• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: jo ono to taky povede k menšímu prodeji protože stím bude drbání anebo vyhodis kopu peněz do koše.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Neuvěřitelné: malý Hostětín získal hlavní cenu Energy Globe 2020
    S radostí oznamujeme, že Hostětín zabodoval v soutěži E.ON Energy Globe, a to hned dvakrát. Zvítězil v kategorii Obec a vyhrál i Národní cenu pro absolutního vítěze soutěže. Soutěž oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energie - a těch je v Hostětíně mnoho. Přestože je Hostětín malý, tak může sloužit v oblasti úspor energie jako vzor pro tisíce dalších obcí v ČR. Podívejte se na záznam z předávání cen a načerpejte slavnostní atmosféru.

    Hostětín získal ekologického Oskara, cenu E.ON Energy Globe | Veronica - Centrum Hostětín
    https://hostetin.veronica.cz/node/1226
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: takže Fini a tuším že i Švédi jdou už minimálně 12 let úplně blbou cestou, ale my tady ve střední Evropě jsme na to přišli. Jasně...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: samozřejmě akorát umřeš. Minimálně u soudruhů v NDR se daj zmačkaný plechovky vrátit v pohodě.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: samozrejme ze na zalohu asi nepojdu vratit stlacene lahve, takze budes do zalohovacieho automatu vozit kopu vzduchu :) ono by to malo aj ine dopady, napr. ze by ludia prestali triedit plasty uplne, lebo by sa to prestalo oplacat svozovym firmam, ktore z toho triedeneho plastu doluju prave PET, v tomto radsej budem verit firme, ktora spolupracuje so svozovymi firmami, ktore sa musia o ten bordel postarat, nez lobbystom z rad vyrobcov balenych lahvi, ktori ten bordel iba produkuju ale dalej uz sa o neho nemusia starat, uz to tu prebehlo ale pre refresh na vyvratenie par mytov

    Nezálohuj! | MOJE ODPADKY
    https://www.mojeodpadky.cz/nezalohuj/
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: tak v podstatě je stačí nekupovat, ale ta záloha dává smysl ve všech ohledech už jen kvůli tomu, že desetikorunou nemrsknes do křoví jen tak.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: toto je dobra hovadina :)

    Právě vysoké cíle pro zpětný odběr PET lahví a povinný obsah recyklovaného materiálu rPET jsou důvody, proč někteří výrobci balených nápojů, recyklační firmy i environmentální organizace volají po zavedení systému záloh. Ze zkušenosti zemí, které zálohy mají, se ukazuje, že návratnost použitých PET je vyšší než u zemí, kde se PET lahve vyhazují do kontejnerů společně s ostatními plasty. Zálohy také snižují množství nápojových obalů pohozených ve volné přírodě.

    vyrobcom ide iba o to aby dalej mohli predavat ten nesmysl co sa vola balena voda, predsalen sa im to vyplati ked predaju liter vody za 10 korun oproti vodovodnemu radu, kde mozes mat za 10 korun aj 100 litrov vody

    menej PET v obehu = menej odpadu = mensia nutnost cely ten bordel recyklovat
    KEB
    KEB --- ---
    Jak jsem se před časem přel tuším s shinigamim o zálohách na PET, tak jsem neměl úplně pravdu. Výrobci chtějí Rpet, ale ne z nějakého environmentálního hlediska, ale kvůli legislativě. Blokuje to ministerstvo, asi.

    Evropští výrobci balených nápojů volají po zálohování | Zajímej.se
    https://zajimej.se/evropsti-vyrobci-balenych-napoju-volaji-po-zalohovani/

    A ještě k plechovkam

    Třídění kovů do kontejnerů na plast nevyřeší problém s nápojovými plechovkami | Zajímej.se
    https://zajimej.se/...-do-kontejneru-na-plast-nemuze-vyresit-cesky-problem-s-napojovymi-plechovkami/

    A k PET obecně

    Je ze zdravotního rizika bezpečné používat k výrobě rPETu plastové lahve vytříděné ze žlutých kontejnerů? :: Třetí Ruka
    http://m.tretiruka.cz/...cne-pouzivat-k-vyrobe-rpetu-plastove-pahve-vytridene-ze-zlutych-kontejneru/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Fatální selhání Evropské unie. Vláda nad zemědělstvím zůstala agrokorporacím - Radek Kubala
    https://denikreferendum.cz/...ni-selhani-evropske-unie-vlada-nad-zemedelstvim-zustala-agrokorporacim

    Europoslanci dodatečně navýšili prostor pro krajinné prvky z pěti na deset procent a zároveň odhlasovali povinné zastropování zemědělských dotací pro jeden podnik.

    Konkrétně tak bude jedna firma v přímých platbách moct získat maximálně pět set tisíc eur (13,6 milionu korun) [pozn.: z pohledu dotaci na hektar to je farma/plocha cca 2500 hektaru] a milion eur (27 milionů korun) z programu na inovace a rozvoj venkova, ze kterého například Agrofert získal sto milionů korun na opravu linky na výrobu toustů pro Penam.

    Podniky se navíc budou určovat podle skutečného majitele, což by mělo omezit případné právní kličky a nastrkování bílých koňů. Na čerpání má dohlížet přímo Evropská komise, nikoliv členské státy, jako dosud.

    I tento pozitivní bod má však několik ale. Jednak jsou stropy nastavené mnohem výše, než jak původně Evropská komise chtěla. Ta požadovala limit sto tisíc eur pro oba pilíře s možností navýšit je o mzdy zaměstnanců.

    ...

    Z původního návrhu komise europoslanci vyškrtli také zmínky o podpoře lokalizace produkce, ochraně lesních ekosystémů a snižování emisí v sektoru produkce živočišných produktů. Stále platí, že většina dotací bude vyplácena na hektar.

    ...

    Evropská unie tak v tomto týdnu kompletně selhala. Podlehla lobbingu agrokorporací a rezignovala na všechny cíle v oblasti ochrany klimatu a biodiverzity. V příštích sedmi letech, která budou pro záchranu klimatu klíčová, tak v zemědělské politice nemůžeme očekávat výrazné změny.

    Míč je na hřišti jednotlivých států, které mají pro vyplácení dotací možnost nastavovat přísnější pravidla. I jejich manévrovací prostor je však omezený pravidly nastavenými ve Společné zemědělské politice. Malou nadějí pro ochranu české krajiny před klimatickými extrémy by mohl být konec Andreje Babiše a následná deagrofertizace politiky.

    Nicméně i většina europoslanců z českých opozičních stran (vyjma Pirátů a v mnohých případech i Stanislava Polčáka ze STAN a Alexandra Vondry z ODS) hlasovala tento týden v souladu se zájmy agrokorporací. Těžko tedy říct, zda by nástup opozice byl posunem vpřed.
    KEB
    KEB --- ---
    Německo: Parlament odsouhlasil startovní výši daně za CO2 na 25 euro za tunu - TZB-info
    https://m.tzb-info.cz/...nemecko-parlament-odsouhlasil-startovni-vysi-dane-za-co2-na-25-euro-za-tunu

    A tady se o tom nikdo ani nezmíní? To sou dneska lidí...
    KEB
    KEB --- ---
    PAD
    PAD --- ---
    Full Documentary: Man Spends 30 Years Turning Degraded Land into Massive Forest (Fools & Dreamers)
    https://www.youtube.com/watch?v=3VZSJKbzyMc
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    What can science do to help the world?
    http://www.youtube.com/watch?v=KlZ9oSmyLDA
    KEB
    KEB --- ---
    Home office s námi udělá víc, než tušíte, pokud se prosadí - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...p&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    A toho ušetřeného dojíždění do práce
    TUHO
    TUHO --- ---
    Earth's history knows catastrophes which are unimaginable for humans. For example, around 66 million years ago an asteroid impact marked the end of the dinosaur era. Long before however, 252 million years ago at the boundary between the Permian and Triassic epochs, Earth witnessed a far more extreme mass extinction event that extinguished about three-quarters of all species on land and some 95 percent of all species in the ocean. Volcanic activity on an enormous scale in today's Siberia has long been debated as a likely trigger of the Permian-Triassic mass extinction, but the exact sequence of events that led to the extinction remained highly controversial. Now, a team of researchers from GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel, in collaboration with the Helmholtz Centre Potsdam GFZ German Research Centre for Geosciences and Italian and Canadian universities, provides for the first time a conclusive reconstruction of the key events that led to the mega-catastrophe. Their research also draws bleak lessons for the future. They report about their discoveries in the journal Nature Geoscience.

    How a greenhouse catastrophe killed nearly all life | EurekAlert! Science News
    https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-10/ggph-hag101920.php
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Original clanek

    The Permian/Triassic boundary approximately 251.9 million years ago marked the most severe environmental crisis identified in the geological record, which dictated the onwards course for the evolution of life. Magmatism from Siberian Traps is thought to have played an important role, but the causational trigger and its feedbacks are yet to be fully understood. Here we present a new boron-isotope-derived seawater pH record from fossil brachiopod shells deposited on the Tethys shelf that demonstrates a substantial decline in seawater pH coeval with the onset of the mass extinction in the latest Permian. Combined with carbon isotope data, our results are integrated in a geochemical model that resolves the carbon cycle dynamics as well as the ocean redox conditions and nitrogen isotope turnover. We find that the initial ocean acidification was intimately linked to a large pulse of carbon degassing from the Siberian sill intrusions. We unravel the consequences of the greenhouse effect on the marine environment, and show how elevated sea surface temperatures, export production and nutrient input driven by increased rates of chemical weathering gave rise to widespread deoxygenation and sporadic sulfide poisoning of the oceans in the earliest Triassic. Our findings enable us to assemble a consistent biogeochemical reconstruction of the mechanisms that resulted in the largest Phanerozoic mass extinction.
    https://www.nature.com/articles/s41561-020-00646-4
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ancient volcanic eruptions of this kind are not directly comparable to anthropogenic carbon emissions, and in fact all modern fossil fuel reserves are far too insufficient to release as much CO2 over hundreds of years, let alone thousands of years as was released 252 million years ago,” said Dr Jurikova.
    ...
    But it is astonishing that humanity’s CO2 emission rate is currently fourteen times higher than the annual emission rate at the time that marked the greatest biological catastrophe in Earth’s history”."

    Carbon release set off Earth’s biggest extinction | Climate News Network
    https://climatenewsnetwork.net/carbon-release-set-off-earths-biggest-extinction/
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Unie chce do roku 2030 zrenovovat 35 milionů budov. Česku to pomůže s plněním klimatických cílů – EURACTIV.cz
    https://euractiv.cz/...ch-cilu/?fbclid=IwAR2kK2a2xvtBJGe5A14ymqYW2qvPbDUhltaVWVc_C5_YowUd2jFmWnvcPyw

    "...V EU se nyní každoročně renovuje pouze jedno procento budov, v Česku se jedná o 0,6 až 0,8 procenta. Podle Komise to ale není dostatečné a tempo renovací chce v následující dekádě zdvojnásobit. Do roku 2030 by podle unijní exekutivy mohlo být v EU renovováno zhruba 35 milionů budov, což přinese nejen úspory energií a peněz, ale také 160 tisíc pracovních míst. Evropská komise to uvedla v dnes zveřejněné renovační strategii. Ta má ovlivnit celý systém renovací – od koncepce projektu až po jeho financování a dokončení."
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: to som zrovna dnes cosi hladal pri odese, ze tam nainstalovali nejaky starlink internet pre 45 rodin a z vesmiru to vyzera ako mesacna krajina, vsade su tam okolo vrty, zo streetview vacsina vyzera uz rozobrata

    https://www.google.com/maps/@31.7408934,-102.2721386,37412m/data=!3m1!1e3
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Recovery and Resilience Facility (RRF)

    V čr to urvalo MPO... další promarněná šance.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam