MASTODONT: Obavam se, ze s vanickou se vyleje i dite. Dovoz dreva pres ocean a jeho paleni v elektrarnach v UK nebo NL je samozrejme zvrhlost. Na druhou stranu soused ma kotel na peletky, ktere si vozi z cca 7km vzdalene pily, kde je vyrabi z odpadu z vyroby. IMHO je toto lepsi, nez palit plyn, ktery kudy tece, tudy unika a nakonec stejne vygeneruje CO2. O samovyrobe dreva na venkove ani nemluve, tam ta uhlikova stopa je oproti tomu "prumyslovemu" spalovani dreva zanedbatelna (tedy za predpokladu, ze se hospodari staraji o sve lesy rozume, coz plati jen u nekterych, ale zacina je k tomu tlacit i kurovec, takze bych to nevidel nejak cerne).
Ono je to vzdycky slozitejsi - kdyz maji lidi levne drevo k dispozici, tak zase (nekteri) zbytecne pretapi domy (znam takove, kteri se chlubi svymi 27C v obyvacich, protoze drevo maji "zdarma" - a to v nezateplenych domech). Na druhou stranu tolik vychvalovana tep. cerpadla jsou sice nasobne efektivnejsi, ale zalezi, jaka elektrina do nich tece. (Super kombinace mi v tomto ohledu prijde FVE + TC + akumulacni nadrz.) Kdyz vidim ta cerpadla kolem novych domu a zaroven vidavam plne vagony kurovcoveho dreva na vyvoz buhvikam (Polsko, Cina, atp), tak mi to neprijde jako rozumny. My Cinanum drevo, oni nam elektrokomponenty vyrobene z uhelne (prevazne) energie. Je to cele proste blbe...