• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    How could such a reduction in output be undertaken deliberately and, as much as possible, peacefully? We need a mechanism for GDP reduction, and for the encouragement of the shift to renewable energy, that falls primarily on the wealthy. A price for carbon, as championed by Neoclassical economists like William Nordhaus, will afflict the poor disproportionately compared to the rich. The riots with which the Gilles Jaunes movement began in France in response to carbon pricing less than 2 years ago should make it obvious that the burden of adjustment must fall on the rich rather than the poor—both within nations and between them.

    One system that could work is a dual-price mechanism based on carbon rationing, as proposed by Total Carbon Rationing. Currently, for other reasons, many Central Banks are exploring the concept of “Central Bank Digital Currencies” (CBDCs), which would give every resident in a country an account at the Central Bank. Rather than being a means to create and store the national currency, these accounts could be used to provide a “Universal Carbon Credit” (UCC) to every resident of a country on an equal per capita basis per recipient—so that billionaires would receive the same annual UCC as paupers. To buy any commodity, a consumer would need to pay both its money price, as now, and its CO2 content as well, using UCCs.

    Steve Keen - The Macroeconomics of Degrowth: Can Planned Economic Contraction be Stable? | Brave New Europe
    https://braveneweurope.com/steve-keen-the-macroeconomics-of-degrowth-can-planned-economic-contraction-be-stable
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Velký znečišťovatel přišel o podporu pojišťovny. „Vítr začíná pro uhelné zdroje vanout zostra,“ říká analytik – Deník N
    https://denikn.cz/597619/velky-znecistovatel-prisel-o-podporu-pojistovny-vitr-zacina-pro-uhelne-zdroje-vanout-zostra-rika-analytik/

    Pojišťovny s postupujícími plány států na útlum spalování uhlí stále více promýšlejí, nakolik se jim vyplatí tento byznys podporovat. V některých případech dokonce od původních smluv ustupují. Důvodem přitom není pouze „zelená“ image, ale také hodnota akcií.
    PER2
    PER2 --- ---
    Kampaň proti klimatu — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/13686398923-kampan-proti-klimatu/22038257116/

    Dánský investigativní film o lobbistech za klimatický skepticismus
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    rozbor mozneho v usa..

    Infrastructure plan: How Biden's zero-carbon revolution would broaden the energy map - CNNPolitics
    https://edition.cnn.com/2021/04/06/politics/infrastructure-plan-biden-green-energy-states/index.html
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Z AMA s Gatesem : Responding to the question, “Hey Bill! Why are you buying so much farmland?” posed by one Reddit user, Gates indicated that seed science and biofuel development were major drivers of the acquisitions.

    “My investment group chose to do this. It is not connected to climate,” he wrote.

    .. jsem furt čekala že má teda monstrózní plán na sustainable farming/carbon capture nebo něco
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    jak tu bolo o tej afrike a ze zvysovanie zivotnej urovne povedie k vyssiemu znecisteniu, tak cinania tam investuju aj do cistejsich zdrojov v ramci moznosti

    Sombwe HPP - Kipay
    http://www.kipay.cd/sombwe-hpp/

    v nejakej stanici po ceste tam ma vzniknut aj velka FVE
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Znečištěné řeky "vydechují" skleníkové plyny - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znecistene-reky-vydechuji-sklenikove-plyny

    Realita je ale mnohem znepokojivější. Řeky, které se klikatí tuto sytě zelenou krajinou, ve skutečnosti vydechují značné množství skleníkových plynů, vyplývá ze studie 15 místních vodních toků.

    "Vody všech těch řek jsou přesycené třemi hlavními skleníkovými plyny - oxidem uhličitým, metanem a oxidem dusným," říká Derrick Yuk Fo Lai, profesor katedry geografie správy zdrojů Čínské univerzity v Hongkongu. Lai zjistil, že na některých místech byly koncentrace těchto plynů ve vodě čtyři a půlkrát vyšší než koncentrace v atmosféře.

    Studie, která zkoumala dopad znečištění vody na emise skleníkových plynů v Hongkongu, naznačuje, že řeky v této oblasti jsou trvalým zdrojem atmosférických skleníkových plynů a mohou přispívat k oteplování klimatu.

    "Zjistili jsme, že všechny naše zkoumané řeky by mohly přispívat k emisím skleníkových plynů," řekl Lai. Tým zjistil, že čím znečištěnější řeka byla, tím vyšší byly její emise. Hlavními příčinami znečištění řek je odpad vypouštěný z chovů zemědělských zvířat, špatně napojené odpady ve starých budovách a prostory bez kanalizace.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Rusko rozšiřuje vojenské základny v Arktidě, ukázaly nové snímky. Obavy vzbuzují i testy jaderného torpéda | Svět | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/svet/rusko-rozsiruje-vojenske-zakladny-v-arktide-ukazaly-nove-snimky-obavy-vzbuzuji-i-testy-jaderneho-tor.A210405_121943_ln_zahranici_lkra
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: no ono to ma spis povest technologie co prosazuje uhelna lobby prave proto aby ty uhelky zavirat nemuseli

    Ale zachytavani uhliku z atmosfery pro vyrobu syntetickeho metanu beru vsema deseti :) (nebo klidne i pro ukladani v opustenych dolech)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: ccs je soubor vice technologii, ktere se nutne nevazou k vyrobe energie, nicmene nektery (pravdepodobne vetsina) z nich, funguji nejlip tam kde je koncentrace co2 nejvyssi. Coz byva primo u vyrobnich procesu. I z atmosfery to byva pobliz industrialni oblasti. Ten pomer/efektivita konverze energie na ulozeny uhlik je pak vyssi.

    A je fuk jestli to das k soucasny uhelce kterou jeste neplanujes vyradit, nebo jinam
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: toto tweetovala greta nejak ve smyslu ze hura snad se lidi konecne proberou kdyz jsou takovyhle studie
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TUHO: ta přivilegovaná většina se jmenuje obchodní cestující, a tak 80% z nich se toho rádo zbaví, pokud to půjde...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: Tak pockej, ja myslel ze to je CCS na uhli/plyn. Ne CarbCapture z atmosfery, to je neco jineho
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Lidský penis se zmenšuje, do roku 2045 nebudou spermie, varuje vědkyně - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/xman/styl/penis-velikost-ftalaty-pfas-chemikalie-spermie-plodnost-vyhynuti.A210325_103301_xman-styl_fro?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Nazory to sou silny. Jen mi prosim osvetlete, jestli mate nejakej plan, jak dostat uhlik ze soucasnejch carbon sinks / nebo ho tam nechat / jak si poradime s narustem nez se dostaneme do 2050 na net-zero vyrobu energie a jak si poradime kdyz soucasny carbon sinks prestanou fungovat.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CCS je skvela technologie pro rok 1970 :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHEFIK: tak tohle je tlačený hlavně těmi co dnes pálí uhlí, nemuseli by svoje elektrárny zavírat. Asi v nějaké přechodové době to budem využívat, dost pochybuju, že by sme energetiku řešili včas a tomuhle se vyhnuli
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam