• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    not so quick

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Česká virtuální měna je jiná než bitcoin. Místo hodnoty nasává emise uhlíku - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ceska-virtualni-mena-je-jina-nez-bitcoin-misto-hodnoty-nasava-emise-uhliku-174620

    další možnost jak "odbourat" své emise
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    z cyklu Valky o vodu, cast 2394.

    Obec si chtěla přivlastnit studnu, u soudu pohořela - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/obec-si-chtela-privlastnit-studnu-u-soudu-pohorela-40371393
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: It has happened before.
    tohle si nikdo ale nepripousti, thats how human brain works, je to neco hodne vzdaleneho a nam to urciten hrozi, protoze ted se mame dobre ;)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    1177 B.C.: When Civilization Collapsed | Eric Cline
    https://youtu.be/M4LRHJlijVU


    Consider this, optimists. All the societies in the world can collapse simultaneously. It has happened before.

    In the 12th century BCE the great Bronze Age civilizations of the Mediterranean—all of them—suddenly fell apart. Their empires evaporated, their cities emptied out, their technologies disappeared, and famine ruled. Mycenae, Minos, Assyria, Hittites, Canaan, Cyprus—all gone. Even Egypt fell into a steep decline. The Bronze Age was over.

    The event should live in history as one of the great cautionary tales, but it hasn’t because its causes were considered a mystery. How can we know what to be cautious of? Eric Cline has taken on on the mystery. An archaeologist-historian at George Washington University, he is the author of "1177 B.C.: The Year Civilization Collapsed." The failure, he suggests, was systemic. The highly complex, richly interconnected system of the world tipped all at once into chaos.

    "1177 B.C.: When Civilization Collapsed" was given on January 11, 02016 as part of Long Now's Seminar series. The series was started in 02003 to build a compelling body of ideas about long-term thinking from some of the world's leading thinkers. The Seminars take place in San Francisco and are curated and hosted by Stewart Brand. To follow the talks, you can:
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Tereza Špinka
    https://www.facebook.com/groups/2023967384336650/permalink/4384835128249852/

    Sdílím povídání o zobrazování (vědeckém a uměleckém) klima změny a tajících ledovců s polární ekoložkou Marií Šabackou a filozofem Lukášem Likavčanem. Dotkli jsme se i právních rámců, mezinárodní kooperace a Arktické rady:

    Jednej lokálně, mysli globálně? V naší kultuře už máme na víc, myslí si kurátor Fotograf Festivalu | Vltava
    https://vltava.rozhlas.cz/jednej-lokalne-mysli-globalne-v-nasi-kulture-uz-mame-na-vic-mysli-si-kurator-8575165?
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    TADEAS: vsichni cesti politici jsou podelani ze zamestnancu automobilek a navazujiciho retezce, ktery tu behem 30 let korupcnima danovyma pobidkama vypestovali. Takze ted je tu strasliva hromada lidi zavisla na moralne zastaralem techno-ekonomickem modelu a nikdo nema odvahu jim rict, ze se piska konec.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    cop failure / rinse, repeat


    Governments falling woefully short of Paris climate pledges, study finds | Climate change | The Guardian
    https://www.theguardian.com/science/2021/sep/15/governments-falling-short-paris-climate-pledges-study

    Every one of the world’s leading economies, including all the countries that make up the G20, is failing to meet commitments made in the landmark Paris agreement in order to stave off climate catastrophe, a damning new analysis has found.

    Less than two months before crucial United Nations climate talks take place in Scotland, none of the largest greenhouse gas emitting countries have made sufficient plans to lower pollution to meet what they agreed to in the 2015 Paris climate accord.

    TADEAS:
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    leveling down

    Edvard Sequens
    Proti změnám klimatu, za klimatickou spravedlnost!
    https://www.facebook.com/groups/2023967384336650/permalink/4385767208156644/

    Pardon, že zase ty debaty. ČT avizovala jako hlavní téma dnešní debaty s lídry z Vysočiny Zemědělství a životní prostředí, na webu pak: "Vyjádří se k několika problematikám. Mezi tématy bude zdraví prezidenta i pandemie covidu-19. Hlavní ale bude zemědělství a klima. Kromě ochrany životního prostředí se volební lídři budou věnovat například i elektromobilitě nebo extrémům počasí."
    Tak jsme se díval. A těžké zklamání. K tématu zemědělství (a lesnictví a vodárenství) se dostali až v závěrečné čtvrthodině a na životní prostředí a klima se dostalo v podobě, kdy se Witowská úplně blbě zeptá: "Andrej Babiš řekl pro iDNES - My nebudeme souhlasit, aby došlo k zákazu aut se spalovacími motory, my nemůžeme nadiktovat tady, co vymysleli zelený fanatici v Evropském parlamentu. Je tu někdo, kdo by s tímhle výrokem NESOUHLASIL?" A velké ticho a následně nějaké ty řeči proti zákazu, nedostatku elektřiny atd. Však posuďte sami.

    Lídři z Vysočiny diskutovali o covidu, zemědělství a životním prostředí — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3370576-zive-predvolebni-debata-s-lidry-z-kraje-vysocina
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    osel je známý tím, že ohledně globálního oteplování rád rozšíří cokoliv, z čeho vyjde jakýkokliv jiný výsledek neže nutnost masivní podpory jaderné energie tady a teď :-) ovšem s tím dřevem je to fakt zajímavé, jestli je pravda, že dřevěné uhlí ve spálených lesích není vlastně úložiště uhlíku, ale dál katalyzuje rozklad biomasy, tak je to vlastně docela vážný problém....
    :: OSEL.CZ :: - Dřevo v globálním uhlíkovém cyklu
    https://www.osel.cz/11918-drevo-v-globalnim-uhlikovem-cyklu.html

    (každopádně uložení dřeva na budoucí použití coby stavebního materiálu mi pořád přijde jako nejperspektivnější carbon capture vůbec, i po přečetení tohohle článku.. lesy je dobré občas pokácet, jen se to nesmí ani nechat shnít, ani spálit..)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PER2: to nejsou dobry zpravy. beznej obcan tuhle komplexitu vztahu dat nemuze. A uniky urcite budou, dosavadniho metanu z ropnejch lozisek, stejne tak vodiku, jak se bude budovat novej energetickej ekosystem...

    #doomed
    PER2
    PER2 --- ---
    PER2: vodik nas vsechny spasi, jooo :)

    When scientists analyzed air samples trapped in drilled cores of Antarctica's ice, they found atmospheric hydrogen had increased 70 percent over the course of the 20th century.

    Even as recent air pollution laws have sought to curb fossil fuel emissions, hydrogen emissions have continued to surge with no signs of slowing down. And there's a chance that leakage is to blame.

    No one has directly measured how much hydrogen leaks from these processes, but initial estimates suggest it could be significant.

    They can't be sure this is where the hydrogen is coming from – hydrogen emissions from coal combustion are also seriously understudied – but the authors argue it's worth investigating more.

    Especially since green hydrogen processes, which split hydrogen from water to create carbon-free power, could also result in substantial leakage if they are one day scaled up, as some climate scientists and environmentalists hope they will be.

    If hydrogen one day leaks from industrialized hydrogen gas plants, experts are troubled it could increase the lifetime of methane in our atmosphere, a greenhouse gas 20 times more potent than carbon dioxide.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: hranicni dezinfo no .]
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: nechapu proc jsem na to klikal .. vzdy to jelito tam srovnava jenom 2 roky.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    je suis oběť

    Rána zelené energii. Nefoukalo a Němci se opět musí spoléhat na uhlí - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/nemecko-energie-elektrina-uhli-elektrarna.A210914_122159_eko-zahranicni_mato
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    hodne asi urobi ten priemysel, ak sa napr. v nejakej automobilke, kde pracuje 100 ludi spotrebuju hektolitre vody denne, tak tam bude ten priemer na osobu asi vysoky
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    to by mě zajímalo proč já mám míň než půlku průměru (4 osoby, teplá plus studená 224l/den, je to teda bytový vodoměr, takže to není super přesné, ale i kdyby to bylo 250l/den tak je to jen cca půlka průměru (62,5l/osoba/den))

    něco se asi spotřebuje v průmyslu? Ani nechodím do práce poslední rok, že bych splachoval tam. Jsem zvědavej na barák, kde chci dešťovkou splachovat
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    spotreba vody mierne klesla, asi ludom doslo, ze to nie je tak samozrejma vec, my mame podla udajov z vodaren dlhodobu priemernu dennu spotrebu 0,27m3 na domacnost (4 osoby) co je teda pod priemerom CR, tak to mam radost, ze moc neplytvame

    Vodovody v Česku rostou rychleji než dálnice, napojeno už je 94,6 % obyvatel | EnergoZrouti.cz
    https://energozrouti.cz/z/vodovody-v-cesku-rostou-rychleji-nez-dalnice-napojeno-uz-je-94-6-obyvatel
    KEB
    KEB --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam