• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: ja porad nemam jasno v te problematice eroei, tzn. vlastne nevim, jakym zpusobem je cena (savings, investment) vztazena k energii (investovane a ziskane). tzn. by me zajimalo, kam se mam divat, abych tuhle uvahu o usetreni a kolapsu ceny videl v tom skutecnym energeticko-materialovym kontextu. tzn. zvysuje se eroei obnovitelnych zdroju tim, ze jejich cena klesa? predhani nekde eroei nejakejch nekde situovanejch obnovitelnejch zdroju eroei stary fosilni infrastruktury? atp.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PER2: zase dobra prilezitost a argument pro rapidni dekarbonizaci
    l
    Last Wednesday, a team at Oxford University released a fascinating paper that I haven’t seen covered anywhere. Stirringly titled “Empirically grounded technology forecasts and the energy transition,” it makes the following argument: “compared to continuing with a fossil-fuel-based system, a rapid green energy transition will likely result in overall net savings of many trillions of dollars--even without accounting for climate damages or co-benefits of climate policy.”

    We're Finally Catching a Break in the Climate Fight - by Bill McKibben - The Crucial Years
    https://billmckibben.substack.com/p/were-finally-catching-a-break-in
    PER2
    PER2 --- ---
    smrt vsemu ekologickemu za 3 2 1 ....

    ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MRAKY: rozepis se plz
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    XCHAOS: pointa meho prispevku je v tom, ze budou tezce v deficitu. ne na nule. Jestli si to zaslouzi nebo ne nehodnotim.
    a uprimne, znam napr kuwait natolik, ze si dovolim tvrdit, ze nenajde. Kuwaitska ekonomika je cela ( s troskou neceho jineho) zavisla na rope. Mas tam 4,5mil+ lidi, kteri najednou budou bez penez( pocitam i expaty)

    " Nebudou držet ženský zamčený doma, dovolej jim řídit auta a pracovat" ne. tak to opravdu nefunguje. Klidne se muzu rozepsat, pokud bude zajem.

    Jejich problem je v tom, ze v privatnim sektoru pracuje mizive mnozstvi mistnich. Proste diky penezum, ktere dostava kazdy pravidelne, je vetsina populace ochotna pracovat, jen pokud je to bavi. Realne praci delaji expati.... Prumerny tamejsi franta nerozchodi situaci, kdy dojde prijem z ropy. Bude to slusny clusterfuck...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: no a co? oni měli především celý desetiletí brutální dopady na lidi kdekoliv jinde, na celou planetu. samozřejmě, že podporuju elektromobilitu částečně kvůli škodolibé představě, jaké dopady to bude mít na Záliv nebo na Rusko... nebo i na americké ropné korporace. Štvou mi všichni. Bude to stejný, jako zbavit se Babiše, akorát větší jízda.

    Samozřejmě, že si nějaký řešení najdou. Nebudou držet ženský zamčený doma, dovolej jim řídit auta a pracovat. Sami mají dálnic tolk, že tu ropu spotřebujou hravě sami, když jí nebudouu vyvážet.

    Podle mě na jen zlomek příjmů z ropy skutečně slouží k financování běžného každodeního konzumu lidí v Zálivu. Naprostá většina těch peněz končí v obludných, absurdních spekulativních nesmyslech a lifestylových excesech. Prostě tam udělaj revoluci a svrhnou svoje šejky a budou žít normálně. Nevidím v tom nejmenší probém. Přesunou se do evropského 18. a 19.století.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    XCHAOS to neni moc pravda. Vetsina ropnych emiratu ma pomerne vysoke naklady na tezbu. Jedine saudi jsou dnes vice mene v pohode. Napriklad kuwait uz v techto letech mel deficit rozpoctu(jak to maji ostatni netusim). evropa jako zakaznik je nenahraditelny, protoze je jedna ochoten platit hodne a take ma velikou a stabilni spotrebu. Sice je pravda, ze emiraty mivaji speciani fondy, do kterych se davaly prebytky, ale take maji populaci zvyklou dostavat pridavky na vse zaroven nepracovat.

    zmena na EV bude mit opravdu brutalni dopady na populaci lidi v perskem zalivu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: nemyslím. tak nakoupěj míň evropských zbraní, no. ale na nule nebudou...
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: to jo, ale třeba EU je obrovský trh, ten když dopadne tak to rozhodně poznají
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: ale houby umřou hladem... budou ještě léta prodávat fosilní paliva různě do Afriky. ta poptávka bude ustupovat pomalu, to že klesne ta spekulativní, to ještě neznamená, že se miliardy chudých stihnout ze dne na den modernizovat na OZE jako my v Evropě...
    KEB
    KEB --- ---
    Karbon (CZ) • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/karbon-cz

    Znáte někdo? Má cenu tím ztrácet čas?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Příběh o půdě - jak regenerativní zemědělství vrací CO2 z atmosféry pod zem
    https://youtube.com/watch?v=1Iedba5hseM&feature=share
    TUHO
    TUHO --- ---
    This climate model development – the first of its kind – was an ambitious 20-year project that ultimately earned Manabe a share of the 2021 Nobel prize in physics. The key paper came mid-way through this period: Manabe and Wetherald (1967).

    Manabe is typically modest about intentions behind the work and from reading its title, “Thermal Equilibrium of the Atmosphere with a Given Distribution of Relative Humidity”, you might be forgiven for thinking it could be a bit dull. Yet the Nobel committee, myself and the hundreds of colleagues around the world that voted it the most influential climate science paper of all time, would beg to differ.

    The most influential climate science paper of all time
    https://theconversation.com/the-most-influential-climate-science-paper-of-all-time-169382
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Vjíždím do garáže v obchoďáku, na stojanu, co se berou lístky, je cedule, že je zákaz vjezdu Chevroletu Bolt. Asi za hodinu jedu do další garáže, tam je to napsané taky. Kde udělali soudruzi chybu?
    Chevy Bolt EV & EUV Recall | Chevrolet
    https://www.chevrolet.com/electric/bolt-recall
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Bohemia Energy není poslední. Hrozí další krachy a nástup energošmejdů - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/bohemia-energy-neni-posledni-hrozi-dalsi-krachy-a-nastup-energosmejdu-177871
    Opatření, o kterých jste mluvil, zvýší životní náklady lidí. Dají se snižovat emise bez toho, že se budeme muset výrazně uskromnit? Bez toho, že naše životní náklady citelně stoupnou?

    Nedají. A je to třeba neslibovat. Právě to je podvod na voličích a chyba komunikace, že se tady vzbudilo zdání, že obnovitelné zdroje budou levné, změna nikoho nebude bolet. Není to pravda, není možné, abychom se neuskromnili. Růst bude udržitelný, pomalý. Lidé budou muset dát víc na to, aby zaplatili svoji uhlíkovou stopu, zbyde jim méně na zboží a služby. Je potřeba to říct, to tak je. Ale na druhou stranu to zajistíme i pro naše děti, jejich děti, jejich děti a jejich děti. Neříkám, že Země jinak vybuchne v nějaké přesné datum, ale princip předběžné opatrnosti říká, že do roku 2100, a David Attenborough to líčí poměrně přesvědčivě, nebude pak úplně k žití.

    Proto je potřeba se domluvit. Když někdo lítá tryskáčem, tak ať zaplatí hodně. Když někdo žije v malém bytě a jeho uhlíková stopa není dramatická, tak zaplatí málo. Jde o to, aby přispěli všichni svým dílem.
    PER2
    PER2 --- ---
    Scientists discover large rift in the Arctic’s last bastion of thick sea ice  - AGU Newsroom
    https://news.agu.org/press-release/scientists-discover-large-rift-in-the-arctics-last-bastion-of-thick-sea-ice/

    A new study documents the formation of a 3,000-square-kilometer rift in the oldest and thickest Arctic ice. The area of open water, called a polynya, is the first to be identified in an area north of Ellesmere Island, Canada’s northernmost island, and is another sign of the rapid changes taking place in the Arctic, according to researchers.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    https://www.bip.cz/cs/novinky/2021-10-ziva-puda

    Biskupství plzeňské se rozhodlo změnit způsob hospodaření na vrácených zemědělských pozemcích. Spojilo se s odborníky z projektu Živá půda, kteří po revizi stavu pozemků navrhli konkrétní opatření a způsob hospodaření, který povede ke zlepšení stavu půdy a jejímu zhodnocení. Jedná se o první projekt takového rozsahu, který využívá potenciál církevních restitucí k zastavení degradace půdy a navrácení života do zemědělské krajiny.
    TUHO
    TUHO --- ---
    pro optimisty

    We are getting predictably gloomy stories about COP26. But the amount of action we’ve seen in the last year has been extraordinary. It's already a success! A success in the sense that it has already lead to significant reductions in the projected temperature rise, down to 2°C from 3°C with optimistic targets.

    COP26 already a success before it starts - 2°C with optimistic targets and well below 2°C now in reach - Debunking Doomsday
    https://debunkingdoomsday.quora.com/COP26-already-a-success-before-it-starts-2-C-with-optimistic-targets-and-well-below-2-C-now-in-reach
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam