• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Vzdělávat mladé ekozemědělce » Sedmá generace
    https://sedmagenerace.cz/vzdelavat-mlade-ekozemedelce/

    Zemědělství by nemělo být odvětví hospodářství, stejně tak jako zdravotnictví a kultura. Při péči o krajinu a výrobu jídla by nemělo hospodářství moci zemědělcům diktovat, co a jak mají dělat. Protože ten hospodářský ekonom neví nic o tom, co je dobré pro půdu, neví, co je dobré pro zvířata. Chce jen nízkou cenu a určité produkty, které se dají na trhu dobře zpeněžit. A tento tlak potom opravdu u mnoha lidí může vést k depresi až k sebevraždě, když vidí, že svoje povolání nemůžou dělat dobře, anebo dokonce vůbec… když vidí, že to neprospívá ani jemu a jeho rodině, ani půdě.

    ...

    K té zmiňované generaci 45—59 let: na jedné německé farmě jsem zažil generační střídání zemědělců. Starému farmáři bylo šedesát a šel do důchodu, na jeho místo přicházeli noví lidé a on se rozčiloval: „Ti lidi sem přijdou pracovat na farmu a ještě chtějí čas pro sebe! Aby se mohli taky nějak rozvíjet! To je nehorázné!“ To byl člověk, který si nikdy nedopřál ani dovolenou, to byla generace, která pracovala od rána do večera.

    Dnes přichází jiná generace, která takový jednostranný život nepreferuje. Učím v německém ekologickém vzdělávání Freie Ausbildung v severním Porýní a většina mých studentů se na povolání zemědělce těší. Najdou si k tomu svůj přístup, nebudou třeba postupovat stejně jako starší generace, ale mají úplně jinou kvalitu, jiné priority. Jsou mnohem víc orientováni na sociální rozměr, většina z nich chce rozjet nějaké komunitou podporované zemědělství, je pro ně velice důležité vést dialog s odběrateli, navzájem se inspirovat. Ekologie je pro ně samozřejmostí. Je pro ně důležité, aby jejich práce měla nějaký přesah, aby vytvářeli skutečně zdravé produkty a oživovali krajinu. Pokud jim práce potom dává smysl, není pro ně fyzická náročnost překážkou.

    ...

    V Německu má biodynamika a ekologické zemědělství mnohem delší tradici, téměř všechny farmy, kde jsem byl, fungovaly v ekologickém režimu i třicet a více let a celou dobu se vyvíjely. A když několik generací budujete farmu v podobném duchu, je to zkrátka vidět. Také obecné povědomí o ekozemědělství je ve společnosti úplně jiné, biopotraviny jsou velkým trendem a jejich cena je díky tomu mnohdy srovnatelná s běžnou potravinou.

    Letos měl prezident Zeman novoroční projev, ve kterém zdůraznil, že by byl nerad, aby se z České republiky stal nějaký ekoskanzen s nízkou životní úrovní. To by si v Německu nebo na Západě celkově nikdo v takové funkci nemohl dovolit. Byl by to jasný politický přešlap.

    ...

    Asi před dvěma lety jsem v Německu začal koketovat s myšlenkou navrhnout podobný vzdělávací model i pro Českou republiku. Krátce na to jsem se seznámil s Janem Valeškou z AMPI, který se rozhlížel podobným směrem. Spojili jsme síly a vytvořili jsme společně projekt Farmářská škola, který jsme začali letos na jaře realizovat. Nyní již k Farmářské škole patří mnoho osobností ekologického zemědělství, kteří jí věří a podporují ji.

    Existuje u nás něco podobného? A jaký zájem o školu jste dosud zaznamenali?

    Ekvivalent takového praktického vzdělávání, které se odehrává na farmách, u nás neexistuje. Jde o unikátní koncept, kdy praktikant pracuje dva roky na vybraných ekologických a biodynamických farmách v Čechách nebo na Slovensku a třetí rok jsme schopní zájemcům zajistit stáž v zahraničí — v Německu, Švýcarsku, Anglii či ve Skandinávii. Praxi doplňují teoretické semináře, které probíhají na vzdělávacích farmách. Vše podrobně vysvětlujeme na našich stránkách

    http://www.farmarskaskola.cz
    DRSH
    DRSH --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    https://ieefa.org/investors-beginning-to-treat-big-oil-like-little-coal/

    The investigation, published today, quantifies the scale of shifts among large investors. The World Bank, BPN Paribas, Goldman Sachs, Wells Fargo and Morgan Stanley have been named as announcing formal exits from oil sands and/or arctic drilling practices. This change has been driven mostly by European financial institutions, but also by six major institutions in the United States, and has been accelerating this year, with another 23 institutions adopting such policies, taking the total to more than 50.

    The significance is that – like the coal industry before it – big investors are quitting oil and gas investments where the environmental risks are great, and the costs are higher. It’s the likely first step in an inevitable wave of disinvestment that will sweep the industry.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    White Papers - Global Landscapes Forum
    https://events.globallandscapesforum.org/biodiversity-2020/white-papers/

    In this set of 15 white papers, the conference hosts provide critical insight on how humanity can make the transition from exploiting to restoring the Earth’s ecosystems while continuing to benefit from the services and resources that they have to offer.
    From the restorative potential of peatlands and rangelands to the reverence and integration of indigenous knowledge in forest management, the papers explore pressing topics in biodiversity conservation, building on first-hand experience and lessons learned to identify key barriers and opportunities for ecosystem restoration in the coming decade.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Let's not forget #USAElections2020 is lose lose for the #ClimateCrisis whatever the result. And today the US officially leaves the #ParisAgreement. We must continue to take nonviolent civil disobedience to pressure governments to #ActNow whoever wins - #ExtinctionRebellion https://t.co/QS5nSim2D6
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    As Warming Approaches 1.5°C, Talk of a Carbon Budget for the Paris Targets is Delusional - Resilience
    https://www.resilience.org/...ches-1-5c-talk-of-a-carbon-budget-for-the-paris-targets-is-delusional/

    There’s a lot of delusional talk about how much “carbon budget” (or new emissions) are allowable that would still keep global heating to the Paris target of 1.5 degrees Celsius (°C). The reality is that over the last year, global average warming was already close to 1.5°C, based on a true, pre-industrial baseline.

    And the warming already in the system may well be enough to take the planet past 2°C, without any more emissions. The propositions pushed by governments, big business and many large climate movement NGOs that we have a “carbon budget” available for the Paris targets runs contrary to the evidence and suggests a world of politically convenient make-believe


    Dr James Hansen at #COP23 interview
    http://www.youtube.com/watch?v=a0MsAs-qCSY
    TUHO
    TUHO --- ---
    Klimatická žaloba vysílal(a) živě.
    Jakou úlohu mohou hrát klimatické žaloby a soudy v ochraně klimatu?
    O tom přednášela JUDr. Hana Müllerová, Ph.D. z Centra pro klimatické právo a udržitelnost (Ústav státu a práva AV ČR)

    https://www.facebook.com/watch/live/?v=1015125305671516&ref=watch_permalink

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    https://ieefa.org/more-investors-head-for-exit-from-fossil-fuel-investments/

    In stories published in just the last four days, BNN Bloomberg points to five leading Canadian fossils that have lost nearly $100 billion in share value over the last five years, while the Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) lists 50 “globally significant financial institutions” that have restricted their involvement with tar sands/oil sands projects, Arctic oil and gas drilling, or both, including 23 so far this year. And CBC foresees steadily increased hardship for laid-off fossil workers looking for new jobs in the sector.

    “Over 140 global financial institutions have already restricted thermal coal financing, insurance, and/or investment and we are now seeing a similar accelerating shift of capital away from oil and gas exploration, starting with high-risk oil sands development and drilling in the Arctic,” said Tim Buckley, IEEFA director of energy finance studies. The increased global momentum “means we expect a continuation of new announcements from other financial institutions seeking to better manage increasing climate risk.” 
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    „Uvědomit si, co ztrácíme, někdy pomáhá ze všeho nejvíc,“ říká terapeutka – A2larm
    https://a2larm.cz/2020/11/uvedomit-si-co-ztracime-nekdy-pomaha-ze-vseho-nejvic-rika-terapeutka/

    Americká psychologická asociace popisuje v souvislosti s klimatickou změnou tzv. pretraumatickou stresovou poruchu. Když čekáme děsivou budoucnost, může to na nás mít podobný dopad jako to, když nějakou traumatickou událost skutečně zažijeme. Klimatická změna je ohrožení, které nemáme pod kontrolou, postupuje značným tempem a všechny důsledky nelze zcela domyslet, a tudíž se na ně připravit. Obdobné rysy, byť v lecčems mírnější, má i současná pandemie. Obě krize jsou zároveň charakteristické svou exponencialitou, která se vymyká naší běžné představivosti. Je potřeba reagovat dříve, než začne křivka letět vzhůru, a to poměrně razantně. A protože náš mozek má tendenci chránit se před něčím, co je příliš ohrožující a kde není jasné jednoduché řešení, máme tendenci až příliš dlouho podléhat různým obranným mechanismům jako popření, bagatelizaci nebo vytěsnění. No a ti, co vnímají dopředu závažnost situace, si mohou se svými pocity připadat o to osamělejší. „Planeta se přece oteplovala vždycky“ nebo „covid je vlastně jen chřipka“ jsou reakce, které mohou spouštět obdobný pocit bezmoci u těch, kteří se snaží přesvědčit ostatní o nutnosti něco včas zásadně změnit. „Mám strach, protože všechno, co se děje, je nedostatečné,“ řekla jedna paní, která pracuje v environmentálním hnutí, na jednom z mých workshopů. A podobnou větu v posledních měsících slýcháváme i od lidí, kteří se zabývají prognózami vývoje epidemie a odhadují účinnost přijatých opatření.

    ...

    Žijeme v hodně individualistické době, kdy jsme se oddělili od přírodního světa a používáme ho zejména jako objekt k uspokojení našich potřeb. Lidi, kteří to vnímají, podléhají ohromné frustraci, a pokud vnímají přírodní svět jako něco, co je naší nedílnou součástí, tak je může i fyzicky bolet, když vidí, jak ho ničíme. Když se to snaží změnit, a přitom jsou v menšině, je to extrémně vyčerpávající. Vést jakoukoliv revoluci je nejen nabíjející, ale i únavné a řadě lidí v environmentálních hnutích o revoluci v podstatě jde. Není se tedy čemu divit, když dojdou síly.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    If Citizens Assemblies are the way forward, why is XR no longer endorsing the Scottish Governments Climate Citizens Assembly?
    https://bellacaledonia.org.uk/...onger-endorsing-the-scottish-governments-climate-citizens-assembly/

    XR reps we have put a huge amount of work into helping shape the Assembly, including by proposing and helping organise a deliberative workshop that ensured the assembly is going to be tackling a meaningful question: “How should Scotland change to tackle the climate emergency in a fair and effective way?”

    So why are we now walking away? Because we believe that – consciously or unconsciously – the civil servants are watering down the process so much that it is in danger of only being able to arrive at business-as-usual answers that Government is comfortable with.

    ...

    XR had been willing to join the Stewarding group only after being reassured by the civil servants that the Assembly would decide the level of crisis we are in and the response needed, rather than being tied to the Government’s net zero by 2045 target and policies, or to XR’s 2025 target. As time has passed it has become clear that the secretariat are seeing the Assembly as needing to operate within the constraints of the 2045 target and policies. It is in danger of becoming little more than a glorified focus group that has to think within the constraints of government policy rather than being the Assembly we were all promised
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    nez Biden oficialne vyhraje a Trum to napadne u soudu...

    Válka proti plastům odvádí pozornost od závažnějších problémů životního prostředí - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...ka-proti-plastum-odvadi-pozornost-od-zavaznejsich-problemu-zivotniho-prostredi
    TUHO
    TUHO --- ---
    DZODZO: To je sice pravda, ale ta hromada bailoutu, obstrukci, uvolnovani environmentalnich regulaci a blokaci toho, co muze jediny pomoct - uhlikova dan, tam ze strany federalni vlady bude a ten vliv bude obrovskej :(
    Kazdopadne ve Wisconsinu se dostava do vedeni Biden, tak se to treba otoci jeste na vice mistech.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    treba sa na to pozerat pozitivne, ak vyhraju trumpa-lumpove, tak to akurat posilni opoziciu, ktora bude este hlasnejsie protestovat proti spinavym projektom

    End of an era? Series of U.S. setbacks bodes ill for big oil, gas pipeline projects | Reuters
    https://www.reuters.com/article/us-usa-pipelines-idUSKBN2491M5
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Od vedle z veci verejnych... Tak good luck.

    LEGI --- --- 10:04:45 4.11.2020 --- 00:43 :: sledované diskuze(+1)
    v Michiganu to Biden už o 50k stáhl..
    tímhle tempem to dá
    pořád 75 % sečteno
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jako doufa, ze s tim jeste zacvici to postovni hlasovani, ale zatim to vypada jako dobra deprese.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Zatim to vypada na Trumpovo znovuzvoleni, tak jsem si pri teto mile prilezitosti dovolil zmenit nazev klubu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Rozhledy 010: Sebevraždy mezi zemědělci EU přibývají, strach z budoucnosti zabíjí
    https://rozhledy2010.blogspot.com/2019/05/sebevrazdy-mezi-zemedelci-eu-pribyvaji.html?m=1

    Mezi zemědělci v západních státech EU je obrovské množství sebevražd. Sebevraždy v této skupině obyvatelstva výrazně převyšují ostatní populaci. Tento problém zatím odhalili statistikové ve Francii a Švýcarsku, ale lze předpokládat, že v ostatních zemích by se statistika příliš nelišila

    ...

    Největší počet sebevražd u zemědělců bývá v době, kdy jsou nízké ceny mléka

    ...

    Podle Univerzity Bern je počet sebevražd mezi švýcarskými sedláky o 37 procent vyšší než v ostatní populaci. Důvody jsou finanční, strach z budoucnosti a neřešitelné problémy nástupnictví. Zatímco celkově ve švýcarských venkovských obcích od roku 2003 počet sebevražd klesá, mezi sedláky stoupá


    aka "disrupting the cow" TADEAS aka "killing the milk farmer" aka "move fast and kill people"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam