r~42d76fcef68811eab408ac1f6b220ee8/r~12996922f68611ea95caac1f6b220ee8/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: jako tip na traveni volneho casu doporucuju diskuzi zde, top! :))

    https://www.facebook.com/137301989386/posts/10157881897429387/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO, GOJATLA, TADEAS:

    Kde udělali soudruzi z Deloitte chybu? - Josef Patočka
    https://denikreferendum.cz/clanek/31660-kde-udelali-soudruzi-z-deloitte-chybu
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jinak k te nove studii Deloitte, ktera metodologicky vychazi z paperu Richarda Tola (spolupracovnika Williama Nordhause) a jejich ujetych statisticky ekvilibirstikach...

    Jaromír Baxa
    Změna klimatu české ekonomice nepomůže.
    (a Deloitte v tomhle raději moc nevěřte)
    Deloitte připravila analýzu dopadů změn klimatu a vyšlo jim, že Česko na změnách klimatu vydělá. Tyhle výsledky se rázem objevily na všech možných místech, protože hurá, zapadají do obrazu, který někteří tak nějak chtějí slyšet: Nás se klimatická změna třeba nedotkne.
    Celý ten silný a mediálně vděčný závěr pochází z odhadu jednoduché regrese mezi růstem HDP a změnami teplot, srážek a druhými mocninami těchto změn. Tento model odhadli na panelu zemí světa s daty pro období 1960-2016. Díky zahrnutí druhých mocnin mohou najít optimální teplotu pro ekonomický růst a vyšlo jim, že ta je někde okolo 15°C. Naše průměrná teplota je nižší, díky změně klimatu se k optimu přiblížíme a z toho plyne závěr studie.
    Jenže taková analýza není kredibilní a spoléhat na její závěry bych nikomu nedoporučoval. Vždyť jen drobná změna výpočtů by mohla vést k tomu, že by odhady koeficientů vyšly malinko jinak a tím by celé jejich závěry spadly pod stůl.
    Je přitom dost důvodů odhadům koeficientů moc nevěřit.
    1. Tým Deloitte v podstatě předpokládá, že HDP nezávisí na ničem jiném než na teplotě a srážkách, což je samozřejmě nesmysl. Vždyť i ekonomie má své růstové modely, které naznačují, které proměnné by v takové regresi neměly chybět, jsou to především investice, otevřenost ekonomiky, růst populace, lidský kapitál. Tyhle proměnné ale v jejich modelu chybí a už jen z toho důvodu mohou být odhady dost vychýlené.
    2. I kdyby odhady vychýlené nebyly, měli bychom je považovat za spolehlivé, jen pokud povedou ke stejným výsledkům s novějšími daty. Jenže v tomhle jednoduchém testu spolehlivosti model týmu z Deloitte selhává.
    Jinde v literatuře jsou odhady optimální teploty nižší, např. zde https://www.nature.com/articles/nature15725 je odhad na 13°C.
    Výsledky týmu Deloitte se nepodařilo potvrdit ani mně, a to s využitím stejného modelu, který měli oni, jen na jiných datech. Má jsou od roku 1990, klimatická data jsou z World Bank a makro data z Penn World Tables. Výsledky jsou odlišné, viz obrázek porovnávající výsledky Deloitte s novějšími daty a tabulka s odhadnutými modely.
    Zkrátka, nenašel jsem moc podpory pro hypotézu týmu z Deloitte, že optimální teplota je okolo těch 15°C, osobně jsem přesvědčen, že je jejich výsledek daný jen pouhou náhodou, když jen s mírně odlišnými daty dostáváme zcela odlišné výsledky.
    I kdyby mé výpočty výsledky Deloitte potvrzovaly, pořád by to neznamenalo, že nám změna klimatu pomůže. Vědecký konsensus je takový, že samotná změna klimatu s sebou nese mnoho dalších problémů, ostatně na ně upozorňují i Deloitte, a ty přitom v vmodelu vůbec nejsou zahrnuty.
    Tím nejzávažnějším je větší pravděpodobnost přírodních katastrof, cyklónů, povodní, požárů a podobně. Už za posledních 15 let se jejich frekvence zvýšila na dvojnásobek a se suchem a povodněmi máme zkušenost i u nás. Tyto živelné podoby mají, podle https://www.nber.org/papers/w20352.pdf trvalé a negativní dopady na ekonomiku.
    Nepočítá se ani s tím, že změna teplot se projeví v různá období roku různě. I podle scénářů, které cituje Deloitte, hrozí u nás v průběhu letních měsíců velké vlny veder, průměrná letní teplota může stoupnout až o 8°C, i když celoroční nárůst teploty bude o dost nižší. To znamená, že se musíme připravit na vlny veder s teplotami nad 40°C se všemi negativními jevy, které mohou přinést: výpadky dodávek energie, pokles výroby kvůli tomu, že v takovém vedru jednoduše nebude možná a úmrtí lidí s oslabeným organismem.
    Neměli bychom zapomínat ani na to, že i kdyby u nás dopady zůstaly omezené, jinde ve světě to tak nebude, což s sebou přinese vlny migrace, nepokojů a s nenulovou pravděpodobností i ozbrojených konfliktů.
    Co z toho plyne? Výsledky Deloitte nejsou špatně spočítané. Jsou prostě jen podmíněné modelem, který použili a který má v tomto případě až příliš mnoho problémů na to, abychom mu mohli věřit. Jejich model je zkrátka neadekvátní tomu, co chtějí spočítat.
    Neměli bychom si proto dělat plané a neopodstatněné naděje, že nám změna klimatu pomůže. Drtivá většina seriozní vědecké literatury dochází k závěrům, že tomu tak nebude a právě proto bychom se měli snažit o co nejrychlejší opatření na omezení emisí skleníkových plynů a na změnu klimatu se připravit.
    Nemáte zač.
    Studie Deloitte zde: https://www2.deloitte.com/...ml?fbclid=IwAR0dPAtSvkMP7SpTuF2e_fqYd9_34Baz6J8j0R3oFdvnTXUHd4Rmzn81TVY
    (díky jednomu z autorů Václav Franče za sdílení odkazu na studii, Vojta Kysela za její zaslání)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    "We are currently, in a systematic manner, exterminating all non-human living beings," Anne Larigauderie, IPBES executive secretary, told AFP."

    World missing all targets to save nature, UN warns - France 24
    https://amp.france24.com/en/20200915-world-missing-all-targets-to-save-nature-un-warns

    ten mestskej zivot uz je natolik ochuzenej z hlediska biodiverzity a non-human beings, ze to nejsme ani schopny vnimat, protoze to s cim jsme nejtesneji spojeny je ta degradovana prumyslove-zemedelska krajina, v tom smyslu mestsky populace uz prodelaly kolaps schopnosti vnimani v dusledku (castecne uspesny) snahy decouplovat se jakozto civilizovana (mestska) bytost od ekosystemu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    WOODMAKER: taky mi to nejede:(
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    TADEAS: ja jsem si to vcera poustel, ale nekde v patnacte minute mi to prestalo delat zvuky. Slo ti to prehrat cely?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: Může být, že tohle oteplování způsobil člověk, zatímco minulá oteplování člověk pálením fosilních paliv nepůsobil.

    :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    petr pokorny varuje

    Zažíváme kolaps fosilní civilizace, jak bolestivě jím projdeme? Paleoekolog varuje před ekoradikalismem | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/...-fosilni-civilizace-jak-bolestive-jim-projdeme-paleoekolog-varuje-8297895
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam