• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Young climate activists vow to keep fighting despite UN setback | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/oct/20/young-climate-activists-vow-to-keep-fighting-despite-un-setback

    Greta Thunberg and 15 other activists from around the world filed their case accusing Argentina, Brazil, France, Germany and Turkey of violating their rights to life, health and culture under the convention on the rights of the child by failing to cut greenhouse gas emissions to levels that would restrict global warming to 1.5C, in accordance with the Paris agreement.


    The Committee on the Rights of the Child accepted some of their arguments – including that states are legally responsible for the impact of emissions on children outside their borders and that the young people are victims of anticipated threats to their rights.

    But with only weeks to go until the start of vital climate talks at Cop26, the UN body ruled their case was inadmissible and said it would not hear it until they had first taken it to individual national courts – a process that lawyers predict will take years.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1634723605178
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    l'ol

    UN Climate Change Conference Reportedly Using Diesel Generators To Charge Teslas Being Used As Shuttles | ZeroHedge
    https://www.zerohedge.com/markets/un-climate-change-conference-reportedly-using-diesel-generators-charge-teslas-being-used
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    Study: Recycled Lithium Batteries as Good as Newly Mined

    Cathodes made with novel direct-recycling beat commercial materials
    Study: Recycled Lithium Batteries as Good as Newly Mined - IEEE Spectrum
    https://spectrum.ieee.org/recycled-batteries-good-as-newly-mined
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    TUHO: ano prosím, takový kriplfight si nechám líbit.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    TUHO: Nutno podotknout, že ten německej důl je teda asi třikrát větší :D Aspoň podlě google maps.

    Čimž samozřejmě nehájim poláky a jejich retardovanou fascinaci hnědym uhlí.
    TUHO
    TUHO --- ---
    tak ja uz jenom kavicku….

    Polská pomsta za Turów. Tamní úřady zpochybňují příhraniční německý důl s českými majiteli - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/polska-pomsta-za-turow-tamni-urady-zpochybnuji-prihranicni-nemecky-dul-s-ceskymi-majiteli/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Jan Tůma: Jak se bude žít v klimaticky neutrální společnosti? Seriál o změně klimatu začíná - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jann-tuma-jak-se-bude-zit-v-klimaticky-neutralni-spolecnosti-serial-o-zmene-klimatu-zacina

    Ekonom a odborník na emisní povolenky seriál o dekarbonizaci Česká a fungování v bez emisní společnosti

    Asi nic převratného ale může to někomu k něčemu nějak teoreticky být když to teda není z pera ekologického šílence
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Zaujal mě titulek.
    Scientists Genetically Modify Plants to Grow Meat Protein
    https://futurism.com/the-byte/scientists-genetically-modify-plants-grow-meat-protein
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ta odpoved zazniva docela casto. Velmi zjednodusene cena renewables zlevnuje a v cene jsou NEVYHNUTELNE obsazene i materialy, jejich tezba a proces mezivyrobku. Kdezto ropny loziska a uhli diky vysoke poptavce, stavajici regulaci a vytezeni tech nejdostupnejsich zdroju naopak zdrazuje. V dusledku i treba komplexita spalovacich motoru vs emise...

    A bude lip, diky novym technologiim, naslednym usporam z rozsahu + jakmile se vybuduje infra pro renewables (bateriove uloziste, jejich napojeni atd.), tak pujdou naklady skokove dolu, vcetne eroei.

    Neni to sice 100% korelace mezi energetickym a materialovym vstupem a cenou (treba regulace v tom delaji hokej, ale zase regulace odrazi i tu cenu za negativni externality), nicmene na urcite urovni tam korelace vzdycky bude

    Eroei je navic nestastnej ukazatel, funguje jen ted a tady a na prumeru predpokladu, jak technologickych (vsechny pve v jednom pytli) a vnejsich (vsechny pve na jednom miste na svete), nepocita s progresem, recyklaci, maximalni zivotnosti (napr. solaru 40+ let) atd.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Why did renewables become so cheap so fast? - Our World in Data
    https://ourworldindata.org/cheap-renewables-growth

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: ja porad nemam jasno v te problematice eroei, tzn. vlastne nevim, jakym zpusobem je cena (savings, investment) vztazena k energii (investovane a ziskane). tzn. by me zajimalo, kam se mam divat, abych tuhle uvahu o usetreni a kolapsu ceny videl v tom skutecnym energeticko-materialovym kontextu. tzn. zvysuje se eroei obnovitelnych zdroju tim, ze jejich cena klesa? predhani nekde eroei nejakejch nekde situovanejch obnovitelnejch zdroju eroei stary fosilni infrastruktury? atp.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PER2: zase dobra prilezitost a argument pro rapidni dekarbonizaci
    l
    Last Wednesday, a team at Oxford University released a fascinating paper that I haven’t seen covered anywhere. Stirringly titled “Empirically grounded technology forecasts and the energy transition,” it makes the following argument: “compared to continuing with a fossil-fuel-based system, a rapid green energy transition will likely result in overall net savings of many trillions of dollars--even without accounting for climate damages or co-benefits of climate policy.”

    We're Finally Catching a Break in the Climate Fight - by Bill McKibben - The Crucial Years
    https://billmckibben.substack.com/p/were-finally-catching-a-break-in
    PER2
    PER2 --- ---
    smrt vsemu ekologickemu za 3 2 1 ....

    ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MRAKY: rozepis se plz
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    XCHAOS: pointa meho prispevku je v tom, ze budou tezce v deficitu. ne na nule. Jestli si to zaslouzi nebo ne nehodnotim.
    a uprimne, znam napr kuwait natolik, ze si dovolim tvrdit, ze nenajde. Kuwaitska ekonomika je cela ( s troskou neceho jineho) zavisla na rope. Mas tam 4,5mil+ lidi, kteri najednou budou bez penez( pocitam i expaty)

    " Nebudou držet ženský zamčený doma, dovolej jim řídit auta a pracovat" ne. tak to opravdu nefunguje. Klidne se muzu rozepsat, pokud bude zajem.

    Jejich problem je v tom, ze v privatnim sektoru pracuje mizive mnozstvi mistnich. Proste diky penezum, ktere dostava kazdy pravidelne, je vetsina populace ochotna pracovat, jen pokud je to bavi. Realne praci delaji expati.... Prumerny tamejsi franta nerozchodi situaci, kdy dojde prijem z ropy. Bude to slusny clusterfuck...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: no a co? oni měli především celý desetiletí brutální dopady na lidi kdekoliv jinde, na celou planetu. samozřejmě, že podporuju elektromobilitu částečně kvůli škodolibé představě, jaké dopady to bude mít na Záliv nebo na Rusko... nebo i na americké ropné korporace. Štvou mi všichni. Bude to stejný, jako zbavit se Babiše, akorát větší jízda.

    Samozřejmě, že si nějaký řešení najdou. Nebudou držet ženský zamčený doma, dovolej jim řídit auta a pracovat. Sami mají dálnic tolk, že tu ropu spotřebujou hravě sami, když jí nebudouu vyvážet.

    Podle mě na jen zlomek příjmů z ropy skutečně slouží k financování běžného každodeního konzumu lidí v Zálivu. Naprostá většina těch peněz končí v obludných, absurdních spekulativních nesmyslech a lifestylových excesech. Prostě tam udělaj revoluci a svrhnou svoje šejky a budou žít normálně. Nevidím v tom nejmenší probém. Přesunou se do evropského 18. a 19.století.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    XCHAOS to neni moc pravda. Vetsina ropnych emiratu ma pomerne vysoke naklady na tezbu. Jedine saudi jsou dnes vice mene v pohode. Napriklad kuwait uz v techto letech mel deficit rozpoctu(jak to maji ostatni netusim). evropa jako zakaznik je nenahraditelny, protoze je jedna ochoten platit hodne a take ma velikou a stabilni spotrebu. Sice je pravda, ze emiraty mivaji speciani fondy, do kterych se davaly prebytky, ale take maji populaci zvyklou dostavat pridavky na vse zaroven nepracovat.

    zmena na EV bude mit opravdu brutalni dopady na populaci lidi v perskem zalivu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam