• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: cus, hele si tu nekde mel prispevek o recyklaci baterii - jejich zpusobech, moznostech ziskani materialu, etc… ale to nemuzu najit, nevis? :)
    KEB
    KEB --- ---
    AYOS: prosimtě nechceš si změnit ikonku, to blikání je fakt na palici, prosím...
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: nebuď hnidopich, cilovce je to jedno
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #positive #duhaNewsletter

    máme skvělé zprávy. Zdá se, že den D pro obnovitelné zdroje pokračuje. Není divu, obuly se s námi do toho stovky lidí. Díky, že společně začínáme novou epizodou české energetiky.

    Co se vlastně stalo?
    Senátoři a senátorky včera vrátili novelu o obnovitelných zdrojích zpět do poslanecké sněmovny a navrhují do novely zařadit chybějící podporu solárních elektráren.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: ziarovky su zrovna taky pripad, kedy ludia zistili, ze ked maju o 80% mensiu spotrebu na svietenie, tak je to lepsie, zrejme casom dospeju k podobnemu nazoru aj u elektromobilov, ze budu mat mensie naklady na provoz a servis
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AYOS: elektronických automobilů?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    AYOS: Laura Otýpková z advokátní kanceláře Frank Bold
    Česku hrozí postih za to, že umožňuje uhelným elektrárnám překračovat emisní limity, varuje expertka | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/cesku-hrozi-postih-za-ze-umoznuje-uhelnym-elektrarnam-prekracovat-emisni-limity-8557726

    Přímo ti provozovatelé elektráren de facto nic neporušují, přestože ta zařízení provozují díky nějakému protiprávnímu stavu, který nastal. Konkrétně je ten stav v rozporu s evropskou směrnicí o průmyslových emisích a se zákonem o integrované prevenci.
    Tohle pochybení jde za krajskými úřady, respektive za Ministerstvem životního prostředí. To jsou teď orgány státu, které se dopouštějí porušení evropského práva, za což hrozí České republice nějaká sankce ze strany Evropské unie.
    ...
    Doufáme, že Ministerstvo životního prostředí vydá pokyn krajským úřadům k urychlené nápravě tohoto stavu a že vůbec nebude muset dojít na to, že by to řešila Evropská unie.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AYOS: to patri do dezinformaci .. jednoznacne nikdo nikdy nenavrhnul, aby v roce 2035 auta se spalovacim pohonem nemohla vubec vyjet. Jde jenom o to, ze je autovyrobci nebudou moci prodavat jako nova. Ale urcite do te doby pribude vyjimka, tak jako to je se zarovkami.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    AYOS: Neřeší to někdo v Greenpeace, Hnutí Duha? Ještě by to mohlo zajímat právníky z klimažaloby.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    AYOS: Rozhodne souhlasim. Tady jde spis o proceduralni zalezitosti.

    Napriklad zmenila se norma emisi, casto se zmenila metodika (z principu, musi byt lepe validovana v novych okrajovych oblastech te normy) a tak musi nastat nove premereni. Podle nove metodiky, bez toho ze by stacilo jedno mereni v danem case na miste. Na to bych rekl ze asi hraji a maji treba jeste mesice casu v klidu vypoustet "neze se ukaze" ze normu nesplnuji. Jen IMHO, ale obecne v prumyslu takovahle/podobna setrvacnost existuje.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AYOS: Ptas se, jestli ma smysl podavat stiznost na necinnost ministerstva/kraju, ano ma. I kdyby se tim nakonec nikdo nezabyval, bude to v nejakych statistikach. Kdyz to naformulujes pekne, mozna nekoho napadne, jak to pouzit/vyuzit. Kazdy jeden urednik resi stovky pripadu najednou a nezridka jsou propojene.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    AYOS: To ze nesplnuji limity pro rtut mas overene jak? Protoze takove stanoveni je komplexni problem a nelze ho dovozovat treba z jednoho mereni.
    Obecne to fungovalo v prumyslu nejak takhle. Protoze ruzne šarže paliva mohou a maji jiny obsah tezkych kovu tak se musi stanovit ta rocni emise. A z toho ze pri urcitem vykonu ted prave v tuhle chvily je ta emise o neco vyssi nez norma nelze dovozovat celorocni emise.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Cestou do práce jsem zaslechl poučný příběh, který vyprávěla učitelka dětem z mateřské školky: "Byl jednou jeden král, jmenoval se Midas, a ten měl strašlivé přání, aby se vše, čeho se dotkne, proměnilo ve zlato... " <- we are here
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LINKOS: stat jsme my. A zavrit Babise, ci spise vymerit mu podminecny trest a pokutu je jenom jeden stripek mozaiky toho, co vsechno je treba delat.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AYOS: stát má jiné starosti, třeba jak nenechat zavřít premiéra
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AYOS: Ma to smysl.
    PER2
    PER2 --- ---
    AYOS: koho sis zvolil, toh tam mas (jestli jsi volil nekoho jinyho, vitej v demokracii)
    a neboj, elektrarny se pak zahojej na cenach elektriny a je jedno jak to dopadne :)

    https://oenergetice.cz/elektrarny-cr/ekologove-kritizuji-postup-mzp-vuci-elektrarnam-ktere-nemaji-vyjimku-z-limitu
    https://oenergetice.cz/elektrarny-cr/elektrarny-chvaletice-a-opatovice-zatim-neziskaly-vyjimku-z-emisnich-limitu
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIRIX: vedia postavit umelu sjezdovku v pusti, vedia vyrobit dazd, ale nevedia ani postavit kanalizaciu co by z najvyssej budovy na svete odvadzala hovna a miesto toho to kazdy den musi vozit strudel fekalvozov a bohvie kolko pri tom vypalia fosilnych paliv, uzastne :)))
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Zase tu někdo zpochybňuje ekonomické modely :( Ekonomové přece pracují s daty, bez lidí se objedou.

    ‘Paralysis by analysis’: financial sector focused on climate data instead of action, report says | Climate change | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/aug/17/paralysis-by-analysis-financial-sector-focused-on-climate-data-instead-of-action-report-says

    The report, published by a group called the National Centre for Climate Restoration (Breakthrough), said the financial sector’s approach to the climate crisis was similar to the GFC – when catastrophic housing debt led to a crash. In both cases, it relied on overly optimistic financial models that led it to assume it could avoid disaster.

    The report painted a stark picture of what is expected under the worst-case scenarios. “As a general rule of thumb, global average warming of 4C (covering land and ocean) is consistent with 6C over land, and 8C in the average warming over mid-latitude land. That risks 10C in the summer average, or perhaps 12C in heatwaves,” the report said.

    It noted western Sydney had already reached 48C in summer. “If you add 12C to the 48C you get summer heatwaves of 60C,” the report said. “Bank customers would be dead on the streets.”
    TUHO
    TUHO --- ---
    The UK government has published its hydrogen strategy, providing details of how it will support the development of a domestic low-carbon hydrogen sector.
    In this piece, Carbon Brief examines some of the key talking points from the plan, including how it will be used in different sectors of the economy, from heavy industry to domestic heating.

    In-depth Q&A: How will the UK’s hydrogen strategy help achieve net-zero? | Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/in-depth-qa-how-will-the-uks-hydrogen-strategy-help-achieve-net-zero
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam