• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    THE_DARKNESS: Ano, nejvice mi imponuje armada nezaockovanych jedincu, neschopnych se obetovat, rvouci za to, aby jini nasazovaly sve zivoty v boji proti nabozenskemu presvedceni v Afgahistanu.
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    TADEAS: "Opatrným optimismem mě naplňuje, jak se mluví o koronaviru. Mám na mysli především fráze „stlačovat křivku“, „otočit křivku“, tedy vývoj počtu nakažených. Vyjadřuje zodpovědnost za lidi, které vůbec neznáte a nemáte s nimi co do činění. Je to apel, který míří k budoucnosti. A ukazuje, že lidské bytosti dokážou přemýšlet v širších časových a prostorových měřítkách, než jsme si mysleli." to mě v ČR zrovna moc optimismem nenaplňuje :(
    PER2
    PER2 --- ---
    Planting forests may cool the planet more than thought
    https://phys.org/news/2021-08-forests-cool-planet-thought.html

    They report in the Proceedings of the National Academy of Sciences that the denser cloud formations associated with forested areas means that reforestation would likely be more effective at cooling Earth's atmosphere than previously thought.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    „Hrůza globálního oteplování zastírá naši schopnost vidět budoucnost,“ říká filozof Timothy Morton | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/hruza-globalniho-oteplovani-zastira-nasi-schopnost-videt-budoucnost-rika-filozof-8216277
    TUHO
    TUHO --- ---
    Britska kolumbie

    TUHO
    TUHO --- ---
    Hele možná máte depky z přívalu špatných zpráv o klimatu. Zvlášť teď po další zprávě IPCC. Možná jste unavený z toho, že přes hromady řečí se reálně v podstatě žádný politici tématu nevěnují. A když jo, tak navrhují směšně neúčinná řešení. Možná se taky bojíte jak bude vypadat budoucnost. Co čeká naše děti. Zajistíme dostatečně stabilní svět.
    Jestli jo, tak nejste sami. A měli byste přijít v pátek a sobotu do HaDivadla .) Díky impulzu z brněnské umělecké scény lidí kolem HaDivadla a Terénu jsme spolu s Katarina Hladekova dostali příležitost kurátorovat akci, která bude právě pro lidi, který jsou přívalem špatných zpráv unavený. Ale který taky odmítají rezignovat. A po skoro roce příprav jsme dali dohromady akci "Dům kultury a únavy".
    Asi se nebudeme ujišťovat, že všechno dobře dopadne. Ale chceme vytvořit prostředí pro vzájemnou podporu a hledat způsoby jak sílit - individuálně, kolektivně i ekosystémově. A taky budeme hledat cesty, jak ve světě poznamenaném takovým nezpečím žít a nezbláznit se. Nebo jak se prostě připravit na svět, který přichází. Protože vším špatným se nakonec dá projít lépe ve spojenectví a s přátelstvím.
    Takže tento pátek a sobota v brněnském HaDivadle.
    Díky všem z týmu, který akci dával dohromady - a díky za téměř rok podnětných diskuzí, probírání tématu horem dolem, vzájemný podpory a práce. Bylo to hrozně milý, skoro je mi líto, že ty přípravy skončily 😃 A těším se v pátek na viděnou 😘

    Dům kultury a únavy
    https://www.facebook.com/events/501156767810484?ref=newsfeed
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SHEFIK: "how dare you???"
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Germany ‘set for biggest rise in greenhouse gases for 30 years’ | Greenhouse gas emissions | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/aug/15/germany-set-for-biggest-rise-in-greenhouse-gases-for-30-years

    Germany is forecast to record its biggest rise in greenhouse gas emissions since 1990 this year as the economy rebounds from the pandemic-related downturn, according to a report by an environmental thinktank.

    Berlin-based Agora Energiewende said the country’s emissions would probably rise by the equivalent of 47m tons of carbon dioxide.

    The increase means Germany’s emissions will be about 37% lower than in 1990. It had aimed to cut emissions by 40% by 2020, and met the target last year but only due to the economic downturn.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Siberian wildfires now bigger than all other fires in world combined
    https://www.youtube.com/watch?v=pYe6QIBdTKs
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Tohle sedí. Nevím, jestli je to vtip, nebo ilustrace z uniklé zprávy IPCC.

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PER2: evidentne si ty nasledky oteplovani lidstvo zaslouzi
    PER2
    PER2 --- ---
    muhaha, to bude jeste legrace

    Vlny veder a podprůměrná produkce větrných elektráren spolu s vysokými cenami uhlí a plynu způsobily prudký nárůst cen elektřiny v celé Evropě, uvádí analytici ICIS. Spotové ceny v ČR, Německu, Nizozemsku nebo Spojeném království dosahují až 145 EUR/MWh, v Řecku dokonce přesahují hranici 200 EUR/MWh.

    Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena vyzvala Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence ke zvýšení těžby. Současná úroveň produkce podle Bílého domu není dostatečná, což by mohlo ohrozit nynější zotavování světové ekonomiky. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle které se tak Bílý dům snaží bojovat proti rostoucím cenám benzinu. Ceny ropy na výzvu reagovaly poklesem, Brent se tak vrátil pod 70 dolarů za barel.

    Saúdskoarabská společnost Saudi Aramco, která je největší ropnou společností na světě, přičemž většinovým vlastníkem je Saúdská Arábie, plánuje do roku 2025 navýšit svou produkční udržitelnou kapacitu o 550 tis. barelů ropy za den. Navýšení ropné produkce je součástí dlouhodobého plánu společnosti, jehož cílem je zvýšení maximální udržitelné kapacity na 13 mil. barelů ropy za den (bpd).
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    S rostoucími teplotami může lidem pomoci důmyslná metoda lapačů větru ze starověkých říší | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/lapac-vetru-oteplovani-klima-egypt-klimatizace-chladici-zarizeni_2108151454_jgr
    DRSH
    DRSH --- ---
    Americké ostrovy Outer Banks budou klimatickou krizí postiženy mezi prvními, vlastně už jsou | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/americke-ostrovy-outer-banks-budou-klimatickou-krizi-postizeny-mezi-prvnimi-8554123#player=on
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Positive Tipping Points to Avoid Climate Tipping Points | Professor Tim Lenton
    https://youtu.be/UFJCc2-tHy0
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Climate – Values – Resources: Wood counts! on 10.06.2021 – Key note of Prof H. J. Schellnhuber
    https://youtu.be/jNMIPh_6DbY
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    GOJATLA: Podrobněji se Tykačovi věnuje Deník Referendum. S vývojem cen povolenek se z jeho investice do uhlí stává noční můra a má teď dost starostí co s tím. Vazby na politiky se mu ještě budou hodit.

    Uhlobaronovo velmi pozdní odpoledne: jaké dnes zbývají Pavlu Tykačovi možnosti?
    https://denikreferendum.cz/clanek/32955-uhlobaronovo-velmi-pozdni-odpoledne-jake-dnes-zbyvaji-pavlu-tykacovi-moznosti

    "Nijak nepřekvapí, že Tykačovy firmy zatím na účty chybějící tři miliardy korun nezaplatily. Hrozí tak, že by v případě jejich krachu, který vzhledem k tomu, že za poslední rok zaznamenaly poprvé miliardové ztráty, není v nejbližších letech vůbec nepředstavitelný, náklady na rekultivace skončily na bedrech státu, zatímco Pavlu Tykačovi by, podobně jako před ním Zdeňku Bakalovi, zůstaly zisky z předchozích let. "
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Greenhouse gas emissions must peak within 4 years, says leaked UN report | Climate change | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/aug/12/greenhouse-gas-emissions-must-peak-within-4-years-says-leaked-un-report

    Part three is not scheduled to be released before next March, but a small group of scientists decided to leak the draft via the Spanish branch of Scientist Rebellion, an offshoot of the Extinction Rebellion movement.
    ...
    The top 10% of emitters globally, who are the wealthiest 10%, contribute between 36 and 45% of emissions, which is 10 times as much as the poorest 10%, who are responsible for only about three to 5%, the report finds.
    ...
    Cutting emissions in the next decade will be crucial to any hope of holding global heating within 1.5C of pre-industrial levels, beyond which the impacts of climate breakdown will cause widespread devastation. “Weaker near-term action would place limiting warming to these levels out of reach
    ...
    CTXT, the Spanish publication that leaked the draft, said it showed that the global economy must be shifted rapidly away from a reliance on conventional GDP growth, but that the report underplays this. “The essential radical change in an economic system whose perverse operation of accumulation and reproduction of capital in perpetuity has brought us to the current critical point is not clearly mentioned,” CTXT wrote.
    DRSH
    DRSH --- ---
    Svět se dozvěděl nové informace o změnách klimatu | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/svet-se-dozvedel-nove-informace-o-zmenach-klimatu-8555482
    DRSH
    DRSH --- ---
    Hostětínská klimatická akademie | Veronica - Centrum Hostětín
    https://hostetin.veronica.cz/node/1266
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam