CAROLIAN: strávil jsem teď docela dost času dohadováním se s lidmi co odmítali covid. Covid je lepší téma v tom, že to je jednoduší a snáze řešitelenější téma. A stejně jsem narazil na hromadu lidi co mi tvrdili věci, které objektivně nejsou pravda. Dostal jsem několik studií, které měli tvrdit něco co netvrdili, ale ten co mi je poslal se neobtěžoval to číst. Přečetl jsem si to, poukázal na to co tam vlastně píšou, daná osoba tak nějak uznala, že možná mám pravdu v tomhle jednom bodě, ale celkově mu to nijak nenarušilo bias.
Jde o to, že se k problému dá přistoupit dvěma způsoby.
Buď si nazačátku řeknu, že si nejsem jistý, nebo nevím jak to je a zkusím si to zjistit ze solidních zdrojů.
Nebo mám nějaký názor a pak hledám způsob jak si ho utvrdit.
Prvni způsob je horší v tom, že člověk může zjistit že si myslel kraviny, což není úplně příjemné zjištění, ale následně je odměněn tím že se třeba může rozhodnout o něco lépe než bez té znalosti.
Druhý způsob je mnohem příjemnější, vyžaduje mnohem méně práce, není bolestivý, nevzniká problém s tím, že naštve některé své přátele, ale člověk nadále nemá reálný pohled na svět.
Takže ke klimatu. Těch faktorů které ovlivňují klima je hromada, nejde jen o co2. Ale to co2 je důležitý parametr, protože ten vliv tam je. Ano odvodňujem krajinu, špatně se staráme o lesy atd. S tím musíme taky něco dělat, ale bez toho snížení emisí nám jen tyhle věci okolo nestačí