YMLADRIS: ano, já se o solarpunkové vize snažil předtím, než tohle heslo existovalo ve wiki :-)
[ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL) ]
Ale 2200 je naprosto šílený časový horizont, při dnešním exponenciálním tempu růstu v řadě oborů. Přiznám se, že mi ta sci-fi imaginace poněkud schází, v zásadě lze kvalifikovat dva druhy vizí: blízkou budoucnost, mírnou extrapolaci současnosti, a tu si lze představit relativně ne-post-apokalypticky. Vzdálená budoucnost je vždycky složitá, buď je to v nějaké formě fantasticko-mystický úlet jako Duna apod. nebo ve formě hardcore sci-fi je to často poněkud šílené. A obecně řada těch predikcí je prostě jen směšná...
Z hlediska hard-scifi, ve chvíli, kdy oteplování překročí příjemnou mez, se přikročí k hard-industriálním řešením, protože prostě lidská povaha je taková. Nabarvíme střechy, ale třeba i černé asfaltové silnice nabílo, případně střechy dokonce uděláme lesklé. Vysušené oblasti dostanou industriálně odsolenou mořskou vodu ve stylu blízkého východu. Nekontroverzní budou tradiční metody, jako třeba zalesňování, ale samozřejmě se postaví spousta přehrad, protože voda je prostě voda, když je na očích a dlouhodobé důsledky a náklady samozřejmě není populární řešit. Když můžou dnes v létě reflexními plachtami přikrývat alpské ledovce, tak to někoho určitě napadne i u těch Grónských ledovců, když začnou tát.... otatně, reflexní folie umíme velmi tenké už dnes...
To vše nás ale čeká tak kolem roku 2050, ne 2200. V té době řada toho, co se dnes u nás pořád vnímá jako strašně progresivní, bude naprostý mainstream.. jako zeleň ve městě, zelené střechy, apod. Ale nebude to stačit, protože miliardy lidí v rozvojových zemích se budou pořád snažit kopírovat obsolete civlilizační vzorce, tak jsme je pořád kopírujeme i my.
Já jsem samozřejmě solární lítání původně vymyslel, když jsem vymýšlel rekvizity pro nějaké sci-fi z relativně blízké budoucnosti, které by nemuselo být úplně dystopické, pokud jde o podobu života přímo tady dole na Zemi. Ve stejném kontextu jsem uvažoval o solárních kolech. Ale vzešlo to z přemýšlení o energetické autonomii, nejen o globálním oteplování. Znovu připomínám, že začátkem 90tých let připadalo většině lidí jako daleko větší hrozba, že buď ropa dojde, nebo "Rusko zavře kohoutky", šance nakoupit si na světovém volném trhu nebyly velké a globální oteplování byla tehdy pořád jen hypotéza na hranici měřitelnosti či statistické významnosti, a profesor Klaus poté začal říkat, že je to výmysl, takže....