• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    teste se na svou lokalni ryzi s cockou ,)


    Vybijeme chovy. Na každém praseti tratíme tisíc korun, tvrdí chovatelé - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-vybijeme-chovy-na-kazdem-kilogramu-tratime-tisic-korun-tvrdi-chovatele-182099

    Říká se, že zemědělci neustále brečí. Situace je ale vážná. Vysloveně zvažujeme, že budeme zavírat některé chovy brojlerů i prasat. Není možné, abychom takto dál fungovali,“ uvedl Zdeněk Mlázovský, místopředseda představenstva společnosti Proagro Nymburk, která se zabývá rostlinnou produkcí a chovem drůbeže, jatečných prasat a nosnic.

    „Potřebovali bychom prodávat vejce o 20 až 30 haléřů dráž, brojlery až o osm korun a skoro se to bojím říct, ale vepřové až o 15 korun dráž,“ dodal.

    Podle něj je sice dlouhodobě složité promítnout výrobní náklady do prodejních cen živočišných produktů, ale v poslední době je situace neudržitelná. „Je to extrém, není už úplně možné, abychom dokázali náklady snížit a dostali se do plusových čísel,“ upozornil.

    Za pohonné hmoty podnik platí až o 30 procent víc, za krmiva desítky procent, obaly o sedm procent a za elektřinu a plyn, které prodražují chovy kuřat, jimž se musí zatápět, troj- až čtyřnásobek
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Exloatace tajgy...

    Fbeyeee: Tomský gubernátor Žvačkin z Jednotného Ruska, dal Číňanům do nájmu 1,1 mil ha Tajgy na 49 let. A tak to vypadáDownwards arrow Než uplyne 49 let, je to ještě dlouhá doba...tam zůstane poušť.
    https://twitter.com/Fbeyeee/status/1465407497955688454?s=20
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    ENVIDATA - analýza volně dostupných dat o životním prostředí
    https://envidata.cz/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Socio-economic conditions for satisfying human needs at low energy use: An international analysis of social provisioning - ScienceDirect
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959378021000662#s0125
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Why the oil industry's pivot to carbon capture and storage – while it keeps on drilling – isn't a climate change solution
    https://theconversation.com/why-the-oil-industrys-pivot-to-carbon-capture-and-storage-while-it-keeps-on-drilling-isnt-a-climate-change-solution-171791

    Seven large-scale CCS projects have been attempted at U.S. power plants, each with hundreds of millions of dollars of government subsidies, but these projects were either canceled before they reached commercial operation or were shuttered after they started due to financial or mechanical troubles. There is only one commercial-scale CCS power plant operation in the world, in Canada, and its captured carbon dioxide is used to extract more oil from wells – a process called “enhanced oil recovery.”

    In industrial facilities, all but one of the dozen CCS projects in the U.S uses the captured carbon dioxide for enhanced oil recovery.

    This expensive oil extraction technique has been described as “climate mitigation” because the oil companies are now using carbon dioxide. But a modeling study of the full life cycle of this process at coal-fired power plants found it puts 3.7 to 4.7 times as much carbon dioxide into the air as it removes.
    ...
    A National Academies of Sciences study of direct air capture’s energy use indicates that to capture 1 gigaton of carbon dioxide per year, this type of direct air capture system could require up to 3,889 terawatt-hours of energy – almost as much as the total electricity generated in the U.S. in 2020. The largest direct air capture plant being developed in the U.S. right now uses this system, and the captured carbon dioxide will be used for oil recovery.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Pojďte nám pomoct při adaptaci Doughnut Modelu pro Česko.

    O tomhle modelu tu píšete často, tak si vás dovolím pozvat ke kulatému pracovnímu stolu. V Pábení / https://www.pabeni.cz/ / jsme si dali za cíl facilitovat tvorbu "české koblihy" společně s návrhem workshopové aktivity, která lidem a organizacím pomůže s tímto modelem pracovat.

    Máme základ expertního týmu (včetně např. Evy Fraňkové, Vojty Koteckého nebo Tomáše Háka) a hledáme další odborníky a nadšence (především pro sociální oblast), kteří nám s tvorbou pomohou.

    První online setkání společně s dalšími desítkami lidí bude 10.12. od 10hod. Tak pokud vás to zajímá a máte chuť i čas, podrobnosti a registrace na setkání je tu:

    Česká Kobliha. Aktualizace k 24.11 — Máme epxertní tým… | by Marek Mencl | Pábení | Oct, 2021 | Medium
    https://medium.com/pabeni/česká-kobliha-4920caf4e599
    DNF
    DNF --- ---
    TADEAS: Z toho je jasne videt, jak lidska spotreba dneska presahuje Zemi jako samoobnovujici se zdroj. Jina planeta je nutna. Aspon jako misto, ktere pujde vydrancovat na ukor toho naseho soucasneho.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: related

    Jan Zalasiewicz – Visualising the anthropocene
    https://youtube.com/watch?v=zphinkipB9A
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The jailing of a young climate protester is a prime example of Australia’s authoritarian drift | Isabelle Reinecke | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/nov/25/the-jailing-of-a-young-climate-protester-is-a-prime-example-of-australias-authoritarian-drift

    Eric Serge Herbert was sentenced to 12 months in prison for his part in a two-week anti-coal protest under the banner of Blockade Australia. Herbert had blocked a coal train by climbing it in the Hunter region of New South Wales. Perhaps he got off lightly: the NSW police commissioner, Mick Fuller, had threatened to charge protesters who block rail lines with laws designed for those who wilfully seek to harm or kill rail passengers, which carry a maximum sentence of 25 years.

    ...

    Australia is the only democracy in the world without a national human rights framework. Australians do not enjoy a universal right to protest, protected by law, even though our history is littered with popular movements and disruptive protests that have helped to create modern Australia. The Australian constitution offers only an implied right to political communication, which in some circumstances has protected some protest rights, most recently in Bob Brown v Tasmania in 2017; and only the ACT, Victoria and Queensland have gone so far as to protect some human rights through legislation. This leaves many commonly used mechanisms for dissent, debate and progress tenuously protected – at best.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: me by zajimalo, jestli do toho pak silneji nemuze vstoupit kolaps toho amocu treba, coz s tim zamava natolik, ze tyhle predpovedi trochu ztracej smysl. ze se az tak nevi co se zacne dit v tech letech az naplno roztaje arktida, coz 2050 uz nejspis bude pravidelny ukaz
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jozef Pecho
    V druhej polovici tohto storočia bude klíma na južnom Slovensku pripomínať skôr "suché subtrópy" ako mierne klimatické pásmo. Na obrázku je znázornená ročná priemerná teplota vzduchu v Hurbanove od roku 1872, a od roku 2021 jej klim. scenár na základe spracovania 40 regionálnych klimatických modelov EURO-CORDEX (emisný scenár RCP8.5 - pesimistický). Modelový "ansámbel" má po roku 2021 výrazne zníženú premenlivosť, keďže ode o priemet viacerých modelov. Každopádne, nárast teploty podľa RCP8.5 bude pravdepodobne enormný (a veľmi rýchly) a ku koncu storočia sa priblížime k hodnotám, ktoré boli na konci 20. storočia typické skôr pre Valenciu. Niektoré členy ansámblu tiež poukazujú na to, že v niektorých rokoch v období 2071-2100 ročný priemer teploty vzduchu môže byť aj viac ako 18 °C - to je už v podstate skoro Andalúzia v juž. Španielsku. To už nie je ani vtipné! [RCP8.5 uvádzam z toho dôvodu, že zatiaľ ideme podľa tohto scenára, žiaľ.]

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #commonSense

    Švédové vyzývají Evropskou unii, aby zakázala těžbu kryptoměn. Bojí se o životní prostředí – Živě.cz
    https://m.zive.cz/svedove-vyzyvaji-evropskou-unii-aby-zakazala-tezbu-kryptomen-boji-se-o-zivotni-prostredi/a-213594
    TUHO
    TUHO --- ---
    Znovu jsme se nepřipravili. Že budou čísla téměř horší než na jaře, s tím jsme nepočítali. A měli jsme to předpokládat Za léto jsme mohli připravit lůžkové kapacity, dalo se pracovat s personálem tak, aby se někde navýšil. Tohle není poslední pandemie ani poslední krize. Čekají nás i jiné výzvy jako migrace a problémy způsobené změnou klimatu. A my bychom se na ně měli připravovat. Lidsky, materiálně i reorganizací zdravotní péče.

    Teď je třeba vydržet a přežít to. Na všechno ostatní je pozdě • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/rozhovor/ted-je-treba-vydrzet-a-prezit-to-na-vsechno-ostatni-je-pozde
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Stepan Vizi
    https://www.facebook.com/groups/2023967384336650/permalink/4621172551282774/

    Ztrácíme půdu pod nohama: jak zemědělství proměňuje klima a naši krajinu? | Radio Prague International
    https://cesky.radio.cz/ztracime-pudu-pod-nohama-jak-zemedelstvi-promenuje-klima-a-nasi-krajinu-8735067

    S kamarádem z Rozhlasu vytváříme už nějaký ten měsíc česko-německý podcast o klimatu pro Radio Prag a pražskou Heinrich-Böll-Stiftung. Snažíme se vydávat díly aspoň jednou měsíčně a zrovna vyšel sedmý na téma zemědělství. Má to vždycky kolem dvaceti minut, mluvíme s expertkami a experty z CZ/DE (tuším, že nejeden člen skupiny už tam byl jako host :) ), většinou jedeme natáčet na nějaké zajímavé místo do terénu a pak to skládáme dohromady - snažíme se trochu konfrontovat realitu a podobu debaty o klimatu v Česku a Německu a udělat z toho něco, co bude srozumitelné pro běžné posluchače.

    Tak když se vám to bude líbit, budeme rádi za poslech, sdílení, kritiku. Na FB nás najdete tady: Karbon a jinak na všech možných podcastových kanálech.

    https://open.spotify.com/show/4bvACNDlqOYaILDqdU6kyU
    https://podcasts.apple.com/podcast/1561928755
    https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9jZXNreS5yYWRpby5jei9yY3otcnNzL3Nob3cvYXVkaW8vODcxNDA0Mw
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Australia’s spy agency predicted the climate crisis 40 years ago – and fretted about coal exports | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/nov/28/australias-spy-agency-predicted-the-climate-crisis-40-years-ago-and-fretted-about-coal-exports
    KEB
    KEB --- ---
    OMNIHASH: jo akorát ten collateral damage je zbytečný.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #doomed

    It's Time to Fear the Fungi | WIRED
    https://www.wired.com/story/fungi-climate-change-medicine-health/

    But even if fungi had nothing to do with the modern age of mammalian dominance, we should still be paying a lot more attention to them. Throughout history, at least according to this theory, we’ve been protected from fungi because they haven’t adapted to live at the temperatures inside our bodies. But as the planet warms, that could change. The most recent global estimates say that without serious intervention, the Earth's temperature could rise 5 degrees Fahrenheit by the end of the century. And those five degrees could be the difference between fungal resistance and fungal death.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: tak zase jestli se skupina covidlunatiků takhle protíná se skupinou klimalunatiků, tak se oba problémy vyřešej celkem rychle a samy... a pak prej, že už jsme vejš než přírodní výběr.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam