• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: context check: gut feel :))

    takovyhle konceptualni frameworky sou supr. ale otazkou je skalovatelnost, resp. propojeni na ruzne skale (pole-stat-zemekoule) a taky proveditelnost. 18ti letej africkej zemedelec by asi netusil
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: managementem myslim ve vztahu k ekosystemu holistic management, coz je naprosto konkretni uvazovani / decision-making proces. klidne navrhni neco jinyho, pochopitelne :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: chapu. tohle je v dusledku hrozne komplexni o cem mluvis mezi radky. uridit veskerej lifecycle vseho na zemi (vpodstate lokalni entropie vesmiru) je imho nad nase soucasny moznosti.

    k premene dochazi neustale a dochazet bude. je jedno, jestli je to fosil, bio, rege nebo cokoliv. co je imho podstatny je nedostat se do extremu, kterej nakej system (eko, klima, mikro, biodiverzitni, socio,...) muze rozhodit = myslim ze rozumnejsi a realnejsi ambice je ten model sveta limitovat nejakymi jednoduchymi pravidly a ohranicenimi, ktery budou schopny prave pred temi extremy varovat a dovoli nam zasahnout vcas.

    ale ne tak, ze budeme mit univerzalni pravidla co se jak ma presne delat. uniformita v tomhle vesmiru nikdy nevyhrala, je to naopak diverzita, ktera vitezi.

    jinak bude vypadat regenerativni v africe a jinak na sibiri. jinak se muzu chovat s bagrem na pousti a jinak v destnym pralese

    ja bych tomuhle osobne nerikal management, protoze ten zavani nejakymi jednotnymi pravidly, jak to uridit.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: chapu, pokud to neni autotrofni organismus, tak z neceho musi vyrust ty bunky - jsou to tela rostlin? jakejch? nebo je to napr. amoniak (ziskanej fosilni/nefosilni cestou?)... jakoze v tomhle nejsou zadny zazraky, odnekud se ten material musi brat, bud se bere z atmosfery, nebo druhotne z rostlin. pokud z atmosfery, jde o tu syntetickou cestu, za me proc ne, pokud vyuziva nefosilnich zdroju energie. pokud z rostlin, z jakych rostlin a tam uz jde opet o management ekosystemu, z nehoz se ziskavaji.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: biopsie :) pak to pomnozi v lednicce predpokladam v nakym koncentratu zivin. jejich stranky moc sdilny nejsou, ale wiki uz je vstricnejsi

    In order to grow the meat without the need for raising livestock, a small amount of cells is extracted from an animal through a small biopsy and is placed afterward in a broth of nutrients. The cells then multiply, differentiate and form the same tissue as inside the animal's body.

    Aleph Farms - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Aleph_Farms
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: co jsou vstupni suroviny?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    k tematu niz

    :: OSEL.CZ :: - Izraelští Aleph Farms udělali první 3D tištěný ribeye steak
    https://www.osel.cz/11598-izraelsti-aleph-farms-udelali-prvni-3d-tisteny-ribeye-steak.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Shell outlines steps to net-zero business by 2050; to cut production of traditional fuels 55% by 2030 - Green Car Congress
    https://www.greencarcongress.com/2021/02/20210216-shell.html

    To achieve net zero, Shell:

    Will continue with short-term targets that will drive down carbon emissions as it makes progress towards the 2050 target, linked to the remuneration of more than 16,500 staff. This includes a new set of targets to reduce net carbon intensity: 6-8% by 2023, 20% by 2030, 45% by 2035 and 100% by 2050, using a baseline of 2016;

    Expects that its total carbon emissions peaked in 2018 at 1.7 gigatonnes per annum;

    Confirms that its total oil production peaked in 2019;

    Will seek to have access to an additional 25 million tonnes a year of carbon, capture and storage (CCS) capacity by 2035. Currently, three key CCS projects of which Shell is a part, Quest in Canada (in operation), Northern Lights in Norway (sanctioned) and Porthos in The Netherlands (planned), will total around 4.5 million tonnes of capacity;

    Aims to use nature-based solutions (NBS), in line with the philosophy of avoid, reduce and only then mitigate, to offset emissions of around 120 million tonnes a year by 2030, with those used being of the highest independently verified quality;

    Will work with the Science Based Targets Initiative, Transition Pathway Initiative and others to develop standards for the industry and align with those standards;

    Starting at the 2021 AGM (annual general meeting), submit an Energy Transition Plan for an advisory vote to shareholders, the first in the sector to do so. The company will update that plan every three years and seek an advisory vote on the progress made each year.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEJDA: ty sodíkovky tam maj reflektor s80% odrazivostí, opravdu nevysvítí půlku energie zbytečně.


    TADEAS: v tomhle jsem zvědavej jak dopadnout polopoustni rozvojový země. Imho se akorát dostávají do chvíle, kdy by mohly zvládnout přechod pod kontrolovanou/skleníkovou produkci jídla ve velkým. Technologie k tomu jsou, chybí jen investice.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: jo no je zvlastni ze je kolem toho porad takova slepa skvrna / neznam jinej zdroj nez tebe kdo by to takhle mel propocitany

    myslim ze chybi nejakej fakt ozdrojovanej clanek s cislama na tema BYLOZRAVEC nebo tak neco

    plus teda mi vzdy kdyz o tom mluvis vrta hlavou, zda treba neni velkej rozdil v poctech tech krav. jako ze kolik krav by bylo optimalne potreba na co nejlepsi sekvestraci treba v CR a kolik jich zije ve velkochovech. Jestli to neni nasobne uplne jiny cislo, tj byste meli pravdu oba (tj slo by o to snizit pocet bylozravcu na zlomek, udrzujici pudu)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    RADIQAL: da se to tak rict, ale nerika se to tak :) (a nedela)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: porad se smesuje nekolik problemu dohromady. kdyz to vezmes planetarne, resime aspekt klimatu a aspekt ekosystemu. 'food' je subproblematika 'managementu ekosystemu' a 'logistiky'. pokud chceme skutecne delat management (planetarnich) ekosystemu, neni mozny ten subproblem "food" nadradit nad problematiku managementu ekosystemu. "food" lze z toho problemu managementu ekosystemu vymknout, napr. pokud budeme mit synteticky bilkoviny - pak nezijeme z ekosystemu, netransformujeme biomasu ekosystemu, ale stavime se jako bytosti na nejakou jinou, syntetickou platformu v nasi rezii. fine by me. problem managementu ekosystemu v takovem pripade zustava, odlehcem o cast nasich naroku na produkci bilkovin.

    jinymi slovy - resit food neni totez, co resit management ekosystemu. ruzne odpovedi na "food" muzou mit pro ekosystemy ruzne dusledky. reseni "food" je nutny kontextualizovat a podradit ty problematice (regenerativniho, klima stabilizujiciho) managementu ekosystemu.

    uhlik, stejne jako ostatni prvky se pohybuje v CYKLU, emise ekosystemu (zvirat, pud, lesu, mokradu...) jsou nevyhnutelny. emise ekosystemu nejsou fosilni emise. nas primarni problem jsou fosilni emise, ne ekosystemovy emise, ekosystemy vzdy budou mit nejaky baseline emise a skrze management si muzeme do omezeny miry vybrat, jaky budou. fosilni emise zastavit muzeme, ekosystemovy zastavit nemuzeme a nechceme, ekosystem cykluje a musi cyklovat (a my jeho cykly podporovat skrze nas management), predstava ze eliminujes bylozravce kvuli emisim je uchylny neporozumeni, ktery delaj lidi od kompu a jini lidi od kompu, kteri jim radej.

    hlediska ekosystemu neni o fokusu na emise (to je hledisko klimatu), z hlediska suchozemskyho ekosystemu je fokusem PUDA.

    pokud je fokus puda (a jeji sekvestracni schopnost), vyjde ze:

    - bylozravci jsou esencialni pro regeneraci pudy
    - soja (zaklad pro rostlinny "maso") pestovana takovym zpusobem, jakym se pestuje (orba, biocidy), je degradujici pro pudu (ekosystem)... a veprovy co si tu koupis je pravdepodobne vykrmeny na sojovejch smesich, jakozto nejlevnejsi (ale pro ekosystem degenerativni) bilkovine.

    takze za me pokud neco syntetickyho, tak synteticky veprovy; skot/bylozravci maj daleko daleko vetsi potencial pro regeneraci ekosystemu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Inicio - Sustraiak Habitat Design
    https://sustraiak.coop/

    Sustraiak Habitat Design is a small cooperative registered in Vitoria-Gasteiz, created at the beginning of 2016.

    The cooperative's corporate purpose is to design and implement sustainable projects in urban and rural spaces, as well as to carry out ecological and technical advisory work.

    We are a multidisciplinary team that we come from different professional branches, ranging from agriculture and livestock to architecture, through landscaping, chemistry or environmental education and all from the perspective of Permaculture. This means that our knowledge and professional trajectory allow us to approach projects from a comprehensive and resilient perspective.

    Recarga de acuiferos en sistema agrosilvopastoral
    https://youtube.com/watch?v=Io_4WIHRaSk


    The rains this winter leave us a good supply of water in the catchment areas that will undoubtedly be of great help when the heat hits.

    #ManagementAgroecológicaTerritorio #KeylineDesign #Agrosilvopastoral
    KEB
    KEB --- ---
    SEJDA: dokázal bych si představit low tech verzi, kdy od úsvitu do soumraku je levnější, v noci dražší.

    A pak smart verzi propojené Smart domácnosti co spíná spotřebiče atd.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KEB: u verejneho osvetleni to donuti zase obce prejit ze sodikovych vybojek s uhlem 160°, na ledky s uhlem 90°.
    A jinak souhlasim, dneska maji bezne dvou tarifove elektromery simku, stahuji si aktualizace. Takze asi neni zady problem prejit na X tarifu, jenom karapatek blbe, ze by pak museli udelat webove/moiblni rozranni pro odberatele, protoze ti by uz z display elektromeru nedokazali precit, kdy a za kolik spotrebovali kolik elektriny.
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: taková věc jako levnější noční proud je vysloveně uhelný přežitek. Stačí udělat noční proud drahý a ono to všechny obchoďáky, výlohy billboardy atd donutí zhasnout s nemalým benefitem snížení světelného smogu.

    Veřejné osvětlení vypnout ti neprojde, ale předělat ho na diody by mohla být dobrá hladová zeď.

    A ještě tím padne argument, co dělat když nesvítí slunce. No a právě jsem se zacyklil, protože by to znamenalo mít vizi a přetlačit lobby protitlak.

    No a nynější politická jelita si aní není schopná vytáhnout hlavu z prdele natož takovýhle konstrukt.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    V ČR se loni vytěžilo dosud nejméně uhlí, větší propad byl u černého
    https://oenergetice.cz/uhli/v-cr-se-loni-vytezilo-dosud-nejmene-uhli-vetsi-propad-byl-u-cerneho

    we need moar teda less! :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: a ano, dokud tu budou vládnout takový, budeme mít maximálně fotky z lesa kde zkoumá brouky a sem tam nějakou tiskovku. Nějaký koncept a plánování nula. Nic
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: stačí změnit účtování elektřiny a nemusíš nic narizovat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam