• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Nechci to rozepisovat podrobne (ted), ale technologie jak zachytit fosfor na cistickach odpadnich vod a recyklovat ho zpet na vyuzitelna hnojiva existuje a da se aplikovat. Sice je to stale nerentabilni, protoze tezba fosfatovych soli je stale levna a globalizace v tomhle ohledu funguje, ale je to zalezitost co se da vynutit celo evropskou normou a nebylo by to pak (uspory z rozsahu pri vyrobe tech technologickych modulu) az tak drahy.

    Navic, dneska existuje rada technologii jak fosforove hnojivo "zpomalit" a mit tak formulaci co se uvolnuje postupne. Tedy lze to sprahnout i s timhle pristupem a pak by negativni externality byly eliminovany.

    Takze je to stejne jako s radou dalsich vecich co tady popisuju: umime to, ale nedelame to
    MATT
    MATT --- ---
    TADEAS: co tim chces rict? ten jednosmernej odtok fosforu do more je asi neoddiskutovatelnej a pro prumyslovou vyrobu potravin ho proste potrebujes..
    TUHO
    TUHO --- ---
    HN: Na ty tři priority, které vidíte jako ministr průmyslu, už v debatě s poslanci nedošlo. Jaké to jsou?
    Energetika a s tím spojená Zelená dohoda. Pak je to naše evropské předsednictví tento rok, protože se rodí nová taxonomie energetických zdrojů. A my přebíráme předsednictví po Francouzích, kteří mají kladný vztah k jaderné energetice, takže je tu prostor spolupracovat a prosadit naprosto zásadní věci. Třetí věc je podpora podnikání a exportu.

    Zanedbali jsme zelené zdroje, elektromobilitu i jádro. Česko se musí posunout, říká Síkela | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c7-67023830-11igcc-6b915839352088c
    TUHO
    TUHO --- ---
    Kancléř dodal, že Německo využije svého předsednictví ve skupině G7 k tomu, aby z této skupiny vytvořilo „jádro mezinárodního klimatického klubu“. „My chceme dosáhnout změny paradigmatu v mezinárodní klimatické politice. Už nebudeme čekat na ty nejpomalejší a nejméně ambiciózní,“ pokračoval Scholz. „Místo toho půjdeme příkladem a dohodou na společných minimálních standardech proměníme opatření v oblasti klimatu z faktoru výdajů v konkurenční výhodu,“ dodal.

    Německo žádá zásadní změnu v klimatické politice. Kancléř už nechce čekat na pomalé země — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3430586-nemecko-zada-zasadni-zmenu-v-klimaticke-politice-kancler-uz-nechce-cekat-na-pomale-zeme
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JINDRICH: tak po tom je asi jedine vysvetleni, ze je J. Hanak sadisticky pedofil, a proste by ho vzrusovalo, kdyz by rozdaval flakance nezletilym.
    TUHO
    TUHO --- ---
    JINDRICH: aha, ja blbe precetl ten prispevek. takze hanak jakoze otocil a tedka podporuje dekarbonizaci? v tom bude nejakej hacek ,))

    na druhou stranu, kdyz poslouchame ty energeticky tykacovo podcasty - tak tami skeptici opakovane tvrdi, ze vlak uz vyjel a ackolv doted davalo smysl otaley, ted musime zacit sprintivat, abysme nezustali v uhelbym skanzenu…
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    TUHO: jj. proto mě to dost překvapilo.
    TUHO
    TUHO --- ---
    JINDRICH: Mel by dostat pres drzku (tm).

    Měly by dostat přes držku, řekl šéf svazu průmyslu o protestujících dětech. Za svá slova se omluvil | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/deti-dostat-pres-drzku-sef-svazu-prumyslu-a-dopravy-jaroslav-hanak_1907151504_ako
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    "Musíme se chovat zodpovědně pro naši budoucnost, budoucnost našich vnuků. Nenaříkat, nebrečet, tak jak to umí Česká republika. Řada věcí se zanedbala, podcenila, neřešila. Ale nežijme v iluzi, Evropa má svoji klimatickou strategii, ví, co chce. Ví to rozhodující lídři Francie a Německo. ... Cílem je, abychom se dostali do dvacítky nejkonkurenceschopnějších zemí světa. Nepodělejme se, buďmě optimisti a všichni proto něco udělejme." Jaroslav Hanák, prezident svazu průmyslu a dopravy ČR (snad prý teď na poslední tripartitě)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: vodíkový baron
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Malá zařízení jsou podle šéfa Leancatu jen začátkem. Hlavním cílem je dodávka velkých elektrolyzérů pro výrobu zeleného vodíku ze solární elektřiny. Taková zařízení mohou sloužit jako energetická úložiště. Jak fungují?
    Za příznivého počasí se ze zelené elektřiny vyrábí elektrolýzou vody vodík, při nedostatku slunečního svitu se pak z vodíku vyrábí zpětně elektřina. Při procesu sice dochází k vysoké energetické ztrátě, přesto je považován za perspektivní díky tomu, že solární elektřina je za dobrých klimatických podmínek levná a k dispozici jsou vysoké přebytky.
    TUHO
    TUHO --- ---
    „Chopili jsme se příležitosti a vyvinuli vlastní elektrolyzér, jediný původně český generátor vodíku s protonově vodivou membránou,“ řekl Matolín v rozhovoru pro SZ Byznys. „Zařízení je otestované, spolehlivé a snadno recyklovatelné na rozdíl od konkurenčních produktů, snadno se u něj mění membrány s katalyzátory a další komponenty. Zatím dodáváme menší elekrolyzéry pro výrobu malých objemů vodíku pro medicinální účely,“ vysvětluje Matolín. Zájem je podle něj velký.
    „Zařízení jsme uvedli na trh před měsícem a prodali jsme jich zatím asi třicet. Přijímáme další dva pracovníky, abychom mohli uspokojit rostoucí poptávku,“ dodává Matolín.

    Miliardář Dědek rozjíždí v Česku vodíkový byznys. Jeho startup vydělává - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-miliardar-dedek-rozjizdi-v-cesku-vodikovy-byznys-jeho-startup-vydelava-186109
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Original clanek na American Chemical Society...

    We conclude that humanity is currently operating outside the planetary boundary based on the weight-of-evidence for several of these control variables. The increasing rate of production and releases of larger volumes and higher numbers of novel entities with diverse risk potentials exceed societies’ ability to conduct safety related assessments and monitoring. We recommend taking urgent action to reduce the harm associated with exceeding the boundary by reducing the production and releases of novel entities, noting that even so, the persistence of many novel entities and/or their associated effects will continue to pose a threat.

    https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.1c04158
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A. Ač
    https://www.facebook.com/566311998/posts/10159429212826999/

    Ľudstvu sa podarilo prekročiť ďalší z bezpečných limitov planetárnych hraníc, v poradí už v piatej kľúčovej kategórii. Presnejšie, vedcom sa podarilo kvantifikovať, že v prípade "umelých zlúčenín" drasticky prekračujeme ich bezpečné uvoľnovanie do životného prostredia. Trvalá udržiteľnosť tak zostáva nedosiahnuteľný sen... viac v grafe.

    FB-IMG-1642586967835
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Studenti se bouří kvůli klimatu. Ekoškoly už vědí, jak je o přírodě učit - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/chytre-cesko-studenti-se-bouri-kvuli-klimatu/r~8e3f6f2e73d311eca824ac1f6b220ee8/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    "...Pacifismus je tu zatím jen ochotou ke kapitulaci, a to odmítám. Podobně je tomu s hnutím ekologickým. Nikdo nemá odvahu říci otevřeně, že je třeba změnit životní způsob. Hovoří se spíše o využití alternativních energetických zdrojů k udržení toho samého životního způsobu. To je hanebná zbabělost, protože Zelení se tváří, jako by existovala nějaká jiná ekonomie a výrobní postupy, které by lidem umožnily zachránit přírodu před ničením bez jakékoli oběti. Jen lepším plánováním. To je ovšem podvod."

    Václav Bělohradský, Myslet zeleň světa, MF, 1991
    (Pozn.: Filozof v rozhovoru myslí Zelené v tehdejším Německu.)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A Sci-Fi Visionary Thinks Greed Might Be the Thing That Saves Us - The New York Times
    https://www.nytimes.com/interactive/2022/01/10/magazine/neal-stephenson-interview.html

    "It’s easy, especially now, to imagine a bleak and withered future, and that’s largely what our storytellers are doing. Whether it’s in novels, TV shows, films or video games, speculative imaginings of the world we’re heading toward tilt strongly to fatalistic despair. And while I can’t say with much conviction that I have hope for where our current path may lead, I have wondered why more artists aren’t pushing back and composing visions of the future in more than just minor keys."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1642531627761
    PER2
    PER2 --- ---
    dobra zprava, lidstvo usilovne pracuje nekolika zpusoby na odstaneni se z ekosystemu :D

    Chemical pollution has passed safe limit for humanity, say scientists | Pollution | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/jan/18/chemical-pollution-has-passed-safe-limit-for-humanity-say-scientists
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam