• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: ano, měl bych se to naučit formulovat stručněji.

    dá se říct, že podílet se na té transformaci tak, že člověk se uprostřed civilizace začne chovat odlišně, způsobem, který v dílčích bodech lze třeba napodobovat (home-office pracovní místa, kolo, elektrokolo, elektromobil, whatever, vegani si jistě přisadí, i když já nejsem), tak to asi má větší šanci na to, mít nějaký dopad, než když se zahrabu někam na samotu do lesa a vybuduju tam 100% pasivní dům a ostrovní FV systém... (i když přesně tohle je to, k čemu začnou moje úvahy sklouzávat)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: No, já zopakoval to, co posledně, navíc po ránu ne zrovna slohově kvalitně, teď to po sobě čtu.

    Prosklení musí být inteligentní, taková ta žebra na sřechách fabrik právě v poledne v létě velkou část světla odrážela - ty úhly těch tabulek asi nebyly zvolené náhodou, sice to asi mělo i konstrukční důvody (aby tam nezatékalo, aby to nesmetlo krupobití), ale sklo do určitého úhlu světlo odráží a od určitého úhlu propouští. Dále se dají zapojit různé mechanické žaluzie. V Reichstagu si to poručili, bohužel EU současně zadotovala řetězec Lidl, který staví imitace stodol bez jakýchkoliv eko-optimalizací (aspoň je tam nevidím)

    O té nedostatečné propojenosti píšu: když bys to v létě musel klimatizovat (to stejně musíš, vlnitý plech se taky rozpálí), tak by se tím současně dala ohřát/předehřát voda pro spoustu domácností. Jenže na tohle neexistuje žádný tlak, žádná inteligentní forma regulace. Bytový dům poblíž supermarketu by mohl mít v létě teplou vodu pro všechny koupelny zadarmo (když odhlédneme od toho, že v létě by zafungovaly i solární termální panely, ale ty teda na novostavbách v Praze taky nevídám... a dobře, dejme tomu na vícepatrových domech by toho tepla nemuselo být pro všechny byty)

    Já prostě nevím, jestli volná ruka trhu tohle vyřeší, protože jedním z problémů trhu je, že neví co s abundantními zdroji. Wedos tuším odpadním teplem datacentra ohříval bazén; to zní sice skvěle, oproti tomu jenom to pouštět pánubohu do oken, a můžem očekávat, že nějaký příští supermarket přijde taky s bazénem, vyhřívaným odpadním teplem mrazáků a klimatizace... ale právě, že i když by to krátkodobě působilo dojmem nějakého "efektivního využití", tak o kus vedle se na ohřívání vody bude pořád pálit plyn...

    Fakt je, že tohle se blbě vyřeší i předpisy a regulacemi a nejlepší by bylo, kdyby projektanti komplexních systémů (jako jsou domy všeho druhu) prostě o tomhle měli povědomí dostatatečně do hloubky a ne jen po povrchu, aby obce požadovaly využívání externalit ve svých územích plánech, a takové věci. Ale v podstatě, je skutečně spíš víc byrokracie, resp. změna té stávající.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    The largest coal plant in the western US has come down
    https://twitter.com/SJCAlliance/status/1340344392649981954
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: ja už jsem ti to psal minule a ty to úspěšně vytěsňuješ, to že budeš mít prosklený strop nic neřeší. Mnohem větší náklady na provoz bude letní chlazení než letní svícení a tím, že uděláš prosklený strop akorát zvětšíš pasivní zisky tepla a tím nároky na chlazení, plus nároky na topení v zimě. Není to tak jednoduché jak si myslíš
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: bez kultury spis smerujeme k tomu byt "dokonale" stroje, ktery se maji ridit jen kriterii, ktere nekdo jiny stanovi.

    naopak to "zvire" v nas je ta lidska stranka, co vytvari kulturu a dela nas zivymi
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: jsme vezni sve civilizace.

    a proto je nutna technologicka transformace podporujici udrzitelnost, protoze civilizaci neunikneme a clovek neni a nikdy nebude dokonaly tvor. jedinec se muze ve vybranych kriteriich docasne "dokonalosti" priblizit, lidska spolecnost obecne nikdy
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: tohle je velmi zradna cesta protoze ultimatne vede k zaniku kultury - tu prece nutne k zivotu nepotrebujes. A tim se pak z lidi stane jenom dalsi zvire. A to myslim nechceme.

    Cili kazdy jedinec si za sebe urci co jeste potrebuje a co uz ne.

    Nejdo chce jezdit v SUV se spotrebou 12/100, mne staci 17 lete TDI s 5,5/100 a nekomu staci vlak/kolo.

    Ale srovnejme externality (spoctene to zhruba je) a problem skutecne vyresi “volny” (narovnany) trh
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    RED_KOMUSO: ok. a vychazi nekomu analyzy pudy tak, ze hnuj navysuje kvalitu pudy?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Když máme tu neděli, tak já si dovolím takové menší kázání. Samozřejmě, nemá cenu zpochybňovat, že za všechno můžou nějaká mýtická globální neoliberální jelita v soukromých tryskáčích a sportovních autech, kteří se vozí od hotelu k hotelu a všechno to zosnovala, jistě.

    Tady u nás nikdo za nic nemůže, všichni jsou jen ubozí vykořisťovaní zaměstnanci, které systém k tomu konzumu nutí.

    Já jsem třeba aktivní v cyklistické logistice po Praze (což je obor, který všude jinde v EU čerpá spoustu dotací, ale já zrovna spolupracuju s partou, co na to dotace zatím nemá, i když možná si tím nějakou tu uhlíkovou stopu per balíček čistí Alza, kdo ví). Tuhle jsem doručoval na recepci, kde na mě čekali a hned po doručení šli domů, skoro rychleji, než jsem se já stačil úplně: k mému překvapení se ale v celé té obrovské hale při odchodu nezhasli, ani se tam nezhaslo samo (dobře, možná tam někdo zůstal v kancelářích někde nahoře - ale i tak bylo osvětlení té zavřené recepce bez lidí naprostý overkill).

    Nakoupit si nemůžu nikde jinde, než v supermarketu, který je i uprostřed léta uměle osvětlen, ačkoliv prosklené střechy podobných hal jsme uměli už od Crystal Palace přes 170 (?) lety a přes 100 lety to měla každá fabrika. Pravděpodobně za to může nějaká norma na osvětlení podobných prostor, která nejspíš bude marketingového původu (aby obaly prodávaného zboží vypadaly přesně stejně, jako u grafika na monitoru). A k tomu otevřené chladící pulty..

    Alternativně si můžu nakoupit u Vietnamcl ve večerce. S umělým osvětlením si nepomůžu, málokdy tam pronikne dení světlo. Jsou to lidé více ekonomičtí, než korporát, který žije jen z růstu podílu na trhu a růstu trhu jako celku: takže otevřené chladící pulty se snaží zakrývat nebo zavírat, ovšem zejména v létě je to marný boj, chlaďáky ani nemají výdechy vyvedené z prostor, ve kterých stojí, takže vše mimo boxy je spolehlivě vytápěné, chudáci hokynáři to řeší tlumením chlaďáků na minimum, takže jsou tam pak spíš jen pro ozdobu. Že by existovaly objekty rovnou schopné odebrat odpadní teplo chladicích boxů pro využití v bytech nad večerkou, to ani náhodou...

    Vím, jak vzniká plýtvání v mojí vlastní firmě (jako menšinový spolumajitel tam nemůžu mluvit úplně do všeho) - a není tam nařízené shora. Je to prostě o pohodlí všech zaměstnanců. Odřezky kabelů je jednoduší vyhodit, než smotat a změřit, v dílně se ráno rozsvítí a večer zhasne - to přece platí firma, ne ti, kdo tam rozsvítěj - je to malinkatý stát ve státě, ukázka, jak funguje všechno.

    Nechci tu aktivistům nějak plošně nadávat - ostatně, kdyby si tu ekonomiku nastudovali do hloubky, budou nejspíš ještě nasranější, než teďka, když protestují v podstatě jen proti mýtické Dark Side of the Force - ale co by si všechni měli nastudovat do hloubky, je fyzika. Základní termodynamika. Účinnost nejrůznějších procesů, který KAŽDÝ den používáme. Já spoustu z toho pamatuju ještě z obrázkových knížek o elektřině pro děti - a tehdy ty účinnosti byly hodně tristní - ale třeba středoškolská fyzika, i když obraz doplnilla, ho pořád poskytla nekompletní.

    Ještě před 5 lety jsem debatoval s jinak chytrým ajťákem, že v počítačích se opravdu VŠECHNA elektřina změní na teplo. Ne, že "část se přece spotřebuje na to počítání". Počítač nefunguje, jako když auto vyvezete na kopec, a pak z toho skopce skutečně můžete sjet samospádem: funguje v nejlepším případě jako auto na rovině.

    Obecné povedomí o účinnosti různých typů motorů je hrozně nízké a já sám jsem některé věci složitě hledal. Třeba létání je sice energeticky monstrózní, ale vzhledem k řadě lokálních optim, které využívá, na tom není tak špatně, jak by člověk čekal. Rychlovlak jedoucí 300 km/h má odpor vzduchu, jako kdyby ve stratosféře jel 600 km/h. Proudové motory se nacházejí blízko bodu své teoretické maximální účinnosti. Tím, že letadlo létá 900 km/h a furt pendluje, tak si vystačí s 3x menším množstvím sedaček, než vlak, který by pro stejnou kapacitu na stejnou vzdálenost musel s tou nižší rychlostí musel najednou vézt 3x tolik lidí. Jistě: s tím létáním tak často jako dosud stejně budeme muset přestat, osvobození leteckého paliva od zdanění v rámci EU je sviňárnička, o které se donedávna ani nemluvilo, protože každý rád letí na dovoleou, že jo.... létání není dobré, pokud si neosvojíme úplně nové úspornější metody. Ale některé věci jsou paradoxní: třeba elektrický vlak, symbol ekologického cestování, po SŽDC jezdí na řadě úseků bez rekuperace, a na těch zbylých lokomotivy stejně nemají elektroměr a neplatí podle toho, kolik ušetří, ale paušál. Protože smlouva s ČEZem (nebo kým) o dodávkách elektřiny barterem za přepravu uhlí. Takže stejně ve vlaku _vžycky_ jedeme na uhelnou elektřinu: když náhodou ne přímo, tak na tu, která se díky přepravě uhlí po železnici vyveze ven.

    Problém je samozřejmě i ekonomický, to je pravda: malou firmu požere korporát, ve kterém bude mít management motivaci ještě odtrženější od reality, než předchozí malá firma. Plýtvání v supermarketu vs. ve vietnamské večerce by bylo zajímavé srovnat, nakonec ten supermarket díky úsporám z rozsahu možná vykáže nějakou absurdní slevu, případně skutečně nějaké využití odpadního tepla (které je generované třeba i v létě klimatizací a těmi chlaďáky) by se asi nejprve vyplatilo v industriálním měřítku, spíš než v malém.

    Jenže tady jsme znovu u toho: lidi nechápou, co dělají, nevmínají propojenost fyzikálních procesů, které ovládají plynovým penálem nebo vypínačem, s děním na celé planetě. Jako určitou formu askeze můžu preferovat elektrokolo před autem, a spotřebovat energie 50x méně, ale bude to vnímáno jako přinejlepším výstřední a je prakticky nemožné k přijetí jiného životního stylu přesvědčit víc jak, 10-20% populace.

    Stačí se podívat na ochotu většinové populace dodržovat opatření proti epidemii, u kterých je navíc příslib, že by mohla být jen krátkodobá. Opatření proti GO budou dlouhodobá. Ale nebojuje proti nim žádný ideologicky definovaný třídní nepřítel - protože ekonomika může velmi dobře růst i v regulovaném světě, ve skutečnosti - trh je opakem války, regulace umožňující trh jsou opakem přímého záboru zdrojů a nucených prací. Těm regulacím se budou bránit především běžní konzumenti - a to včetně těch relativně chudých...

    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    TADEAS: když je v eku, tak ho navíc kontrolují další instituce
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    TADEAS: hnůj nejradši, takže trvalý trávní porost a dobytek a pole a biopásy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    RED_KOMUSO: to ale ex post, na jaky praktiky cilite, jak to ten zemedelec udela?
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    TADEAS: analýza půdy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: ach jo, to je tahle posedlost citacemi "neviditelné ruky trhu"... "The Invisible Hand is clearly strangling humankind".

    Podle mě Neviditelná ruka trhu ani tak nikoho neškrtí, jako spíš masturbuje. No nic, to je tady asi offtopic :-)

    Jinak ano, samozřejmě, že enviromentální externality (v čele se skutečně neviditelným CO2, tedy velmi podobném té "ruce trhu") jsou výsledkem agregovaného kolektivního sobectví jedinců naučených nějakému životnímu stylu.

    Obecně, jak jsme řešili ve věcech veřejných: spousta z nás se domnívá, že "neoliberální ekonomie" je mýtus. Spousta těch zemí, které jsou levicí obviňovány z "neoliberálismu" má ve skutečnosti v čase rostoucí podíl státu na HDP. Soukromý sektor se smrskl na několik málo oligarchů (většinou navíc, a to je určitý paradox, zadlužených - viz Trump) - a ekonomická moc střední třídy poklesla.

    Tím nechci popírat fyzikální realitu toho, že emise CO2 jsou průser a musí se řešit... ale spíš si myslím, že nás nikam nedostanou tyhle ideologické interpretace...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GLOBETROTTER: neustale odbocujes od myslenky. Jabti fackovaciho panaka delat nebudu. Douc se nebo to nech odbornikum a res migranty a eu.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    PALEONTOLOG: Ty tady neustále omíláš nějaké teorie. Ty lidi, co dýchají zplodiny ze stojících kolon a nemůžou bez rizika zahynutí přejít přes ulici, to nezajímá. A btw., od vzniku Země dosud cca 999 promile druhů vyhynulo a Země se točí dál a život na ní vesele funguje. Teď když kvůli stavbě dálnice vyhyne jeden druh, lidi nebudou mít kde žít?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GLOBETROTTER: bez nas se biosfera obejde, my bez ni ne. To je vse, z toho vychazi ochrana prirody.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    RED_KOMUSO: a jak to poznate?
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    PALEONTOLOG: Ano, máš naprostou pravdu. Svoji. Běž o tom třeba udělat přednášku v obcích, ležících mezi Brnem a Svitavama.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam