Nová mantra Wall Street: co je zelené, to je dobré – Deník N
https://denikn.cz/554406/nova-mantra-wall-street-co-je-zelene-to-je-dobre/
pozitivni clanek z FT o blackrock
Pravidla fiduciární povinnosti si v Americe žádají, aby se správci fondů zaměřovali pouze na výnos pro klienty – a „porušení fiduciární povinnosti je trestný čin,“ poukazuje Larry Fink.
...
Fink přesto trvá na tom, že revoluce, kterou prosazuje, přinese dobro. „Je mi osmašedesát let a mám sedm vnoučat. Chci jim odkázat planetu v lepším stavu, ale nedělám to z ekologických důvodů – jsem fiduciárně odpovědný za peníze cizích lidí a klimatická změna ovlivňuje jejich investice.“
...
I ekologičtí aktivisté vyčetli Finkovi pokrytectví, i když z jiných důvodů. BlackRock držel díky pasivnímu investování mamutí podíl akcií těžařů fosilních paliv a na valných hromadách zdaleka ne vždy hlasoval pro klimatické návrhy. Dlouhodobí zelení investoři, například Gore nebo manažer hedgového fondu Chris Hohn, si Finka vzali na paškál a japonský Vládní penzijní investiční fond ho zbavil investičního mandátu, když usoudil, že dosavadní výsledky společnosti BlackRock jsou mizerné, co se udržitelnosti týče.
Ale Fink se nedal odradit a minulý týden ještě přitvrdil. V dopise generálním ředitelům v roce 2021 uvádí, že politická odezva na klimatickou změnu bude mít „dramatické následky pro globální ekonomiku“, že způsobí „tektonický posun“ na trzích, a naléhá na akciové i soukromé společnosti, aby si osvojily udržitelné standardy výkaznictví a aby se do roku 2050 staly uhlíkově neutrálními. Rovněž slíbil vykazovat klimatický dopad všech svých fondů, nabízet na zakázku upravené zelené indexové produkty, přijít s metrikou sledující klimatické riziko, vyrukovat se zelenými fondy a využít akcionářské hlasy k nastolení změny.
Tyto kroky nejsou tak radikální jako u mnoha jeho menších evropských konkurentů (a ekologičtí aktivisté zůstávají skeptičtí). Ale vzhledem k historii Wall Street je to překvapivé. „Fink se dlouho odhodlával, ale když to teď vzal za své, bude to mít velký dopad,“ komentuje Carney.
Povede to ke skutečnému ekologickému pokroku? Fink – a ostatní nadšenci z Wall Street – to tvrdí. Podle výpočtů společnosti BlackRock 81 procent udržitelných indexů loni překonalo ve výkonnosti mainstreamové indexy a firma předpovídá, že díky tak silným budoucím investicím se vše „zelené“ stane naprosto běžným, nepůjde jen o jednu oddělenou kategorii.
„Není jediná firma, jejíhož podnikatelského modelu se zásadně nedotkne přechod na bezuhlíkovou ekonomiku,“ uvádí Fink. Pokud je tomu tak, opakovalo by se to, co se stalo technologickým firmám. Nebo jinak: co se stalo byznysu s hypotečními zástavními listy, kde kdysi začal.
Může se to ale odehrát bez vytvoření bubliny, která nakonec splaskne? Dějiny nám dávají dost důvodů ke skepsi
atd, neni to jen o BlackRock, kerray by mohl odemcit aby shefik mohl rict Ja jsem to rikal
tak uvidime