• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: zmeni to vyhrocujici se situace :)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Nevím, možná dělá chybu, že vzbuzuje moc velký očekávání, masivní občanská neposlušnost je málo reálná. Ale i malá neposlušnost je důležitá. Vedle toho, co dělá Greta, je to asi jediná cesta, jak ukázat, kde je podstata problému, že to není očkování a drahý plyn.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    S tou masovou fyzickou angažovaností je strukturální problém. Jsou lidi kteří jsou ochotni jít do akce prát se někde s policajtama atd. Akční lidi. Jenže to nejsou teoretici kteří by řešili teoreticky problém jako klima. Jsou to lidi kteří řeší bezprostřední problémy typu někdo mi zakazuje chodit do hospody. Je drahý benzín. Branná povinnost. Takovéto věci které se dějí teď a vadí tomu člověku teď.

    A pak jsou idealisty a rozumáři kteří jsou ochotní přemýšlet o klimatu ale ty zase nejsou akční. Potřebuji se dostat na vysokou školu potřebuji bezpečí pro své malé děti a tak dále.

    Takže se mu to prostě nepřekrývá no.

    Nevím jaký game Changer by mu to mohl změnit. Viz jak psal že občanskou neposlušnost řeší výhradně ženy nad 50 let. .. (který jsou kvůli tomu tak akorát směšný u držitelů moci)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Je to možnost, pokud budou policajti dostatečně schopní. Nebo to může vést k úplnému rozkladu a chaosu, typu BLM a MAGA.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: Starý ale maj často děti, ne všichni na ně kašlou jako Babiš. Nějaké masové hnutí mladých by imho mělo šanci něco změnit. Jenže ono asi nevznikne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GOJATLA: Snažím se říct že kovid a zdražování přinesou občanské nepokoje. Na nich si stát natrénuje Jak to potlačovat. Rozvědky budou mnohem efektivněji vychytávat různý vznikající střediska odporu. Takže nějaký klima hnutí a jeho Velvet Revolution fakt nepřipadá v úvahu. To se snažím říct. Teď v dohledné době.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: tak to asi budou muset umrit
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: starý lidi mají ale pod kontrolou daleko víc peněz.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: ano, viz [XCHAOS @ viry | epidemie | pandemie (SARS-CoV-2/COVID-19)]

    Ale s klimatem to bude stejný: to nebudou ty nepokoje, který ty čekáš. Naopak, lidi se budou agresivně dožadovat levnější elektřiny a levnějšího benzínu do aut. Kdokoliv, kdo žije mimo větší města, je závislý na dojíždění do práce autem. Bude to přesně naopak: až se vyřeší covid, přeorientují se dnešní covidioti na boj proti klimatickým opatřením. (SPD to ostatně už měla v programu...)

    U Pirátů popravdě nic aspoň okrajově radikálního nemá šanci dostat se do programu, protože pochopitelně všichni vědí, že bojojvat se změnou klimatu by bylo megadrahé a voličsky nepopulární. takže se hledají levná témata...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TADEAS: Maj spoustu nástrojů, který jim to váhání zpříjemní.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: taky se imho s xchaosem moc ohlizite na stary lidi. dvacetilety maj o hodne mensi moznost vahat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: Myslela jsem teď někdy v těch nejbližších 10 letech jak by to chtěl hallam
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Je v tom určitá naděje, že systém zkolabuje ještě dřív, než ho srazí na kolena klima. To by pro budoucnost života na Zemi byla dobrá zpráva. Z pohledu jednotlivce nic moc, chce to trochu nadhled no. Always look on the bright side.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: myslim si, ze nemas pravdu. skutecne dlouhodobe nebude funkcni nebo uspesnej rezim, kterej popira realitu, protoze nebude moct relevantne provadet tu adaptaci na otepleni 2.5 stupne, tzn. vykyvy v dodavkach energii, materialu, potravin a migracni problematika... ten rezim musi samozrejme mit podporu nebo byt schopen si zorganizovat svoji populaci, tj. relevantnim zpusobem zaramovat situaci a resit ji, tzn. zaramovat nejaky civilizacni/ekonomicky fluktuace a problemy do te klimaticko-ekosystemove [planetarni] problematiky. takze nakonec ta populace tu realitu podle me prijima a ridi se podle toho. je otazka nakolik a v jakych aspektech muze ta spolecnost byt rozvolnena, aby se dokazala dostatecne pruzne adaptovat, to zjistime :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: Ne nepokoje kvůli klimatu nebudou. Nepokoje kvůli covidu a zdražování povedou k posílení policejního státu. Imaginární témata bohatých lidí jako je klima nebudou mít šanci na nějaké nepokoje, hned to bude rozehnaný a majoritou odsouzený (jseš jako žlutý vesty)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: jo. a budou nepokoje zalozeny na pravde o stavu klimatu a ekosystemu? me prijde, ze tudy lze vybudovat nejakej spolecnej odrazovej mustek... ale to ta komunikacni infrastruktura spolecnosti musi bejt v nejakym stavu, a v nem momentalne neni [ manufacturing discontent :) ] ... nizka ability to cope -> civilizacni diskontinuita, pokles zivotni urovne, reorganizace zdroju. v dalsim kole pak mozna nejaky dalsi moznosti. atd. bla, bla .)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    K tomu požadavku rogera Hallama na revoluci mě dneska napadlo že jestli se ten kovid potáhne ještě několik dalších let tak asi už budou reálně občanské nepokoje. V Brně prý hážou lidi šutry na očkovací centrum a nadávají doktorům. Tak bychom viděli jak vypadá Občanská neposlušnost v praxi. Je mi z toho na nic
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: počkej, trochu jinak :-)) prostě Greta je overrated. K tomu, aby naštvala pár boomerských páprdů dobrá, ale na co jinak přišla, nebo co vymyslela? Ano, upozornila na cynismus top-politiků, slétajících se na různé klimatické konference soukromými tryskáči, to je fakt - ale to samozřejmě udělalo víc lidí, kteří ale žádnou pozornost nevzbudili (sebe jsem uvedl spíš sebeironicky, ale aspoň je to původní vývoj - nějaký pokus). Naprostá většina věcí, o kterých mluví, se všeobecně věděla ještě dřív, než se narodila. Je prostě jen mediální záchytný bod, ale je mi úplně jedno, o čem říká bla bla. Fakticka tíha toho udělat nějaká řešení bude na naší generaci - a ještě se nám všichni budou vysmívat, staří že toho děláme moc, mladí, že toho děláme málo...
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: az dojedem vsichni na solarnich kolech do ciny, svet bude lepsi misto, oh wait
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: no, pro mě zase Greta taková hvězda není, abych řekl. Až dojede do Číny na solárním kole jako já, tak ať se mi ozve :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam