• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ehm, čekám, kdy Václav Klaus prohlásí, že tornáda u nás byla přece vždycky... na obrázcích Mikoláše Alše nebo Josefa Lady, nic necharakterizuje českou krajinu tak, jako pěkné malebné moravské tornádo...
    TUHO
    TUHO --- ---
    In this essay, an abridged chapter from their forthcoming book Overtime: why we need shorter working weeks, Kyle Lewis and Will Stronge engage with a number of ‘green strategies’ with the aim of showing that whichever way you look at it, working time reduction has to be central to any sustainable path ahead for our societies.

    It emphasises environmental justice must be paired with social and economic justice and argues that working time reduction speaks to all of these concerns.

    It's a simple formulation. Working less is both necessary and desirable from an environmental perspective.

    Metrics

    With climate breakdown already at our doorstep, the pressing need to change course from capitalist models of growth has spawned new disciplines and approaches within the field of economics.

    One such approach is referred to as degrowth - a genre of research and activism that has been active for many decades, originally inspired by the political ecology of the French-Austrian philosopher André Gorz.

    Those who advocate for degrowth define its approach as being- first and foremost- a critique of growth. Economic growth is unsustainable per se, because it is inseparable and cannot be ‘absolutely decoupled’ from greenhouse gas emissions and other negative environmental impacts.

    Making time: working less to save the planet
    https://theecologist.org/2021/jun/08/making-time-working-less-save-planet
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Currently, the EU does not regulate methane emissions in the energy sector, meaning companies running the sites surveyed by CATF are not breaking laws because of leaks or venting.

    ...

    Turitto said over 90% of the sites he visited in the Czech Republic, Hungary, Italy, Poland and Romania were emitting methane while his hit rate in Germany and Austria was lower.

    ...

    Using a 100,000 euro ($119,000) infrared camera, non-profit Clean Air Task Force (CATF) found methane seeping into the atmosphere at 123 oil and gas sites in Austria, Czech Republic, Germany, Hungary, Italy, Poland and Romania this year.

    ...

    CATF visited over 200 sites in seven EU countries and filmed emissions with the infrared camera in public vantage points to detect hydrocarbons invisible to the naked eye, such as methane.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    toto je nejaka odnoz XR zamerana na veganstvo? videl som vcera nalepku na lampe :) https://animalrebellion.cz/
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Ecosystem Restoration Camps – Together, We Can Restore The Earth
    https://ecosystemrestorationcamps.org/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CAROLIAN: tak nejak to tam pises, ale sam to nevidis.
    Kdyz bylo loni hodne snehu, znamena to, ze i lonska sezona pozaru byla masivni, nebo spise naopak?
    Kdyz letos bylo mene snehu, znamena to, ze sezona pozaru bude slabsi, nebo silnejsi?
    Neukaznenost lidi ma rozhodne vliv. Ale jak souvisi to, kolik snehu bylo, s tim, jak jsou lidi neukazneni? Ze by nijak? Zlevnily rachejtle? ;)

    Klima se meni, protoze ubyva dni, kdy je snehova pokryvka a naopak pribyva dni, kde je vedro. Pokud zde existuje nejaky cyklus, tak se o nem nevi. Tak jako se treba nevi, s jakou periodou uderi v tichomori/jiznim atlantiku, ktery klimaticky jev a ani se nevi jak dlouho bude trvat. Mimo neznamy klimaticky cyklus, ale mame jevy, ktere jednoznacne rostou. Modlit se za obrat k lepsimu (za vice snehu) se asi da. Nicneme zesmesnovat to seznamem "svateb a oslav" je dost ubohe.

    Za sardinky dik.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: + related

    Ministr čelí již delší dobu kritice ochránců přírody a domácí i zahraniční veřejnosti za zrychlující kácení v deštných pralesích Amazonie. Rychlost se stupňuje od nástupu prezidenta Bolsonara do funkce v lednu 2019. Ochrana lesa je složitější také kvůli omezení finančních prostředků na činnost brazilské agentury na ochranu životního prostředí Ibama, která v důsledku Sallesových kroků de facto přestala fungovat.

    Salles ve středu své obchody se dřevem vysvětloval snahou o vyváženost ochrany životního prostředí a obchodu s komoditami. Je podle něj potřeba „respektovat agropodnikání a podnikatele ze všech odvětví“. Nově nastupující ministr byl v minulosti poradcem organizace, která zastupuje zájmy podnikatelů v lesnictví.


    Brazilský ministr rezignoval po obvinění z nelegálního vývozu dřeva z Amazonie — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3331248-brazilsky-ministr-rezignoval-po-obvineni-z-nelegalniho-vyvozu-dreva-z-amazonie
    TUHO
    TUHO --- ---
    Scientists are on high alert that the Amazon is careening toward a destructive fire season. Parts of Brazil and its typically lush rainforest are parched by drought and loaded with fire-kindling fuel after a surge of deforestation in 2020.

    Experts say the region has rarely been drier than it is now, and researchers who monitor the Amazon have already spotted a rash of large fires this year. The rainforest's first major fire of 2021 occurred more than a week earlier than last year, according to Matt Finer, a senior research specialist at the non-profit Amazon Conservation, who leads the organization's real-time fire monitoring program.
    "Widespread drought conditions in 2021 are a worrisome sign that extreme fire risk could affect a large part of South America, straining firefighting resources and threatening ecosystems, infrastructure, and public health," said Douglas Morton, a NASA Earth scientist who studies fires in the Amazon and surrounding areas.

    Amazon rainforest drought and deforestation could lead to bad fire season - CNN
    https://edition.cnn.com/2021/06/22/weather/brazil-drought-amazon-rainforest-fires/index.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    Newly published satellite imagery shows the ground temperature in at least one location in Siberia topped 118 degrees Fahrenheit (48 degrees Celsius) going into the year’s longest day. It’s hot Siberia Earth summer, and it certainly won’t be the last.

    Ground Temperatures Hit 118 Degrees in the Arctic Circle
    https://gizmodo.com/ground-temperatures-hit-118-degrees-in-the-arctic-circl-1847144505
    TUHO
    TUHO --- ---
    Už přes deset let svírá Sýrii občanská válka. Nyní přichází pro zkoušenou zemi další rána v podobě extrémního sucha. Letošní sklizeň bude výrazně horší než loňská a podle odhadů Organizace pro výživu a zemědělství Sýrii chybí zhruba půldruhého milionu tun pšenice. Zpustošená země dlouhodobě zápolí s nedostatkem základních potravin.

    Sýrie čelí další katastrofě. Dvanáct milionů lidí hladoví a úrodu ničí sucho — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3331218-syrie-celi-dalsi-katastrofe-dvanact-milionu-lidi-hladovi-a-urodu-nici-sucho
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CAROLIAN: strávil jsem teď docela dost času dohadováním se s lidmi co odmítali covid. Covid je lepší téma v tom, že to je jednoduší a snáze řešitelenější téma. A stejně jsem narazil na hromadu lidi co mi tvrdili věci, které objektivně nejsou pravda. Dostal jsem několik studií, které měli tvrdit něco co netvrdili, ale ten co mi je poslal se neobtěžoval to číst. Přečetl jsem si to, poukázal na to co tam vlastně píšou, daná osoba tak nějak uznala, že možná mám pravdu v tomhle jednom bodě, ale celkově mu to nijak nenarušilo bias.
    Jde o to, že se k problému dá přistoupit dvěma způsoby.
    Buď si nazačátku řeknu, že si nejsem jistý, nebo nevím jak to je a zkusím si to zjistit ze solidních zdrojů.
    Nebo mám nějaký názor a pak hledám způsob jak si ho utvrdit.
    Prvni způsob je horší v tom, že člověk může zjistit že si myslel kraviny, což není úplně příjemné zjištění, ale následně je odměněn tím že se třeba může rozhodnout o něco lépe než bez té znalosti.
    Druhý způsob je mnohem příjemnější, vyžaduje mnohem méně práce, není bolestivý, nevzniká problém s tím, že naštve některé své přátele, ale člověk nadále nemá reálný pohled na svět.

    Takže ke klimatu. Těch faktorů které ovlivňují klima je hromada, nejde jen o co2. Ale to co2 je důležitý parametr, protože ten vliv tam je. Ano odvodňujem krajinu, špatně se staráme o lesy atd. S tím musíme taky něco dělat, ale bez toho snížení emisí nám jen tyhle věci okolo nestačí
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CAROLIAN: jj. uz jsme si to tu prosli hodnekrat, treba si s tebou nekdo jeste zahraje
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    TADEAS: když dojdou argumenty, tak se ten druhej označí za ignoranta :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    TADEAS: soudruh vědátor asi moc googlí a málo se dívá kolem sebe... třeba v zimě 2018/19 v Kalifornii (Sierře) napadlo kumulativně cca šestnáct metrů sněhu... to padly všechny možné rekordy
    Podobná zima byla 2016/17, před tím tuším 2012 - chodí to každé tří čtyři roky.
    Otázka ovšem je, co se s tou vodou stane - když prosviští do Pacifiku betonovým korytem, tak holt prosviští a není.

    Ad fire season - spousta ohňů je způsobená lidmi - ať už nedbalostí (Camp Fire způsobený zanedbáním ze strany PG&E), blbosti (párty na odhalení pohlaví očekávaného miminka s ohňostrojem či čím to bylo), nekompetentnosti (rangeři mají vypalovat lesy kontrolovaně, a každou chvíli se jim to vymkne) nebo schválně (osoby, o jejichž legálním statutu jakožto i zemi původu a příslušnosti k drogovým kartelům se nesmí ani spekulovat, natož naznačovat, založí požár u nějakého města / hezké čtvrti - místní jsou evakuovaní, baráky se vykradou, shoří, pojišťovna zacvaká...).
    No a pak jsou požáry, které vesele hoří - třeba i několik dní - protože soudruzi se nemůžou dohodnout. Naposledy trvalo TÝDEN, než hasiči v Santa Cruz Mountains přijali pomoc helikopter a hasičů z Kanady a dalších států - protože odbory se postavily tomu, aby cizáci brali práci místním. A do toho místní odmítali opustit domy a komplikovali situaci, protože se báli rabování. Tenhle oheň vzniknul suchou bouřkou, nicméně zjevně se někomu hodil hodně do krámu.

    Jinak k těm cyklům.... ono některé jsou prostě delší... Ed Ricketts (Steinbeckův Doktor) říkal, když z Montereyské zátoky zmizely sardinky, že jsou všechny v konzervách. PRavdu měl jen částečně - sardinkový cyklus je asi čtyřicetiletý. Před dvěma lety bylo sardinek neuvěřitelné množství, pouhým okem viditelná sardinková hejna - ale je to věc, kterou člověk uvidí 1-2x za život, takže má pocit, že "sardinky zmizely" a "už nikdy nebudou" - když je nevidí deset, dvacet, třicet, čtyřicet let.... lidský život je příliš krátký na to, aby člověk viděl tyto cykly. A pak se samozřejmě hodí do krámu že letos pořádně nepršelo, všichni si to honem hodíme, protože je strašné sucho.... a strašné vedro... v roce 2009 byly už v dubnu tropická vedra... a byly roky, kdy jsme slavily synovy narozeniny (konec října) v bazénu - a byly roky, kdy koncem října byla šílená kosa a lilo (a člověk otvíral zmrzlým princeznám a vílám na Halloweena).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Vlny covidu vystřídá smrtící vedro, před kterým nelze utéct, varuje OSN - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/svet-ceka-vedro-k-nepreziti-varuje-osn-bezne-teplomery-stacit-nebudou-168044
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: totez v guardianu

    IPCC steps up warning on climate tipping points in leaked draft report | Climate change | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/jun/23/climate-change-dangerous-thresholds-un-report
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam