Daniel Pitek
Už mě trošku štve tak často psát na téma Strategického plánu pro Společnou zemědělskou politiku EU 2023+, ale situace je taková, že v sektoru zemědělství je to teď nejdůležitější a nejaktuálnější záležitost.
Agrární komora a Zemědělský svaz měly na dnešek ohlášené opět protestní akce. Zaznamenal jsem dnes v televizi také vyjádření předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy a před půl hodinou jsem se dokoukal na Interview na ČT 24 s ministrem zemědělství panem Nekulou.
Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha označil změny provedené v původním Strategickém plánu pro Společnou zemědělskou politiku EU 2023+za extrémní a politicky motivované.
Odpověděl bych mu asi takto: " Pane předsedo, pravděpodobně jste si nepřečetl pojmenování strategického dokumentu, kde je jasně již v názvu dáno, že se jedná o společnou zemědělskou POLITIKU, tudíž to musí být a vždy bylo politické rozhodnutí. Také jste pravděpodobně zapomněl, že v minulosti vládnoucí politické garnitury ČSSD a ANO šli naprosto nekompromisně na ruku velkým agrárníkům prostřednictvím vaší organizace a Agrární komory. Vzpomeňte si na to, že v té době byla zemědělská legislativa šita na míru velkým agrárním podnikům, včetně Agrofertu a to, co zbylo z dotační podpory pro malé a střední farmy, zbylo jen díky dozoru Evropské Unie. Jinak byste malým a středním farmám nenechali nic. A to, co je v českém zemědělství extrémní nejsou současné změny ve Strategickém plánu, ale struktura českého zemědělství. Extrémní je průměrná velikost farmy v ČR, která je 135 hektarů oproti 18 hektarům průměrné velikosti farmy v EU. Extrémní je množství zemědělských subjektů, kterých je v ČR přibližně 30 000 oproti 600 000 zemědělským subjektům v přibližně stejně velkém Maďarsku nebo oproti asi 2 000 000 zemědělským subjektům v sousedním Polsku. Extrémní je také velmi malé množství lokální produkce,malá rozličnost celkové produkce a velmi malé procento prodeje produktů přímo konečnému zákazníkovi. Extrémní je fádnost naší krajiny, stav půdy, pokles biodiverzity, také vylidnění venkova a to, že většina lidí bydlících na venkově dojíždí za prací do měst. Mohl bych takto pokračovat ještě dlouho, ale v jedné věci musím přiznat máte pravdu. Nikde v EU, co vím, nemají omezení velikosti pole s jednou plodinou na 30 hektarů. No, na vysvětlenou bych dodal, že nikde v EU nemají také tak velká pole, takže žádné takové omezení nepotřebují. Myslím pane předsedo, že jsme konečně nastoupili na cestu z extrému k normálním poměrům, jsem za to rád a tuto vládu musím za ten první krok k tomuto cíli pochválit."
Také bych určitě pár věcí řekl k dnešnímu rozhovoru panu ministrovi: " Pane ministře v podstatě souhlasím s tím, co od vás dnes zaznělo a jsem velmi rád, že zazněla informace o tom, že velké farmy nad 2 000 hektarů mají o 2000 Kč/ hektar více než farmy malé. A také si myslím, že opravdu velké farmy o velikosti nad 40 000 hektarů jsou bezpečnostní riziko pro Českou republiku. Co bude státní správa dělat když se vlastníky takových podniků stanou čínští nebo třeba ruští investoři? A také si myslím, že deagrofertizace státní správy je nutná proto, aby došlo k nutným změnám v našem oboru i v naší zemi."
Na závěr si dovolím všechny znovu pozvat na konferenci Pestrá krajina, která se bude konat 26. ledna od 9 hodin v aule ČZU Suchdol. Na této konferenci představíme hospodářství, která uspěla a získala certifikáty Pestrá krajina. Uvidíte sedláky, kteří produkují velice zajímavé výrobky a svoji zemědělskou výrobu provádějí v přátelské symbioze s krajinou a přírodou.
Fotografie je z loňského začátku června, kdy jsme sekali modráskovou louku Na Hornovkách. V pozadí je hora Zvon a Milešovka.
Přeji příjemný večer všem.🙂