• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    PAD
    PAD --- ---
    OMNIHASH: ty jsi to pocital, ze je to 5x tolik na doprave (nebo jsi tim proste chtel jen rict, ze to proste bude neekonomicke)?

    ja to nepocital, ale uz ted vidim, ze si to obcas odvazi nastepkovane kamiony - s polskou SPZ, takze dost mozna i mimo CR. kazdopadne se to uz ted vyplati, ale trh je asi zahlceny, takze to leckde pali. to beru jako jasnou indicii, ze to neni tak, jak pises. [to stepkovani bude dost dulezite, aby se neprevazel vzduch]
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SHEFIK: je to velmi optimisticky clanek. I Shell muze zalobu vyresit vyvedenim majetku/jeho prodejem.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Dopady klimatických změn, které se projevily v amazonském deštném pralese už před příchodem evropských kolonistů po roce 1492, vedly k tomu, že populace původních obyvatel byly na ústupu před takzvaným „velkým vymíráním“. Tuto možnost popsal nový výzkum, který analyzoval údaje o pylu a dřevěném uhlí z celé Amazonie.

    Civilizace začala v Amazonii upadat už před příchodem Evropanů. Příčinou byly klimatické změny — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3317191-civilizace-zacala-v-amazonii-upadat-uz-pred-prichodem-evropanu-pricinou-byly-klimaticke
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAD: a co by si s tím chtěl dělat? už jenom natahat to na ty hromady a spálit je práce jako kráva, a převážet to někam na zpracování bude samotný stát 5x tolik na dopravě, co z toho vytřískáš, ať finančně, tak CO2..
    PAD
    PAD --- ---
    PER2: uvidime - ja bych si opravdu pral, aby se klesti prestalo palit v lesich jen tak, co chvili vidim obri doutnajici hromady klesti v lese a rikam si "To opravdu nejde vyuzit nejak jinak?" (anebo: nejde to proste jen nechat shnit, nechat v tom zit jezky a mravence a tak?)

    ale asi vim, kam miris: kvuli rozmarilosti panelaku vytopencych na 26C budeme mit lesy dokonale vyluxovane od klesti, plantaz^2 :/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: prijde mi to jako dobra cesta do pekel, dlazdena (mozna)dobryma umyslama:

    "Podle odhadů Teplárenského sdružení je možné nahradit zhruba třetinu celkového množství spalovaného uhlí biomasou, tedy zejména klestím svezeným z okolích lesů, případně speciálně pěstovanou biomasou."
    PAD
    PAD --- ---
    Climate: World at risk of hitting temperature limit soon - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-57261670
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ale fosilná paliva jako celek rostou exponenciálně a nedokázala to zastavit ani pandemie. - blabol. Bud nevis, jak rostou fosilni paliva, nebo nevis, co znamena slovo "exponencialne". A dost mozna oboje 8)
    https://ourworldindata.org/fossil-fuels
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    rozcestník k veškerým studiím o možnostech české energetiky je tady:

    Rešerše: Studie transformace energetiky
    https://faktaoklimatu.cz/studie/2020-reserse-transformace-energetiky

    Nejblíže nefosilnímu scénáři je studie EMBER: https://faktaoklimatu.cz/studie/2020-scenar-ember
    odkaz na původní studii najdeš na stránce.

    Investičně to řeší spíš studie Bloombergu...

    S baterkama se v studiích nepočítá, protože není jasné, jak dobře se tato technologie bude škálovat. Místo nich se počítá z vykrýváním výpadků OZE plynovými elektrárnami.

    Vizuální srovnání studií je zde:

    Srovnání scénářů transformace elektroenergetiky ČR
    https://faktaoklimatu.cz/infografiky/srovnani-energetickych-scenaru-cr

    Pozn: během několika týdnů budeme srovnávací grafiku mírně aktualizovat o scénář McKinsey a aktualizovaný Bloomberg.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    muzete mi pripomenout, jsou nekde rozpracovany energeticky koncepce pro ceskou soustavu, pokud by se chtela transformovat na plne nefosilni zdroje? ... tzn. uvahy o sezonnim time-shiftingu (jak velky je potreba mit sezonni uloziste, zda je to vubec realisticky se znamejma technologiema, jaky investice to vyzaduje), co resit sezonnim ukladanim vs. importem (a zda v nejakym horizontu je mozny, ze bude mozny nefosilni elektrinu/plyny v tomto mnozstvi importovat). na jakej pomer FVE-vitr-biomasa-jadro-importovany plyny je mozny cilit a v jakejch rocnich obdobich? existuje neco timto smerem?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Velká proměna českých tepláren: Za evropské peníze nahradí uhlí biomasou nebo plynem | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/ekonomika/promena-ceskych-teplaren-biomasa-plyn_2105241732_btk
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Nobel Prize Summit: Transformational Economics - Valuing Our Future
    https://youtu.be/kPuNd6jbSjo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: kéž by to tak bylo. ale fosilná paliva jako celek rostou exponenciálně a nedokázala to zastavit ani pandemie. Ve skutečnosti jsme uprostřed pandemie spotřeby fosilních paliv. ale vyřešit to nějak systémově je složitév - částečně proto, že energetika obecně a rozvodná soustava zvláště jsou poměrně složité inženýrské konstrukce a kWh se v nich nedají přesouvat a parkovat na odstravné koleji tak snadno, jako třeba vagóny z uhlím. Takže to není obor, kde by se změna stala prostě proto, že si ji většina, jakkoliv definovaná, nějakým způsobem "odhlasuje". Ani většina investorů (jak se to teď jeví), ani většina voličů. Bude potřeba technologický konsensus, nové průmyslové standardy, apod.

    Osobně si myslím, že klíčové je nyní místo do jakýchkoliv primárních zdrojů investovat do akumulace. Primární zdroje s velkou pompou zahrnou možná jednu jadernou elektrárnu za dalších 20 let, fakticky ale spoustu plynových zdrojů. Takže se nevyřeší v podstatě nic, sice můžeme plyn naředit zeleným vodíkem, ale to je v podstatě takové klimatické placebo.

    Co by pomohlo, by byla skutečná schopnost akumulace v řádu aspoň třeba terawatthodiny - tedy schopnost odebírat špičky výkonu OZE. to nebude jednoduché ani laciné, a pomocí hodinových strojů (jeřáby s betonovými bloky) to asi fakt v tomto měřítku nepůjde - to je marginální hračka, vhodná stále spíš jen pro ostrovní systémy (i když představa vesnice, která má vlastní akumulaci s betonovými bloky na jeřábu, je jistě lákavá... ale to vystačí na pár dnů pod mrakem)

    A dále by měla být politická vůle dostat akumulaci blíže ke spotřebiteli, místo aby si jí producenti (za svoje dotace) budovali blíže ke svým zdrojům OZE. Důvody jsem opakoval už několikrát.
    PER2
    PER2 --- ---
    Norway bans biofuel from palm oil to fight deforestation - Planet roots
    https://www.planetroots.org/2021/05/norway-bans-biofuel-from-palm-oil-to.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #positive #businessDriven #fullRead

    Energetičtí dinosauři budou muset zezelenat. Banky jim nedají jinou možnost - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/uhli-energie-banka-uver-emise-finance.A210520_202404_ekonomika_mato

    Ministři nejsou zajedno v tom, zda spalování uhlí v elektrárnách skončí v roce 2038, nebo již o pět let dříve. Energetické firmy však již nyní tuší, že útlum proběhne nejspíš rychleji, než si jejich šéfové ještě před pár lety představovali. A nemusejí za tím být žádné „zelené sny“, ale čistě ekonomické a racionální kalkuly.
    ...
    Na rychlejší ústup od uhlí netlačí jen raketové zdražování emisních povolenek, jež fungují pro firmy jako „výpalné“ za to, že vypouštějí do ovzduší oxid uhličitý. Do energetiky se stále více propisují evropské cíle v oblasti klimatu.
    ...
    Energetické kolosy však k ekologičtějšímu přístupu tlačí čím dál silněji velké banky a pojišťovny. Své služby totiž podmiňují nejen ukončením využívání uhlí a dosažením uhlíkové neutrality, ale také širší společenskou odpovědností. Kvůli vysokému podílu uhlí v portfoliu penalizují ČEZ rovněž investoři na finančních trzích.
    ...
    Víme, že v tom nyní mezi evropskými energetikami nejsme premianti, že jedeme spíše na konci pelotonu,“ říká šéf ČEZ Daniel Beneš. Výsledek je jasný – aby se ČEZ vyhnul hrozbě, že mu podraží úvěry nebo pojistky, musí něco udělat. A Beneš říká, že by se ČEZ měl v očích ratingových agentur, které zelený a sociální rozměr podnikání hodnotí, posunout mezi evropskou energetickou špičku.

    Finanční instituce, z tuzemských bank nejvýrazněji asi ČSOB a Komerční banka, pod tlakem svých zahraničních matek otevřeně hlásají, že uhelný byznys nehodlají podporovat. Nové „uhelné“ klienty už nevezmou a od těch současných chtějí, aby co nejrychleji stlačili využívání uhlí co nejblíže k nule. Není jisté, zda jim budou kroky, které ČEZ ve čtvrtek ohlásil, stačit. Dá se navíc očekávat, že postupně ve svých nárocích přitvrdí.
    ...
    Firma věří, že na přechodu vydělá. Čistá energie jí má přinést do roku 2030 navýšení zisku EBITDA o 40 procent, a to na 80 až 85 miliard korun.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Climate Drought Is Like Covering Land In Gasoline Ahead Of Fire Season — California At Risk | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2021/05/25/climate-drought-is-like-covering-land-in-gasoline-ahead-of-fire-season-california-at-risk/

    At the opening of the 2020 wildfire season, 3% of California was in extreme or exceptional drought and more than 4% burned. This year, more than 73% of the state faces similar drought conditions. In other parts of the Southwest, juniper trees are dying off at increased rates because of the intensification of a climate change-fueled megadrought and turning forests, with trees covered in dead needles, into 30-foot-tall tinder boxes. “It’s like having gasoline out there,” Brian Steinhardt, a national forest fire zone manager in Arizona, told the AP.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JIMIQ: ten graf rika, ze spotreba uhli uz klesa, spotreba ropy dosahla nejakeho vrcholu, a spotrebovavani plynu je stale ve fazi prudkeho rustu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    mě spíš jde o to co se ten graf snaží říct. To že používáme čím dál víc fosilních paliv snad všichni vědí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam