• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: bylo to jasny od zacatku uz podle slozeni komise? nevim. "Ministr Havlíček nepřipustil hlasování o jiných návrzích, než usnesení, které připravil on sám." se me bolestne dotklo. Veskera ta "participace" a "demokracie" jako fraska, aby si lidi mohli myslet, ze se teda na necem pracuje, nekdo se necim seriozne zabyva.. Lidi co jedou aktivismus mi prijdou jako naprosti hrdinove, kde to v sobe berou.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    China to expand weather modification program to cover 5.5 million square kilometers - CNN
    https://edition.cnn.com/...0/12/03/asia/china-weather-modification-cloud-seeding-intl-hnk/index.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Nepřístupná Sibiř ztrácí svou mrazivost. Až z toho mrazí - - ČR - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/nepristupna-sibir-ztraci-svou-mrazivost.az-z-toho-mrazi

    Snímek Na tenkém ledě zavede diváka na Sibiř. Tam mu chladným popisem představí jevy, které hýbou tamním světem posledních pár desetiletí. Film se zaměřil na jedny z největších problémů, které se dějí za pomyslnými zavřenými ruskými dveřmi. Dokument během 51 minut ukazuje různé úhly pohledu na to, jak se Sibiř za posledních několik let proměnila

    Tající permafrost, to je zvuk klimatické změny,‘‘ uvádí vypravěč do příběhu. Rozmrzající permafrost vytváří zcela nový kráterovitý reliéf krajiny. Na povrch doslova vyplouvají organismy staré i více než 30 000 let, na které není připravena lidská společnost ani planeta. Objevují se nové skupiny starobylých virů, o jejichž dopadech víme zatím jen velmi málo. Další hrozbu představují obrovské podzemní zásoby metanu a oxidu uhličitého, nejvýznamnějších skleníkových plynů
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    SCHWEPZ: Nejaky ohlasy...

    Stínová uhelná komise
    Doporučení konce spalování uhlí až v roce 2038 je selhání uhelné komise jak po stránce klimatické tak ekonomické i rozumové. Rozhodnutí popírá dostupné studie a modely a ignoruje reálné potřeby uhelných regionů.

    Jan Rovensky
    Uhelná komise doporučila vládě konec uhlí v roce 2038. Ministr Havlíček nepřipustil hlasování o jiných návrzích, než usnesení, které připravil on sám.
    Pro jeho návrh nakonec hlasovalo 15 členů komise, dva byli proti (já a kolega Koželouh) a dva se zdrželi (zástupce MPSV pan Svoboda a ministr životního prostředí Richard Brabec).
    Ministr Brabec v diskusi předcházející hlasování výslovně podpořil konec uhlí v roce 2033. Děkuji mu za to.
    Komise rozhodla, aniž by měla k dispozici jakékoliv analýzy k dopadům jednotlivých scénářů na klima, zaměstnanost, veřejné rozpočty, dotčené regiony či veřejné zdraví. To vše se bude dodělávat dodatečně. Je to dokonale absurdní. Upřímně řečeno, začínám pochybovat, jestli členství v orgánu, který "pracuje" tímto způsobem, má dál smysl...

    Jiří Koželouh
    Uhelná komise komise schválila doporučit vládě rok 2038 pro konec uhlí. Stanovila také, že nyní zpracuje věc, která je minimálně stejně důležitá jako rok, a sice harmonogram útlumu. V usnesení je také napsáno, že podmínkou útlumu je vznik nových zdrojů energie a explicitně pak uvádí nové jaderné reaktory.
    Usnesení jsme samozřejmě Janek a já nepodpořili. Byli jsme proti. Zdrželo se MPSV a ministr Brabec (který řekl, že nepodpoří kvůli tomu, že chce 2033). Naopak jsme navrhovali vyhodit podmínku s jadernými reaktory. Výsledek kritizujeme jako nezodpovědný z hlediska ochrany klimatu i ekonomiky. Uhlí nejspíš skončí z ekonomických důvodů dříve, plán se rozsype a doplatit na to mohou lidé v uhelných regionech.
    Když budu mluvit za sebe. Výsledek není překvapením (byť tedy na začátku komise v létě 2019 bychom tipovali o dost horší). Šli jsme do nerovného boje, protože se takových zápasů nebojíme. A vybojovali jsme si aktivitou a důrazem větší prostor, než nám chtěli dát. A není ani překvapením, že nyní nesložíme zbraně. Naopak budeme nadále tlačit konec uhlí - směrem k aktuální vládě (která ještě musí doporučení schválit či odmítnout), směrem k politických stranám a pak i směrem k nové vládě a sněmovně.
    Jestli budeme pokračovat i v Uhelné komisi (která bude řešit další klíčové otázky), nebo bude lepší pokračovat jen mimo ni, to je na vážnou strategickou úvahu. Do této chvíle nicméně účast, lobbování, komunikace i mobilizace kolem Uhelné komise dávaly smysl - díky naší společné práci je myšlenka řízeného odklonu od uhlí zcela normální, výrazně se snížil strop akceptovatelné délky spalování uhlí a otevřela cesta k prosazení odstavení starých elektráren, proti kterým bojujeme v jednotlivých vysilujících kampaních. Pokračování v komisi je však nutné zvážit, jsme na prahu nové fáze.
    Díky moc všem za práci, námahu, mrznutí před MŽP a tak podobně.

    Petr Doubravský
    Uhelná komise rozhodla. Konec uhlí v roce 2038. Je to zrada všech, kteří trpí a budou trpět kvůli klimatické krizi. Komise zabila naší budoucnost.
    Rozhodnutí komise nepovažuji za legitimní.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Uhelná komise doporučila konec uhlí v Česku v roce 2038. Finální rozhodnutí musí učinit vláda | Energetika | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...e-2038-finalni-rozhodnuti-musi-ucinit-vlada.A201204_093643_energetika_libs

    Komise pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Potvrdil to i ministr Karel Havlíček (ANO). Doporučení uhelné komise pro útlum uhlí by mělo být minimálně jednou za pět let přezkoumáno. Rok 2038 bude navrhnut vládě do konce roku, uvedl Havlíček.
    Hlasovalo 15 členů komise pro rok 2038, dva byli proti a dva se zdrželi

    Zástupci ekologických organizací v pátek na tiskové konferenci uvedli, že ministr životního prostředí Richard Brabec, který je jedním z předsedů komise, rok 2038 nepodpořil. Byl pro dřívější termín.

    Ekolog a člen uhelné komise Rovenský označil konec uhlí v roce 2038 za absurdně pozdní. Podle ekologů při rozhodování chyběly doklady o dopadech.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    po kalifornii prisla UK a ted japonsko

    Japonsko chce zakázat nové benzinové vozy. Má se tak stát už po roce 2030


    https://zpravy.aktualne.cz/...e-benzinove-vozy-ma-se-tak-stat-uz/r~eac4edc4355311eb95caac1f6b220ee8/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    az na tu biopsii to zni sympaticky..

    Maso z laboratoře jde na pulty. Singapur schválil jeho prodej - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...singapur-laboratorni-maso-rostlinna-strava.A201202_174100_eko-zahranicni_kou

    Buňky, které společnost Eat Just vyrábí, rostou v bioreaktoru o objemu 1 200 litrů a firma je následně kombinuje s jinými rostlinnými ingrediencemi. Používané buňky pochází z buněčné banky a byly odebrány pomocí biopsie ze živých zvířat. Následně byly do buněk dodávány živiny z rostlin.

    Podle Eat Just budou kuřecí kousky zatím dostupné v Singapuru a jejich cena bude vyšší než je tomu u běžného kuřecího. V případě, že by ale poptávka po laboratorním mase vzrostla, i konečná cena by se mohla dostat níž, než momentálně stojí maso.

    S vyšší poptávkou by se měla snížit i potřebná energie pro výrobu laboratorního masa. Jelikož se momentálně vyrábí v malém rozsahu, je na něj potřeba velké množství energie, které produkuje emise uhlíku. Výrobci však tvrdí, že jakmile se produkce zvětší, bude na výrobu potřeba mnohem méně vody a energie než je tomu u běžného masa.
    PAD
    PAD --- ---
    2020 is a ‘preview’ of how bad things can get if we don’t fix climate change, other systemic problems: Lancet report
    https://www.cnbc.com/2020/12/02/2020-just-a-preview-if-we-dont-fix-climate-change-the-lancet.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    velryby, nedam na ne dopustit v ramci zachrany klimatu .)

    Pacific killer whales are dying—new research shows why
    https://phys.org/news/2020-12-pacific-killer-whales-dyingnew.html

    Human-caused injuries were found in nearly every age group of whales, including adults, sub-adults and calves. Some had ingested fishing hooks, but evidence of blunt-force trauma, consistent with ship and propeller strikes, was more common.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    TADEAS: Promin, ale ten nesmysl delsi reakci nepotreboval. Krom toho psat dlouhy texty na to, abys me to pak smazal, je zbytecny otloukani si prstu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAD: LCOE je teda ukazatel spíš pro mid-big investory, pro domácí použití ti do toho vstupuje moc jinejch proměnnejch, který nejdeš schopnej ovlivnit a měně se dost náhodně. Jediný, co udává, je cena vyrobeného Kw po dobu předpokládaný životnosti, reálný náklady a výnosy potřebuješ dalších x proměnnejch. Stačí se podívat na odečet elektriky, cena proudu je asi třetina faktury...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHINIGAMI: muzu te poprosit, abys preladil na nejakej neustepacnej styl komunikace vyjadril se k tematu v rozvitejch vetach na urovni vyssi nez chatbot z roku 2000? prosim. jestli to neni mozny, neprispivej sem, mam s timhle stylem fakt osobni problem. dekuju
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    joo, a a taky ho vypinaj vsechno najednou, jako solary v noci? jejda..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jadro taky potrebuje zalohu a mesic v roce nefunguje
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ved u toho grafu mate napisane ze su to ceny podla LCOE, tak co tu spekulujete :)
    PAD
    PAD --- ---
    SHINIGAMI: Neni to fer na urovni debaty energo mixu pro stat. Je to fer na urovni energo mixu v kontextu treba nejake vyrobny, ktera jede hlavne pres den, nebo domacnosti, co ma kam ty prebytky ulozit. Tam tento fenomenalni pokles ceny znamena, ze uz se to vyplati i bez dotaci. Pro cloveka, co nema moznost / neumi investovat jinak (akcie, nemovitosti, atp), je to velmi dobra investice uz ted. A ve chvili, kdy z toho zacnes krmit elektroauto se ta navratnost jenom lepsi. Vsadim se klidne o penize, ze behem nasledujicich let uvidime velky rozvoj drobne fotovoltaiky. I kdybys tim ohrival jen vodu a instaloval 4-6 panelu, vrati se ti ta investice do 10 let (i bez dotaci, pokud jsi trochu sikovny). Zivotnost je (v prumeru) vetsi. Kdyz si vzpomenu, jak extremne draha ta technologie byla pred 10-20 lety, kdy jsem si o tom cetl coby div ne "NASA technologii", tak mi to prijde uzasny pokrok.
    --
    Ale take me irituje, kdyz nekdo sermuje s tim, ze je to levnejsi, nez treba jadro. Je to jako bych rekl ze sandale jsou vyhodnejsi/levnejsi nez poradne pohorky (ktere nosim celorocne:)).
    TUHO
    TUHO --- ---
    “Making peace with nature is the defining task of the 21st century. It must be the top, top priority for everyone, everywhere,” he said, adding that the recovery from Covid-19 was “an epic policy… and moral test”.
    To that end, “the central objective of the United Nations for 2021 is to build a truly global coalition for carbon neutrality. I firmly believe that 2021 can be a new kind of leap year — the year of a quantum leap towards carbon neutrality,” he said.

    Guterres: UN will build global coalition for carbon neutrality in 2021
    https://www.climatechangenews.com/...guterres-un-will-build-global-coalition-carbon-neutrality-2021/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    jason hickel




    2019 A letter to Steven Pinker (and Bill Gates, for that matter) about global poverty
    https://www.jasonhickel.org/blog/2019/2/3/pinker-and-global-poverty

    simply pointed out that we cannot ignore the fact that the period 1820 to circa 1950 was one of violent dispossession across much of the global South. If you have read colonial history, you will know colonizers had immense difficulty getting people to work on their mines and plantations. As it turns out, people tended to prefer their subsistence lifestyles, and wages were not high enough to induce them to leave. Colonizers had to coerce people into the labour market: imposing taxes, enclosing commons and constraining access to food, or just outright forcing people off their land.

    ...

    The narrative that you and Gates peddle relies on a poverty line of $1.90 per day. You are aware, I’m sure, that this line is arbitrary. Remarkably, it has no empirical grounding in terms of how much money is necessary to satisfy actual human needs. Indeed, the empirical evidence we do have demonstrates that $1.90 is far too low to be meaningful, for reasons I have outlined in my work (see here and here). See Reddy and Lahoti’s critique of the $1.90 methodology here.

    Here are a few points to keep in mind. Using the $1.90 line shows that only 700 million people live in poverty. But note that the UN’s FAO says that 815 million people do not have enough calories to sustain even “minimal” human activity. 1.5 billion are food insecure, and do not have enough calories to sustain “normal” human activity. And 2.1 billion suffer from malnutrition. How can there be fewer poor people than hungry and malnourished people? If $1.90 is inadequate to achieve basic nutrition and sustain normal human activity, then it’s too low – period. It’s time for you and Gates to stop using it. Lifting people above this line doesn’t mean lifting them out of poverty, “extreme” or otherwise.

    Remember: $1.90 is the equivalent of what that amount of money could buy in the US in 2011. The economist David Woodward once calculated that to live at this level (in an earlier base year) would be like 35 people trying to survive in Britain “on a single minimum wage, with no benefits of any kind, no gifts, borrowing, scavenging, begging or savings to draw on (since these are all included as ‘income’ in poverty calculations).” That goes beyond any definition of “extreme”. It is absurd. It is an insult to humanity.

    In fact, even the World Bank has repeatedly stated that the line is too low to be used in any but the poorest countries, and should not be used to inform policy. In response to the Atkinson Report on Global Poverty, they created updated poverty lines for lower middle income ($3.20/day) and upper middle income ($5.50/day) countries. At those lines, some 2.4 billion people are in poverty today – more than three times higher than you would have people believe.

    But even these metrics are not good enough. The USDA states that about $6.7/day is necessary for achieving basic nutrition. Peter Edwards argues that people need about $7.40 if they are to achieve normal human life expectancy. The New Economics Foundation concludes that around $8 is necessary to reduce infant mortality by a meaningful margin. Lant Pritchett and Charles Kenny have argued that since the poverty line is based on purchasing power in the US, then it should be linked to the US poverty line – so around $15/day.




    It's not thanks to capitalism that we’re living longer, but progressive politics
    https://www.theguardian.com/...19/nov/22/progressive-politics-capitalism-unions-healthcare-education




    Progress and its discontents
    https://newint.org/features/2019/07/01/long-read-progress-and-its-discontents

    The world has never been better. From global poverty to inequality between nations, all the indicators are showing progress. This is a comforting narrative – popularized by the likes of Bill Gates and Steven Pinker. But is it true? Jason Hickel examines the rise of this so-called ‘New Optimism’.



    The racist double standards of international development
    https://www.aljazeera.com/...ons/2020/7/13/the-racist-double-standards-of-international-development/

    The claim that we are making ‘wonderful progress’ against global poverty is a fallacy based on a colonial mindset.

    In fact, trade data shows that high-income nations are totally reliant on resources and labour from the South. In 2015, high-income nations appropriated a net total of 10.1 billion tonnes of materials, and 379 billion hours of human labour from the rest of the world. There is an enormous net flow of resources and embodied labour from poor countries to rich countries.

    One cannot have it both ways. You cannot have a single global economy when it suits you to use the labour and resources of the poor, but then insist on separation in order to measure their lives by different standards. That is the logic of apartheid.

    Global capitalism depends on resources and labour extracted from the South, and yet the people who render it – including those who work in the factories, mines and plantations of multinational companies – receive but pennies in return. Pinker and Gates tell us to celebrate when workers in the South go from one to two dollars a day. But would we celebrate if we learned that workers in the North were earning two dollars a day, while employed by the biggest brands in the world? No. We would be outraged. Because for workers in the North we apply the standards of morality and justice, yet for workers in the South we apply the standards of bare existence.



    ...



    Finally, it's important to keep in mind what's happened this year, with an additional 400 to 500 million people pushed into poverty by the pandemic

    Precarity and the pandemic - COVID-19 and poverty incidence, intensity, and severity in developing countries
    https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/wp2020-77.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam