• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: v dobe komodifikovane pozornosti, kdy se obchoduje sentiment. .) righteous indignation dollar, a great dollar
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: myslis v dobe odklonenych jachet? :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: a neni to v dnesni dobe jedno? .)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OMNIHASH: treba ho to nenapadlo
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    INK_FLO: ty das Ryanairu euro na pokryvanie CO2 stopy a oni potom lietaju prazdnymi lietadlami, aby neprisli o nejake sloty na letiskach, by som sa citil podvedeny :)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Dailymail? really? kámoš ho pozval na jachtu, která není jeho.
    PER2
    PER2 --- ---
    INK_FLO: to je neco jako desatek cirkvi ne? nekoho zabiju, ale kdyz jim zaplatim, tak mi bude odpusteno a vsechno dobry :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: Souhlasim ze potrebujeme systemove reseni.
    S tim ze mi neprijde ze je pokrytec. S jeho majetkem bych se venoval propagaci a zavadeni vsech moznych systemovych reseni, ale jachtu bych mel asi taky.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Však jo, mě to jen přišlo vtipný...já taky létám letadlem, ale pokaždé tam za nějakou stovku navíc zaškrtnu možnost desátku/odpustku "pokrýt CO2 stopu" (Ryanair za ty peníze zachraňuje pralesy nebo něco takovýho). Žižek tomu říká konzum 2.0, kdy si člověk u konzumu může připadat i eticky (např, když si ve Starbucks připlatí 2kč za kelímek a ty peníze jsou posílány farmářům).
    TUHO
    TUHO --- ---
    // jinak tenhle shaming mi prijde o hovne. je to legalni? je. je pokrytec? je. jsou lidi a budou pokrytci? jo.
    potrebujem systemovy reseni. nikoliv si ukazovat prstem, kdo ma kde jaky emise.
    TUHO
    TUHO --- ---
    INK_FLO: Na druhou stranu taky pisou, ze ....

    DiCaprio is said to have funnelled £75 million of his £200 million fortune into a global conservation project to protect endangered species and land from developers.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TADEAS: tak vzhledem k tomu, že tu jachtu neřídí, ani na ní nikam asi nejezdí, tak si klidně moh koupit nějakou podobnou tomuhle:



    SEA EAGLE II yacht (Royal Huisman, 81m, 2020)
    https://www.boatinternational.com/yachts/the-superyacht-directory/sea-eagle-ii--92081
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: trolling with style
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TADEAS: style is not free, style is expensive
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    výstup z úterního večerního jednání ke Společné zemědělské politice

    Opakujeme, že základ naší politiky je v podpoře malého a středního podnikání (MSP) a tomu odpovídala také naše pozice – vycházející z našeho programu.
    Jednání v úterý proběhlo na úrovni předsedů a dalších dvou zástupců za koaliční strany (za nás Vít Rakušan, Lukáš Vlček a Pavel Čížek).

    V hlavních parametrech SZP bylo dosaženo této dohody:
    • nesnižovat dotace na plochu a ekoschémata v I. pilíři o dotace na travní porosty - cca 700 – 1 000 Kč na 1 ha (původní návrh MZE počítal se snížení finančních prostředků)
    • 65 % kofinancování v Programu rozvoje venkova
    • 23 % redistribuce přímých plateb v I. pilíři na prvních 150 hektarů
    • nestropovat platby v I. pilíři (byl odmítnut návrh zastropovat platby v I. pilíři na 100 tis. Euro s možností odpočtu mzdových nákladů – toto řešení by podle nás přineslo další zbytečnou administrativu ve vykazování mzdových nákladů podniků bez finančního efektu)
    • zastropování ve II. pilíři u investičních projektů na úrovni 30 mil. Kč dotace s podporou pro subjekty, které mají minimálně 30 % svých aktivit ze zemědělské činnosti.

    Na zemědělství by mělo být podle nás pohlíženo obdobně jako u dalších oblastí průmyslu z pohledu definice malého a středního podniku (subjekty do 250 zaměstnanců a s obratem do 50 mil. Euro) a propojenosti firem.

    Subjekty nad tuto hranici by podle nás vůbec neměly pobírat investiční dotace – o tomto doufáme ještě bude jednáno.
    Budeme se snažit i o diskusi o větší motivaci zemědělců provádět trvalá krajinotvorná opatření – např. zatravněné protierozní pásy v systému ekoschémat.

    Jsme přesvědčeni, že se do této pozice podařilo „propsat“ většinu našich programových priorit a jsme rádi za konstruktivní debatu v rámci pětikoalice a nalezení vzájemné shody.

    Výše zmíněné hlavní parametry Společné zemědělské politiky pomohou malým farmám do cca 1000 ha, podniky 1 000 – 3 000 ha by si mohly určité snížení přímých plateb kompenzovat lepší dostupností investičních dotací.
    Bylo domluveno, že po roce je vůle k redefinici pozice podle aktuální situace. Na základě relevantních dat a analýz bude nutné s touto zásadní strategií pracovat a případně provést její změny.

    Na závěr bychom ještě rádi uvedli, že naši pozici jsme osobně diskutovali se zástupci zemědělských organizací. V minulém týdnu jsme se proto sešli (ve složení: Jana Krutáková, Pavel Čížek, Tomáš Dubský, Lukáš Vlček) s hlavními představiteli Asociace soukromého zemědělství ČR, Zemědělského svazu ČR a Agrární komory. Komunikace s těmito důležitými aktéry v českém zemědělství probíhá z naší strany kontinuálně.

    Hezký den.
    Lukáš Vlček a Pavel Čížek
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: nedelal bych to jinak ,)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Don't look up... you might see Leonardo DiCaprio being an eco hypocrite on his £110million yacht  | Daily Mail Online
    https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-10382825/Dont-look-Leonardo-DiCaprio-eco-hypocrite-110million-yacht.html

    He is a celebrity UN climate change ambassador who has called the issue ‘the most urgent threat facing our entire species’. But while he urges fans to take action, Leonardo DiCaprio has been spending time on one of the world’s biggest, and most environmentally unfriendly, superyachts. The 315ft, £110 million Vava II – which even features a helipad on the uppermost of its six decks – produces as much carbon by sailing just seven miles as an average car belches out in a year.
    PER2
    PER2 --- ---
    celebration time

    lets goooo!
    The Oceans Are Now Hotter Than at Any Point in Recorded History.
    personal rant: recorded history je teda joke, pac to neni ani mrknuti oka v historii zeme ale pro nasi civilizaci asi dobry ;)


    anyway, prejeme pekne leto do jizni ameriky a jiz se tesime:
    "Argentina faces historic heatwave as temperatures soar above 40C" .. nekde snad az 47°C
    "Hundreds of thousands of people have been left without electricity after power grids failed in and around the capital city of Buenos Aires."


    a francii drzime palce at zima zustane tak vtipne mirna jako doted:
    "France is to allow its last two operational coal-fired power plants to produce excessive emissions this winter to stave off the threat of electricity shortages resulting from the closure of some nuclear plants."


    well:
    "The US government spent $1.1 billion on carbon capture projects that mostly failed"
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: ad '30 ha pole místo orby postříkané Roundupem'

    tjn., ale paradoxne toto ukoncovani rustu muze byt soucasti bezorebnych technik. aneb vse je kontextualni :)
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: je to bude Andreje mrzet, on se tak těšil... Hajzl jeden
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jakub Hruška
    tmS6c6m40gmp8 scmo11r9e1 ·
    Opatrný optimismus. To je pro mne výsledek včerejšího jednání o změně podmínek zemědělských dotací. Tedy změně vůči tomu co připravila Babišova vláda, a co by jen znamenalo pokračování starých pořádků - peníze hlavně velkým agrobarům a ty malé sedláky dusit a dusit. A na krajinu taky zvysoka kašlat. Mimochodem včerejší podvečerní demostrace Agrární komory a Zemědělského svazu (obě organizace zastupují ty velké agropodniky) byla vlastně demostrace za zachování "starých pořádků". Za obrlány řepky a kukuřice, za erozi a za vody plné pesticidů a hnojiv. Za ubývání polního ptactva a pěstování nesmyslných biopaliv.
    Ale pojďme ke změnám - asi nejvýznamější je relativně citelné přerozdělení peněz pro malé zemědělce a ekologické zemědělství - takzvaná redistribuční platba bude 23% a ne jen 10% (což bylo unijní minimum). V zemědělství je totiž ekonomický výnos "z velikosti" skoro největší ze všech odvětví. Takže pokud zdánlivě férově "všichni dostanou stejně" na hektar, je to ve skutečnosti dramaticky výhodnější pro ty velké. Dále jsou zastropovány investice, takže už je snad nebude možné vyssát na pár velkých akcí, které jsou ale malým sedlákům a krajině úplně k ničemu.
    Bohužel se ale dosud pořádně nezačalo pracovat na tom pro krajinu nejdůležitějším - dobrých takzvaných ekoschématech - tedy ekologických opatřeních, které musí zemědělci plnit, aby dostali plné dotace. Špatný obsah ekoschémat nám vytýkalal EU již v neoficiálním hodnocení z podzima 2021. Pravděpodobně nám to znovu (a správně) vytkne zhruba za 3 měsíce, poté co prostuduje náš návrh jak zemědělské dotace v ČR v období 2023-2028 rozdělovat.
    Děkuji těm politiků vládní koalice, kteří se o dosavadní posun zasloužili. A prosím neusnout, a vrhnout se společně s vědci a ekologickými nevládkami na dopracování oněch ekoschémat. Ať se zemědělství opět stane krajinotvorným, a ne krajinoničivým jako bylo v posledních desetiletích. A ať už taková zvěrstva jako 30 ha pole místo orby postříkané Roundupem (jako na fotce z roku 2019) od roku 2023 opravdu nevidíme!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam