• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: no, tak ono pokud je to vzduchem chlazený, tak můžeš prostě ten "odpadní teplý vzduch" nějak použít tím, že ho někam naženeš, i když provoz té energocentrály v uzavřené místnosti bude asi problematický sám o sobě... jako obdivuju každého, kdo se o nějakou autonomii fakticky snaží, i když zrovna propan není proti uhlí takové zásadní zlepšení... tedy, pokud jde o emise.

    Pro mě jako technicky zaměřeného člověka je frustrující, že vhodný zdroj k dispozici není.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Carbon Capture Is Expensive, Too Small-Scale to Address Climate Change
    https://www.businessinsider.com/carbon-capture-storage-expensive-climate-change-2021-9

    Through this process, Orca can trap and sequester 4,000 metric tons of carbon dioxide per year — making it the largest facility of its kind in the world (though there are currently only two running).
    ..
    Climate scientist Peter Kalmus has done the math: "If it works, in one year it will capture three seconds worth of humanity's CO2 emissions," he wrote on Twitter."
    It's remarkable to me it is being considered as part of those plans," he said of the IPCC report.
    ...
    There's also the question of timing. The IPCC report says that without capturing significant amounts of carbon over the next 30 years, it will be impossible to get humanity to net-zero emissions by 2050 — and, consequently, to limit warming to 1.5 degrees Celsius.
    Kalmus thinks carbon capture ultimately distracts the world from other solutions that would make a bigger dent in emissions, like investment in renewables and regulations targeting the fossil-fuel industry.
    "Fossil-fuel companies love carbon capture because it really does let them off the hook," he said.
    Friedmann, though, thinks it's possible to expand carbon-capture infrastructure enough to make a difference. If the Senate's infrastructure bill passes in the House, it would allocate $3.5 billion toward direct air capture facilities in the US. Elon Musk also announced this year that he's funding a $100 million carbon-capture contest.
    "We now know that we can do it," Friedmann said. "Now we're just haggling over price and literally asking how much we're willing to pay to save the Earth."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: snazime se ted koupit propanovou elektorcentralu z US (13 kW), vyprodano na mesice dopredu. neexistuje ovsem zadna kogeneracni jednotka podobnejch vlastnosti, ktera by zuzitkovala to odpadni teplo, ktery si myslim ze je znacna ztrata
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: "zla EU" vzdy blokovala transition k plne elektrifikaci poskytovanim levnych poslkych ridicu kamionu s naftou. brexit ftw, áha!
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    „Bla bla bla.“ Greta odbyla „zelené“ sliby vrcholných politiků - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/greta-thunbergova-opet-razi-do-boje-bla-bla-bla-odbyla-zelene-sliby-vrcholnych-politiku-175767
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    V UK tu transition umi chytit za pacesy

    The British have a gas shortage, so they're Googling electric cars like crazy
    https://electrek.co/2021/09/28/the-british-have-a-gas-shortage-so-theyre-googling-electric-cars-like-crazy/

    Analysis of Google search data revealed that online searches for electric cars in the UK exploded 1,600% on September 24 – the day that gas shortages became a widespread problem across the country.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Pár docela dobrých postřehů o elektromobilech
    O ekologii elektromobilů | S Janem Dedkem | Electro Dad # 279
    https://youtu.be/u2zF2SZfJc0
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: ano, ale když na odpůrce elektromoblity vytáhnu argument, že přece elektřina se přepravuje snáz, než cisternovými kamiony, tak se tváří, že nechápu o čem mluvím. Elektromobilita přece nemožným způsobem přetíží odběrnou síť, to je jisté! Není možné, že by dřív došli řidiči cisteren, než elektřina v síti :-)

    a nejlepší je argumentace samořídícími auty - tak určitě, až budeme mít samořídící auta, tak určitě první, co předěláme budou těžké kamiony - a ještě líp, těžké kamiony s hořlavou naftou či výbušným benzínem :-) what could possibly go wrong, že ano ....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: a co takhle ještě kdyby šlo kogeneračními jednotkami nabíjet elektromobily. To máš potom odpadní elektřinu, kdykoliv si potřebuješ zatopit ... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: inflace nesouvisí s klimatem, a hlavně vlastně nevím, proč bych měl inflaci považovat za totální zlo - např. pro zadlužené představuje naději na oddlužení, tedy samozřejmě v závislosti na charakteru dlulhu. Bohatým zase i v případě inflace zůstane postavení, že budou mít více peněz, než chudí -akorát budou řešit dilematu, zda raději neinvestovat a investice budou během inflace současně riskantnější.

    ČR se zvláštním způsobem vymyká z obvyklých ekonomických pouček, kdy vysoká inflace většinou znamenala nízkou nezaměstnanos a obráceně, vysoká nezaměstnanost se týkala období s nízkou inflací. Souvisí to právě s tou nutností investic, které mají lepší šanci ochránit úspory před zhodnocením. Specifikum ČR je těžké nějak rozklíčovat, ale rozhodně to je indikátor, že nejsme zcela standardní západní ekonomika, i když můžeme se samozřejmě utěšovat tím, že je to ve skutečnosti proto, že nás před inflací chrání přirozená spořivost obyvatelstva.

    Každopádně, klimaticko-energetická krize si žádá investice. A pokud by obyvatelstvo své úspory ve strachu z inflace investovalo správným směrem, tedy právě do lepší ochrany před touto krizí - tak by to ve skutečnosti vůbec nemuselo být tak zlé. Peníze jsou nakonec jen čísla. (jinak v mé soukromé ekonomické teorii inflace souvisí s tím, že "odložené spotřebě" neodpovídá nárůst nabídky či zásoby nějakých statků s dostatečně dlouhou trvanlivostí/životností a to tedy vede k tomu, že úspory nejsou dostatečně kryté zbožím či službami, které by si za ně šlo koupit - tato teorie je obecně na NYXu nenáviděna, protože nepředstavuje cool libertariánsko-monetaristické zjednodušení, kdy peníze jsou vnímány prostě jako jedna z komodit a hotovo... jsem prostě na stará kolena moc liberál a keynesián...)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: co myslis tim ze vsechno je v poradku? to je nejedname v systemovy rovine? to je obvykly, ale vyzve planetarity to neodpovida. pokracovani po nastoupene trajejtorii nesystemoveho jednani, nezamyslenych dusledku samozrejme povede ke vsem tem valkam, obrovskymu migracnimu tlaku, redukci populace atd v tomto stoleti. porizovani zbrojaku dobra zabava, spis navrhuju se ucit cinsky. ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: v rovine klimatu je to jasny - klimaticka stabilizace nebo destabilizace ma nejaky parametry a ty muzeme sledovat. pokud bude otepleni o X stupnu odpovidajich tomu, ze civilizacni aktivita jede dal a neni zmenena na zaklade dohody o stabilizaci klimatu, tak muzeme rict, ze zadny systemovy vliv nemame. momentalne mame zamer, ale ty rozhodnuti se nepropsaly do klimaticky reality, tzn. ten feedback tu zatim neni, tj. systemove nemame vliv. treba budeme, zatim ne.
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: takze je vsechno v poradku a muzem si uzivat zivota ;) "omluvte me jdu si udelat zbrojni pas a zasobu munice"

    JIMIQ: s tim jak raketove porostou ceny energii, tak by se ty baterky a nejaky ty solary na strese mohly docela vyplacet
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TADEAS: baterky, baterky, baterky
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: nevedomost a mlha je trochu prehnany. Jen nejde o totalni kontrolu/rizeni, ktera je blizka black hat rezimum. Soucasna spolecnost je nastavena smerovanim (regulacemi) a konsenzem vetsiny, nebo predstavitelu vetsiny. Coz je na long run dobre. Kratkodobe ale neni tak akceschopna a proto ta transition trva dlouho a muze mit gapy (ktery se ale zas na long run komercne zaplni atd atd.)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Paraguay on the brink as historic drought depletes river, its life-giving artery | Global development | The Guardian
    https://www.theguardian.com/global-development/2021/sep/27/paraguay-severe-drought-depletes-river
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: ze je iluze ze jedname nejak v rovine systemu, to bychom delali, pokud bychom byli napr planetarni spolecenstvi, ale to nejsme. a pokud skutecne v rovine systemu nejedname (ve smyslu zamer, plan, akce, prehodnoceni na zaklade vysledku akce...) tak nelze ani mluvit o zodpovednosti... asi je to spis nekde predtim - nevedomost, mlha ,)
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: co to znamena?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam