• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PALEONTOLOG: tak jasně, když že stavebních materiálů vytěsníš všechny izolanty, tak určitě.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LINKOS: dřevo je ze stavebních materiálů prakticky z nejlepších izolantů.
    jedna strana škály ti vadí, tou druhou argumentuješ :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PALEONTOLOG: a kdo je tady blb si laskavě odpusť
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PALEONTOLOG: ja vezmu průměrný izolant abys mě nemohl obvinit z toho, že beru ten nejlepší (0,03) ty vezmeš materiál nejhorší a stejně mě obviníš z toho, že to já prekrucuju.
    Jasně jako stavební materiál je dřevo vhodné, to jsem psal od začátku, jádro sporu je v tom, žes tvrdil, je je to dobrý izolant a zateplovat netřeba.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: vše má kličky a háčky, ale tvrdit na zelený louce, dřevo je špatnej izolant... to může jen blb
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ono to taky vsechno neni tak primocare jedboduchy... kdysi bejval londyn celej drevenej...

    Velký požár Londýna – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%BD_po%C5%BE%C3%A1r_Lond%C3%BDna

    ohledne betonovejch lobby. nejsem si vedomej, ze by nekdo nekomu prikazoval stavet z betonu. o materialech rozhodujou povetsinou architekti a investor... nebo mi neco unika?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LINKOS: vidíš a v porovnání s betonem je izolant výbornej, 1,2 vs 0,2.
    nezlob se, ale netvrdím, že není lepší izolace než dřevo, nemusíš argumentovat nejnižším zateplením na trhu. to je nonsense.
    dál si troufnu tvrdit, že dřčevo není izolační ale stavební materiál. ukaž mi konvenční stavební materiál s izolačními vlastnostmi dřeva ? možná najdeš beton z perlitu, vše ostatní je horší.
    spáry a mezery souvisí se stavebně technickým řešením, ne s vlastnostmi dřeva.
    mícháš dost věcí dohromady.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PALEONTOLOG: nesouhlas si jak chceš, ale když pomineš svoje pocity a koukneš se na fakta tak dřevo není nijak slavné. Má lambdu 0,18 zatímco izolace má 0,03-0,04. Je tedy 4,5-6x horší než izolace. Aby ses dostal na deset cm polystyrenu(vezmem nějaký obyčejný 0,035), musíš použít... 50cm dřeva. Skus se vyrovnat 20-30cm izolace...
    Navic zcela pomíjíš u té roubenky ty mezery, ale to je už v podstatě jen detail, i když netesnosti pláště jsou z pohledu ztrát tepla taky zásadní problém...

    Takze ne, nestačí to, proto dneska některé firmy dělají zdvojené skladby s izolaci uvnitř, případně je izolace vnitřní, aby z venku to vypadalo jako roubenka/srub...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Hitting net zero is not enough – we must restore the climate | Letter | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...020/nov/13/hitting-net-zero-is-not-enough-we-must-restore-the-climate

    Reaching zero emissions as quickly as possible is a necessary prerequisite for any attempt at restoration. The key purpose of removals should be to attempt to remove as much historic GHGs from the atmosphere as possible. This is not an excuse to reduce ambition on cutting emissions, because we don’t have the capacity to remove future emissions as well. Restoration is not about promoting one specific removal technique, but supporting the basic aim of trying to restore the climate. To restore the climate and have a safe future, we need to maximise mitigation, adaptation and removals.

    We therefore believe we must heighten our ambition to climate restoration on every level. We urge activists to start including restoration in their campaigning. We urge governments and companies to start acting, not only to reach net zero as soon as possible, but to achieve restoration as well. And we urge every citizen to do what they can to make the dream of restoration a reality.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LINKOS: rozhodně nesouhlasím, že dřevo je špatný izolant, je výborný izolant. mě jsou celkem tvoje představy o spárách putna, to nesouvisí s izolačními vlastnostmi dřeva, ale se stavebně technickým řešením. dřevostavby mají bez zateplení A, to bez zateplení nedá žádná cihlová budova
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PALEONTOLOG: no a to právě není pravda. Je to sice lehký materiál, takže když zatopis máš tam rychle teplo, naopak od zděné zdi, které trvá než se ohřeje, ale postup tepla je velký. Navíc čím to vysparuješ, jak zajistiš bez omítek abys tam neměl malé trhliny na styku materiálů a tudy ti neuniklo teplo? Nijak
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LINKOS: dřevo je vynikající izolant... srub neomítneš, nezateplíš, jen vyspáruješ hranoly či kulatinu a máš třídu A
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    On u toho dřeva je ještě jeden problém - dřevo není dobrý izolant jak si mnoho lidí stále myslí, dřevo je dobrý konstrukční materiál, je snadno opracovatelný, pevný, životnost je vysoká, pokud je v suchu. Ale každá i zděná stavba musí být dneska opatřena izolací - je totální zvrhlost, že se ještě dneska staví domy bez izolace.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    An earth system model shows self-sustained melting of permafrost even if all man-made GHG emissions stop in 2020

    https://www.nature.com/articles/s41598-020-75481-z

    Randers :-)

    In this paper we report that in the ESCIMO climate model the world is already past a point-of-no-return for global warming. In ESCIMO we observe self-sustained melting of the permafrost for hundreds of years, even if global society stops all emissions of man-made GHGs immediately.

    conclusion: tak abychom zacali fakt uz co nejdriv sosat uhlik zpet
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHINIGAMI: Asi jenom trolíš, ale kdyby jsi to doopravdy nechápal tak ve stručnosti: Uhlík čerpaný ze země = špatný uhlík. Uhlík čerpaný ze vzduchu = dobrý uhlík.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: Tak z hlediska carbon capture je důležitý to dřevo např. nespálit (typu ve spalovně odpadů, když ne přímo v kamnech), ale použít jako materiál, který bude někde trčet desetiletí. To, že se lesy nebudou kácet rychleji, než se stíhají obnovovat, to by mělo být tak nějak výchozí nastavení... a ono to opravdu zatím vypadá, že kůrovec toho stíhá pokácet daleko víc, než člověk...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    RADIQAL: pritom staci vykacet vsechny lesy a stavet ekologicku ze dreva a bude to ok! oh wait...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    btw uz si nazivo zaciname testovat jak managovat ten degrowth, dlouho to netrvalo :)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    SHEFIK: nojo, co na to betonářská lobby :DDD
    Jinak v podobném duchu teď píšu článek o mateřských školách. Desítky míčů propálený za kinder-friendly stavby a hřišťátka a pak jedna učitelka na 20 dětí. Je to postavený na hlavu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam