• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: tak to bylo hlavne odsireni uhelnejch elektraren a podobny srandy ne?
    TUHO
    TUHO --- ---
    VOYTEX: To jo no .] Ale stejne kdyz si vedle ni postavim cesky konzerativce se Sasou Vondrou (nevime, co pusobi otepleni), Zahradnika (sklenikovej efekt vubec neexistuje), Klause (otepleni nebude ani detekovatelny a pokud jo, bude to dobre) etc etc, tak nejak ocenuju i ty krokodyli slzy :D
    I kdyz teda pravda, ze nejvetsi pokles emisi v CR probehl za Klausovy vlady, tak mu mozna krivdim ;]]
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    TADEAS: Krokodyli slzy. CDU/CSU dekady brzdila zprisnovani environmentalnich limitu, a ona sama obedvala skoro kazdej tejden s sefama prumyslu, z nichz vetsina dostala pokuty za kartelovy poskozovani prostredi a druha pulka na ne ceka.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://www.theguardian.com/world/2021/jul/22/merkel-germany-not-done-enough-hit-paris-climate-target

    Merkel said Germany “has done a lot” to recalibrate its economy in the face of the climate crisis, increasing the share of renewables in its energy mix from 10% to 40%, and lowering carbon emission by 20% in the period from 1990 to 2010, and by another 20% in the 10 years since.

    The 67-year-old nonetheless conceded that “what has been achieved is not sufficient” when measured against the Paris agreement’s target to limit global warming to well below 2C, preferably to 1.5C, compared with pre-industrial levels. Not just Germany, but the whole world had failed to meet its targets, she said.

    “I am equipped with sufficient sense for science to see that objective circumstances demand that we can’t continue at the current pace but have to up the tempo,” Merkel said.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Takze uhlie nahradime primarne plynom jo (pdf):

    https://bit.ly/ZelenaRevoluce
    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    YMLADRIS: kolik je podle hallama potreba procent pro změnu?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Na mobilu ve feedu jsem mela i vysvetleni tech scenaru, co je to "sverakovsky" atd., ale nemuzu to uz najit. Kazdopadne "katastroficky" lidi nechteji slyset

    České klima 2021 | Katedra environmentálních studií
    https://humenv.fss.muni.cz/ceskeklima2021





    TUHO
    TUHO --- ---
    Vědci našli ve dvou vzorcích ledu odebraných z Tibetské náhorní plošiny v Číně viry staré téměř patnáct tisíc let. Dokázaly tuto hibernaci v ledu přežít – většina z nich se ani vzdáleně nepodobá žádným dosud popsaným virům.

    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3344542-vedci-odebrali-vzorky-viru-starych-15-tisic-let-z-ledu-v-cinskych-horach-nasli-tam
    TUHO
    TUHO --- ---
    a u blbejch na dvorecku: prvnich pet minut se vokral stale pta, jestli za otepleni muze clovek :)) chudak zahradnicek, ja nechapu jak to davaj s nervama tyhle lidi.
    “je zeme kulata?”
    “ano, je kulata”
    “ale nekteri lide rikaji, ze je spis placata”
    “ne, my vime, ze je skutecne kulata”
    “ale opravdu, ze existuje zeme, o tom se nebavme, vime, ze je, ale co s jeji kulatosti, myslite ze by mohla byt kulata?”
    “ano, je kulata. mame dokonce fotky”
    “aha, rozumim. a co byste rekl lidem, kteri rikaji ze zeme byla ze zeme je odedavna placata”


    Klimatolog varuje: Stoupne hladina oceánů a smrtící horko způsobí migraci - iDNES.tv
    https://tv.idnes.cz/rozstrel/rozstrel-pavel-zahradnicek-cely-zaznam.V210716_122627_idnestv_krr?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TUHO: maju najviac uhelnych elektrarni, tak maju reciprocne aj najvacsie prirodne katastrofy
    TUHO
    TUHO --- ---
    Slavme.

    Green New Deal
    China received 8 months of rain in just 5 days.
    The highest amount of precipitation since the measurements started.
    People were imprisoned in the subway with water up to their chests.
    There are dead, wounded, missing and a lot of destruction.
    Sound familiar?
    Congratulations! We have another once in 1000 years event - the third within a month.


    TUHO
    TUHO --- ---
    From ecologist to thanatologist

    “When I was forced to actually confront my identity, I realized that I’m no longer doing what I thought I was. My whole life has been documenting how life works, how we can conserve species that are in trouble. I was no longer cataloging life and finding ways to prevent ecosystems from reaching tipping points. I had actually hit my own tipping point. Somewhere along the way, I had gone from being an ecologist to a coroner. I am no longer documenting life. I’m describing loss, decline, death. And that is what is accounting for my kind of overwhelming sense of grief.

    Top US scientist on melting glaciers: ‘I’ve gone from being an ecologist to a coroner’ | Climate change | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/jul/21/climate-crisis-glacier-diana-six-ecologist
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    Prof Bill McGuire, for instance, from UCL, told me: "The obvious acceleration of the breakdown of our stable climate simply confirms that - when it comes to the climate emergency - we are in deep, deep s***!
    Climate change: Science failed to predict flood and heat intensity - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-57863205.amp
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    https://twitter.com/i/status/1415914444148940803
    The heatwaves in North America are being explictly linked with climate change. And scientists worry they show that climate change may be more severe than predicted and that the current global response may not be enough. Produced @ben_tobias
    @TomBrada1991
    https://bbc.co.uk/news/57770728
    KEB
    KEB --- ---
    Koupím bioplynku. Zn.: V okolí Prahy | Týdeník pro ekonomiku, politiku a byznys
    https://www.tydenikhrot.cz/clanek/koupim-bioplynku-zn-v-okoli-prahy
    TUHO
    TUHO --- ---
    A neco o lithiu

    Věslav Michalik
    Andrej Babiš tvrdí, že zabránil krádeži českého lithia v hodnotě 2 biliónů korun, že teď má vše pod kontrolou český stát a že pro český průmysl je to transakce nevyčíslitelné hodnoty. Po bližším zkoumání lze snadno zjistit, že nejde o bilióny, ale o částky minimálně tisíckrát menší. Že význam pro průmysl nebude nijak průlomový, protože technologie dodají cizí firmy a naše budoucí produkce lithia bude stačit pro výrobu pouze stovek tisíc automobilových baterií ročně. A i s tou kontrolou je to trochu jinak. Prostě další předvolební pohádka z marketingové dílny hnutí ANO.

    Vezměme to ale po pořádku.
    Bilióny korun. Celkové zásoby bohatých rud (obsah cca 0,24% Li) jsou odhadovány na 70 milionů tun, což odpovídá cca 860 tisícům Li2CO3, což při ceně 7 tisíc dolarů za tunu představuje cca 130 miliard Kč tržeb. Ale za jak dlouhé období? Kdybychom těžili ložisko maximální možnou rychlostí 2 mil tun rudy ročně, vytěžili bychom relativně bohaté vyhledané zásoby za 35 let. Na jeden rok těžby přibližně 3,7 mld Kč. To jsou roční tržby českého středně velkého podniku. Odečteme-li náklady na vybudování těžebního závodu, zpracování rudy a metalurgického závodu a roční provozní náklady, nezůstane skoro nic.
    Český průmysl. Australská technologie navrhuje velmi jemné mletí celého objemu vytěžené rudy, tedy kolem 2 milionů tun ročně. To bude energeticky extrémně náročné a výsledkem této technologie je zcela nepoužitelný odpad ve formě jemného bláta, který je navíc ekologicky nebezpečný z hlediska znečištění spodních vod. Australská technologie taky znamená subdodávky technologických celků od zahraničních dodavatelů, takže náš průmysl spíše utře nos. Přesto by to dávalo smysl, kdyby to přineslo nezávislost našeho autolandu na dodávkách ze zahraničí. Výše uvedená čísla ukazují, že jsme schopni ročně vyprodukovat cca 5 tisíc tun lithia. Baterie do elektroauta potřebuje 0,15-0,3 kg lithia na kWh. Auto s rozumným dojezdem potřebuje baterii s výkonem 50-100 kWh, takže jedno elektroauto potřebuje v průměru minimálně 10 kg lithia. Budoucí roční produkce by tak pokryla výrobu baterií pro maximálně pět set tisíc aut nebo jinak řečeno potřeby jedné gigafactory na autobaterie.
    Kontrola. Polostátní ČEZ odkoupil od australské společnosti European Metals Holding (EMH) prostřednictvím své dceřiné firmy Severočeské doly 51% podíl ve společnosti Geomet, která má na těžbu na Cínovci práva. Ale ve skutečnosti stát (ČEZ) nemá možnost ovlivnit budoucí technologie těžby, úpravy a získávání rudných koncentrátů, ani jejich následného metalurgického zpracování. Výběr technologií je totiž delegován německé společnosti SMS Group, se kterou má původní vlastník EMH nadstandardní vztahy. Podle kupní smlouvy mezi ČEZ a EMH nesmí nový majoritní vlastník do procesu nezávislého výběru technologií zasahovat. Takže vlk se nažral, koza ale zůstala téměř celá.
    Baterie, podobně jako čipy, jsou strategickým produktem. Je jistě dobré, pokud by západní svět a Česko byli alespoň částečně nezávislí na čínském dovozu. Čísla však jasně ukazují, že náš lithiový poklad ve skutečnosti pokladem není, ani finančním a ani strategickým.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Národní plán poroby.

    Vojtěch Boháč
    Národní plán obnovy: koncentrovaná deprese posledních měsíců.
    Měli jsme možnost adaptovat krajinu na klimatickou změnu a zastavit přeměnu země v poušť. Komise se nakonec spokojila s tím, že velké zemědělské koncerny (nebudeme jmenovat) dostanou peníze na zavlažování za to, že uděláme v krajině nabíječky na elektroauta. Jak to celé bylo vysvětluje Alžběta Bajerová👇
    No, z čeho jste měli poslední týdny depresi vy?

    https://www.voxpot.cz/narodni-plan-obnovy-brusel-posvetil-sanci-na-oziveni-krajiny-ale-cesko-promrhalo/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ruští hasiči už celé dny svádějí boj s rozsáhlými lesními požáry na Sibiři. Nejhůře oheň zasáhl Jakutsko, kde hustý dým mimo jiné zastavil i provoz na letišti. S hašením více než tří set požárů přitom pomáhají právě letadla. A spolu s nimi tisíce lidí na zemi. Požáry se na východě Ruska pravidelně opakují, rok od roku jsou však horší.


    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-sibir-jakutsk-pozary-obrazem.A210719_133721_zahranicni_kha?galerie
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam