• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Pumping wells, water levels, and basins in California's Central Valley. (a) Well purposes, categorized on the basis of information recorded in the “Planned Use/Former Use” field of California's well completion database for those well completion reports meeting our quality control criteria for analysis (supporting information section S1). Most categorized wells have been constructed for either domestic (DOM) or agricultural use (AG), with a smaller share constructed to supply water to industry (IND). (b) Recorded well depths for those well completion reports meeting our quality control criteria for analysis (supporting information section S1). Well depths are generally shallower in the north and deeper in the south. (c) Well water level measurements made between 2013 and 2018. Like well depths, well water levels tend to be shallower in the north and deeper south. (d) Groundwater basins delineated by California's Bulletin 118, provided for context (Wyckoff & Floyd, 2016); yellow indicates basins deemed critically overdrafted, and green indicates basins not deemed critically overdrafted.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    French court orders government to act on climate in next nine months | France | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2021/jul/01/french-court-orders-government-to-act-on-climate-in-next-nine-months
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    New Zealand experiences hottest June on record despite polar blast | New Zealand | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2021/jul/05/new-zealand-experiences-hottest-june-on-record-despite-polar-blast
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Záplavy, požáry, hurikány a tornáda působí stále větší škody | E15.cz
    https://www.e15.cz/zahranicni/skody-pachane-prirodnimi-zivly-narustaji-osn-i-ekonomove-varuji-ze-bude-hur-1381830
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #greedySpecies

    We’re Shocked, Shocked. Well, Not that Shocked | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2021/07/02/were-shocked-shocked-well-not-that-shocked/?amp

    Two top ExxonMobil lobbyists were caught on camera admitting that despite an appearance of supporting some climate policy now, the company is still lobbying against climate change legislation, UK’s Channel 4 News first reported. The footage was obtained by an undercover reporter working for Unearthed, Greenpeace UK’s investigative platform, who posed as a headhunter.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #unstoppable

    Citace ze soucasneho draftu ipcc

    Climate change will fundamentally reshape life on Earth in the coming decades, even if humans can tame planet-warming greenhouse gas emissions. Species extinction, more widespread disease, unliveable heat, ecosystem collapse, cities menaced by rising seas — these and other devastating climate impacts are accelerating and bound to become painfully obvious before a child born today turns 30.

    “The choices societies make now will determine whether our species thrives or simply survives as the 21st century unfolds … But dangerous thresholds are closer than once thought, and dire consequences stemming from decades of unbridled carbon pollution are unavoidable in the short term.”

    The actual draft says, “The worst is yet to come, affecting our children’s and grandchildren’s lives much more than our own. We need transformational change operating on processes and behaviours at all levels: individual, communities, business, institutions and governments. We must redefine our way of life and consumption.” The authors go on to say, “current levels of adaptation will be inadequate. Life on Earth can recover from a drastic climate shift by evolving into new species and creating new ecosystems. Humans cannot.” (Emphasis added.)

    Living With A Never Ending Climate Emergency | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2021/07/03/living-with-a-never-ending-climate-emergency/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: asi zalezi od lokality, co chodim kazdy rok zbierat odpadky okolo vesnice, tak brciek som teda moc nenasiel, zato petky sa tam kazdy rok zjavia v hojnom pocte aj na miestach vyzbieranych rok predtym, tak s tym zbieranim to asi nie je take zhave, najhorsie ked ich hodia pod nejaky ruzovy krik, to sa tam vselijako plazis, aby ta to nedoskrabalo :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: proboha, já nejsem fanoušek plastových brček... já jen konstatuju, že jejich obsah v atmosféře je minimální a na globální oteplování nemají vliv :-) téma znečištění prostředí a téma klimatické změny nejen, že jsou mimoběžný, ale částečně jdou proti sobě. plastový odpadky, který neproženeme spalovnama, ve skutečnosti nepřispějou k růstu CO2 (max. mírně zlevňujou benzín a naftu, protože co si budeme povídat, plasty jsou částečně odpad při výrobě pohonných hmot z ropy - jinak by nebyly tak levný, pochopitelně..)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: plastovou lahev sebere kazdy i poloslepy, brcko uz tak snadno nenajdes, takze to byly brcka.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: ja si tipnem ze to neboli plastove brcka ale PET lahve, ak ano mozeme to dat ako podnet pre tych lobistov zo zalohujme.cz, ze si ich tam mozu ist vyzbierat, ze sa im to oplati :)))
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MRAKY: zasraný čmoudi, co si to dovolujou
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BROZKEFF: učiněná tragedie

    link unrelated
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Kdepak naši soudruzi z NDR udělali chybu? (Alberta, Kanada)

    MRAKY
    MRAKY --- ---
    kdyz tu sly ty rekordy
    Kuwait records 53.2°C, world’s highest temperatures - ARAB TIMES - KUWAIT NEWS
    https://www.arabtimesonline.com/news/kuwait-records-53-2c-worlds-highest-temperatures/

    ". Nuwasib (Kuwait) 53.2°C; 2. Jahra (Kuwait) 50.2°C;"
    kuwait ma automaticky zakaz prace venku, pokud je 50+
    irak vyhlasil na ctvrtek volno
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    musime vic tezit!

    Ropný trh má být dle predikce analytiků společnosti Goldman Sachs v deficitu 5 milionů barelů ropy za den (bpd), a to do konce letošního roku. V komentáři pro agenturu Reuters pak analytici dále uvedli, že ropná poptávka má v druhé polovině roku 2021 vzrůst o dalších 2,2 mil. bpd.

    Goldman Sachs: Oil Markets To See Deficit Of 5 Million Bpd By End 2021 | OilPrice.com
    https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Goldman-Sachs-Oil-Markets-To-See-Deficit-Of-5-Million-Bpd-By-End-2021.html?fbclid=IwAR3X8IYtwBxvc03YSanu3eFyEIUqIo4Whz_0fs8fvEOFZ9fbqkaQqxPoJD0
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    klimaticka zmena, emise, budeme elektrifikovat, masiv i transformacni projekt

    nemecko: not so fast

    Kam se poděla Muskova rychlost? Stavba gigafactory v německém Grünheide nabrala minimálně půlroční zpoždění | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/c7-66946970-kfdkc-9c821f57815d31e

    Musk záhy poznal, že východoněmecké Grünheide není Šanghaj. Nechápal, proč musí Tesla tak dlouho čekat na dílčí povolení pro jednotlivé stavební etapy. Postup německých úřadů veřejně označil za šnečí. Několikrát se obracel s žádostí na braniborskou vládu, aby zasáhla, ale příliš nepochodil. Došlo to tak daleko, že letos v dubnu předložil návrhy, jak by mohli Němci své schvalovací postupy urychlit. Jeho hlavní sdělení bylo: Chcete-li opravdu čelit klimatickým změnám, musíte být pružnější.

    Za tento neobvyklý postup se však Muskovi chvály v Německu nedostalo. Zemská vláda v Postupimi si nechce ctěného investora přinášejícího tisíce nových pracovních míst pohněvat, ale na druhé straně nemůže připustit, aby ji Elon Musk takto dirigoval a otevřeně kritizoval úřední postupy dané zákony a navazujícími předpisy.

    Němci nezůstávají Muskovi nic dlužní. Opakovaně mu vytýkali například to, že dokumentaci k jednotlivým etapám stavby předkládá opožděně a jsou v ní různé nedostatky. Úřady ji pak musí vracet, čímž se vše protahuje.

    Stavba, která Muska může podle odhadu přijít až na čtyři miliardy eur, se stále řídí „předběžnými povoleními“ vydávanými na jednotlivé etapy. Na konečné, komplexní povolení stvrzující mimo jiné, že mamutí projekt je v souladu se všemi ekologickými normami a předpisy, se pořád čeká. Kdy bude vydáno, není zatím známo, připomněla koncem června agentura DPA.

    Elon Musk musí také čelit několika žalobám, které na stavbu podaly ekologické organizace, podle nichž projekt vážně ohrožuje zdroje podzemní vody, v daném regionu beztak hodně omezené.

    V poslední době se objevil další problém. V Grünheide jsou v chodu stovky naftových agregátů vyrábějících elektřinu. Té se nedostává, neboť staveniště není dostatečně napojeno na hlavní rozvodnou síť v regionu. Provizorium přinášející značné znečištění životního prostředí má trvat do letošního podzimu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    uhašeno. ve světle ostatních průserů šlo o sice spektakulární, ale bezvýznamný incident...
    'Eye of fire' in Mexican waters snuffed out, says national oil company | Reuters
    https://www.reuters.com/business/energy/fire-offshore-pemex-platform-gulf-mexico-under-control-2021-07-02/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: ok, ale odpadky nejsou to, co ohřívá planetu... ve skutečnosti, ke klimatické změně přispějou, až když plasty poctivě nasbíráš do plastů a proběhne "recyklace" v podobě odvozu do spalovny a jejich prohnání komínem...

    je to ironické, ale stejně tak jako sázení lesů by pomáhalo jen kdybychom dokázali zajistit, že bude dřevo někde aspoň pár desetiletí uskladněné, než se dostane do oběhu jako přepravované zboží nebo než se spálí v kamnech či v elektrárnách, tak stejně tak všechen plastový odpad, který někde zasviní smetiště a oceány je jediný, který nepřispěje k emisím CO2. Odpad, který projde spalovnami, je ekvivalentní jakémukoliv jinému fosilnímu palivo. Plasty jsou menší problém, dokud je vidíme jako svinčík okolo, než když už je nevidíme - protože pak byly s velkou pravděpodobností spáleny (což nikdo nechce brzdit, protože je to "čistší", ale z hlediska CO2 je to akorát nové uhlí)

    tedy, samozřejmě používat jako spotřební obalový materiál jen dřevo, papír či kartón, místo plastů, by určitě bylo dobře... problém je zkrátka jen v tom, že škálovatelné není ani to, ani to. obaly a značky na nich jsou virální memy, které infikovaly civilizaci. u biologických virů samozřejmě hned rozeznáme, že jsou nebezpečí, protože umírají lidé, tak vymýšlíme karantény a očkování. u virálních memů žádné takové obranné mechanismy nemáme vymyšlené, protože celá civilizace je postavená na soutěžení o to, kdo na sebe těch memů nabalí nejvíc... samozřejmě jsou pak nějaké snahy o cenzuru, ale pochopitelně i celá roční výroba plastových brček je kapka v moři oproti pár natankovaným kamionům, které převezou poptávané zboží brčka nebrčka...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‘We thought it wouldn’t affect us’: heatwave forces climate reckoning in Pacific north-west | Seattle | The Guardian
    https://www.theguardian.com/us-news/2021/jul/03/pacific-northwest-heat-dome-climate-change

    There had been a sense, Hess said, that the north-west would be spared the worst harms presented by a warming world. There’s truth to the sentiment inasmuch as the region, with its affluence, abundant resources and usually mellow weather, is better positioned than much of the world for a hotter, more erratic climate. The deadly heatwave came as a surprise.

    “People have recognized that this might happen in theory, but I don’t think they expected it to happen,” he said. “They certainly didn’t expect it to happen now, and they didn’t expect it to be this bad.”


    ...

    “There was a naivety that this wouldn’t affect us in the north-west,” Stinson continued.

    Having lived in Las Vegas, Stinson knew how to deal with the heat. She covered south-facing windows in her craftsman-style home with aluminum foil, kept the appliances off, and hunkered down with her teenage son and black labrador retriever, Rico. It was oppressive, evocative of the wildfire smoke that’s kept west coast residents trapped inside during recent summers. Stinson binged the first season of Buffy the Vampire Slayer and worried for her city.

    While city workers turned on some water fountains and spray parks, many wading pools remained closed because of a national chlorine shortage. Like most prosperous American cities, Seattle has hundreds of people living in tents and shanties in public parks and vacant spaces; in Stinson’s view, city leaders should have opened more cooling centers and ensured that they stayed open through the hot nights.

    In the emergency department of Seattle’s Harborview medical center, the region’s premier trauma hospital, Dr Jeremy Hess found the scene he expected on Sunday night – dozens of people with heat-related ailments. By Monday evening, as the temperatures peaked, the scene was unusually intense.

    Ambulance teams were run ragged, transporting critically ill patients who’d been intubated in the field. One area hospital was low on ventilators, while equipment at others was breaking in the heat. Hospitals were nearly overwhelmed.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam