• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (v předhcozím článku je ovšem nesmysl: "While bitcoin mining requires the ultra-complex SHA-256 algorithm, dogecoin is mined using Scrypt, which is several times more energy efficient, not to mention a lot quicker." - tohle je úplně jinak, pointa je spíš v tom, že celý systém zpětných vazeb a regulací je u Dogecoinu nastaven jinak a že na Scrypt není tak jednoduché vyrábět specializované ASIC obvody)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Why Dogecoin Won’t Fall Into Bitcoin’s Energy Trap | OilPrice.com
    https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Why-Dogecoin-Wont-Fall-Into-Bitcoins-Energy-Trap.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Energy Consumptionof CryptocurrenciesBeyond Bitcoin
    DEFINE_ME
    https://www.cell.com/joule/pdfExtended/S2542-4351(20)30331-7
    KEB
    KEB --- ---
    Únik kyanidu do Bečvy bude vyšetřovat sněmovní komise. Brabcovi se to nelíbí - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/unik-kyanidu-do-becvy-bude-vysetrovat-snemovni-komise-brabcovi-se-to-nelibi-40357812#seq_no=1&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=l4OkTgLlC31-202104211922&source=article-detail

    Sice to sem úplně nepatří, ale tohle drobné vítězství opozice mě potěšilo. Si Andrejko nějak nepohlidal počty
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Ochrana klimatu má svůj evropský zákon. EU začíná s radikálním snižováním emisí - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/evropsky-parlament/ochrana-klimatu-ma-svuj-evropsky-zakon-eu-zacina-s-radikalni/r~fcd901dea29111eb9a61ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

    Do roku 2030 sníží Evropská unie emise skleníkových plynů o 55 procent v porovnání s rokem 1990. Počítá s tím evropský klimatický zákon, na kterém se ve středu nad ránem dohodli vyjednavači členských států a Evropského parlamentu.

    Ještě před rokem se zdál cíl 55procentního snížení emisí nereálný. Vymezoval se proti němu nejen evropský průmysl, ale také některé členské státy včetně České republiky. I nejskeptičtější země ale nakonec otočily a radikální snížení emisí podpořily.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Aktivisté podali klimatickou žalobu na českou vládu, chtějí ji přimět k řešení krize - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/aktiviste-podali-klimatickou-zalobu-na-ceskou-vladu/r~2cacb37ca27611ebb9860cc47ab5f122/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Pavel Barsa, muj neojblibenejsi ceskej verejnej intelektual ma dobrou esej na novinkach .]

    Jedním z důvodů, proč koronavirová krize možná přece jen získá v budoucnosti status podobný tomu, jaký dnes mají obě světové války či zhroucení sovětského bloku, může však být právě to, že nás konečně přiměje ke stržení zdi, kterou ve své představivosti oddělujeme lidské dějiny od přírodních procesů, že přisoudíme interakci lidí s viry, zvířaty a ekosystémy stejně velkou politickou relevanci, jakou přisuzujeme interakci lidí a jejich skupin – kmenů, tříd, národů či civilizací – mezi sebou.

    Příroda se napříště již nebude jevit jako pouhé pasivní a neutrální pozadí lidských dějin, ale koexistence s jejími jsoucny – živočichy a krajinami, mikroorganismy a oceány – se naopak přesune do jejich popředí.

    V mainstreamovém západním vědomí začalo k tomuto posunu docházet v minulém desetiletí. Politika přírody přestala být doménou jen zelených hnutí a stran a stala se jedním z hlavních zdrojů štěpení a strukturace politické scény. V souladu s tím nebylo popírání klimatické změny okrajovou, ale podstatnou součástí Trumpova politického profilu. Postoj k této otázce hraje nyní stejně důležitou roli, jakou v 19. století začal hrát postoj k otázce národní či sociální.

    Esej Pavla Barši: Obrysy doby po covidu. Hrozí nám nová studená válka – tentokrát mezi USA a Čínou? - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/kultura/salon/clanek/esej-pavla-barsi-obrysy-doby-po-covidu-hrozi-nam-nova-studena-valka-tentokrat-mezi-usa-a-cinou-40356330
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: hl 5 elonov muskov sa hodi, pre nas ostatnych obycajnych mozeme oscilovat okolo doporucenej hodnoty

    "Plodnost (fertilita) je demografický ukazatel vyjadřující průměrný počet potomků na jednu ženu (někdy zaměňováno s natalitou). Za hraniční hodnotu potřebnou k zachování populace se obvykle považuje hodnota 2,1 potomků na jednu ženu."
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO: jasny protoze, kdyz budeme mit vsichni pet deti, tak nam tady pak bude lip, to je jasny
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DNF: no ohladne tohoto dam na nazor uspesnejsich a scitanejsich ludi, ktori si myslia, ze rast populacie nie je problem, naopak pokles je problem

    Jack Ma and Elon Musk are worried about a population collapse — Quartz
    https://qz.com/1697884/jack-ma-and-elon-musk-are-worried-about-a-population-collapse/
    DNF
    DNF --- ---
    DZODZO: No tak k tomu napadu ze soulozeni je jen pro plozeni deti se asi ani nebudu vyjadrovat :) Vubec, asi nema smysl to tema otevirat, jak jsem psal, to neni nic co by se dalo diskutovat vecne, protoze city vseho druhu v tom tematu hrajou majoritni az absolutni roli u vetsiny lidi.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DNF: to mi pride uz dost pritiahnute za hlavu, aby sa v ramci uhlikovej stopy prestalo robit to co je prirodzene (trtkat :)))

    uhlikova stopa decka sa da znizit, pouzijes napr. latkove plenky alebo bezplenkovu metodu ak mas trpezlivost, oblecenie vacsinou nemusis kupovat nove, lebo podedis od znamych, naucis ich ze sa maju sprchovat kratko a vypinat vodu ked si umyvaju zuby, aby neplytvali, vysvetlis im, ze jazdite autobusom, lebo to je lepsie pre ich buducnost ako keby sa vsade vyvazali autom, vysvetlis im, ze nejazdite kazdy rok na dovolenky lietadlom na kanary, ale miesto toho mate na streche FVE a pod.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ta bolivia hodne huste ako to tam kolonizuju

    Exploring Timelapse in Google Earth
    https://www.youtube.com/watch?v=5W-zPqrGQWA
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jestli si dobře pamatuju tak od poloviny osmdesátejch let jsou nové objevy pod těžbou (t.j. ročně se vytěží X ale objeví se jen X mínus 20%) a poslední roky se to jen zhoršuje

    takže snad konečně uvidíme výsledky :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Mozna ze ten prechod od ropy bude rychlejsi, nez si vsichni mysli. Vzhledem k transition planum, covidu a neochote bank, pojistoven a velkejch fondu sponzorovat dirty reseni velky ropny spolecnosti nemaji kapital ani focus na hledani novejch nalezist. Ta elasticita asi nebude moc velka a jestli v eu, usa a cine prijdou elektromobily, zeme, kde se netezi ropa budou tlaceny cenama prejit rychle taky na alternativy. Vize tretiho sveta s kamazama jeste 100+ let je asi dost nepravdepodobna

    Houston, We Have A Problem. Oil Reserves Have Fallen Below 10 Years
    https://www.forbes.com/sites/timtreadgold/2021/04/12/houston-we-have-a-problem-oil-reserves-have-fallen-below-10-years/amp/

    Big oil has a big problem. It’s running out of oil.

    Years of under-investment in exploration and a decline in project development has blown a hole in the reserves of the major international oil companies (IOCs), a group that includes ExxonMobil, Chevron and Royal Dutch Shell.

    Since 2015 the average reserves of the oil majors has fallen by 25% to now stand at less than 10 years of annual production.

    Reserves in the ground is a critical measure of an oil company with a decline seen as a negative by investors.

    The worst interpretation of falling reserves is that it might be an existential threat to the long-term survival of an oil company.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Nový Zéland chystá unikátní zákon. Banky mají referovat o dopadech na klima - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/novy-zeland-zakon-banky-investice-klima-zivotni-prostredi.A210414_111029_eko-zahranicni_maz
    DNF
    DNF --- ---
    HOWKING: Hm, no jo, ale je to pravda.
    S tema detma je to taky tak. Myslis, ze svet potrebuje zalidnit? Vic lidi do kazdeho koutu... Udelat si aspon tri deti, at ma kdo trpet za nasi spotrebu, az tu jednou nebudeme?
    Kdyz ale nekdo chce dite, tak se rozhodne nebude ridit racionalnimi uvahami, ale splasenym hormonem, takze to vlastne ani neni otazka. A to samy s tim psem na gauc.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KEB: Víc takových publikací a bude naprostá většina populace považovat ekologii za hovadinu. Tohle jistě pomůže. (Jakou uhlíkovou stopu má dítě? Není čas sníst dítě?)
    KEB
    KEB --- ---
    Máte kočku? Utratit! Hned!

    Je chov domácích mazlíčků, psů a koček, „eko“? - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/je-chov-domacich-mazlicku-psu-a-kocek-eko
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Management prirody zpatky prirode

    Jíst, spásat a zastřihovat. Zubři mají ve Španělsku zabránit požárům - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jist-spasat-a-zastrihovat.zubri-maji-ve-spanelsku-zabranit-pozarum

    Zubr evropský zajistí okamžitou biodiverzitu," řekl Morán. "Vyčistí husté části lesa, takže dovnitř pustí světlo a v podrostu místo křoví a zákrsků poroste tráva. Tím jednak sníží riziko požárů, a navíc prospějí řadě dalších druhů, kterým poskytnou potravu a volnost pohybu," dodal.

    ...

    Na lesní inženýry podle Morána udělal dojem už první projekt, v jehož rámci bylo v roce 2010 vypuštěno sedm zubrů na 20hektarovou plochu dubového lesa. Zubři se tu postarali o lesnickou práci. Čistili podrost a dokonce nechávali růst rovné semenáčky, zatímco ohnuté spořádali - možná proto, že k ohnutým mají lepší přístup. Podobné manuální čištění lesa stojí asi 3000 eur (asi 77 800 korun) za hektar - a zubři ho provádějí zadarmo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam