AYOS: Tady bych mel nekolik poznamek.
Methan ma ciste meritelne 4x vetsi merny potencial toho byt sklenikovy plyn. A vzdycky (!) musime uvadet ve vztahu na mol latky. Ne na kg, nebo litry. Musime pracovat o kolik ma methan vetsi/mensi nejakou fyzikalni vlastnost na mol methanu. Tohle je ucebnicova hodnota, ALE.
Dneska se uvadi ze methan ma 20-30x krát vyšší oteplovací potenciál než CO2. 84x slysim poprve, kdyztak uved zdroj, ja take dohledam zdroj. Ale tahle hodnota 20-30x casto obsahuje urcite ucetni triky. Treba to prevadeni na kg, nebo zahrnuti i toho rozkladu na CO2 + H2O a dopocteni dodatecneho vlivu CO2, atp. Tohle je potreba sjednotit.
Take je nutne si uvedomit ze pri ruznych koncentracich se meni rychlost reakci methanu (a tim jeho half-time) a patrne take linearita prispevku k tomu oteplovacimu potencialu. Tzn. rozptyl hodnot neznamena to ze vyzkum je spatne.
Dalsi vec je ze do emisi methanu se nekdy nezapocitava unik methanu (a dalsich plynu) pri tezbe ropy. Tohle je velke cislo, spatne odhadnutelne a IMHO je to jeden z pricin toho proc se presne nevi proc koncentrace methanu roste tak rychle. Dalsi veci je ze unik methanu z permafrostu se diskutuje jako budoucnost, ale ja si myslim ze je to jiz soucasnost. A ten problem se bude jenom zvetsovat a jeho potencial je tak velky, ze prispevek chovem skotu bude pak uz zanedbatelny alikvot.
V dalsim prispevku chci napsat co s tim. Ja se venuju ve vyzkumu necemu jinemu, ale mam 2 ekologicka temata a kdybych na ne sehnal penize, myslim ze to ma velky potencial. A jednim z nich je sekvestrace methanu.