• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DNF: nic je krasne!

    dnes sa ma julca pytala preco sa planeta otepluje, tak som zo seba vykoktal cosi o tom, ze jazdi vela aut a topi sa plynom a uhlim a to produkuje oxid uhlicity, ale popravde ma ta otazka od nej dost zaskocila a nedokazal som ju dobre vysvetlit a to si myslim ako mam tu klimu nastudovanu

    popravde sa toho rozhovoru dost bojim, lebo julca je moc citliva, tak by som to radsej este o rok-dva odlozil, dovtedy si to dostudujem, aby som to vedel vysvetlit aj malemu dietatu, tak aby to pochopilo
    DNF
    DNF --- ---
    Premyslel jsem o tom nihilismu, a cim dal vic se mi to zda jako skvele hnuti pro dnesni dobu. Ze zacatku to zni tak cize, ale ve skutecnosti te to zbavi vsech starosti. Dostatecne silny kult s jednoduchymi hesly, typu "Vsechno je nic!" a podobne. Problematicka je cast kde se odvrhuji statky, ale nic nema smysl, je lepsi jit bydlet do .. kultovniho? .. klastera. Ostatne, vsechno je kultovni, pravda jasna, i mlady to namota. Clenove kultu se pak zabyvaji tim, ze hlasaji viru neco jako jehovove, a tak. Kdo zrovna ne, tak dela nejakou cinnost ktera ho tak nejak zabavi, klidne treba nejakou praci, kdyz chce, ale vi, ze to nema zadnej smysl, tak se tim netrapi. Cilem je nic noveho nevytvaret, nic stavajiciho nekonzumovat, nebo v nejmensi mire. Pri celosvetovem rozsireni je ekonomika za chvili v troskach. Cil naplnen, nic ovlada zemi, clenove kultu spachaji hromadnou sebevrazdu, to kulty delavaji. Kdo se na to nenamotal, dobre udelal, zije dal na puste zemi nebo v Cine. Tam kult budou samozrejme pronasledovat, takze bude mit jen tajne cleny :)

    Docela bych se divil, kdyby to nejaka nova nebo i zavedena sekta/cirkev nezkusila :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Xi Jinping makes no major climate pledges in written Cop26 address | Cop26 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/nov/01/cop26-xi-jinping-china-president-sidesteps-videolink-written-statement
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A message for Cop26 – from deep within the Amazon rainforest | The Independent
    https://www.independent.co.uk/climate-change/opinion/amazon-nemonte-nenquimo-ted-b1946196.html

    V předvečer klimatického summitu OSN v Glasgow (COP26), kde se světoví lídři pokusí "dosáhnout dohody o záchraně planety", bych se s vámi rád podělil o toto silné a aktuální poselství, které napsala vůdkyně z kmene Waorani, Nemonte Nenquimo ze srdce amazonského deštného pralesa:

    Prezidentům devíti amazonských zemí a všem světovým vůdcům, kteří nesou spoluodpovědnost za drancování našich deštných pralesů:

    Jmenuji se Nemonte Nenquimo. Jsem žena z kmene Waorani, matka a vůdkyně svého lidu a Amazonie je mým domovem. Tento dopis vám píši proto, že požáry nadále spalují naše lesy. Protože společnosti vypouštějí ropu do našich řek. Protože těžaři kradou zlato (jako to dělali posledních 500 let) a zanechávají po sobě otevřené jámy a toxiny.

    Protože nájezdníci a těžaři půdy kácejí panenské lesy, aby se jejich dobytek mohl pást, aby jejich plantáže mohly růst a aby se bílý muž mohl najíst. Protože naši stařešinové umírají na koronavirus a vy mezitím plánujete další kroky k vykořisťování našich zemí a k povzbuzení ekonomiky, která nám nikdy nepřinesla prospěch. Protože jako domorodí obyvatelé bojujeme za ochranu toho, co máme rádi: našeho způsobu života, našich řek, našich zvířat, našich lesů, života na Zemi. A je načase, abychom byli vyslyšeni.

    V každém ze stovek různých jazyků Amazonie máme slovo pro vás, cizince. V mém jazyce, WaoTededo, je to slovo "cowori". A není to myšleno jako urážka. Pro nás toto slovo znamená: bílý muž, který ví příliš málo na to, jakou má moc a jakou škodu způsobuje.

    Pravděpodobně nejsou zvyklí na to, aby je domorodá žena nazývala ignoranty, a už vůbec ne v takovém prostředí. My, původní obyvatelé, však máme jasno v jedné věci: čím méně toho o něčem víte, tím menší hodnotu to pro vás má a tím snadněji se to dá zničit. A slovem snadno myslím: bez pocitu viny, bez výčitek, bez pocitu hlouposti, a to dokonce oprávněně. A přesně to dělají nám, původním obyvatelům, našim deštným pralesům a také klimatu naší planety.

    Trvalo nám tisíce let, než jsme poznali amazonský prales. Pochopit jeho podoby, jeho tajemství, naučit se, jak v něm přežít a prospívat. Můj národ, Waorani, vás však zná teprve 70 let (v 50. letech nás "kontaktovali" američtí evangeličtí misionáři), ale my se učíme rychle a vy nejste tak složití jako deštný prales.

    Když říkáte, že ropné společnosti mají úžasné nové technologie, které dokážou vytěžit ropu zpod našich pozemků, jako kolibříci sají nektar zkvětiny, víme, že lžete, protože žijeme po proudu řeky, kde dochází k únikům. Když říkáte, že Amazonie nehoří, nepotřebujeme satelitní snímky, abychom vám dokázali, že se mýlíte: dusíme se kouřem z ovocných stromů, které naši předkové vysadili před staletími.

    Když říkáte, že naléhavě hledáte klimatická řešení, a přitom pokračujete v budování globální ekonomiky založené na těžbě a znečišťování, víme, že lžete, protože my jsme Zemi nejblíže a jako první slyšíme její volání.

    Nikdy jsem neměla šanci jít na univerzitu a stát se lékařem, právníkem, politikem nebo vědcem. Mými učiteli jsou "pikenani" (tradiční autority, moudří starší). Les je můj učitel. A já jsem se naučila dost (a mluvím ruku v ruce se svými domorodými bratry a sestrami po celém světě), abych věděla, že sešli z cesty, že mají problém (i když mu ještě plně nerozumějí) a že jejich problém ohrožuje všechny formy života na Zemi.

    Vnutili svou civilizaci té naší a podívejte se, kde jsme teď: globální pandemie, klimatická krize, vymírání druhů a v čele toho všeho rozsáhlá duchovní chudoba. Po celá ta léta brali, brali a brali z našich zemí a neměli odvahu, zvědavost ani úctu nás poznat. Abychom pochopili, jak vidíme, myslíme a cítíme a co víme o životě na této zemi. Nemohu vám to ukázat ani nyní s tímto dopisem. Ale to, co vám mohu říci, souvisí s tisíci a tisíci lety lásky k tomuto lesu, k tomuto místu. Láska v nejhlubším slova smyslu: úcta.

    Tento les nás naučil chodit lehce, a protože jsme mu naslouchali, protože jsme se od něj učili a bránili ho, dal nám všechno: vodu, čistý vzduch, jídlo, léky, štěstí, duchovno. A vy nám to všechno berete, ale nejen nám, ale nám všem.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    The feature from Nature, published on Monday, involved querying Intergovernmental Panel on Climate Change researchers.

    Nature heard back from 92 of the 233 living IPCC authors. The results show that six in 10 of the respondents expect the planet to warm at least 3 degrees Celsius

    Top climate scientists are sceptical that nations will rein in global warming
    https://www.nature.com/articles/d41586-021-02990-w

    asi jsou doomisticky zmateni tou fosil propagandou, jak rika Mann

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: tohle jste mozna nikdo necetl, vykopiruju z toho nejaky veci. libilo by se mi mit teda nejakej nazor na ten potrebny energeticky mix CR, nevim, zda uz se to nejak vyjasnilo. Vite to nekdo?

    Studii pro ně zpracovaly Institute for Sustainable Futures při Univeristy of Technology v Sydney a společnost Aurora Energy Research.

    odklon od uhli 2030

    konec spalování uhlí pro výrobu tepla a elektřiny do roku 2030 a ukončení spalování fosilních paliv v dopravě do roku 2050.

    se modely nezaměřují na dosažení klimatické neutrality do roku 2050, neboť chybí dost dat ze sektorů zemědělství i odpadů.

    Zatímco pokročilý dekarbonizační scénář ukazuje bezemisní cestu v energetice a dopravě, základní počítá s využitím zemního plynu v roce 2050 a snížením emisí na 13procentní hodnoty z roku 1990. Jako podmínky pro neutralitu do roku 2050 Polanecký shrnul rychlý rozvoj OZE - větrných elektráren, fotovoltaiky i zařízení na biomasu i posílení přeshraničních kapacit elektrických vedení a dovozu elektřiny. Poznamenal, že Česko by muselo počítat s dovozem elektřiny asi ve výši, který teď sama vyváží. Loni byl export z Česka 10,2 TWh, meziročně zhruba o pětinu nižší. Jako další důležité kroky aktivista zmínil elektrifikaci průmyslu dopravy a rozvoj akumulace elektřiny, včetně sezónní pomoci vodíkových technologií, které jsou v současnosti ve fázi výzkumu.

    potřebné množství větrných elektráren v Česku se blíží technickým možnostem. Podotkl, že by šlo zhruba o 5000 zařízení,

    nutnost pěstování energetické biomasy ve velkém objemu - zhruba na milionu hektaru zemědělské půdy, a to při využití postupů intenzivního zemědělství.

    ----

    celkove mi to prislo jako ze "nevi se, jak by se ten konec uhli nedej boze net zero mohl udelat"
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: Nevim nakolik je Rovensky autorita, ale ma nejakej nazor a to je tento

    Když bych to měl stručně shrnout: potřebujeme výrazně (cca na trojnásobek) zvýšit instalovanej výkon v plynu (=nová plynová infrastruktura), kterej ovšem budeme využívat s mnohem menším koeficientem využití než dosud (=po většinu roku bude mimo provoz).

    Pokud bude ten koeficient využití vysokej, budeme mít vysoký emise a podminujeme plnění Pařížský dohody.

    Pokud ten instalovanej výkon nezvýšíme, buď budeme mít i po roce 2030 uhlí, nebo nám bude chybět elektřina, což mj. ze stávající cenový krize udělá neškodnou epizodu, na kterou budeme s láskou vzpomínat (protože v zimě by měla problém svojí bazální spotřebu zaplatit i střední třída).

    Jde o klasickou situaci, kdy potřebuješ proplout mezi Scyllou a Charybdou, přičemž se přinejlepším odřeš.
    Pokud někteří přátelé v dobré víře velí kormidlovat v tenhle moment ostře vlevo nebo vpravo, přijde mi důležitý na tohle riziko upozornit...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    m m vám daruje následující článek Klimatologové: Jaké zastavení růstu teploty je nereálné a které už způsobí konflikty o vodu a potraviny
    https://denikn.cz/738230/klimatologove-jake-zastaveni-rustu-teploty-je-nerealne-a-ktere-uz-zpusobi-konflikty-o-vodu-a-potraviny/?cst=4bd014b98b0718b87d018ae40f07533b61908f53

    Budou se měnit čtyři roční období, po zimě rychle nastoupí vysoké teploty. „Stovky milionů lidí se budou muset přestěhovat, neboť tam nebude pitná voda a dostatek potravy“ a takové posuny stamilionů lidí vyvolají „konflikty, které si ani neumíme představit“, říká klimatolog.

    slibene zavazky nestaci
    COP26 climate summit: A scientists’ guide to a momentous meeting
    https://www.nature.com/immersive/d41586-021-02815-w/index.html

    Zpráva Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), zveřejněná minulé úterý, tvrdí, že současné závazky na snižování emisí skleníkových plynů povedou k nárůstu průměrné teploty na Zemi o 2,7 stupně Celsia do konce století.

    Mezi státníky promluví i premiér Babiš.

    „Je stále možné udržet globální oteplení na úrovni 1,5 stupně Celsia? Odpověď je ano,“ cituje Nature Maisu Rojasovou, jednu z hlavních autorek zprávy IPCC. Takové úrovně oteplení však nedosáhneme, pokud nepřistoupíme k „okamžitému, prudkému a rozsáhlému snížení emisí všech skleníkových plynů“.

    K omezení oteplování na 1,5 stupně Celsia by bylo třeba snížit stávající emise do roku 2030 o 55 procent, vypočítává UNEP. Pokud by se v následujícím desetiletí snížily o 30 procent, udržel by se nárůst teploty pod hranicí dvou stupňů Celsia.

    Tolasz: Dodal, že podle letošní zprávy IPCC není „zastavení růstu teploty pod 1,5 stupně Celsia reálné“ a „při očekávaném překročení růstu o 2 °C budou překročeny některé body zvratu v klimatickém systému“.

    To znamená, že i když se podaří dosáhnout proklamované uhlíkové neutrality v polovině století a stabilizovat tak globální teplotu, „už nastartované trendy v některých částech klimatického systému budou pokračovat další desetiletí až jednotky století“.

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    provokace na Muska, ze 2 % jeho majetku by odvratily svetovy hlad, on na to at se predlozi konkretni plan a ze teda proda akcie a da vytezek do toho. ma jit presneji o 42M lidi, né o světovy hlad. Jsem zvedava, jak se to vyvine

    Elon Musk vows to sell $6B in Tesla stock to end world hunger—with a caveat | Fortune
    https://fortune.com/2021/11/01/elon-musk-net-worth-tesla-shares-hunger-tweet-world-food-program/
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    jdu sem propagovat po návštěvě festivalu film
    Každý má právo | MFDF Ji.hlava
    https://www.ji-hlava.cz/filmy/kazdy-ma-pravo
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Mann to bere tak, že doomismus je hybridní válka Oil money

    COP26 climate change summit: Fossil fuel industry's 'doomist' propaganda cannot hide the reality of global warming – Professor Michael E Mann | The Scotsman
    https://www.scotsman.com/news/opinion/columnists/cop26-climate-change-summit-fossil-fuel-industrys-doomist-propaganda-cannot-hide-the-reality-of-global-warming-professor-michael-e-mann-3436607
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS:

    People’s Declaration for the Sustainable Future of… | Global Assembly
    https://globalassembly.org/declaration
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    https://twitter.com/NafeezAhmed/status/1455159986250715146?s=20

    Nafeeze Ahmeda má rád myslím tuho, podporuje novou deklaraci
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: k tomuto me zaujalo ze Janek Rovensky psal, ze mu to prijde mimo, nikdo u nas nechce stavet novy plynovky, zbytecny. ja samozrejme nevim
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EU dosáhla svých klimatických cílů pro rok 2020, ukazují předběžná data
    https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/eu-dosahla-svych-klimatickych-cilu-rok-2020-ukazuji-predbezna-data?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=634311&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=5VVd2uo3QaB-202111010839&dop_id=14081956

    EU achieves 20-20-20 climate targets, 55 % emissions cut by 2030 reachable with more efforts and policies — European Environment Agency
    https://www.eea.europa.eu/highlights/eu-achieves-20-20-20

    Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) odhaduje, že EU dosáhla svých tří cílů v oblasti klimatu a energetiky pro rok 2020, a to snížení emisí skleníkových plynů o 20 % ve srovnání s rokem 1990, zvýšení podílu využívání obnovitelných zdrojů energie na 20 % a zvýšení energetické účinnosti o 20 %.

    Zpráva EEA podle předběžných údajů uvádí, že emise skleníkových plynů v EU v roce 2020 meziročně klesly o 10 %. Tento významný pokles silně souvisel s pandemií onemocnění COVID-19, ale rozsah tohoto vlivu je ve srovnání s úlohou klimatických politik nejistý. Pro srovnání, mezi roky 2018 a 2019 emise skleníkových plynů v EU klesly o 4 %.

    Na základě předběžných údajů však svého národního cíle v roce 2020 dosáhlo pouze 21 členských států. Země, které svůj cíl nesplnily, tedy Bulharsko, Kypr, Finsko, Německo, Irsko a Malta, by musely využít flexibilních opatření, jako je nákup emisních kvót od jiných zemí EU, aby své zákonné cíle splnily.

    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    COP-26: Stopping Climate Change and Other Illusions - Resilience
    https://www.resilience.org/stories/2021-10-29/cop-26-stopping-climate-change-and-other-illusions/
    William E. Rees
    October 29, 2021

    Do not expect significant progress from COP-26 on climate change mitigation.
    ...
    History suggests that what should emerge from COP26 cannot emerge from COP26.
    There are two fundamental barriers. First, participants in the COP meetings — government negotiators, political and scientific advisors, etc. — constitute a self-referencing cabal whose ‘solutions’ to climate change draw on the same set of beliefs, values, assumptions and facts that created the problem in the first place. In particular, they are dedicated to unconstrained economic growth propelled by continuous technological development, the beating heart and lungs of capitalism and neoliberal economics. Acceptable approaches to emissions reductions therefore include wind turbines, solar photovoltaic panels, hydrogen technologies, electric vehicles and as yet unproved carbon capture and storage technologies — i.e., any solution that involves the massive capital investment and profit-making potential necessary to sustain growth and the current socio-economic system.
    ...
    Second, climate change is not even the real problem; ecological overshoot is (Rees, 2020). ‘Overshoot’ occurs when humanity consumes bio-resources faster than ecosystems can regenerate and waste production exceeds nature’s assimilative capacity (see GFN, 2021). In effect, the growing human enterprise is literally consuming and polluting the biophysical basis of its own existence.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    pohled do US supply chainu a jeho limitu

    I’m A Twenty Year Truck Driver, I Will Tell You Why America’s “Shipping Crisis” Will Not End | by Ryan JOHNSON | Oct, 2021 | Medium
    https://medium.com/@ryan79z28/im-a-twenty-year-truck-driver-i-will-tell-you-why-america-s-shipping-crisis-will-not-end-bbe0ebac6a91
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    New Zealand plan to halve greenhouse gases criticised as an ‘accounting trick’ | New Zealand | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2021/nov/01/new-zealand-plan-to-halve-greenhouse-gases-criticised-as-an-accounting-trick

    “The allowed net emissions in 2030 are calculated as a percentage of gross emissions in 2005, essentially comparing apples and oranges. Gross emissions in 2005 was significantly higher than 2005 emissions.”

    Global industry campaign manager at Oil Change International, David Tong, said it was similar to the difference between looking at gross income, and pay after tax.

    “What’s been compared is a total emissions in 2005, to our total emissions, if we achieve this target, in 2030, less the sequestration from forestry and other carbon sequestration within New Zealand. So those are two different data sets.”

    Part of the problem, is that the government is using Kyoto Protocol accounting rules, which have become less common, rather than the International Panel on Climate Change data method.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Climate experts warn world leaders 1.5C is ‘real science’, not just talking point | Cop26 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/oct/30/climate-experts-warn-world-leaders-15c-is-real-science-not-just-talking-point

    Johan Rockström, the director of the Potsdam Institute for Climate Impact Research and one of the world’s foremost climate scientists, warned that the 1.5C target was not like other political negotiations, which can be haggled over or compromised on.

    “A rise of 1.5C is not an arbitrary number, it is not a political number. It is a planetary boundary,” he told the Guardian in an interview. “Every fraction of a degree more is dangerous.”

    “This is real science – it is a real number. Now we can say that with a high degree of confidence,” he said, as 1.5C indicated a physical limit to the warming the planet can safely absorb.

    Rockström added: “[Staying within] 1.5C is achievable. It is absolutely what we should be going for.”
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam