• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Boj o nejkrásnější "vánoční" dům Česka je tu! Pochlubte se tím svým - tn.cz
    https://tn.nova.cz/clanek/boj-o-nejkrasnejsi-vanocni-dum-ceska-je-tu-pochlubte-se-tim-svym.html

    jeste ze mame ta usporna svetla;)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1606504042193
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Climate ‘apocalypse’ fears stopping people having children – study | Climate change | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...nov/27/climate-apocalypse-fears-stopping-people-having-children-study

    People worried about the climate crisis are deciding not to have children because of fears that their offspring would have to struggle through a climate apocalypse, according to the first academic study of the issue.

    The researchers surveyed 600 people aged 27 to 45 who were already factoring climate concerns into their reproductive choices and found 96% were very or extremely concerned about the wellbeing of their potential future children in a climate-changed world. One 27-year-old woman said: “I feel like I can’t in good conscience bring a child into this world and force them to try and survive what may be apocalyptic conditions.”
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ale to je jedno, moje spotřeba je tzv anekdotická. Támhle jsem ti postnul, že USA mají stejnou spotřebu, resp. nižší, než před 12 lety a v EU to taktéž klesá
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    eh? U tebe 100% energetické spotřeby tvoří světlo? Já krom toho na elektřině vařím, mám ledničku, počítač, projektor...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JIMIQ: jasne, krasnych 20% pri 5x uspornejsich svetlech, gratulki..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Gross inland energy consumption in the European Union in 2018 was slightly smaller than in 2017 (-0.8 %).

    Energy statistics - an overview - Statistics Explained
    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_statistics_-_an_overview

    Primary energy consumption in the United States reached a record high of 101.3 quadrillion British thermal units (Btu) in 2018, up 4% from 2017 and 0.3% above the previous record set in 2007.

    In 2018, the United States consumed more energy than ever before - Today in Energy - U.S. Energy Information Administration (EIA)
    https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=39092

    Takže spotřeba kontinuálně klesá - občas se objeví výkyv způsobený třeba počasím, ale v dlouhodobém trendu je zjevný pokles energetické spotřeby v rozvinutých zemích.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    My kvuli malejm detem ted svitime skoro furt skoro vsude a spotrebu mame o 20% nizsi nez pred deseti lety (a to vcetne neustaleho home officu). Chudak Jevons se holt spletl :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SHINIGAMI: Co se svetla tyce tak si to nemyslim. Diky skalovatelnosti maji lide vic ambientni osvetleni a velke jen kdyz potrebuji. I regulovatelnost stropnich pokojovych svitidel je dostupna kazdemu. Mam ted treba 60W stropni svitidlo, ktera da vic svetla nez tatuv lustr se 6x100W zarovkama (opravdu si ten priklad nevymyslim, je to konkretni priklad :-) ). Ja ho mam navic vetsinu casu zapnuty na 30-40% vykonu (takze 25-30W).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: to je IMHO blbost. Světelnej výkon maj srovnatelnej, zbytek energie se přemění na teplo. Jedinej rozdíl je, že LEDky to teplo vyzařujou zdrojem a HPSky ohřejvaj světelnej tok tím, že vyzařujou i infračerveně.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DZODZO: Zalezi v jak kterem spetru.
    - Monochromaticke sodikovky maji 150 lm/W i vice.
    - Nejlepsi vybovky maji kolem 190 lm/W (opravte me jestli jsou nejaky novinky co tohle prekracuji)
    - Vybojky pro kvet u pestitelu maji lehce pod 140 lm/W., Pro rust kolem 95 lm/W.
    - LEDky jeste donedavna vzdycky pod 100 lm/W, teprve ted to zacina v beznem segmentu prakracovat 100. Ale najdou se i lepsi pochopitelne.

    Rozdil je ve vyuzitem spektru. Takze efektivne muzou byt lepsi LEDky (i kdyz pestitele referuji jiny charakter rustu, jiny tvar rostliny a listu), ale obecne jsou stale vybojky co jdou normalne koupit lepsi.

    Uz jsem rozebiral tady: [ PETER_PAN @ Klimaticka zmena // Are we fucked? ]

    Svetlo je pro me velky konicek. Meli jsme skveleho ucitele na stredni (elektrotech. prumyslovka) a od te doby me to vyslovene bavi. I kdyz profesne delam neco uplne jineho, jsem rad ze jsem se dotknul elektrotechniky.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    PETER_PAN: bohuzel tohle plati obecne, ne jen pro ledky, vsak rikam, hod si jevonsův paradox a uvidis, kolik ti toho najde. Zlevnilo sviceni? Sviti se vsude. Zlevnila nafta? Proc nejezdit vsude autem? atd atd.. Chapes, prez den mam doma spoustu svetla od slunicka, proc to nemit i jindy, kdyz je to tak levny a usporny...

    Problem s zivotnosti je zhusta mizerny chlazeni, coz nici zdroje i ledky. Ty samy o sobe vydrzi hodne dlouho, ale kdyz vidis, jak jsou delany nektery osvetleni, tak se za chvili odvari.

    DZODZO: fyzika druheho stupne - pokud ma ledka a vybojka srovnatelnou ucinnost a vybojka vyzari 3x tolik tepla, kam se ty dve tretiny tepla ztrati u ledky? :D
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SHINIGAMI: Jak pise DZODZO. Rok 2010. Ted si koupis i v LIDLu LED zdroj co ma pres 100 lm/W, teplou bilou ktera fakt odpovida (zadny zarivkovy bolehlav).
    Navic s temahle zdrojema mas lepsi skalovatelnost, takze muzes mit vic mensich zdroju a svitit treba ambientne mene atd.

    Spis bych se v EU normach zameril na spinane zdroje. Jejich zivotnost je zlomek zivotnosti samotnych LEDek. Tohle muze dale snizit zbytecnou obmenu zdroju.
    Ale mam ted LEDku ve stojanove lampe co jsem kupoval v roce 2010 (tehdy za raketu) a porad OK. Ma 12W a sviti jiskrnym, ostrym, svetlem, tepla bila. Tohle neumeli ani usporky (tem v letech klesal svetelny vykon a prodluzovala se aktivace luminoforu).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: akurat, ze sodikovka vyziari 3x tolko tepla co ledka, to uz dnes vie kazdy pestitel huleni, ktory ide s dobou :D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO, SHINIGAMI: halogeny a výbojky byly v čechách tak půl napůl, podle toho, jak starý byly lampy. LEDky jsou s HPSkama co se týče výkonu srovnatelný, ale měly by vydržet 100x dýl.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    DZODZO: tak si najdi novejsi;) Prikladu Jevonsova paradoxu z dob modernich najdes spousty.

    DZODZO: Clovek, kterej nad ni premyslel driv zhasinal zarovky, aby zbytecne nesvitily... Misto zarovek se v ramci ekologismu vnutily nejdriv zarivky, pak ledky, a ejhle, smejdi to spatne pouzivaj a ono to nesetri, tolik co by melo...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: clovek ktory rozmysla "proc bych si nedal" asi na nejaku ekologiu v prvom rade kasle uplne, lebo nejde cestou znizovania spotreby (viac nakupov = vacsi konzum = viac spotrebovanych zdrojov)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: clanok z 19. 9. 2010, ked ledky boli este vzacnost a ich ucinnost bola horsia nez dnes, treba najst nieco aktualne, nie 10 rokov stare :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Úsporné žárovky spotřebu elektřiny nesníží, dokazuje studie - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...ly/clanek/usporne-zarovky-spotrebu-elektriny-nesnizi-dokazuje-studie-59246
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Treba tak, ze proc bych to vypinal, kdyz je to usporny. Nebo proc bych si nedal zarovky vsude, kdyz je to usporny. Hele, budou vanoce, proc ... ?:) Na ulicich byly driv vybojky, ne halogeny. Aspon teda v nasich krajich.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam