• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PAD
    PAD --- ---
    KEB: Ja myslim, ze to chapu: lidi, kteri voli tento typ stran uvazuji uplne jinak. Ja se s volici ANO bavim (ziju na male vesnici, bavim se s kazdym). "Za Kalouska" dostavali malo pridano na duchodu nebo platu (tj. zejmena statni zamestnanci nebo duchodci, jine volice ANO neznam). Alespon nominalne to bylo minimum. Prisel Babis a slibil jim penize a ty jim dal. No tak ho voli. Hotovo smytec. Nic vic je nezajima. Babis to umi navlect do hezkeho havu, ze vsichni ostatni jsou jeste vetsi sraci, takze mu prominou i ty aferky typu Capak nebo Becva ... Vzdyt prece kazda strana ma nejake takove kostlivce ve skrini. To, ze lide nevolici Babise, resp. opozice, toto nedokaze pochopit je kamenem urazu. Volici Burese dobre vidi, ze je to gauner, ale jsou presvedceni, ze ostatni jsou taky a tento jim aspon prisypal prachy. [To, ze jim je druhou rukou vzal na inflaci zpusobenou rozvolenou fiskalni politikou, to nechapou/nevedi, protoze se to ve skolach neuci. Kdyz jim to reknu, tak chvili treba ticho a pak zacnou fantazie o tom, ze Slachta treba bude lepsi.]

    Problemem nasich elit je, ze si doted mysli, ze volby vyhravaji nejake eticke normy nebo principy. Ne. Vyhravaji je predevsim penize. Etika je luxus, ktery resi rekl bych ne vice jak 10% populace. Nase levice tak dlouho resila intelektualni temata, az se odcizila svemu elektoratu. Tak jim ho vyluxoval Bures. Totez se castecne deje i Piratum dnes. (Tam to zase luxuje Spolu.)

    Jednou mi kamarad Spanel vypravel o jednom starostovi, ktery nepokryte lhal a take to priznaval, ze lze. Ale hajil to tim, ze prece lzou vsichni. A taky kradl. To prece taky delaji vsichni. Paradoxne tak byl duveryhodnejsi, protoze jeho volici si rekli, ze kdyz nezakryva ani tohle, tak asi uz nic. Mesto tizilo velke mnozstvi bezdomovcu. Volby tak vyhral se slibem, ze to vyresi. A vyresil. Vypudil je za mesto. Lidem stouply ceny nemovitosti a zvolili ho znovu. Takhle nejak se dostavaji fasisti k moci. Ne tim, ze lidi zvoli fasouny - to je ta posledni faze - ale ze politici neresi problemy, ktere ti lide maji.

    Ja nechapu jinou vec: proc, kdyz je evidentni, ze politika je vlastne trh sluzeb, tj. politik nabizi, ze neco prosadi, lide voli / "nakupuji" podle svych potreb, proc nikdo vlastne necili dobre na tu cast lidi, kterym je tahle parta odporna. Ja treba jako volic postradam stranu, ktera by prosazovala ekologii, vzdelani, efektivni stat, duchodovou reformu. Neni ani jedna strana, ktera by toto splnovala. Kdyz uz nic jineho, tak aspon kdyby byla strana, ktera nabidne verohodnou vizi, jak z tohoto naroda polovzdelanych pitomcu udelat stredoevropske Finsko nebo Dansko. Neni. Ani jedna.

    Jak to souvisi s klima zmenou? Treba tak, ze zatim nikdo lidem nevysvetluje, ze green deal je taky obrovska prilezitost, jak zmodernizovat prumysl. Nebo ze domacnosti mohou vlastne usetrit za elektrinu, kdyz budou mit vlastni FVE. Nebo ze kdyz nebudeme nic delat, tak si nas to dozene a spolu s dalsimi krizemi, na ktere mame zadelano (napr. s duchody), se v tom pekne vykoupeme (tj. klesne zivotni uroven). Vsechno se to da prelozit na parky a rohliky. Nebo na koblihy ...
    KEB
    KEB --- ---
    PETER_PAN: to chápu, já nechápu, že jim to tolik lidí pořád žere
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: a proto tam nejsi ty
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    TADEAS: v Nemecku se uz asi 10 let pretahuje Bavorsko se severem zeme, s mistnima a ekologama, zatim to nevypada. Nechci videt, jak to pujde u nas.
    Krome toho, ze jsme v tezkym skluzu ohledne koncovy distribucni site pro EV (napr. Praha by touto dobou musela vydavat tisice stavebnich povoleni rocne), musime zakopat/nadimenzovat paterni ZVN a VVN. Akcionari CEZu to asi nebudou calovat..

    A nebo jezdit na vodik :-)

    (Frekventanti exopolitickeho klubu ovsem vi, ze fskutecnosti staci volnit funkcni patenty negative mass propulsion, quantum vacuum energy extraction, aneutronic fusion propulsion, aka $600 trillion question.

    pro ostatni, ty technologie jsou realita:
    Le rapport d'avancement SIGMA2 2021
    https://www.3af.fr/news/le-rapport-d-avancement-sigma2-2021-2182
    https://www.theblackvault.com/documentarchive/pentagon-now-admits-aatip-utilized-uap-ufo-reports/
    )
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #apocalypse #doomed

    "It’s Biblical" — Climate Fueled Destruction Circles The Globe | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2021/08/02/its-biblical-climate-fueled-destruction-circles-the-globe/

    West of the Mississippi we have droughts, fires and smoke, and east of the Mississippi there’s flooding,” Anne Golden, whose home was destroyed by the Bootleg Fire, told the New York Times. “It’s biblical. It just feels like the plague and everything else.”

    In Colorado, mudslides set off by three days of heavy rainfall cascaded down a mountainside burned by the Grizzly Creek wildfire last year. The compound disaster blocked portions of I-70 with boulders and stranded motorists, including more than 100 forced to remain in their cars overnight.

    International destruction

    Wildfires, fueled by dry heat linked to climate change, are also raging around the Mediterranean including on the Italian peninsula and in Sicily. In Turkey, “The animals are on fire,” Kacarlar resident Muzeyyan Kacar told CNN; at least eight people have died in the more than 100 fires across the country. Wildfires and extreme heat also prompted closures and evacuations across Greece.

    Farther East, at least seven people were killed in a landslide in northern India set off by heavy monsoon rains. “I am 58-years-old and I have never seen such a severe flood in my life,” Ved Prakash, a resident of Rajouri, told Reuters. “Welcome to global warming!” George Papabeis, a Greek-American tourist in Athens told Reuters
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: Ja hlavne nechapu jak muzou mit tak hrosi kuzi.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    VOYTEX: v kalifornii uz to v tech exponovanejch mistech zacinaj zakopavat
    TUHO
    TUHO --- ---
    SEJDA: To je proste jeden z manasku na tyci, kterej se vystrci pred kamery, aby neco odblabolil a moc se nekoukalo na to, co se skutecne resi. Podobnej tip jako Havlicek. Jsem se nedavno bavil s kamosem z ministerstva pro mistni rozvoj. Vsichni resej, ze plan obnovy je kardinalni pruser na hovno pripravenej, bez koncepce, nevedi jak s tim, EK to stale hazi na hlavu, prijde Havlicek, kterej o problemu a stavu nevi lautr nic, necha se hodinu briefovat a potom vleze pred kamery, kde spusti blabolici kafemlejnek o tom, jak je vsechno bezvadny v poradku, jsme nejlepsi, bezvadne pripraveny etc. Ja nechapu, ze nejlepsi priprava na politiku neni spis DAMU nebo neco takovyho.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: taky to lze vnimat obracene. Je uzasny kam jsme se za ty 2000 let dostali, je to cca 50 generaci. A na spouste mist sveta byly nejaky nativni kmeny jeste 10 generaci zpatky. Ale souhlasim, ze pro reseni soucasnejch problemu to v tuhle chvili nestaci. Otazkou je, co je hnacim motorem (kulturni) evoluce. Jestli externi tlak, nebo jen meritko casu.... Nezmar by mohl vypravet

    Verim, ze lidsto klima problem zas posune o kus dal, i kdyz vsechny problemy to nevyresi.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    Z ceho si nabijeme elektromobily, kdyz nadzemni vedeni nezvlada zatez pri 45°C?
    Pevnina se zatim drzi, ale na Rhodosu byl uplnej blackout.

    Greece’s electricity grid on brink of collapse as heatwave fuels record wildfires
    https://www.msn.com/en-gb/news/world/greece-s-electricity-grid-on-brink-of-collapse-as-heatwave-fuels-record-wildfires/ar-AAMQZOj
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: jo, zaklad tech planetarnich instituci v tomhle smyslu existuje, ale tu funkci dosahuji omezene. na casove ose instituci jsou to novacci, tak se neni cemu divit, jen nas planetarni realita lehce predbehla, v dusledku toho, ze sociopoliticky je ta nase vlastni agrotechnologistika na planetarni urovni neregulovana

    viz TADEAS nebo

    The Postwar Origins of the Global Environment | Columbia University Press
    http://cup.columbia.edu/book/the-postwar-origins-of-the-global-environment/9780231166485
    KEB
    KEB --- ---
    Na oenergetice.cz v podcastovem rozstřelu jsem objevil tohle

    2050 podcast
    https://2050podcast.cz/

    Pro někoho kdo se o to víc zajímá tam moc nových informací není a forma mi taky úplně nevyhovuje, ale pro nováčky asi dobrý. Soudím podle prvního dílu. Takže pokud máte komu sdílet, sdílejte než to pitomio zakáže :-)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: naprostej souhlas, diskuze o atribuci tehle jevu ke zmenam klimatu jsou nepodstatny, co je dulezity, ze uz kvuli 170 lidem tomu priklada evropa takovou vahu a klimaticky zmeny budou mit daleko rozsahlejsi impact nez 170 lidi v EU.

    TADEAS: mame ale uz prece OSN. To ze nefunguje efektivne, nebo ze zeme nekooperuji je vec jina. Ale vytvoreni jakykoliv novy instituce to s nejvetsi pravdepodobnosti nezmeni, pac bude narazet na ty samy problemy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ad systemova podrazenost sociopoliticky situace tem agrotechnologistickejm infrastrukturam (aka absence socialni intencionality / instituci odpovidajiciho [planetarniho] kalibru )



    TADEAS:
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    What we finally have to understand about the climate crisis in order to protect ourselves
    https://www.vice.com/de/article/pkbxkg/was-wir-endlich-uber-die-klimakrise-begreifen-mussen-um-uns-zu-schutzen


    The flood disaster of the past few days made one thing suddenly clear: Nobody is safe in the climate crisis. In Germany, Belgium, the Netherlands and Austria, heavy rain wreaked havoc and killed at least 170 people in Germany alone. If it is now being discussed whether these events are related to global warming, it shows one thing above all: the climate crisis is socially, politically and medially not yet understood.

    Because even if the so-called attribution research, which explores the connections between climate and extreme weather, should determine in the coming weeks that the flood disaster was only to a lesser extent aggravated by global warming, it is absolutely clear that extreme weather events such as heavy rain and heat waves are on the increase and will cause more and more devastating damage. Climate science has been warning against this for decades
    KEB
    KEB --- ---
    TADEAS: o to víc budeš potřebovat námořních min a pobřežních baterií :-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: muzeme si na geopoliticky otazky zelandsky gated community zalozit separatni klubik .] ... ale: jiste, kterym bohatym strana dovoli, at tam migrujou, svoje chudsi soudruhy si urcite chtit vzit nebudou. jinak hodne investorskejch viz zeland prave z ciny odmita [asi 3/4].
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: o to se postara cina :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: mozna to chce proste lokalizovat pro CZ. smerujeme tam a tam, znamena to to a to za taolik a tolik let, takovahle a takovahle politika/policies situaci zlepsuje/zhorsuje... a vyhodnocovat tim prizmatem kontinualne nase mikroregionalni prokrastinaci
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OMNIHASH: a taky nepotrebujes drat na hranici
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TADEAS: tak Zéland je u moře, tam na to budou podstatně citlivější, až bude Auckland pět metrů pod vodou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam