• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    DNF
    DNF --- ---
    TADEAS: No jo, proto clovek nekupuje portugalsky a spanelsky lilky, protoze to pestujou borci co v tom skleniku i bydlej a venku nebyli nekolik mesicu. To co je v tom clanku je slabej odvar co jsem slysel od mistnich kdyz jsem tam byl, v nejvetsim rozkvetu evropsky podpory "zemedelstvi". Tak to se da poresit proste lokalnima zdrojema, coz je drahy, a s mnohem omezenejsi sezonou. (Na to samozrejme existuje technicistni reseni, vertical farming. Mozna sance pro mesta, mozna proste jen dalsi scifi.)

    Ale co treba elektronika, to tak jednoduchy neni, i kdyz i tady se da koupit notas sestavenej v Nemecku, ale chip na pacicky bondovalo dratkama stejne cinsky dite, protoze jinak by nedostalo veceri.

    Za jidlo vetsina lidi da za svuj zivot radove vic nez za kolik kupuje elektroniku. Ja jsem docela geek, ale taky to u me bude nasobne vic za jidlo. (OK, kdyz jsem si to precet, a pocitam alkohol jako jidlo, je to taky radove.) Nemusim mit kazdej rok novej mobil a fotak mam deset let. A urcite budou i lidi, ktery za elektroniku daj vic, ale tech nebude zas tolik. Ostatni co by chteli taky je sledujou na jutubech.

    Pointu to asi nema, leda *lokalni je moralni* jak se pise na plechovym plote v Brne - takze to musi bejt pravda.
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK: na parkoviste nebylo misto, tak z toho udelali featuru ;) ale za me dobry
    TADEAS: rikam si, kolik vyrobku/potravin by se nakonec celkove importovalo do nemecka, kdyby bojkotovali veskerou slave labor(nebo tu ktera k tomu nema daleko)
    VOYTEX: o tom, nechodit volit, nepadlo ani slovo, snad to tak nevyznelo, to se pripadne omlouvam

    a abych jen neblabolil tak neco pozitivniho na zaver :)
    Half of the European funds spent to fight climate change went into ineffective measures
    Half of the European funds spent to fight climate change went into ineffective measures / Data news / News / Home - edjnet
    https://www.europeandatajournalism.eu/eng/News/Data-news/Half-of-the-European-funds-spent-to-fight-climate-change-went-into-ineffective-measures
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    civilizace / jadro-periferie

    German campaign calls for boycott of slave labor products in Portugal
    https://www.esquerda.net/artigo/campanha-alema-pede-boicote-produtos-do-trabalho-escravo-em-portugal/76033

    Environmental Destruction and Slave Labor - Third World at the Center of Europe: Superintensive Agriculture and its Consequences in Portugal" is the title of the document(link is external) which denounces the conditions of production on farms in regions such as Alentejo and Algarve.

    The document refers to the existence of “gigantic cities with plastic greenhouses”, which consume the scarce existing water, “polluted by used pesticides”.

    The products are “grown and harvested by modern slaves: illegal or semi-legal migrants from Asia, Africa or even Eastern Europe”, who live in “inhumane” conditions in “confined spaces in communal accommodation, for which they also have to pay part of their income. extremely low wages”.

    ...

    attracted by EU subsidies of up to 55% of investment costs, international companies set up in Alentejo and Algarve”. Indians, Thais, Nepalese and Pakistanis work on these farms, whether in the red fruit greenhouses on the coast, in the cultivation of avocado in the Algarve or in the new olive plantations near the Spanish border.

    The campaign states that new forms of agricultural exploitation consume a lot of water, without interruption, and recalls that "the water industry in Portugal is largely privatized and only guarantees supply to large customers in the event of a bottleneck

    ...

    The campaign is associated with initiatives such as “Solidarity to the Immigrant” (SOLIM) or #JuntosPeloSudoeste in defense of the rights of migrant workers, against the exploitation of people and resources and for the interests of traditional agricultural holdings.

    In this sense, it requires a fair distribution of water; careful control of working conditions; the implementation of at least EC minimum agricultural requirements; and a better supply chain law with a mandate for oversight bodies and with clear penalties.

    TADEAS:
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ateny

    PAD
    PAD --- ---
    SEJDA: diky, to jsem nevedel, dava to smysl
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PAD: jenomze ty nemecke moderni uhelne bloky maji najezd 15 minut na 30 %
    ceske prestarle smejdy maji najezd 2 dny, nebo tak nejak. Jedine co jde s tim ceskym srotem delat je rozebrat. Ev. jde jeste pouzit beton a infrastruktura po kompletni modernizaci, ale uz vidim, jak nekdo rychle spocita, ze se vyplati radeji postavit fungl nove bloky blize mestum.
    PAD
    PAD --- ---
    GOR: Beru to jako hypoteticky scenar (jaderky zavirat nebudeme jeste dlouho). Je to ale desiva predstava, Rusko nas drzi za ... Nicmene, to se nestane, Dukovany i Temelin pojedou jeste dlouho pokryvaji nam cca 30% spotreby. Cca 20% je v soucasnosti export, takze ten muzeme ozelet. Takze ten prechod od uhli k OZE neni zas takova hruza, nepotrebujes zalohovat vse. A i napr. v Nemecku se pocita s tim, ze se bude zalohovat i modernejsimi bloky na uhli. IMHO je to z mnoha duvodu lepsi, nez zalohovani plynem:
    - uhli mame, elektrarny na nej taky
    - zmirnis sok, ze zavreni tech uhelek, protoze aspon nektere budou v zaloze, cili je budes platit, cili nebude takova nezamestnanost v uz tak problematickych regionech
    - porad nejsem presvedcen o tom, ze je plyn cistsi pokud jde o CO2 - ano, pri spaleni jej emituje mene, ale pri tezbe a distribuci unika metan, ktery je mnohonasobne skodlivejsi, pokud jde o otepleni
    - plyn porad znamena do velke miry Rusko - nevim, proc posilat penize nekomu, kdo nas povazuje za nepritele ...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GOR: ale ved to uz je vymyslene, ty si necital vodikovu strategiu CR? :)))

    https://www.mpo.cz/images/Vod__kov___strategie_26.7.2021.pdf
    GOR
    GOR --- ---
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GOR: pro paranoiky 1:1, jenze nepotrebujes vsechno s okamzitym nabehem, takze se to strukturuje .. okamzity nabeh, do 15 minut, do 30 minut, do 60 minut. Takova nejaka "sicher ist sicher" predstava plati i pro premenu energetiky v Nemecku. Tj. mit okamzitou spotrebu letniho dne 3x .. 2x v OZE a 1x v zalohach. V zime pak pouzivat predevsim kogeneracni zdroje s ucinnosti nad 40 %.
    GOR
    GOR --- ---
    SEJDA: Moh bys tedy vsechny poucit a vycislit objem te "jen" zalohy a dle tveho optimalni slozeni OZE?
    PAD
    PAD --- ---
    TUHO: jeste bych pridal - a proc ostatni, co neco delaji, to delaji spatne. V tom jsme the best:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: pojdme byt vsichni oběti spolu, fňuk.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GOR: plyn ma byt pouze jako zaloha pro OZE, ev. kogenarace pro sidliste. Ale ty by taky mely byt toouto dobou uz zateplene.
    TUHO
    TUHO --- ---
    JIMIQ: A proc neco rozjizdet? Pojdme vsechen cas venovat analyze a rozboru duvodu "proc nemuzeme vubec nic delat" :D
    TUHO
    TUHO --- ---
    Území několika obcí severně od Atén zachvátil velký požár. Své domovy musely opustit tisíce lidí, evakuovány byly i děti z letních táborů. V Řecku vrcholí jedna z nejhorší vln veder za poslední desetiletí a v Aténách teploty vystoupaly na 42 stupňů. Úřady omezily návštěvní dobu Akropole a dalších památek. Požáry dál sužují mimo jiné také Turecko.

    Tisíce lidí uprchly před požárem u Atén, řecké památky kvůli extrémnímu horku omezují otevírací dobu — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3349638-v-recku-vrcholi-vlna-veder-pamatky-omezuji-oteviraci-dobu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    o důvod víc rozjet stavbu OZE naplno a zrychlit výstavbu české gigafactory na baterky :)
    GOR
    GOR --- ---
    JIMIQ: Uhm, a predstav si totez v momente, kdy elektroenergetika bude po zavreni uhelnych a jadernych elektraren na plynu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PER2: doufám že se přes zimu něco posere aby ti chytráci co furt říkají že plyn je nejlepší a TČ se nevyplatí ostrouhali :)
    PER2
    PER2 --- ---
    :)
    Gazprom has stopped pumping natural gas into underground storage facilities in Europe
    Stopped pumping into Gas Storage Bergermeer in Netherlands, Reden Gas Storage in Germany(the biggest in Western Europe). Started pumping FROM(in summer should pump into) Gas Storage in Haidach, Austria
    Continue to pump into UGS Katharina and Jemgum in Germany
    Also transit dropped via Yamal-Europe pipeline(via Belarus, Poland and Germany) from 84 MCM per day last Friday to below 50 MCM today
    This is after cold winter and half-empty storages with total 57,54% fill rate, 16.2% below average rate last 5 years. And almost the end of summer
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: to se mi libi, doba levného másla (s prilisnou externalitou) .)

    Hard times create strong men.
    Strong men create good times.
    Good times create weak men.
    And, weak men create hard times <- You are here
    PER2
    PER2 --- ---
    PAD: "Ja nechapu jinou vec: proc, kdyz je evidentni, ze politika je vlastne trh sluzeb, tj. politik nabizi, ze neco prosadi, lide voli / "nakupuji" podle svych potreb, proc nikdo vlastne necili dobre na tu cast lidi, kterym je tahle parta odporna. Ja treba jako volic postradam stranu, ktera by prosazovala ekologii, vzdelani, efektivni stat, duchodovou reformu. Neni ani jedna strana, ktera by toto splnovala. Kdyz uz nic jineho, tak aspon kdyby byla strana, ktera nabidne verohodnou vizi, jak z tohoto naroda polovzdelanych pitomcu udelat stredoevropske Finsko nebo Dansko. Neni. Ani jedna"


    ikdyz tu budes mit takovou stranu, tak ty body nikdy neprosadi pres ostatni strany/opozici/mlhu/pumpare/vlekare/lobysty/dalsi pakaz, takhle zeme je mrtva a my s ni
    nemas tu ani zadnou silnou osobnost, ktera by takovou stranu vedla, je tu hodne lidi ,kteri by neco takovyho chteli, ale nikdo pro to nic neudela, vcetne me a tebe, silny osobnosti se rodi v krizi a ta bohuzel teprve prijde, my jsme masla co vymekli behem blahobytu a klidu a miru v evrope a to je realita


    TADEAS: baba nas vsechny zachranil pred smrti nebo ne? a ani nas to moc nestalo, zdroje jsou i na duchody(aspon tenhle rok jeste teda) a i na koblihy zbyde :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam