• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS, TADEAS:

    New research challenges scientific orthodoxy on the role of grazing livestock in relation to emission reduction targets
    https://sustainablefoodtrust.org/...-of-grazing-livestock-in-relation-to-emission-reduction-targets/

    the scheme involved cattle ranches and the very significant soil carbon gains made by them: 0.8% per year of organic matter; in other words double the 4 per 1000 target set by the French Minister Stéphane Le Foll at the COP21 Paris summit where he announced his ‘quatre per mille’ scheme.

    If this level of soil organic matter gain can be verified through ongoing research and monitoring using evolving and ever more sophisticated techniques for measuring soil organic matter, this represents a very significant breakthrough. In combination with the new information from Professor Myles Allen of Oxford University on the reduced impact of methane on climate change, there is a compelling argument for the scientific community to reassess the role of holistic grazing systems involving ruminant livestock – which could make a very significant contribution towards reducing climate change impacts.

    This potential is highlighted in the press release from Wilmot Farms, who have calculated that were these soil carbon gains to be replicated across all the cattle farming grasslands in Australia, it would have the potential to sequester just under one quarter of Australia’s total greenhouse gas emissions. It should also be emphasised that this is a net calculation which includes the counter benefit of the methane emissions from grazing animals, which makes it even more significant.

    The press release states that, ‘In the farming and grazing context alone, it’s estimated that the widespread adoption of carbon-friendly practices could potentially sequester between 125 Mt and 374 Mt of CO2e per year, representing between 23% and 70% of Australia’s current total annual national greenhouse gas emissions.’
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    malá kostička do vaší stavenice znalostí o klimatu - 3min kreslené video proč vlastně některé plyny jsou skleníkové a některé ne. hezké. děcko teď furt kouká na MinuteEarth videa, což všeobecně doporučuju (celkově bisoféra)

    How Do Greenhouse Gases Actually Work?
    https://www.youtube.com/watch?v=sTvqIijqvTg
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MASTODONT: už se těším až s řešením klimatické změny přijdou ti bez zeleného myšlení... Třeba pravice by u nás mohla vymyslet něco lepšího než popírání, už jsou s tím docela trapní
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MASTODONT: Svedsko nic neodstavilo. Odstavili to investori te elektrarny.
    Investori oznamili plan odstavit elektrarny uz v roce 2015.
    MASTODONT
    MASTODONT --- ---
    Švédsko řeší vážný problém. Poté, co na konci minulého roku odstavilo první blok jaderné elektrárny Ringhals 1 a na začátku toho nového přišel tuhý mráz, nemá severská země dost elektřiny. Švédská státní televize SVT proto vyzývá obyvatele, aby přestali luxovat.

    Švédsku chybí odstavená jaderná elektrárna. Přestaňte luxovat, vyzývá občany - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...hybi-odstavena-jaderna-elektrarna-prestante-luxovat-vyzyva-obcany-40350219

    Krásná ukázka zeleného "myšlení".
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Tomáš Petříček - Názory Aktuálně.cz
    https://blog.aktualne.cz/blogy/tomas-petricek.php

    Mam rada Petricka. Skoda ze neni ministr za nejakou nepotapejici se stranu

    - Vyřešit klimatickou krizi je největší výzvou všech dob.
    - USA a EU se musí proaktivně ujmout vedoucí role v globálním úsilí boje proti klimatické změně.
    - Hlavní oblastí boje je odejít od uhlí směrem k čistým energiím.
    - USA a EU musí společně komunikovat směrem k největším producentům CO2 a dostat je tzv. „na palubu“.
    - Přechod k čisté energii musí být spravedlivý. Je nutné zajistit nová místa a rekvalifikace.
    - Je potřeba dostat do hry o klima soukromý sektor.

    Kerry:

    Jaká je současná situace v USA, jaké zastávají spojené státy postoje a jaké budoucí kroky, objasnil v několika bodech:

    - Na úrovni jednotlivých amerických států aktivity podporující Pařížskou dohodu probíhaly. Přes 1000 starostů se aktivně zapojilo a téměř 78 % nové elektřiny ve 38 státech (s 80 % populace) pochází z obnovitelných zdrojů.
    - Neexistuje nic jako čisté uhlí, i přírodní plyn je jen fosilní palivo.
    - Je třeba adekvátně využít moderních technologií k získání nového náhledu na věc a nových kalkulací.
    - Musíme lépe a efektivněji využívat rozvodných sítí a obnovitelných zdrojů.
    - USA se vydají cestou vodíku. Ten by mohl být do budoucna hlavním zdrojem energie, protože je ho dostatek.
    - Bude potřeba hovořit o řadě dalších souvisejících témat: o udržitelném venkovském hospodářství, o oceánech, o přírodních rezervacích.
    - Veřejnost v Evropě je angažovaná, naopak v USA je stále řada popíračů. Musíme posílit komunikaci nejen navenek, ale i směrem k domácí populaci.
    - Je nutné pomáhat zemím, které samy nemají dostatek finančních prostředků, jejichž vlády nejsou dostatečně silné; zemím, které čelí negativním důsledkům klimatických změn.
    - USA vidí prostor pro spolupráci s automobilovým průmyslem - zjistit, čeho jsou schopni dosáhnout, co pro to potřebují a jaká motivace zrychlí jejich úsilí.
    - USA již zavřely řadu uhelných elektráren a Bidenova vláda plánuje mnohem víc aktivit na domácí půdě.
    - USA vidí potřebu začít snižovat emise v dopravě a zrychlit uvádění elektromobilů do provozu. Hodlá využívat mnohem více zelené elektřiny, mít 500 000 školních elektrobusů a 500 000 dobíjecích stanic.

    Pokud se podle Kerryho listopadové zasedání COP26 (26th UN Climate Change Conference of the Parties) v Glasgow vydaří, měl by být výsledkem strategický plán, finančníci by měli být na stejné straně a soukromý sektor motivován k investování finančních prostředků. Pokud to tak bude, „rozjeté věci již nepůjdou zastavit bez ohledu na to, kdo bude v Bílém domě v příštím volebním období“. Osobně jsem rád, že návrat tak velkého hráče do společného boje s klimatem probíhá rychle.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Denmark to build 'first energy island' in North Sea
    https://www.bbc.com/news/world-europe-55931873

    Last November the European Union announced plans for a 25-fold increase in offshore wind capacity by 2050, with a five-fold increase by 2030. Renewable energy provides around a third of the bloc's current electricity needs:

    According to the EU, offshore wind supplies a current level of 12 gigawatts
    - Denmark supplies 1.7 gigawatts
    - The new island would supply an initial 3 gigawatts, rising to 10 over time
    - The smaller Bornholm energy island would provide 2 gigawatts
    PAD
    PAD --- ---
    jeden data scientist na redditu:
    I'm about to accept a new job that will be include a nice paycut (125K) just to get out of O&G. The industry is on a downturn and I think now is a good time move on. The premium pay is no longer worth the instability. (O&G=oil and gas. Puvodni plat je $140k/rok.)
    Tento druh premysleni muze jeste vice urychlit upadek fosilniho prumyslu. Ekonomika jsou lidi a pokud neni jakakoliv firma schopna prilakat chytre lidi, kteri jim pomuzou treba hledat nove zasoby k vytezeni (jedna z castych data science uloh prave v O&G), nebude to dlouho trval a konkurence si ji rozebere na soucastky:-)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    U.S. Will Profit From Eliminating Carbon Emissions ‘Even If You Don’t Care About Climate’
    https://www.forbes.com/...ting-carbon-emissions-even-if-you-dont-care-about-climate/?sh=48fcfece5978

    The economy needs to mobilize $2.1 trillion in the 2020s to move onto a path that will eliminate U.S. carbon emissions by mid-century. “However this is not a cost,” Pacala said, “and will be largely offset by operational savings.”

    Much of those savings derive from the fact that wind and solar facilities, once built, have no fuel cost.

    “The fuel is instead free,” Pacala said. “So the owning and operating costs are a factor of ten lower than this $2.1 trillion.”

    More savings derive from the health benefits when less fossil fuel is burned.
    “Projected energy costs during the 2020s are less than the added health benefits just caused by the transition and reduction in fossil-fuel convention pollutants,” Pacala said.
    A recent report from the Center for Research on Energy and Clean Air links air pollution from burning fossil fuels to 230,000 deaths in the U.S. annually and $600 billion in annual economic losses. The U.S. spends 6 to 7 percent of its Gross Domestic Product on energy, but it spends 20 percent on health care, said University of San Francisco Professor James Williams at an earlier National Academies event.

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ... anebo inspektora najdou v kanale ...

    Surprise criticism which could accelerate China’s climate policies;

    An inspector calls
    This time last week a somewhat obscure environmental inspection report (above) appeared on two Chinese government websites at the same time. But, within hours of its publication, observers were saying it could have a “significant” impact on China’s climate policies.
    In a rare and potentially pivotal move, the report – authored by a body established personally by China’s leader Xi Jinping – criticised the high-level central government agency responsible for overseeing the development of the nation’s energy sector. In particular, it scolded the agency for “falling behind” on promoting the development of low-carbon energy.
    Carbon Brief’s two new China writers, Hongqiao Liu and Jianqiang Liu (see last week’s email), have spent all this week assessing the report in detail and reaching out to their contacts for further interpretations and analysis.
    Earlier today, we published their in-depth Q&A, which provides a truly fascinating insight into the report’s importance, as well as the current dynamics within China’s government that are now guiding the nation’s climate and energy policies.



    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    Asi už jste viděli Antropocén: Epocha člověka... My si to dali až teďka z dcerou 8 let to co u toho cítila na co se ptala... Uff silný zážitek. (v části ze smetištěm odchod od filmu a na několik hodin pauza)...
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Rádi bychom Vás pozvali na první přednášku z cyklu přípravných seminářů, která je zaměřena na téma "Klimatická změna: proč a co s tím ", kterou si pro Vás zpracoval prof. Mgr Ing. Jan Frouz, CSc.

    Přednáška bude nahrána zde: https://www.ekolympiada.cz/pripravny-online-seminar/
    V rámci 26. ročníku přírodovědné soutěže Ekologická olympiáda, jsme pro Vás ve spolupráci s Ústavem pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty UK nachystali sérii přípravných online seminářů, které jsou zaměřené na téma letošního ročníku Ekologické olympiády - Sucho a klimatické změny.
    V průběhu šesti týdnů (od 9. 2. do 16. 3. 2021) bude každé úterý zveřejněn nový seminář.

    Program cyklu přípravných seminářů:
    9. 2. 2021 Klimatická změna: proč a co s tím - prof. Mgr Ing. Jan Frouz, CSc.
    16. 2. 2021 Klimatická změna: dopady na biodiverzitu I. - prof. Mgr. Jiří Reif, Ph. D.
    23. 2. 2021 Klimatická změna: dopady na biodiverzitu II. - prof. RNDr. Pavel Kindlmann, DrSc.
    2. 3. 2021 Klimatická změna: biodiverzita v metropoli - Bc. Jan Grünwald
    9. 3. 2021 Klimatická změna: život v metropoli I. - RNDr. Naděžda Zíková, Ph. D.
    16. 3. 2021 Klimatická změna: život v metropoli II. - doc. RNDr. Tomáš Halenka, CSc.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: je to tak, ja tiez tlacim na spravcov svojho portfolia, aby investovali do zelenych technologii, samozrejme nemozem im to nejako prikazat, ale stale im spamujem mailbox nejakymi otazkami a prikladmi, kde renewables vitazia nad fosilmi, tak snad to podvedome zmeni ich kurz
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: muzu potvrdit, ze co je "zeleny", to na burze frci na plnej plyn :)

    o penize se zachrana klimatu bat nemusi.. ted uz jen doladit strategii, vybrat technologie, realizaci, organizaci, politickou vuli, osvetu, marketing, zmenu mysleni lidi, ...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LINKOS: co cekat od spolecnosti, ktera se jmenuje BlackRock = hrouda uhli.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    YMLADRIS: škoda, že s tím nepřišli o dvacet let dřív
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Nová mantra Wall Street: co je zelené, to je dobré – Deník N
    https://denikn.cz/554406/nova-mantra-wall-street-co-je-zelene-to-je-dobre/

    pozitivni clanek z FT o blackrock

    Pravidla fiduciární povinnosti si v Americe žádají, aby se správci fondů zaměřovali pouze na výnos pro klienty – a „porušení fiduciární povinnosti je trestný čin,“ poukazuje Larry Fink.

    ...

    Fink přesto trvá na tom, že revoluce, kterou prosazuje, přinese dobro. „Je mi osmašedesát let a mám sedm vnoučat. Chci jim odkázat planetu v lepším stavu, ale nedělám to z ekologických důvodů – jsem fiduciárně odpovědný za peníze cizích lidí a klimatická změna ovlivňuje jejich investice.“

    ...

    I ekologičtí aktivisté vyčetli Finkovi pokrytectví, i když z jiných důvodů. BlackRock držel díky pasivnímu investování mamutí podíl akcií těžařů fosilních paliv a na valných hromadách zdaleka ne vždy hlasoval pro klimatické návrhy. Dlouhodobí zelení investoři, například Gore nebo manažer hedgového fondu Chris Hohn, si Finka vzali na paškál a japonský Vládní penzijní investiční fond ho zbavil investičního mandátu, když usoudil, že dosavadní výsledky společnosti BlackRock jsou mizerné, co se udržitelnosti týče.

    Ale Fink se nedal odradit a minulý týden ještě přitvrdil. V dopise generálním ředitelům v roce 2021 uvádí, že politická odezva na klimatickou změnu bude mít „dramatické následky pro globální ekonomiku“, že způsobí „tektonický posun“ na trzích, a naléhá na akciové i soukromé společnosti, aby si osvojily udržitelné standardy výkaznictví a aby se do roku 2050 staly uhlíkově neutrálními. Rovněž slíbil vykazovat klimatický dopad všech svých fondů, nabízet na zakázku upravené zelené indexové produkty, přijít s metrikou sledující klimatické riziko, vyrukovat se zelenými fondy a využít akcionářské hlasy k nastolení změny.

    Tyto kroky nejsou tak radikální jako u mnoha jeho menších evropských konkurentů (a ekologičtí aktivisté zůstávají skeptičtí). Ale vzhledem k historii Wall Street je to překvapivé. „Fink se dlouho odhodlával, ale když to teď vzal za své, bude to mít velký dopad,“ komentuje Carney.

    Povede to ke skutečnému ekologickému pokroku? Fink – a ostatní nadšenci z Wall Street – to tvrdí. Podle výpočtů společnosti BlackRock 81 procent udržitelných indexů loni překonalo ve výkonnosti mainstreamové indexy a firma předpovídá, že díky tak silným budoucím investicím se vše „zelené“ stane naprosto běžným, nepůjde jen o jednu oddělenou kategorii.

    „Není jediná firma, jejíhož podnikatelského modelu se zásadně nedotkne přechod na bezuhlíkovou ekonomiku,“ uvádí Fink. Pokud je tomu tak, opakovalo by se to, co se stalo technologickým firmám. Nebo jinak: co se stalo byznysu s hypotečními zástavními listy, kde kdysi začal.

    Může se to ale odehrát bez vytvoření bubliny, která nakonec splaskne? Dějiny nám dávají dost důvodů ke skepsi

    atd, neni to jen o BlackRock, kerray by mohl odemcit aby shefik mohl rict Ja jsem to rikal

    tak uvidime
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Do plynárenské sítě v ČR se bude čím dál více vtláčet i biometan | Aktuality | Česká bioplynová asociace
    https://www.czba.cz/aktuality/do-plynarenske-site-v-cr-se-bude-cim-dal-vice-vtlacet-i-biometan.html

    Do plynárenské soustavy v ČR se bude čím dál více vtláčet i biometan. Nejvhodnější metoda, jak tak činit, by měla být známá do dvou let. Do roku 2030 by mělo být do plynárenských sítí v Česku ročně dodáváno až 500 milionů metrů krychlových biometanu, tedy přibližně šest procent současné spotřeby zemního plynu. Z toho asi 40 procent by mělo pocházet z odpadních surovin, jako jsou čistírenské kaly a nejrůznější bioodpady.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tým dánských vědců předpovídá možný vzestup hladiny světových moří do roku 2100 až o 1,5 metru.
    Výzkumníci tvrdí, že modely používané IPCC jsou příliš konzervativní a nedostatečně citlivé.

    OS - The transient sensitivity of sea level rise
    https://os.copernicus.org/articles/17/181/2021/

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam